Маржите на трговците вивнуваат до небо, има ли пилот во авионот ?

• Креатор на темата Креатор на темата Imtechiquemk
  • Време на започнување Време на започнување
Ако сака владата вистински да направи нешто на ова поле без мачкање очи, за мене лично се 2 мерки.

1. Да се одреди плафон маржа колку можат да имаат дистрибутерите и препродавачите и
2. Да го замрзне, т.е. тргне ДДВ-то на основните прехрамбени производи додека не се изрегулира пазарот, т.е. економијата. Се друго е мижи асан да ти баам.

Ако сака владата вистински да направи нешто на ова поле без мачкање очи, за мене лично се 2 мерки.

1. Да се одреди плафон маржа колку можат да имаат дистрибутерите и препродавачите и
2. Да го замрзне, т.е. тргне ДДВ-то на основните прехрамбени производи додека не се изрегулира пазарот, т.е. економијата. Се друго е мижи асан да ти баам.

Заблагодари им се на Доналд Трамп и Биби Нетањаху за цените и инфлацијата.

Прегледај го приврзокот 485776
Автоматски споено мислење:

И, што викате, маржите на трговците се проблем, а?

Отворете да видете огласи каде производители директно ги нудат производите...
Ако некој очекува дека ќе добие цени поевтини од маркет, гадно се заебал.
Нема нели трошоци за кирија, плати за продавачи, анализи за квалитет, данок, маржа за маркетите..

Пред некој ден ми излезе оглас за свежо козјо млеко. 150 денари/литар.
Од втора страна читам и чекам да го пишам ова истото.
@Menethil мислам пишуваше дека е поевтино, но есапот не е таков затоа што од мое искуство, Јагоди/Јајца/Патлиџани/Пченки сум ги плаќал исто или +/-10% разлика од пазар, а ги земаш производите малтене од нива.
Луѓето си го ценат или преценуваат трудот, и пре би да му скапе производот отколку да го даде по реална цена.
Лани, од Паланка како демек од пријатели пријатели да земеме домат, пола беше скапан внатре а цената за 20 денари поскапо од комшијата со образложение слабо родот годинава. Секако дека нема да земеме повеќе од таму.

Лани, од Паланка како демек од пријатели пријатели да земеме домат, пола беше скапан внатре а цената за 20 денари поскапо од комшијата со образложение слабо родот годинава. Секако дека нема да земеме повеќе од таму.
Истото, компир од Берово.
Земено од двор, цела вреќа, платено 10тина ден поскапо од маркет/пазар, (кај што можам да си бирам парче по парче)....
Ама, нели беровски...

Да не им паднеш во раце на селаните :icon_lol: .
Ние урбаните што си живееме во меур и мислиме дека они се мутави или помалце расипани, е лекција што си кошта.

Или друг пример...
Моментално црвена пиперка за ајвар се откупува 1ва класа за 25 денари. По толку производителите ја носат и продаваат на откупувачите. И чекаат за пари со недели/месеци...

Ама иди им ти во двор и пробај да купиш по 30 денари и веднаш пари на рака.
(Настрана прашање дали ќе добиеш само 1ва класа)...

Од втора страна читам и чекам да го пишам ова истото.
@Menethil мислам пишуваше дека е поевтино, но есапот не е таков затоа што од мое искуство, Јагоди/Јајца/Патлиџани/Пченки сум ги плаќал исто или +/-10% разлика од пазар, а ги земаш производите малтене од нива.
Луѓето си го ценат или преценуваат трудот, и пре би да му скапе производот отколку да го даде по реална цена.
Не сме се разбрале, не мислам дека секогаш е поефтино од производител директно. Конкретно овој вози и производство и маркетинг (органско) и продажба и затоа е таа цената. Ако отидеш кај што зимаат прекупците ќе добиеш поефтино, ако сака да се ебава за ситна количина.

Еве ти друг момент како производител што ќе ти го кажам. Некогаш за нас е подобро да го дадеме поефтино на прекупец кој ќе купи огромна количина, па други и со неговата маргина ќе ти дое поефтино од кај мене. Од проста причина што без прекупецот ние рачунаме дека одреден дел ќе ни пропадне и врз база на тоа правиме цена на остатокот.
Ако некој ти го одкупи цело производсво, тој дел го немаш.

Штета што немам повише место би сеел ова и би им продавал на скопјаниве органски. Тука е парата.

Еве ти друг момент како производител што ќе ти го кажам. Некогаш за нас е подобро да го дадеме поефтино на прекупец кој ќе купи огромна количина, па други и со неговата маргина ќе ти дое поефтино од кај мене. Од проста причина што без прекупецот ние рачунаме дека одреден дел ќе ни пропадне и врз база на тоа правиме цена на остатокот.
Ако некој ти го одкупи цело производсво, тој дел го немаш.
Од муабетов разбирам дека си производител.
Во право си дека ќе продадете поевтино на прекупец (продажба на големо, нели) и тоа е сосема логично.

Ама нема логика ваш производ да е драстично поскап од истиот производ во маркет.

Во право си дека ќе продадете поевтино на прекупец (продажба на големо, нели) и тоа е сосема логично.

Ама нема логика ваш производ да е драстично поскап од истиот производ во маркет.
Во овој случај тоа му е бизнис моделот. Ако стварно органски, си носи други трошоци на производство и следствено на тоа цената - повисока од маркет. По мене за вакви работи пазарот е fair game.

Има и те како логика. Кога го купуваш директно производот е тазе скинат од нива. Во маркет е веќе ден пред распаѓање.
Автоматски споено мислење:

Штета што немам повише место би сеел ова и би им продавал на скопјаниве органски. Тука е парата.
Што разбира скУпска опинца од органско?

Тие симит погача јадат и ќе се потепаат. Ти тука за виша математика им збориш? :icon_mrgr:

Каде би сеел у детската соба? Или па на паркинг пред зграда?

Back
На врв Bottom