Општи дискусии за ТВ серии

• Креатор на темата Креатор на темата zlxlclvlbln
  • Време на започнување Време на започнување
Ме интересираше дали е пообјективна серија или е по израелски наратив правена. А иначе Homeland мислам има многу сезони и многу епизоди и затоа не се нафаќам. Еве ме мрзи да ги почнам The Wire и Six Feet Under, пошто претпоставувам побавни серии се и тешко ќе ми оди. Фауда е акција па побрзо поминува времето.
ќе се каеш ако си по овој жанр се шалам, зависи од вкус :)
За мене една од ретките кои сум ги изгледал од а до ш, а не ми здосадила.
Сум симињал и по 700+ епизоди па и над 1000, од далматински и хрватски теленовели, највише ради сопругата.
Е сега сменивме укус па по нејзино барање ги симнав горенаведените серии. Мачно е малце за на тв (и за повозрасни луѓе ако нема превод) пошто ем се големи фајлови ем soft преводот за специфични букви им е шкљ.

Ги симнувам па ги екстрахирам (или симнувам) преводите, па ги конвертирам во UTF-BOM, па ги чистам видеата од вишок entries (само видео и аудио), па ги лепам hardcoded.
Handvrake, gMKVExtractGUI, SubtitleEdit, mkvToolnix. Занимација, додека се разлади за други домашни занимации.

Оваа има околу 90 епизоди, 8 сезони. Ја ги симнувам со qBittorrent, позгоден е за мерџање торенти од разни извори. Можеш да пробаш на TPB, првата сезона е околу 17-18ГБ, па дел по дел (вкупно е 145ГБ).
Резолуција му е 1080.
Video Codec: AVC Mp4 x264 High 4.1Resolution: 1920 x 1080pFrame Rate: 24 fpsVideo Bit Rate: 3778 (2 pass)Audio Codec: AC3Audio Bit Rate: 384 kbpsSampling Rate: 48 kHzChannels: 5.1 (surround)

Ако не е битен многу квалитетот (а мене за на тв не ми прави разлика 1010 или 720p, аудио 320 или 160 kbps), може со Handbrake да се смали резолуцијата и битрејтот и стерео наместо surround (surround-от не го користам, кој ќе мести по ќошеви звучничиња :)). Ја ги конвертирам главно ради простор на дискот.
Али до тебе е, како ќе одлучиш.

И да, има малкуцка повеќе терање некоја израелска шема. Сепак е израелска серија.

Мене следно ми е Lost ама страв ме фаќа. Све кои имаат таман сидери се блуреј огромни фајлови, а ради сериите симнати, ми останаа уште 15тина гига на дискот. Ќе морам HDD екстерен некој. По се исплати од поголем интерен SSD кој веќе го имам.

Последно уредено:
Ме интересираше дали е пообјективна серија или е по израелски наратив правена. А иначе Homeland мислам има многу сезони и многу епизоди и затоа не се нафаќам. Еве ме мрзи да ги почнам The Wire и Six Feet Under, пошто претпоставувам побавни серии се и тешко ќе ми оди. Фауда е акција па побрзо поминува времето.

Ако бараш објективност, нула објективност, прикажана е израелската страна, што веројатно е нормално со оглед на тоа што е нивна продукција. Во секој случај ок серија. Со слична тематика може да ја гледаш и Техеран (https://www.imdb.com/title/tt10577736/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_in_0_q_tehran)
Секако и Homeland е нешто што треба да го гледаш.

Не знам дали е зборена на Dark Matter, но ок е, малку сај фај мистерија малку драма. Ко Foundation од Тему е, ама во споредба со други глупости што излагаат, е релативно ок.

Една лоша серија нема, но многу си удрил на темно, ќе си ја срозаш психата. Убаци и по некој ситком или слично за бустер.
И, ако не си ја гледал, додај ја: The Following.
Стварно си го погодил со The Following. Првата епизода ја изгледав, одлична е.
А и Кејвин ретко да ме разочарал
Thanks again

Стварно си го погодил со The Following. Првата епизода ја изгледав, одлична е.
А и Кејвин ретко да ме разочарал
Thanks again
Ти ја дадов ко АИ да сум, по алгоритам на што гледаш и што ти се свиѓа. Малку ќе разводни понатака, ама сума сумарум добра серија.

Ти ја дадов ко АИ да сум, по алгоритам на што гледаш и што ти се свиѓа. Малку ќе разводни понатака, ама сума сумарум добра серија.
Богами, сумираш интереси, анализираш и оп... задоволни муштерии. Тек ако имаш и премиум опција 5 долари месечно, ехехеее... :D
Фала у секој случај.

Патем ги симнав Lie to me, а за Lost ќе почека. Ќе ги симнувам дел по дел ради тесно скроениот диск ко што реков. Сум го гледал ама пак ми дојде носталгија :)

Конечно го симнав и Monster 4 сезона, The Lizzie Borden Story.
Првите 2 епизоди тешко може да се мерат со претходните 3 сезони. Премногу црн хумор, премногу фикција некако. Мислам дека според темата што ја обработува, слабо, луцкасто. Во најмала рака очекував докудрама. Не дека актерите не си одиграа што им било сценирано, самото сценари ми беше скроз измислен настан.

Ова ми е повеќе слободна интерпретација на една неразрешен масакр, за разлика од Дахмер пример каде немаше баш нешто хумористично.
Инаку таткото, Ханам сум го гледал и у Sons of Anarchy и Шантарам, добар актер.
Го глуми и Ед Геин од серијалов. Малце го утнаа со староста и како се понашал у реалност Геин ама беше крипи.

Што знам, погледнете ја сезонава, можда ќе ви се допадне. Можеби ќе се усериози другите епизоди. Ако не сте ја гледале.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: wot
Гледајте ја Lanters. Моментално можеби најдоброто нешто што оди на ТВ.
Да. Задњата епизода била посветена на темата за репарациите кои белците треба да им ги плаќаат на црнците у Америка. Се надевам дека инклузивноста и сексуалниот диверзитет нема да останат надвор од серијата, како и еколошките теми.
Но, колку и да е добра, серијата не може да биде боља од She-Hulk, Starfleet Academy или новите Dr. Who.

Back
На врв Bottom