GreenRoot
^Зелен^
Радо ги вложувам и јас искрено.100к ако плаќаш станбен кредит и автомобил на лизинг можеби. Ние имаме решено станбено прашање и автомобил имаме, заработуваме доста ама не ми текнува да имаме потрошено над 100к освен ако купуваш нешто скапо или реновираш дома?
Што би правел со 2500 евра во Македонија? Реално со 2500-3000е, според мене е живеење луксузно во МК, вклучуваќи секој ден да порачувам храна, приватно здраствено, нов автомобил, комоција да им пружиш на блиските и тн. Радо би ги вложувал тие пари искрено.
Него тоа што го пишав е нешто што е неофицијално прифатено за пристоен живот во европски рамки. Нормално секој бира како ке ги троши своите пари. Од нешто ке одземеш, на друго ке додадеш... некои штедат повеќе итн.
Е сега, за сумата, ја пишав како проценка, незнам за сигурно, немам деца сеуште и не можам да зборам од искуство.
Но како пар со исплатен стан и крш автомобил, трошиме барем пола од таа сума. 300 еу се сметките и горивото, уште толку минимум за храна. Останатите ситници влечат многу пари, свадби, родендени, слави, крштевки... со празни раце не се оди... Облека, работи за дома, социјален живот... не сум сметал точно но не верувам да сме нешто под 1000 еу месечно.
Така да 100к за со деца кои треба да ги облечеш, најадеш, пуштиш на школо, на фудбал, на екскурзија, не мислам дека е претерување.