Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
ќе пробам рандом полк/чета/рота да им пишам, може ќе погодам нешто. Дали некој што веќе има воена книшка би сакал да сподели чета/рота/полк од неговиот (пра)дедо? Или евентуално ако некој знае генерално во кои полкови/чети/роти служеле Македонците?

ќе пробам рандом полк/чета/рота да им пишам, може ќе погодам нешто. Дали некој што веќе има воена книшка би сакал да сподели чета/рота/полк од неговиот (пра)дедо? Или евентуално ако некој знае генерално во кои полкови/чети/роти служеле Македонците?
неможеш така, ќе ти бараат потврди

Јас најдов документ за мајка ми и така аплицира за пасош по нејзин пра дедо шо бил бг војник ама не можам да пишам ми дава ограничување

Јас најдов документ за мајка ми и така аплицира за пасош по нејзин пра дедо шо бил бг војник ама не можам да пишам ми дава ограничување
Ako za majka ti e pradedo, togash toa e treto koleno za nea. Za tebe bi bilo 4to koleno. I mislam deka nema da bide prifateno. Najdobro e majka ti da aplicira. Pa koga taa kje dobie ti da aplicirash po osnov na roditel.

Ќе го постирам тука како урнек може и некому друг да послужи
Имаше некаков сајт од каде ги копав некако тие податоци но ме се сеќавам тоа беше пред 3 години
Се работи за град Берово
Но ако не знаете едноставно плеснете им го вака нема шо да загубите

Здравјте казвам се ... племеник на.. или.... или може е заведен... . Нуждаја се от стар документ св'разно с моја прадедо, којто е бил војник в п'рва и втора балканска војна и даже е получил ордени. В'рху тјах обаче не стои име, само година когато са получени, предполагам че в'рху основ на тези данни може да намерим стар документ с којто да си потв'рда б'лгарското самос'знание, което ми е нужно за гражданство.

Прилагам данните:

Данни от прапрјаадо ми :. /.. /.

роден на.. в Берово.

дата на см'рт:...

женен за жена... ... (Годината на брака не е известна)

Архив ЦДА - 12

Номер на АЕ: 179

Фонд номер 246К / Б'лгарска екзархија (1870-1953)

Инвентарен опис номер :9

Регист'р на венчилата в с. ЦАРЕВО, Пехчевска (Малешевска) каза, Скопска епархија, Косовски вилает; еноријски свештеник Данаил поп ДАВИДКОВ.
В приложение на мејла Ви изпраштам и сниките от ордените получени от војните

Имаше некаков сајт од каде ги копав некако тие податоци но ме се сеќавам тоа беше пред 3 години
Се работи за град Берово

Здравјте казвам се ... племеник на.. или.... или може е заведен... . Нуждаја се от стар документ св'разно с моја прадедо, којто е бил војник в п'рва и втора балканска војна и даже е получил ордени. В'рху тјах обаче не стои име, само година когато са получени, предполагам че в'рху основ на тези данни може да намерим стар документ с којто да си потв'рда б'лгарското самос'знание, което ми е нужно за гражданство.

Прилагам данните:

роден на.. в Берово.

Архив ЦДА - 12

Регист'р на венчилата в с. ЦАРЕВО, Пехчевска (Малешевска) каза, Скопска епархија, Косовски вилает; еноријски свештеник Данаил поп ДАВИДКОВ.
179,246к номер 9 и 10 се за бугарска екзархија
Автоматски споено мислење:

179,246к номер 9 и 10 се за бугарска екзархија
не мешајте баби и жаби војска и црква, затоа што може да добиете пријава за неверни податоци и да не добиете ништо!

за да дојдете до точни податоци за вашиот предок треба да имате справки/белешки,- за да знаете податоци за истиот
пример справка од тоа што го викнале во војска или уверение за завршен воен рок па по тоа да барате,
поззз

Се работи за град Берово

Прилагам данните:

роден на.. в Берово.

Архив ЦДА - 12

конкретно за тебе како може да ти дадат документ од црковна книга дека служел војска,? тоа е у двиа архив

Ako za majka ti e pradedo, togash toa e treto koleno za nea. Za tebe bi bilo 4to koleno. I mislam deka nema da bide prifateno. Najdobro e majka ti da aplicira. Pa koga taa kje dobie ti da aplicirash po osnov na roditel.
А јас шо реков....
Таа аплицира по тој основ за пасош
Јас имам стара лична карта од дедо ми, но од страна на татко ми за мене не е проблем, нема поента да спамиме со излишни коментари
Убаво пишав документ од нејзин пра дедо и МАЈКА ми аплицира со тој документ од воено исторически архив и го копирав текстот зошто може да послужи некому, како дојдов до тие податоци тогаш не памтам, копав по некој дајт нешто ама не памтам зошто беше одмана

конкретно за тебе како може да ти дадат документ од црковна книга дека служел војска,? тоа е у двиа архив
А каде пишав дека е од црква, ова е од воено исторически архив од Велико Т'рново, едноставно споделувам инфо шо знам ако некому помогне, тоа е се

Здраво на сите имам поднесено за држевјанство во Амбасадата Скопје со документи пасош од родител.

Статусот мистои :
  • Образувана преписка N:17xxx/2025. Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване.

• Со интервју во Септември 2025
  • Од прилика уште колку време се чека.

Здраво на сите имам поднесено за држевјанство во Амбасадата Скопје со документи пасош од родител.

Статусот мистои :
  • Образувана преписка N:17xxx/2025. Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване.

• Со интервју во Септември 2025
  • Од прилика уште колку време се чека.
Između 2.5 i 3 godine.

Back
На врв Bottom