Чекај малку може ли да не информираш, кој број од населението имало свој имот-земјиште кога го добил и како ? ?
Ако бидеш искрен во одговорот истиот ќе стави крај на многу заблуди во дискусијава која се води во погрешна насока.
И денес многимина рмбачат на туѓ имот, не го сметат за свој и многумина сметата дека е тоа напредок
Важи...а ти за возврат ќе ми ги наброиш имињата од загинатите од Хирошима и Хагасаки.
Доворено?...
Еве, моите дедовци (покојни се, Бог да ги прости...) имаа свои земјишни имоти, кои се мереа со декари и хектари. Имотите денес се препишани на нивните биолошки наследници (синови и ќерки).
Што трескаш глупости?
Сакаш листа на семејства?
Ташевци имале 60 ха, Шијаковци 70, моите околу 17(сме важеле за сиромашно семејство). Доселените имале по 1о+ хектари, староседелците сите преку 20.
Не сме биле ни турски слуги, нит српски, нит бугарски.
Турците десетината ја земале на границата на нашиот атар. Не влегувале во селскиот атар. Има за што.
Во тие 20ха, не ја вбројувам к'шлата, која со лири е купена од целото село од турците. Значи преку 20ха се, пошто к'шлата би му додала на секое семејство уште минимум по 3 хектари.
Инаку к'шла е пасиште, кое нашето село си го купило со свои пари, за испаша на стоката.
Кај завршило тоа, јасно ти е.
П.С. Не е 5ха, 10 хектари по куќа се враќале.
И погоди како заврши иницијативата за враќање на тоа пасиште на селото, со документи впрочем. Не изигнорираа новите газди на државата како тринаесето прасе.
Еми така ми се може па сакам да трескам, ти зошто трескаш?
Има ли потреба да повторувам?
Македонија е возобновена 1944 година.
Кога тие твоите имале по 20 хектари, за време турско, српско или бугарско?
И колку од тие во селото-населбата биле безимотни?
Тие безимотните кога за прв пат добиле имот/земјиште за турско, српско или бугарско (се разбира дека овие само администрирале) или по возобнувувањето на Македонската држава (пасиштата се резервирани веќе се знае за кого)?
Ако продолжиш како претходно подобро не се замарај/одговарај
Ти како постар можеш ли да одговориш зошто не сте мислеле што после Тито и Југославија?
Бидејќи арамии и апаши ја зграбаа државата после распадот на федерацијата, затоа прашувам
45 години сте имале време и можност да мислите, ама испадна кур по чело и еве го резултатот денеска
Сега ние што и да направиме ќе ни го начукаат сосе јајца и ќе не наместат доживотно да лежиме.
Имаш ли претстава колкава бројка на народ се претопени како тартаро-монголи и елени во тие 45 години постоење на Југославија?
Што со децата на тие луѓе?
Што ќе кажете за децата на бегалците кои биле омаловажувани во Скопје бидејќи не знаеле македонски?
Еве ти кажи, како да знаат кога немале учебници на Егејот и морале грчки да учат?
Знаеш ли колку си го фатиле патот од федерацијата поради тоа?
Јас мислам дека немаш појма по твоите одговори, да имаше малце поинакви ќе ти беа..
Според тоа што имам истражувано денес во сите три дела има околу 2.5-3 милиони етнички Македонци.
Има дел што се разбегале низ светот, ама исто така има голем дел кој се претопени како најголеми наши душмани.
Во време на Југославија и тоа, не заборавај
Ти од нив имаш раце кренато и за тебе тие не се Македонци, така?
Од каде знаеш дека сум повозрасен од тебе?
Колку што денешниве генерации му ја мислат што после денес така и тие генерации му ја мислеле, а и да мислеле кој ги прашува за здравјето, веќе спомнав што ми беше најинтересно -кога ја растураа сите со грло во јагоди че стануат капиталисти... и изгубија се, потоа веќе беше доцна.
Твојата генерација треба да ги исползува придобивките од претходната, да ги почитува и да учи како за добрите така и за лошите работи за да не ги прави истите грешки. Лесно е да се обвинува тешко е да се разбере контекстот.
Тие што се асимилирани со нив е завршена работата, на нив не треба да се трошат ни ресурси ни време, фокусот треба да се насочи кон овие што останаа и тие да не исчезнат ... (мислам имам порано пишувано, сите народи кои и денес постојат по бројност се многу блиску едни до други инаку ако биле помалубројни до сега ќе исчезнеле -ова не вреди за Арнаутите и Бугарите -значи Македонците доколку не биле асимилирани тие денес би имале бројка помеѓу 6-9 милиони)
Повторно си праиш филмови.
