Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Nove informacije sa ruskih stranica i grupa:

1. Izgleda da su stigli do okt/nov za zadulžitelno na finalno, ali da će trenutno zamrznuti taj proces dok ne reše nagomilane finalna na pol/dop.

2. Sa finalne na pol/dop su stigli do 145XX/2023 (intervju 27.7.2023.) i jako su spori. Savet po graždanstvo se sastaje otprilike na svake dve nedelje

Нове информације са руских страница и група:

1. Изгледа да су стигли до октобра/новембра за рок за предају завршних испита, али тренутно замрзавају тај процес док не реше заостатак у вези са роковима за завршне испите.

2. Од финала до пол/доп су стигли до 145XX/2023 (интервју 27.7.2023.) и веома су спори. Грађански савет се састаје отприлике сваке две недеље.
Кad bi na red mogao doci septembar 2023 da predje na poz ili dopunska

Кad bi na red mogao doci septembar 2023 da predje na poz ili dopunska
Znam koliko i Vi. Siguran sam nakon što završe obradu za avgust. Ja sam prešao sa zad na finalna u aprilu i još čekam, a ima ljudi koji čekaju još duže. Ako Vas zanima prognoziranje tempa njihovog rada, predlažem da kontaktirate ministarstvo u Sofiji (telefonom, jer teško da će Vam odgovoriti na mejl) i onda ovde možete da napišete svima nama šta su Vam rekli.

Последно уредено:
Znam koliko i Vi. Siguran sam nakon što završe obradu za avgust. Ja sam prešao sa zad na finalna u aprilu i još čekam, a ima ljudi koji čekaju još duže. Ako Vas zanima prognoziranje tempa njihovog rada, predlažem da kontaktirate ministarstvo u Sofiji (telefonom, jer teško da će Vam odgovoriti na mejl) i onda ovde možete da napišete svima nama šta su Vam rekli.
nikakov update nema, vaka ne bilo nikad

Здраво дечки, се надевам не се приклучувам прекасно 1700+ страни тешко се дочитуваат, па ако има некој што е тука од почеток, би ми значеле неколку совети.

Сакам да почнам постапка по происход, а од потесното семејство досега никој нема документи. Би бил прв.

Ќе одам по мајчина страна: јас → мајка ми → дедо ми → прадедо ми.

Прадедо ми е роден 1896 во Лопатица. По 6 месеци допишување со Бугарскиот архив успеав да најдам само попис од Бугарската егзархија каде што е запишан како ученик, заедно со неговите родители. Најдов и насловна страна од венчална книга за периодот кога се женел, но без конкретни податоци за него.

Проблем ми е што прадедо ми и дедо ми имале различни презимиња ама имам документ за прераспределба на имот каде што се гледа дека прадедо ми и другиот син се со едно презиме, а дедо ми со друго. Исто слушнав дека може да помогне и нотарски заверена изјава од мајка ми дека дедо ми навистина е син на прадедо ми.
  • Дали според ваше искуство овие документи би биле доволни?
  • Дали некој давал таква изјава на нотар за различно презиме и како оди тоа?
  • Што точно е потврдата што се вади од Струмица што ја спомнувале на почетокот на дискусијава и дали сè уште ја издаваат и каде се вади?
  • Ако знаете добар посредник со голем успех, би ви бил благодарен за препорака.

По 6 месеци допишување со Бугарскиот архив успеав да најдам само попис од Бугарската егзархија каде што е запишан како ученик
Со кој архив се допишуваше? Со оној во Велико Трново? Јас имам сличен проблем, знам дека прадедо ми бил бугарски војник за време на Втора светска војна но немам никаков документ а архивот не сака да бара ништо без да напишам чета/полк/рота.

Дали некој знае посредник што може да ми ја заврши оваа работа, да ми извади воената книшка од архивот во Велико Трново?

Со кој архив се допишуваше? Со оној во Велико Трново? Јас имам сличен проблем, знам дека прадедо ми бил бугарски војник за време на Втора светска војна но немам никаков документ а архивот не сака да бара ништо без да напишам чета/полк/рота.

Дали некој знае посредник што може да ми ја заврши оваа работа, да ми извади воената книшка од архивот во Велико Трново?
воена книшка неможе да се извади таа е една и припаѓа лично на лицето, може заверена копија од книгите во архивот да ти дадат доколку го најдат, или да испратат допис до мп дека нашле.
Автоматски споено мислење:

Здраво дечки, се надевам не се приклучувам прекасно 1700+ страни тешко се дочитуваат, па ако има некој што е тука од почеток, би ми значеле неколку совети.

Сакам да почнам постапка по происход, а од потесното семејство досега никој нема документи. Би бил прв.

Ќе одам по мајчина страна: јас → мајка ми → дедо ми → прадедо ми.

Прадедо ми е роден 1896 во Лопатица. По 6 месеци допишување со Бугарскиот архив успеав да најдам само попис од Бугарската егзархија каде што е запишан како ученик, заедно со неговите родители. Најдов и насловна страна од венчална книга за периодот кога се женел, но без конкретни податоци за него.

Проблем ми е што прадедо ми и дедо ми имале различни презимиња ама имам документ за прераспределба на имот каде што се гледа дека прадедо ми и другиот син се со едно презиме, а дедо ми со друго. Исто слушнав дека може да помогне и нотарски заверена изјава од мајка ми дека дедо ми навистина е син на прадедо ми.
  • Дали според ваше искуство овие документи би биле доволни?
  • Дали некој давал таква изјава на нотар за различно презиме и како оди тоа?
  • Што точно е потврдата што се вади од Струмица што ја спомнувале на почетокот на дискусијава и дали сè уште ја издаваат и каде се вади?
  • Ако знаете добар посредник со голем успех, би ви бил благодарен за препорака.
прецизирај какви документи сликај прати тука замати ги податоците да видам дали е справка или документ заверен

воена книшка неможе да се извади таа е една и припаѓа лично на лицето, може заверена копија од книгите во архивот да ти дадат доколку го најдат, или да испратат допис до мп дека нашле.
и за копија да е, која би била процедурата? Треба лично да се оди до Велико Трново и лично да барам низ документите (ако ми дадат воопшто)?

и за копија да е, која би била процедурата? Треба лично да се оди до Велико Трново и лично да барам низ документите (ако ми дадат воопшто)?
прати ми да видам дали е ок тоа,

прати ми да видам дали е ок тоа,
ако знаеш податоци пиши му на русе од кратово ќе ти помогне

они ќе најдат ако најдат и ќе ти испратат уплатница да платиш такса и ти го праќаат по пошта у бг

Колку трае статусот "образувана преписка N:91../2026" преку амбасада?

Back
На врв Bottom