Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
100к ако плаќаш станбен кредит и автомобил на лизинг можеби. Ние имаме решено станбено прашање и автомобил имаме, заработуваме доста ама не ми текнува да имаме потрошено над 100к освен ако купуваш нешто скапо или реновираш дома?

Што би правел со 2500 евра во Македонија? Реално со 2500-3000е, според мене е живеење луксузно во МК, вклучуваќи секој ден да порачувам храна, приватно здраствено, нов автомобил, комоција да им пружиш на блиските и тн. Радо би ги вложувал тие пари искрено.
Радо ги вложувам и јас искрено.

Него тоа што го пишав е нешто што е неофицијално прифатено за пристоен живот во европски рамки. Нормално секој бира како ке ги троши своите пари. Од нешто ке одземеш, на друго ке додадеш... некои штедат повеќе итн.

Е сега, за сумата, ја пишав како проценка, незнам за сигурно, немам деца сеуште и не можам да зборам од искуство.

Но како пар со исплатен стан и крш автомобил, трошиме барем пола од таа сума. 300 еу се сметките и горивото, уште толку минимум за храна. Останатите ситници влечат многу пари, свадби, родендени, слави, крштевки... со празни раце не се оди... Облека, работи за дома, социјален живот... не сум сметал точно но не верувам да сме нешто под 1000 еу месечно.

Така да 100к за со деца кои треба да ги облечеш, најадеш, пуштиш на школо, на фудбал, на екскурзија, не мислам дека е претерување.

Не сум од Скопје ниту купувам често брза храна и авокадо шери домати ама знам какви се цените, најмалку 3 пати месечно пазарам во Кам или Стокомак она што главно јадеме и важи за едни од поефтините маркети па пак испод 5-6000 денари не е едно пазарење. Бонус е овошјето и зеленчукот што се купува од пазарче или од луѓе, и пак во блискиот маркет се докупуваат некој работи. Абе еден оброк што е нај бејзик да земеш кг чушки со урда и една салата домат со леб да израчунаш ти иде 300+ денари по оброк за 3 члено семејство

Со 200 евра може да поминете само ако јадете тестенини нудли житарки и јајца секој ден само тоа, класично преживување.
Како бе може човек што е упатен во прехранбената индустрија вака да размислува?
Место најмалку трипати да пазариш ќе си направиш максимум да биде тоа
За мене и тоа е многу, јас двапати пазарам
Ќе си имаш буџет за големи пазари и за мали пазари и нема да го надминеш
Не е тоа кратење, тоа е имање сѐ само поорганизирано

Имам големи примања и можам сѐ да си дозволам, дома да не јадеме ама баш ич пак нема да осетиме..
Сепак само дома јадеме и поминуваме пак поефтино од поголемиот дел што се стискаат за храна

За два одмора ќе заштедиш на годишно ниво ако се решиш да си го организираш пазарот на месечно ниво.
Исто важи и за останатите трошоци
И сега ти ќе речеш као тоа не можело и сам ќе си одмогнеш..
800 евра давав на храна од инат терање дека скапо е, толку било итн

Не е скапо ништо, не знаете парите да ги менаџирате. И јас не верував во ова, но направив така и поверував

Гарант глупо ти е дома тетратка да отвориш и математики да си напраиш..

Имам големи примања и можам сѐ да си дозволам, дома да не јадеме ама баш ич пак нема да осетиме..
Сепак само дома јадеме и поминуваме пак поефтино од поголемиот дел што се стискаат за храна

За два одмора ќе заштедиш на годишно ниво ако се решиш да си го организираш пазарот на месечно ниво.

Не е скапо ништо, не знаете парите да ги менаџирате. И јас не верував во ова, но направив така и поверував

Што има врска организирање. Јас пример трошам 30 литри млеко на месец исто ми е дали ќе ги купам одеднаш или на три пати. Некои ствари па и побрзо се трошат ако ги купиш одеднаш. Пример чоколади подобро ми е на поретко да ги купувам.

Што има врска организирање. Јас пример трошам 30 литри млеко на месец исто ми е дали ќе ги купам одеднаш или на три пати. Некои ствари па и побрзо се трошат ако ги купиш одеднаш. Пример чоколади подобро ми е на поретко да ги купувам.
Има на цел пазар, вака со млеково никаква поента нема

Има причина зошто пиеш по литро млеко секој ден?

Има на цел пазар, вака со млеково никаква поента нема

Има причина зошто пиеш по литро млеко секој ден?
Леле чоек аман, причина за литро на ден дали имало, четворица по една чаша да се напијат еве ти кило.
Со прашањата сте значи немам коментар.
Автоматски споено мислење:

Извини Мицко не те препознаваме
Не е скапо вика, знајш дека цените во Македонија се поголеми од Германија на пример по маркети ?
Шо викаме со Владе не е ништо скапо грешно сте омажени, во твојот случај, не е ништо скапо ниски плати земате
Така требаше да ти гласи реченицата ;)

Последно уредено:
Леле чоек аман, причина за литро на ден дали имало, четворица по една чаша да се напијат еве ти кило.
Со прашањата сте значи немам коментар.
Може сам пие кај знаеш ти?
Секако нема да разбереш зошто е поставено тоа прашање

Извини Мицко не те препознаваме
Не е скапо вика, знајш дека цените во Македонија се поголеми од Германија на пример по маркети ?
Шо викаме со Владе не е ништо скапо грешно сте омажени, во твојот случај, не е ништо скапо ниски плати земате
Така требаше да ти гласи реченицата ;)
Не знам ти како дојде на темава за пазарење и за прехрана да дискутираш, јас да сум маж ти од кујна нема да излезеш додека не ги научиш манџите.