Роден сум и цело детство во близина со денешна граница со Грекистан...
Децата бегалци сите до еден знаеле Македонски не знаеле грецки повторно некој те манипулирал и .... по 1947/8 има страотна тортура врз Македонците но и покрај сето тоа и ден денес постарите не знаат грецки туку само Македонски, но многу си забеган и тешко со тебе да се разговара, само терај.
Само Никодим Царкњас говори за над 1,2-2,5 милиони во Грекистан така да повторно си јанлаш, немој со твои истражувања че испопајџаме на кривините.
Многу сакаш да вметнуваш полувистини/невистини ...., за време на Ју за која Ју мислиш пред 1945 или потоа, и колку Македонци станале душмани и на која ЈУ?
Тие самите од себе дигнале раце зошто јас да сметам на нив, ако имаат проблеми со својот разум/интелект/потекло нека си расчистат самите или нека го прашат Горнио.
Важи...а ти за возврат ќе ми ги наброиш имињата од загинатите од Хирошима и Хагасаки.
Доворено?...
Еве, моите дедовци (покојни се, Бог да ги прости...) имаа свои земјишни имоти, кои се мереа со декари и хектари. Имотите денес се препишани на нивните биолошки наследници (синови и ќерки).
Аха значи си пишуваш малку од левиот малку од десниот ракав, сега е малку појасно.
Кога твоите покојни дедовци станале сопственици, дали Македонските власти им го признале тоа или нешто им зеле заради колаборација и ... ? ? ?
Колку што денешниве генерации му ја мислат што после денес така и тие генерации му ја мислеле, а и да мислеле кој ги прашува за здравјето, веќе спомнав што ми беше најинтересно -кога ја растураа сите со грло во јагоди че стануат капиталисти... и изгубија се, потоа веќе беше доцна.
Твојата генерација треба да ги исползува придобивките од претходната, да ги почитува и да учи како за добрите така и за лошите работи за да не ги прави истите грешки. Лесно е да се обвинува тешко е да се разбере контекстот.
, фокусот треба да се насочи кон овие што останаа и тие да не исчезнат ... (мислам имам порано пишувано, сите народи кои и денес постојат по бројност се многу блиску едни до други инаку ако биле помалубројни до сега ќе исчезнеле -ова не вреди за Арнаутите и Бугарите -значи Македонците доколку не биле асимилирани тие денес би имале бројка помеѓу 6-9 милиони)
Повторно си праиш филмови.
Роден сум и цело детство во близина со денешна граница со Грекистан...
Децата бегалци сите до еден знаеле Македонски не знаеле грецки повторно некој те манипулирал и .... по 1947/8 има страотна тортура врз Македонците но и покрај сето тоа и ден денес постарите не знаат грецки туку само Македонски, но многу си забеган и тешко со тебе да се разговара, само терај.
Многу сакаш да вметнуваш полувистини/невистини ...., за време на Ју за која Ју мислиш пред 1945 или потоа, и колку Македонци станале душмани и на која ЈУ?
Тие самите од себе дигнале раце зошто јас да сметам на нив, ако имаат проблеми со својот разум/интелект/потекло нека си расчистат самите или нека го прашат Горнио.
Аха значи си пишуваш малку од левиот малку од десниот ракав, сега е малку појасно.
Кога твоите покојни дедовци станале сопственици, дали Македонските власти им го признале тоа или нешто им зеле заради колаборација и ... ? ? ?
Постави прашање и јас ти одговорив. Што не ти „пасуе„ овој пат?...
Моите дедовци немаа „благе везе„ со власта и идеологијата од втората Југославија, а едниот од нив беше апла анти-комунист, за што имаше „папано„ ќорка.
Каде реков дека Македонците ја растуриле ехЈУ?
За волја на вистината имало и Македонци кои дале придонес во нејзино растурање, нпр ВТ најмладиот доктур на науки во ехЈУ имаше голем придонес.
Не туку во Македонија и соседите.
Според некои извори само во Туркие има над 5-6 милиони.
Ама што е ова битно, постави прашање изнесов свое мислење според мојата информираност и што сега и тоа ли ќе го пробелматизираш, еве не сум во право ти си ...задоволен?
Генетика-Еугеника кога се користи во политиката знаеме како завршува, ама како што рече ти си помлад и учеше дека САДистан ја ослобидил ЕУропска така да простено ти е.
Постави прашање и јас ти одговорив. Што не ти „пасуе„ овој пат?...
