Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Јадиме пилешко, ориз, риба, свинско, телешко, овес, зеленчук, грав, овошје, јатки и многу редовно цедиме домашен сок од морков, цвекло, јаболко, ѓумбир, јагоди/капинки/малини итн што ќе најдиме/купиме здраво., благо и ултра-процесирана храна поретко јадиме.

5-6 пати месечно порачуваме храна, и тоа што каде што живееме имаме супериорна храна, 200-300ден/порција од човек, зависи што јадиме.

Лебот кај нас е пекарски, 37 денари кошта, кило пилешко е 180-200 денари, риба 200-400/кг, свинско - преку текот на цела година имаме свинско, бидеќи еднаш годината земаме пола прасе (12000-14000ден) и јадиме 4-6 месеци кога ќе ни текне - јавнии, тави, селско и тн, сирење домашно јадиме овчо и кравјо, од супермаркет не купуваме прашак замачкан.

Ме мрзи да ти набројувам се колку кошта, ама еве и да речиме и да трошиме 12000 денари/месечно за храна (не зборувам за порачана храна/ресторан, туку маркет/домашни извори на здрави продукти), 30000 е прееемногу мислам, сепак локацијата е битна, да не мислиш негде странство? Или си Peppa прасица дома и порачуваш секој ден? Има разлика и има фактори тука.

Ама заборавив да напоменам дека ние сме 3-ца дома, не знам кај тебе. Готвиш воопшто дома или кликнијади/wolt-ираш цело време? Ако е тоа случајот, нека прими сочуство сопругот.
Кај има пилешко за 200 денари килото да порачам 200 кила ? Телешко килограм испод 1000 денари нема.
Јатки да не прајме муабет
Шанса нема 12.000 ден месечно за храна да трошиш, освен ако сте на строга диета.
Готвам дома, домашна храна практикувам да јадам, знам да порачам ако сме излезени и немам време да зготвам тоа ретко се случува
Еве јас претерувам, нека кажат другиве колку трошат месечно за храна.
Само на бебето да му зготвам каша ме чини 200 денари денот минимум просек, разновидна храна му готвам, не го ранам со супи од 30 денари и млеко со бисквити

Не ве разбирам како ви стасуваат... Еве јас на пример месечни трошоци

1. Цигари - 100 евра
2. Ракија (онаа просечна) ~ 100 евра
3. Кафе (од она поасално) ~ 50 евра
4. Четири пати искачање во ресторан ~ 200 евра
5. За викенд, некаде релаксација ~ 200 евра
6. Пијанки (идими-дојдими), неколку асални пијанки кај мене ~ 200 евра
7. Попладне по едно кафе во кафич со пријателите (после работа малце социјализација) ~ 50 евра

Околи 900 евра ми требаат само за основни, ни луксузни, ни скромни работи...

Живеам сам...

Да не ставам тука режиски трошоци, одмори, квалитетна здрава храна (не тоа отпадот што се продава по марктетите), кола, одмори итн...

А да не споменувам ако и некој непредвиден трошок испадне, како крштевка или роденден кај некое од децава на пријателиве, матурска, свадба веридба или слично..
Костич да не ти го правеше списокот?
Ќе да ти требаат повеќе пари тебе, оти просечна ракија 6000 денари да испиеш во месец,не ти е лесно. 10 литра се тоа бе чичин, што ќе каже панкреасот?

Кај има пилешко за 200 денари килото да порачам 200 кила ? Телешко килограм испод 1000 денари нема.
Шанса нема 12.000 ден месечно за храна да трошиш, освен ако сте на строга диета.
Готвам дома, домашна храна практикувам да јадам, знам да порачам ако сме излезени и немам време да зготвам тоа ретко се случува
Само на бебето да му зготвам каша ме чини 200 денари денот минимум просек, разновидна храна му готвам, не го ранам со супи од 30 денари и млеко со бисквити

4000 денари неделно за храна давам. 1000ка за месо свинско и 2-3000 за другото. Тоа отприлика се 15-16 илјади за јадење месечно. За да ја фатам оваа кошницава треба дупло да јадеме дома.

Костич да не ти го правеше списокот?
Ќе да ти требаат повеќе пари тебе, оти просечна ракија 6000 денари да испиеш во месец,не ти е лесно. 10 литра се тоа бе чичин, што ќе каже панкреасот?
Не е 10 литра, обична просечна ракија, онаа лозова на Тиквеш... Ова обично за седенките се троши, или ако поминат гости...

Еве минатиот месец имав непредвиден трошок, заборавив дека детето кај еден пријател има роденден 4 години... По 100 евра собиравме друштвото за поклон..

