Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
znaci prasaj ubavo ke ti kaze po telefon i posle ke se dogovorite ako sakas da ti posreduva , sam nikoj nemoze sega vo ova vreme
Автоматски споено мислење:

ako dedo ti ima bugarsko drzavjanstvo on e bugarin po poteklo i bugarin po dokumenti,
nema sto nejasno tuka

imas bugarski dokumenti od dedo ti bilo kakvi
Имам извод на родени на дедо ми кој е издаден во Бугарија, како и неговата лична карта што ја доби во 2019 година. Но, како што кажав претходно, неговото место на раѓање е Шумен, а во изводот е наведено дека државјанството на неговите родители е бугарско, нивната народност е турска, а нивната религија е муслиманска.
Дедо ми моментално е бугарски државјанин, но дали во овој случај тој се смета за лице со бугарско потекло? Дали член 15 стриктно бара лицето да биде етнички Бугарин?

Имам извод на родени на дедо ми кој е издаден во Бугарија, како и неговата лична карта што ја доби во 2019 година. Но, како што кажав претходно, неговото место на раѓање е Шумен, а во изводот е наведено дека државјанството на неговите родители е бугарско, нивната народност е турска, а нивната религија е муслиманска.
Дедо ми моментално е бугарски државјанин, но дали во овој случај тој се смета за лице со бугарско потекло? Дали член 15 стриктно бара лицето да биде етнички Бугарин?
tatko ti nema drzavjanstvo?

prati da vidam sto dokumenti imas

clen 15 lica od bugarsko poteklo i roditel bugarski drzavjanin ili pocinat kako takov

prati da vidam sto dokumenti imas

clen 15 lica od bugarsko poteklo i roditel bugarski drzavjanin ili pocinat kako takov
Татко ми почина во 2010 година и немаше никаква врска со Бугарија. Роден е и почина во Турција. Дедо ми емигрираше во Турција во 1950 година. Во тоа време, на тие што емигрираа им се одземаше државјанството. Две години по смртта на татко ми, во 2012 година, дедо ми се пресели во Бугарија со дозвола за престој. Живееше таму 5 години. Потоа, во 2019 година, го врати бугарското државјанство кое го изгубил во 1950 година

Да ли неко зна до када су на одмору и када се може очекивати да предмет прође завршни стручни преглед, ја сам у том статусу скоро 3 месеца, а видим да људи кажу да то обично траје 1-2 месеца.
Интервју септембар 2023.

Татко ми почина во 2010 година и немаше никаква врска со Бугарија. Роден е и почина во Турција. Дедо ми емигрираше во Турција во 1950 година. Во тоа време, на тие што емигрираа им се одземаше државјанството. Две години по смртта на татко ми, во 2012 година, дедо ми се пресели во Бугарија со дозвола за престој. Живееше таму 5 години. Потоа, во 2019 година, го врати бугарското државјанство кое го изгубил во 1950 година
slozen slucaj si a ima sansi ama moe mislenje konsultiraj se so ruse posrednik on ke ti kaze odma moze ili nemoze

Odi vo konzulat kazi so situacija imas ili vo najmala raka pisi mail. Posrednik mozi se da to reci ama ambasada ili konzulat ili ministerstvo e institucijata sto tebe ti e vazna i tie ke presudat za tebe. Niv im e vazno da se dokazi deka ti imas poteklo, dedo ti e vrska vo sekoj slucaj. vistinata e deka vakov slucaj nie ovde nemame sretnato zatoa ne sme ti merilo. Jas da bev kako tebe ke aplicirav ke se probav i ke pratev ama se so ke najdev so me povrzva so dedo mi racunaj dati i preziminja da se poklopvat, i fakt se e polesno duri e ziv dedo ti jas bi zela i izjava na notar.

Последно уредено:
Odi vo konzulat kazi so situacija imas ili vo najmala raka pisi mail. Niv im e vazno da se dokazi deka ti imas poteklo, dedo ti e vrska vo sekoj slucaj. vistinata e deka vakov slucaj nie ovde nemame sretnato zatoa ne sme ti merilo. Jas da bev kako tebe ke aplicirav ke se probav i ke pratev ama se so ke najdev so me povrzva so dedo mi racunaj dati i preziminja da se poklopvat, i fakt se e polesno duri e ziv dedo ti jas bi zela i izjava na notar
И јас се согласувам да пробаш. Ако дедо ти го вратил државјанството по основ на тоа што бил роден во Бугарија имаш големи шанси. Ако го вратил државјанството на основ на натурализација или престој тогаш не знам. Шансите би биле помали. Но најдобро да прашаш во амбасада или конзулат или Министерство за правда.