Моите дедовци немаа „благе везе„ со власта и идеологијата од втората Југославија, а едниот од нив беше апла анти-комунист, за што имаше „папано„ ќорка.
Аха значи бил за кралот или близок со тутабалгарскиот кмет!
(ако бил антикомунист разбирливо е што завршил во затвор и денес анти-демократите завршуваат во затвор, но како и тогаш и сега со обвинение неплатен данок или нешто слично купен мерцедес на пример)
Еден член на форумов, мислам @Harry the dog
даде многу прецизна диагноза: етно-трибалистички национализам
Не знам дали е некој мозочен вирус или друг вид на пореметување, ама има спржено многу мозоци(под услов да имало мозок).
Каде реков дека Македонците ја растуриле ехЈУ?
За волја на вистината имало и Македонци кои дале придонес во нејзино растурање, нпр ВТ најмладиот доктур на науки во ехЈУ имаше голем придонес.
Па јас не те прашувам за цела Југославија, туку за Македонија
Македонија се нашла во таква ситуација и бидна се што бидна..
Дали ти во некој период додека Југославија постоела си размислил што ако се распадне, што ќе биде со Македонија?
Како да ги исправат кога се пуштени во бунар уште пред да бидат родени?
Ти да си се родил таков истото ќе те снашло
Што вина би имал ти во таква хипотетилка ситуација?
Никаква, бидејќи не си ти виновен
Ама што е ова битно, постави прашање изнесов свое мислење според мојата информираност и што сега и тоа ли ќе го пробелматизираш, еве не сум во право ти си ...задоволен?.
Генетика-Еугеника кога се користи во политиката знаеме како завршува, ама како што рече ти си помлад и учеше дека САДистан ја ослобидил ЕУропска така да простено ти е.
@Таксист , 20 ха, се од турско. Нормално покасно се преливале ваму таму. Нека не ти боде очи тоа 20ха. Тоа е по куќа, род. Внатре некогаш имало и по 4 до 5 семејства. Нешто како Дебарца и селата по Дрим.
Последните 300 години од турското владеење во Мк, турци во селото немало.
Си има причина. Дел од новонаселените, купувале ниви од турците од тоа што останало на бегот. Кој колку можел, безимотни немало. Нула. Ретките вдовици можело да ги дадат децата да слугуваат кај турци, ама не од што немале имот, туку не можеле да го работат без машка рака. Со доаѓање на србите не е правена национализација. Секој си имал тапија на земјиштето. Немаме ни колонизатори. Жандармерија, учители, матичар и еден руски доктор, тоа е се странско.
За бугарско само жандармите и учителите се заменети. Докторот си останал.
После војната биднало што биднало.
Еден член на форумов, мислам @Harry the dog
даде многу прецизна диагноза: етно-трибалистички национализам
Не знам дали е некој мозочен вирус или друг вид на пореметување, ама има спржено многу мозоци(под услов да имало мозок).
Мене ми е лесно сега да бидам доблесен. Нит сум добил стан, нит работа во државно, нит кредит за пакло цигари...
Има луѓе кои се имаат офајдено од тој систем и нормално е да го гледаат со други очи.
А колективизацијата не е грабеж? Најголеми багабонти со партиски книшки од КПЈ станале директори на тие колективи и удри кради, богати се на туѓи имоти. Грабежот на државните фирми не почна во 90тите туку многу порано. Заеби тие прикаски цели села живееле. Цели села се иселиле од шо им било убаво во колективите.
Најголеми багабонти и најголеми предвоени голтари и измеќари..... со две одделенија школо.
..... таквите искомплексирани сподоби кои се замислуваа богови поебаа многу фамилии..
задругарство и колективизацијата биле чиста пљачка, по тој неуспешен експеримент на луѓето им било вратено едвај пет посто од земеното ...
... на дедо ми кој по балканските војни бил скоро 10 години на печалба во Америка буквално преку ноќ се му зеле, огромно земјиште лежи под едно од најголемите вештачки езера без никаква оштета, национализирани водениците за зејтин, стоката и не се брои, околу 30 хектари од непотопеното земјиште и капак на се целата доларска заштеда во француско-српската банка, останало само тоа што било под перница.... тоа што бил извесно време партизан и доста материјално ги помагал и не му било рачунато....
како и да е .... 1945-1955 биле многу заебани години... но до некаде и морало така да биде со оглед на заостанатоста и огромната неписменост во Македонија и по прв пат стварање на македонска држава во склоп на југословенската федерација
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.