Како сакам така ќе ми гласат речениците, на кој не му се свиѓа може да ми ги прескоскне мислењата.

На приватно еден гинеколошки преглед е 800 денари, 1200 на педијатар дете да однесеш, 2300 евра пораѓај во приватна болница па сега ти види :)

А храната да се храниш надвор изгор, еден смрден хамбургер е 200 денари, 4 хамбургери и по едно сокче ојде 1000ка
Инаку да, 2500 евра се голема сума за кај нас, освен ако не се плаќа некој кредит и кола нова инаку се живее на висока нога со толку примања
А зошто мора на приватно гинеколошки преглед и педијатар?

Плус тоа, не го правиш тоа секој месец.

Кажи еден матичен гинеколог што не наплаќа 500-1000 и покрај што треба да е бесплатно?

Цената што ја пиша е за таков гинеколог, Систина се веќе 5000 гинеколошкиот преглед,

Педијатар, со среќа да начекаш термин. Сопругата работи како мед.сестра во ПЗУ, и пак не успева да фати термин за малиот иако секој ден тоа и е основна работа. Може ќе начекаш едвај за 2-3 месеци од сега.

И таа цена од 1200 приватен педијатар е за просечен педијатар некаде низ градот, Систина и тој преглед е 5000+.

Кажи еден матичен гинеколог што не наплаќа 500-1000 и покрај што треба да е бесплатно?

Цената што ја пиша е за таков гинеколог, Систина се веќе 5000 гинеколошкиот преглед,

Педијатар, со среќа да начекаш термин. Сопругата работи како мед.сестра во ПЗУ, и пак не успева да фати термин за малиот иако секој ден тоа и е основна работа. Може ќе начекаш едвај за 2-3 месеци од сега.

И таа цена од 1200 приватен педијатар е за просечен педијатар некаде низ градот, Систина и тој преглед е 5000+.
Апсолутно се согласувам за некои работи, ама мислам дека и ние како пациенти имаме удел во хаосот.

Прво, се претерува со носење деца на педијатар за најобична настинка и течење нос. Секој матичен лекар (за возрасни) има знаење и вештини да направи основен преглед, да слушне гради и да процени дали воопшто има детето потреба од педијатар. Ако за секое кивање трчаме на специјалист, нормално е дека ќе нема термини за децата на кои навистина им гори под нозете.

Второ, за гинеколозите, точно е дека се злоупотребува на големо, ама ФЗО јасно кажува дека ехо и ПАП кај матичен се бесплатни. Јас лично до сега ниту еднаш немам платено. Проблемот е што кај нас луѓето молчат и плаќаат без да прашаат.
Што секако не треба да биде обврзувачко за пациентот, ама сакам да кажам дека има право да се побуни.

Може сам пие кај знаеш ти?
Секако нема да разбереш зошто е поставено тоа прашање

Не знам ти како дојде на темава за пазарење и за прехрана да дискутираш, јас да сум маж ти од кујна нема да излезеш додека не ги научиш манџите.

Како сакам така ќе ми гласат речениците, на кој не му се свиѓа може да ми ги прескоскне мислењата.
Не можиш во никој случај да си маж ми оти маж ми не дреми по форуми да му прај на некој математика колку мл млеко пие во ден и да се расправа со жени . Тешко на жените ваши искрено со вакви мислења.

Па членот зборуваше за приватно здравствено затоа напишав. Во Битола се поефтини цените на приватно во Систина се боли глава.
На државно во Битолската болница наплаќаа по 100 евра за медикаментозен абортус при мисед, со образложение дека таблетите доаѓале од Грција и не биле внесени сеуште во регистарот на лекови оти сеуште кај нас не бил одобрен таков тип на абортус, докторката во џеб си ги пикаше тие пари
После такви искуства поарно на приватно ќе одам барем знам во какви услови се болниците отколку на државно.
Кога се пораѓаш во приватна последните недели тој доктор треба да ти ја води бременоста, секоја недела се оди на преглед на крај и на два три дена, па доаѓаат екстра прегледи за срце на бебето, во државна самите тие те праќаат на приватно оти само во Скопје има таков доктор.
Па тестовите нифти за аномалии, нешто што треба да биди бесплатно кај нас на приватно
Една инекција ѓаол и пол ме чинеше, а морав терапија секој ден да примам, 9 месеци
Матичниот гинеколог секој преглед по 300 ден ми земаше, шо не треба оти е матичен

Не можиш во никој случај да си маж ми оти маж ми не дреми по форуми да му прај на некој математика колку мл млеко пие во ден и да се расправа со жени . Тешко на жените ваши искрено со вакви мислења.
Ти ме цитираше и после јас се расправам?
Што те боли пичката тебе дали јас сум прашал кој колку млеко пие или вода или небитно?

Тешко на маж ти чим една манџа не знаеш да напраиш

Ти ме цитираше и после јас се расправам?
Што те боли пичката тебе дали јас сум прашал кој колку млеко пие или вода или небитно?

Тешко на маж ти чим една манџа не знаеш да напраиш
Абе пичкар форум е ова, како ти што прашуваш така и јас те прашувам тебе, намали со сељачизмот, изгледа не ти дава жената штом толку нервозен на форум се бапкаш од земја

Back
На врв Bottom