Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки ,ако дедо ми е роден за време на бугарска администрација 1943 и ако е запишан од нив во матична книга на родени има ли шанси од кај нас во матично да се извади копија од оригиналнта книга на родени која е запишана на бугарски ако ја чуваат или да пратам емаил до државен архив во софија и ако ми издадат потврда од таму колку вреди таа потврда за докажување потекло?
Vredi mnogu. Treba da vidish dali dedo ti ima svidetelstvo za sveti krshtenie od bugarskata egzarhija. Jas so toa aplicirav, no toj dokument doma go imav. Kade se vagja toa, dali vo bugarskite arhivi ne znam. Mozhebi nekoj drug mozhe da kazhe. Shto chuvaat vo matichno ne znam.

Vredi mnogu. Treba da vidish dali dedo ti ima svidetelstvo za sveti krshtenie od bugarskata egzarhija. Jas so toa aplicirav, no toj dokument doma go imav. Kade se vagja toa, dali vo bugarskite arhivi ne znam. Mozhebi nekoj drug mozhe da kazhe. Shto chuvaat vo matichno ne znam.
takvi svidetelstva i voeni kniski nemoze da se vadat od arhivi moze samo dokumenti kade kako bil zapisan i spravki

Zdravo dali nekoj znae do kade e so prepiskite ? Jas sum 8069/2025. Fala vi
Автоматски споено мислење:

potekloto e so dokumentite podadeno vo bitola , a kopija nemame , dali ima sansi nekako da se dopre donego ili duri na kraj na postapka ?

Последно уредено:

potekloto e so dokumentite podadeno vo bitola , a kopija nemame , dali ima sansi nekako da se dopre donego ili duri na kraj na postapka ?
Si trebalo da napravish zavereni kopii na stariot dokument vo konzulatot vo Bitola. Sega mozhesh da go dobiesh nazad duri koga kje zavrshi postapkata.

1godina i ,7meseci do finalna

1godina i ,7meseci do finalna
Izvinite što pitam ponovo, ali me pomalo brine što sam već u 4. mesecu finalne procedure (16XXX/2023; sa zadulžitelno na finalna sredina aprila ove godine). Ni na ovom forumu, ni na elitesecurity, niti na ruskim i ukrajinskim FB/Insta stranicama ne vidim da se govori o promenama sa finalne na položitelno/dopolnitelno od maja ove godine. Znam da je u maju bila na redu za pol/dop 12XXX/2023. Da li imate informaciju neku kad će započeti ponovo sa smenama na položitelno/dopolnitelno? Hvala Vam!

Последно уредено:
Pozdrav, imam umrenica od dedo roden 1889 godina, sakam da prebaram niz maticno/arhiva vo Bugarija dali mozam da najdam nekakov dokument bugarski za nego, na koi stranici mozam da apliciram onlajn ili treba Bugarija da pojdam?

Isto taka, dali mozi preku cicko ili prv bratuced da se izvadi pasos bideki tie imaat vo mojava situacija?

Pozdrav svima, moj brat je imao intervju 16.01.2020. i dugo bio na polozitelnom statusu (zaglavljen predmet) i danas je dobio ukaz broj 240.

Pozdrav svima! Danas su objavljeni novi ukazi. Molim vas provjerite status svog predmeta. Ako je kod nekoga došlo do bilo kakve promjene (Finalni pregled, Pozitivno mišljenje ili Ukaz), napišite broj predmeta (možete sakriti zadnje cifre), datum intervjua i novi status. Hvala!

Na finalnu presao 25.07., broj prepiske 207xx/2023. Savet je raspusten pocetkom maja i jos uvek novi nije postavljen. Kako sam nesto citao, do sada se nikada nije desilo da to traje ovako dugo, uglavnom se savet formira u nedelju dana. Nadam se da ce se to uskoro i desiti, s obzirom da je proslo sada vec skoro 3 meseca. Svakako, kad god bude bio formiran, mozemo da ocekujemo da ce biti prebukirani i da ce sve ici jos sporije nego sto je to bio slucaj do sada. Pozdrav svima!

Pozdrav, imam umrenica od dedo roden 1889 godina, sakam da prebaram niz maticno/arhiva vo Bugarija dali mozam da najdam nekakov dokument bugarski za nego, na koi stranici mozam da apliciram onlajn ili treba Bugarija da pojdam?

Isto taka, dali mozi preku cicko ili prv bratuced da se izvadi pasos bideki tie imaat vo mojava situacija?
jas isprativ do daa@archives.government.bg sega cekam odgovor

Zdravo svima! Danas je na jednom ruskom Telegram kanalu objavljena informacija da je jedan predmet prešao na VP (pozitivno mišljenje Saveta). Da li neko ovde ima sličnu promenu statusa ili nove informacije? Proverite svoje statuse ako možete. Hvala!

Zdravo svima! Danas je na jednom ruskom Telegram kanalu objavljena informacija da je jedan predmet prešao na VP (pozitivno mišljenje Saveta). Da li neko ovde ima sličnu promenu statusa ili nove informacije? Proverite svoje statuse ako možete. Hvala!
I ja sam video tu informaciju. Rekli su da će kasnije u toku dana okačiti do kog su otprilike broja stigli. Takođe, video sam informaciju da je neko ko je 13XXX/2023 sa intervjuom u julu te godine nedavno dobio ukaz, pa se može pretpostaviti da su sada između 13XXX i 16XXX za prelaske sa finalnog na pol/dop, jer ja sam 16XXX i još mi traje finalna. Međutim, ipak se nešto dešava i situacija se svakako pomera sa mrtve tačke.

O bilgiyi gördüm. Günün ilerleyen saatlerinde ulaştıkları yaklaşık sayıyı bildireceklerini söylediler. Ayrıca, bu yılın Temmuz ayında mülakatı olan 13XXX/2023 numaralı birinin yakın zamanda bir emir aldığını gördüm, bu nedenle son aşamadan pol/dop aşamasına geçiş için şu anda 13XXX ile 16XXX arasında oldukları varsayılabilir, çünkü ben 16XXX numaralıyım ve hala son aşamadayım. Ancak, hala bir şeyler oluyor ve durum kesinlikle değişiyor.
Hvala na informacijama! Ako budeš imao bilo kakve nove informacije ili ažuriranja, bilo bi sjajno da ih podeliš ovde. Mislim da bi to mnogo značilo svima koji čekaju. Hvala!

Back
На врв Bottom