- Член од
- 3 јуни 2022
- Мислења
- 2.854
- Поени од реакции
- 7.312
Добро, скапо е, не купувај од кај нив.
Нема од каде другде да купиш?
Добро, отвори свој бизнис и уништи ги со пониски цени од нивните.
Или ќе успееш да ги победиш, или ќе сфатиш самиот зошто се толкави цените.
Не знам што ќе се случи. И едната и другата опција е можна.
Си слушнал за монополско здружување договарање на цени кое е спротивно со закон ? Имаш еден куп вакви примери, ама нзс на сопствениците им се што имаат политички економски врски до власта па никој не ги чепка. Да не зборуваме дека некој од нив имаат сосема различна позиција од обичниот човек бидејки стартуваа на друго ниво по приватизацијата (тиквеш, пивара, алкалоид) се само мал дел од нив. Па затоа сега имаме случаи каде што скопско пиво или алкалоид лекови се поефтини надвор отколку тука
... тоа што ќе го контролираат увозот на млекото во прав ми дава надеж дека се на прав пат, ама некако споро, треба поагресивно да се делува на пазарот,
... посебно ме иритира кога ќе видам гајби со домати од Албанија, лубеници од Грција, што им конкурира на нашите земјоделци, а квалитет никаков ни вкус ни мирис, прашање што содржат при самото провоцирано одгледување и зреење!
...све што се произведува во Македонија, а нема недостаток не треба ни да се увезува, а и извозот да биде умерен да се задоволи домашниот пазар, не знам тука како се контролира увоз / извоз на наши производи, па доминација на увозот што ги диктира цените!
Секое чудо за три дена ама барем она со млекото кашкавалите ни открија дека го јадеме отпадот од секаде. Па кој е паметен ќе разбере и ќе се обиде да си најде снабдувач директно од производители, наместо да купува производи со лажни декларации и големи маржи
Патлиџани од Албанија и лубеници од Грција не треба да те чудат, имаат рано производство поголеми субвенции и се конкурентни
Вака треба за се во животот, ако сакаш разумно да ги трошиш парите. Ова врска нема со Македонија. Ти кажувам од искуство, 13 години сум во трговија. Едно исто нешто може да чини 10, 50 и 100 денари. Само твоја одлука е каде ке го купиш.
Јасно ми е тоа, полека полека се научив и прашувам прво на 5 места па после купувам. Ама дали мислиш дека е нормално државата да не интервентира, да нема никакво ограничување на маржи помеѓу влезни фактури и краен потрошувач ?
И после ќе се чудиме зошто буџетот ќе има дупки. Па јас бандажот ќе го земам од Србија, лекови ќе купам од таму за моиве дома и комшиите, на крај ќе товарам и во колава хемија заштитни средста што ми требаат и сето ддв ќе заврши во Србија наместо тука. И после во Србија автопативе се правеле забрзано, автобуси на секој 3-4 години, брза пруга а нашиве тука не можат ни постоечките да ги одржуваат.

свинско мелено 500 грама 350 денари, а овде бут чист имам кило за 400.