За коа ќе праи 6 години им предложив по 500 евра да собираме да му купиме нешто повредно по што ќе не помни, можеби некоја просечна кола...

4000 денари неделно за храна давам. 1000ка за месо свинско и 2-3000 за другото. Тоа отприлика се 15-16 илјади за јадење месечно. За да ја фатам оваа кошницава треба дупло да јадеме дома.
За самец ? Ако е така тогаш океј е, ама за фамилија трошоците се тродупли.
Зборам жена и дете, старите лесно врват, мајка ми со една манџа ќе истера два дена ќе мака пиперки со лебче ама оди направи ручек за тројца со 300 денари да те видам, кило месо оди во два дена кај нас, двајца јадеме месо, детево не го рачунам во нашите оброци

Ние живееме во Пелагонскиот дел од Македонија, да не специфирам град.

Грешка за пилешкото, мислев 230-260 денари/кг, имаш во Стокомак замрзнати парчиња по 2-3кг, цело пиле големо 1кг најдувам за 250-300 денари, помали има за 170-200 денари, свинско кг 320-360кг оди кај нас од месарница, ама како што кажав, ние земаме пола прасе еднаш/двапати во годината и имаме домашно свинско месо цело време скоро, телешкото, локално од фармери ми е 650ден/кг, кило кравјо сирење (100%) е 300 ден/кг, кило овчко сирење ми е 450ден/кг домашно исто (100%), исто така јатки има кај нас за 600 ден/кг индиски ореви, другите се поевтини освен фстаците незнам.

Овошјето и зеленчукот сега е доста евтин лето/есенски период овде и има во изобилство бидеќи доста луѓе произведуваат и не е само увезено, домати 30-40 ден/кг, краставици 30/40 ден/кг, кромид 25ден/кг, банани 60-70ден/кг, цвеклото ич пари е, кромидот исто така е доста евтин 25/30 ден/кг, замрзнати малини/капини/јагоди 90-120 ден/300г. Лубеница 15ден/кг, дињче 25-30 ден/кг.

Абе да се отепам од јадење неможам 30,000 да потрошам, ако на бебето му купуваш од тие кашичките 50г/100грамски за 150-200 денари, ни 40,000 не те вадат месечно. Земи си блендер дома и готви домашно, незнам што да ти речам.

Татко ми пред 13-14 години имаше рак и моравме дома да смениме исхрана драстично, од тогаш имаме секаква апартура дома и откако се преселив и видов што можи лоша исхрана да го доведе организмот на еден човек, купивме се што ни е неопходно за дома да се храниме поздраво - блендери, кафемати (домашно кафе :)), тостери, скара, замрзнувач (кој е преполн повеќето од времето со природна храна), соковник и сега планираме и апарат за леб да купиме.

Можам да кажам дека се чуствуваме мнооогу поздраво откако веќе пред некое време користиме блендер и соковник и дома си правиме 100% природно цедени/блендирани сокови.

Последно уредено:
За самец ? Ако е така тогаш океј е, ама за фамилија трошоците се тродупли.
Зборам жена и дете, старите лесно врват, мајка ми со една манџа ќе истера два дена ќе мака пиперки со лебче ама оди направи ручек за тројца со 300 денари да те видам, кило месо оди во два дена кај нас, двајца јадеме месо, детево не го рачунам во нашите оброци

За цела фамилија. Не знам од каде ги вадиш твоиве пресметки. Но тежок фејк шераш. Или купуваш најскапо од маркети ко веро или инат тераш.

Грешка за пилешкото, мислев 230-260 денари/кг, имаш во Стокомак замрзнати парчиња по 2-3кг, цело пиле големо 1кг најдувам за 250-300 денари, помали има за 170-200 денари, свинско кг 320-360кг оди кај нас од месарница, ама како што кажав, ние земаме пола прасе еднаш/двапати во годината и имаме домашно свинско месо цело време скоро, телешкото, локално од фармери ми е 650ден/кг, кило кравјо сирење (100%) е 300 ден/кг, кило овчко сирење ми е 450ден/кг домашно исто (100%).

Овошјето и зеленчукот сега е доста евтин лето/есенски период овде и има во изобилство бидеќи доста луѓе произведуваат и не е само увезено, домати 30-40 ден/кг, краставици 30/40 ден/кг, кромид 25ден/кг, банани 60-70ден/кг, цвеклото ич пари е, кромидот исто така е доста евтин 25/30 ден/кг, замрзнати малини/капини/јагоди 90-120 ден/300г. Лубеница 15ден/кг, дињче 25-30 ден/кг.

