Barbie <33
Поени од реакции
17

Профил пораки Последна активност Теми и мислења За мене

• ona stoe po mislenje na pisuvacot bozji govor napred stavil I GOSPOD REKOL; a ona sto smetal deka e zbor na mojsej toj vovel MOJSEJ REKOL;
    znaci od ovde se gleda deka pisuvacot na mojsej govorel vo forma na treto lice
    pr;
    i mojsej se kacil;;;
    i gospod mu rekol;;;;
    i tamu mojsej umrel;;;;;
    da e denesniot tevrat ili tora objava na mojsej bi se govorelo vo prvo lice ova e dokaz deka ovaa kniga tora nee objava na mojsej istoto i vo novieto zavet hristijanite ne poseduvaat celosen lanec na prenositeli na knigite ovie knigi se prepolni so ispravki i greski napraveni namerno i nenanerno
    treba da se spomne mnogu vazno toa sto hriistijanite odrzuvale sobirii takov eden sobrir bil vo 325 go d vo gradot nica po naredba na vladatelot konstantin 1 togas tie hristijanski naucnici donesle zaklucok deka za ostranuvanje na na somnitelni poslania tie zaklucile deka se apokrifni poslania slednite sto i gi ostranile od bilijata
    estira
    jakovoto poslanie
    petrovoto poslanie
    jovanovoto poslanie treto jovanovo poslanie
    prvo posnaie na makabejcite
    2 poslanie na makabejcite otkrovenie na jovan, pokraj ovoj sobir odrzani se i drugi pokasno vo 364 god pa vo 397 god edni dodavale drugi prifakale ovie odrzani sobiri prestavuvaat temel na rasedinetost .
    vo denesen priznat tevrat ili tora ne postoi nitu edno mesto kade pisuvacot govori za za sopstveni sostojbi koi licno gi videl so svoi oci tuku naprotiv site izrazi svedocat deka mojsej nee avtorot i deka ova kniga tora e samo predanie i prikazna megu evreite
    hristijanite svoite knigi gi delat na dva dela;
    1 del knigi za koi se smetaat deka se napisani so posredstvo na verovesnici koi ziveelee pre isa ,a,s i se narekuva ztar zavet ili tora
    2 del knigi koi za koi smetaat deka se napisani po smrta na isa ,.a.s i go narekuvaat nov zavet zaedno ja socinuvaat biblijata.
    Битие
    Излез
    Левит
    Броеви
    Второзаконие ovie 5 knigi se nasloveni kako mjsievo petoknizie ili tora megu toa tie denes tora go podrazbirat stariot zavet vo koi se i slednite knigi;
  • Вчитување…
  • Вчитување…
  • Вчитување…
Back
На врв Bottom