И јас се согласувам да пробаш. Ако дедо ти го вратил државјанството по основ на тоа што бил роден во Бугарија имаш големи шанси. Ако го вратил државјанството на основ на натурализација или престој тогаш не знам. Шансите би биле помали. Но најдобро да прашаш во амбасада или конзулат или Министерство за правда.
ili taka neka se javi vo ambasada

ili taka neka se javi vo ambasada
neka odi so site dokumenti pa sto ke mu kazat toa

Zdravo, bi sakal da ve zamolam koj znae da mi pomogne. Jas i mojot brat poddadovme za bugarski pasos i na kraj ni pobaraa dokumenti. On odnese jas ne i toj dobi pasos mene me odbija. Prasanjeto e sledno, dali jas pokraj mojot brat mozam da dobijam pasos ? Ponovo da napravam postapka i dali ke mi bide pobrzo ili isto e ? I kolku vreme se ceka ? Vi blagodaram na site

Zdravo, bi sakal da ve zamolam koj znae da mi pomogne. Jas i mojot brat poddadovme za bugarski pasos i na kraj ni pobaraa dokumenti. On odnese jas ne i toj dobi pasos mene me odbija. Prasanjeto e sledno, dali jas pokraj mojot brat mozam da dobijam pasos ? Ponovo da napravam postapka i dali ke mi bide pobrzo ili isto e ? I kolku vreme se ceka ? Vi blagodaram na site
zosto ne ste vrzale prepiskite so eden dokument, ili imas nekoj prekrsok napraveno pa zatoa

dokumentot sto go koristel brat ti go nosis so izvodi lekarsko neosudyvanost deklaracii se komplet i teras procedura najbitno dokazuvanje bugarsko poteklo

Да ли неко зна колико дуго су на одмору и када могу очекивати да предмет положи завршни стручни испит, ја сам у том статусу скоро 3 месеца, а видео сам да људи кажу да то обично траје 1-2 месеца.
Интервју септембар 2023.
DA li neko moze da mi odgovori?

Здраво, имам специфичен случај и би сакал некој да ми помогне. Јас сум државјанин на Македонија и имам ПВА картичка за постојано пребивавање во Бугарија од 2007 година (трето продолжување е од 2022, важи до 2027).

Неодамна положив испит по бугарски јазик.
Се јавив во ДАБЧ и ми потврдија дека во нивниот регистар постои уверение за бугарски произход на мое име, но ми кажаа дека од 2021 година тоа уверение повеќе не важи и не може да се користи за аплицирање за државјанство.
Проблемот е што не се сеќавам на која основа ја извадив ПВА картичката во 2007 година и немам никакви документи од тогаш. Не знам дали е издадена по основа на бугарско потекло или на некоја друга основа.

Моите прашања се:
  1. Дали можам да аплицирам по чл. 15 (бугарско потекло),
  2. Или треба да аплицирам по чл. 12 (натурализација) и дали е тоа проблем ако физички не сум живеел во Бугарија иако имам ПВА картичка?

Здраво, имам специфичен случај и би сакал некој да ми помогне. Јас сум државјанин на Македонија и имам ПВА картичка за постојано пребивавање во Бугарија од 2007 година (трето продолжување е од 2022, важи до 2027).

Неодамна положив испит по бугарски јазик.
Се јавив во ДАБЧ и ми потврдија дека во нивниот регистар постои уверение за бугарски произход на мое име, но ми кажаа дека од 2021 година тоа уверение повеќе не важи и не може да се користи за аплицирање за државјанство.
Проблемот е што не се сеќавам на која основа ја извадив ПВА картичката во 2007 година и немам никакви документи од тогаш. Не знам дали е издадена по основа на бугарско потекло или на некоја друга основа.

Моите прашања се:
  1. Дали можам да аплицирам по чл. 15 (бугарско потекло),
  2. Или треба да аплицирам по чл. 12 (натурализација) и дали е тоа проблем ако физички не сум живеел во Бугарија иако имам ПВА картичка?
clen 15 nemas poteklo
clen 12 ne si ziveel 5 god vo bugarija
uverenie dabc ne vazi

clen 15 nemas poteklo
clen 12 ne si ziveel 5 god vo bugarija
uverenie dabc ne vazi
dovolno ti e postojanno previvavane

Дечки ,ако дедо ми е роден за време на бугарска администрација 1943 и ако е запишан од нив во матична книга на родени има ли шанси од кај нас во матично да се извади копија од оригиналнта книга на родени која е запишана на бугарски ако ја чуваат или да пратам емаил до државен архив во софија и ако ми издадат потврда од таму колку вреди таа потврда за докажување потекло?

Back
На врв Bottom