Абе да се отепам од јадење неможам 30,000 да потрошам.
И во Скопје ако сакаш можеш ефино да поминеш. Јас телешко 600-700 денари, свинско избегнувам, ама тука околу 350.
Тајната е порачај бут или полутка, ем знаеш што јадеш, ем поефтино. За овошје и зеленчук од први наваму со приватниве исто доста ефтино. А и плус оваа година имам бавча на спрат, засега се отепавме краставици салата :)

За цела фамилија. Не знам од каде ги вадиш твоиве пресметки. Но тежок фејк шераш. Или купуваш најскапо од маркети ко веро или инат тераш.
Ајде де кажи ти шо јадиш дневно, изгледа ти јадиш замрзнати ствари на така ми изгледа.
Кој фејк тие се фактите, еве погоре ти споделија од синдикатот колку дневно просек му требаат за храна на едно семејство
Кило месо е 400 денари, лебот 40, млекото 60/70
Салата да направиш за четворица 150 денари во летно време нека те кошта.
Збораме само за ручек, или вие еднаш денот јадете
Килограм месо тројца возрасни нема да го изедете за ручек ? Зборам за возрасни мажи, тоа е 300 грама месо, една порција.
Испаѓа дека вие преживувате во Македонија со тие трошоци месечни.
Не ме гледај јас колку трошам, јас трошам многу повеќе од тебе, зборам за просечно семејство да се храни како што треба колку ќе потроши
100 грама сирење нема да изедете денес сите ? Шо сте вие Снежана и седумте џуџиња ?
Освен ако не живеете на село не гледам друга поента
Оној погоре јатки ми спомнува, 100 грама бадеми 100 денари ако не се сега , лупам појма немам колку се

Ајде де кажи ти шо јадиш дневно, изгледа ти јадиш замрзнати ствари на така ми изгледа.
Кој фејк тие се фактите, еве погоре ти споделија од синдикатот колку дневно просек му требаат за храна на едно семејство
Килограм месо тројца возрасни нема да го изедете за ручек ? Зборам за возрасни мажи, тоа е 300 грама месо, една порција.
Не ме гледај јас колку трошам, јас трошам многу повеќе од тебе, зборам за просечно семејство да се храни како што треба колку ќе потроши
100 грама сирење нема да изедете денес сите ? Шо сте вие Снежана и седумте џуџиња ?
Оној погоре јатки ми спомнува, 100 грама бадеми 100 денари ако не се сега , лупам појма немам колку се

Гледам дека немаш благе везе од готвење ни пак колку треба да јадеш. Месото се дели на порции. Не мораш кило месо да изедеш на ден знаеш? Ќе ставиш тенџере и ќе поделиш 600 грама за порции. Вие жениве денешни не знаете основни работи. Затоа се товате ко магарици од гнетење и после друг ви е крив што сте такви дебели и сиромашни.

Грешка за пилешкото, мислев 230-260 денари/кг, имаш во Стокомак замрзнати парчиња по 2-3кг, цело пиле големо 1кг најдувам за 250-300 денари, помали има за 170-200 денари, свинско кг 320-360кг оди кај нас од месарница, ама како што кажав, ние земаме пола прасе еднаш/двапати во годината и имаме домашно свинско месо цело време скоро, телешкото, локално од фармери ми е 650ден/кг, кило кравјо сирење (100%) е 300 ден/кг, кило овчко сирење ми е 450ден/кг домашно исто (100%), исто така јатки има кај нас за 600 ден/кг индиски ореви, другите се поевтини освен фстаците незнам.

Абе да се отепам од јадење неможам 30,000 да потрошам, ако на бебето му купуваш од тие кашичките 50г/100грамски за 150-200 денари, ни 40,000 не те вадат месечно. Земи си блендер дома и готви домашно, незнам што да ти речам.

Татко ми пред 13-14 години имаше рак и моравме дома да смениме исхрана драстично, од тогаш имаме секаква апартура дома и откако се преселив и видов што можи лоша исхрана да го доведе организмот на еден човек, купивме се што ни е неопходно за дома да се храниме поздраво - блендери, кафемати (домашно кафе :)), тостери, скара, замрзнувач (кој е преполн повеќето од времето со природна храна), соковник и сега планираме и апарат за леб да купиме.

Можам да кажам дека се чуствуваме мнооогу поздраво откако веќе пред некое време користиме блендер и соковник и дома си правиме 100% природно цедени/блендирани сокови.
Ама ме читаш ти мене,ќе:) готвено давам на бебе, имам нутри блендер и готвач на пареа и секој ден разновидна храна готвам
Тиквици, во зима ги плаќав ѓаол и пол во Македонија, се давам на бебе и не штедам за него.
Тоа пилешкото во Стокомак без пари да ти го дадат не треба да го јадеш искрено, поготово ако сте имале болен човек од канцер и сакате поздраво да се храните.
Шо се бе 30.000 месецот за исхрана луѓе, тоа е 1000 денари дневно, ако имаш деца тоа е минимум што можеш да поминеш.

Чупе... Мрзливи сте, признајте си барем...
За зеленчук, ќе си станиш рано наутро еден ден во неделата... Ќе си испазариш се што ти треба, ем ефтино, ем квалитетно...

Спомна дете имаш, ќе му направиш кашички од асални производи и сезонски овојшја/зеленчуци...

Вие сакате се да биди квалитетно, убаво, и брзо за подготовка...

Па и најквалитетните работи да ги земеш од маркет, печива (замрзнати), грицки, благи работи... И тие содржат еден куп хемикалии... А да не прајме муабет за цената колку поскапо ќе ги платиш...

Ќе земиш дома, како домакинка, ќе замесиш печива, или ќе направиш десерт (1000 пати подобра алтернатива од тоа готовите глупости...)

За нутели, мармалади, намази и остало од маркет... Никогаш не би купил.

За месо... Најдобро е од локална месара, свежо, пристапни се цените... Не мора да биди само кртина (таа и најефтина е)... За во манџи уште подобро е со коска (има колаген)...

А за детето, глеај што повеќе природни кашички да му правиш, за поздраво да расти, отколку тоа готовите хемикалии...

Гледам дека немаш благе везе од готвење ни пак колку треба да јадеш. Месото се дели на порции. Не мораш кило месо да изедеш на ден знаеш? Ќе ставиш тенџере и ќе поделиш 600 грама за порции. Вие жениве денешни не знаете основни работи. Затоа се товате ко магарици од гнетење и после друг ви е крив што сте такви дебели и сиромашни.
Хахахах буквално 45 кила немам и тоа пресно породена, 600 грама месо во тенџере ќе ставел, абе ако земам еден стап ќе видиш тенџере тенџере едно
Секој ден манџа ќе ти прај мајкати, нејќиш некогаш печено да јадеш, или компир манџа и сркај цела недела, ова за тебе е јадење царски ????
Затоа државата во место цупка оти тие дури јадат бифтеци во собрание вас ве убедуваат дека сркање грав секој ден е нормален живот
Автоматски споено мислење:

Чупе... Мрзливи сте, признајте си барем...
За зеленчук, ќе си станиш рано наутро еден ден во неделата... Ќе си испазариш се што ти треба, ем ефтино, ем квалитетно...

Спомна дете имаш, ќе му направиш кашички од асални производи и сезонски овојшја/зеленчуци...

Вие сакате се да биди квалитетно, убаво, и брзо за подготовка...

Па и најквалитетните работи да ги земеш од маркет, печива (замрзнати), грицки, благи работи... И тие содржат еден куп хемикалии... А да не прајме муабет за цената колку поскапо ќе ги платиш...

Ќе земиш дома, како домакинка, ќе замесиш печива, или ќе направиш десерт (1000 пати подобра алтернатива од тоа готовите глупости...)

За нутели, мармалади, намази и остало од маркет... Никогаш не би купил.

За месо... Најдобро е од локална месара, свежо, пристапни се цените... Не мора да биди само кртина (таа и најефтина е)... За во манџи уште подобро е со коска (има колаген)...

А за детето, глеај што повеќе природни кашички да му правиш, за поздраво да расти, отколку тоа готовите хемикалии...
Абе не ми зборај мрзливи кога во денот три оброци домашни му спремам на бебе само, со намирници од пазар купени, три пати нагласив три пати ми викате глеј домашни давај му, Бог да чува

Хахахах буквално 45 кила немам и тоа пресно породена, 600 грама месо во тенџере ќе ставел, абе ако земам еден стап ќе видиш тенџере тенџере едно
Секој ден манџа ќе ти прај мајкати, нејќиш некогаш печено да јадеш, или компир манџа и сркај цела недела, ова за тебе е јадење царски ????
Затоа државата во место цупка оти тие дури јадат бифтеци во собрание вас ве убедуваат дека сркање грав секој ден е нормален живот

Епа сама се издаде сега. Значи трошиш пари безвеза и све ти е малце, затоа не тропај. Не знаете едно јадење да зготвите пржите само ствари од месара и кога ќе се направите крави зошто мажот не ве сакал. Иди сега пржи и гнети мајонези :kafence:

Автоматски споено мислење:

Абе не ми зборај мрзливи кога во денот три оброци домашни му спремам на бебе само, со намирници од пазар купени, три пати нагласив три пати ми викате глеј домашни давај му, Бог да чува

Мизерваш, никој не можи да те разбери.

Back
На врв Bottom