ВМРО - ДПМНЕ - Политичка Партија

• Креатор на темата Креатор на темата Флеш
  • Време на започнување Време на започнување

Добра е листата на пратеници?!

• Да

Гласови: 43 19,5%
  • Не

Гласови: 144 65,5%
  • Така-така (Делумно)

Гласови: 33 15,0%

• Вкупно гласачи
    220
Веќе кога влезе главичката - нека влезе цел, така испаѓа муабетов што го тераш @Lokvan

Веќе кога влезе главичката - нека влезе цел, така испаѓа муабетов што го тераш @Lokvan

Јок. Ако сакаш во ЕУ, за тебе(нас), условите се нечовечки, одвратни, не фер, нелогични. Ама исто неможе и “сакам во ЕУ ама ја како ќе кажам”. Тоа може Норвешка пример, јас не. Е сега, пошто нејќам да ме ебат, барам чаре. Ама не статус кво, него друга опција.

Тука осеќам дека се тера наративот, боље статус кво него да ме ебат. А реалност е дека и во двата случаи ќе бидеш ебан. Порано или покасно е прашањето.

Немаше да има затоа што туѓите услови не зависат од нас. Дали бил Заев или Грујо, тоа е играта. САД неможе да ти биде алтернатива пошто САД завршија со Балканот. Нула интерес има САД да протежира било што на Балканот, а најмалце Македонија што нема што да понуди за возврат. Ќе си ги натовари Мицика стопанствениците во авион и ќе си фати далечен исток и ќе проба од Македонија да направи некаков хаб за нивните бизниси во Европа или регионот.

Ако не ја сакаме таа опција или било која друга, уште утре се седнува на маса и прифаќа историја, идентитет, нација, се што ќе му побараат. Во ниедна светска разврска Македонија нема да добие поволна позиција во поглед на Европа.

Или можеби треба да се одлучиме дека новата цел ни е статус кво, што само по себе е идиотско.
Тоа е веќе одлучено, целта им е статс кво. И тоа е океј до некој поповолни времиња.
Автоматски споено мислење:

Не е само муабет, тоа е така во животот и за други работи. Кај што влегла главата, не останало само на тоа. Прашање е само какво ќе биде искуството.

Постојат 3 опции за Македонија.

1. Да понудиш на граѓаните референдум за да се изјасни народот дали сака влез во ЕУ под овие услови или прекин на преговорите и раскинување на сите договори (Преспански, за добрососедство со Бугарија, рамковен...). Што најверојатно според расположението на народот ќе се гласа за раскинување.
Ова е најпосакувана варијанта на народот но најризична за државата

2. Да продолжи државата со политиките топло-ладно сакаме-не сакаме...не знаеме што сакаме, неаме стратегија за ништо и тапкаме во место и неизвесност (што моментално го прави ДПМНЕ) со надеж сега ќе му паднат мадињата на овенот ама ништо од тоа...

3. Најболна емотивна варијанта но најверојатно најдобра за државата, прифаќање на тоа што ни се нуди за влез во ЕУ со напор за издејствување на максимум на заштита во условите за прием .

Ние секако сите би сакале да биде без никакви услови ама такво нешто нема да може и изминатите 35 години тоа го покажаа. Секое чекање е на наша штета освен ако народот не реши дека ќе јаде корења само да биде по наше ( и ова е легитимно да не се лажеме) со сиот ризик за опстанок на државата.

Како и да е тешко на тој што треба да ја води државата напред, многу е заплеткана работата. Господ на помош.
Работата е што опција број 3 не ти се нуди во таа форма. Доколку се нудеше тоа - влез, до сега ќе беше прифатено. Вмро се попаметни од СДСМ за тоа прашање и полесно ја читаат собата.

Последно уредено:
Тоа е веќе одлучено, целта им е статс кво. И тоа е океј до некој поповолни времиња.

Не е само муабет, тоа е така во животот и за други работи. Кај што влегла главата, не останало само на тоа. Прашање е само какво ќе биде искуството.

Работата е што опција број 3 не ти се нуди во таа форма. Доколку се нудеше тоа - влез, до сега ќе беше прифатено. Вмро се попаметни од СДСМ за тоа прашање и полесно ја читаат собата.

ДПМНЕ го прави она што сака да го слушне народот и тоа им носи само гласови за да останат на власт но ништо корисно за државата. Ако е за тебе тоа попаметно ДПМНЕ ок, твое право.
За напредок треба попаметно и помудро да се води државата. Најлесно е да се напаѓа власт или опозиција.
Јас ги кажав моите три опции, бујрум ти кажи што треба да се направи?!

ДПМНЕ го прави она што сака да го слушне народот и тоа им носи само гласови за да останат на власт но ништо корисно за државата. Ако е за тебе тоа попаметно ДПМНЕ ок, твое право.
За напредок треба попаметно и помудро да се води државата. Најлесно е да се напаѓа власт или опозиција.

Кажи им во ЕУ дека ви треба нова шарена револуција, само што сега освен вас 5-6 души што го ширите дупот никој нема да ви се нафати.

Абе какви поповолни времиња? Поповолно време е ако Македонија од нигде никаде открие дека лежи на нафта или гас. Само бетер и бетер ќе бидат условите од моменталните ужасни.

Последната опција ти нема допирна точка со реалноста. Нема гаранција дека ќе влезеш во ЕУ. Тоа било паметно некад да се напраи, пред 20 години, а не сега кога проширувањето е сопрено и се спрема втора лига членство.

Нема добри опции, тоа е. Ми се чини дека статус кво е најокеј за сега, дур ни дозволуваат.

Абе какви поповолни времиња? Поповолно време е ако Македонија од нигде никаде открие дека лежи на нафта или гас. Само бетер и бетер ќе бидат условите од моменталните ужасни.
Поповолни опции за нас. Хипотетички прифатиме се, и не добиеме членство (што е прилично јасно), што сме напраиле? Имаш дефакто втора бугарска држава која не е во ЕУ.

Подобро да чекаме место ова, па макар и истото не снајде.

Последната опција ти нема допирна точка со реалноста. Нема гаранција дека ќе влезеш во ЕУ. Тоа било паметно некад да се напраи, пред 20 години, а не сега кога проширувањето е сопрено и се спрема втора лига членство.

Нема добри опции, тоа е. Ми се чини дека статус кво е најокеј за сега, дур ни дозволуваат.

Кажи ми дека си ДПМНЕ без да признаеш дека си ДПМНЕ (без ВМРО намерно ) е твоево.
Прочитај си го твојов пост неколку пати и ќе најдеш многу одговори за во иднина. Позз.

Кажи ми дека си ДПМНЕ без да признаеш дека си ДПМНЕ (без ВМРО намерно ) е твоево.
Прочитај си го твојов пост неколку пати и ќе најдеш многу одговори за во иднина. Позз.

а ти што си? давајгаз кој го шири одма ако му речат дека некогаш некаде ќе го приматт во ЕУ :pos: :kafence:

Последно уредено:
Пресмешно. Некој аргумент можеби? Врз база на што го темелиш дека некој ни нуди опција да влеземе во ЕУ? Ако имаме таква опција - тогаш твојата опција е валидна и прилично сигурен сум дека ВМРО ќе ја прифати, макар и паднале од власт.

Ама такво нешто нема.

Така е, го погоди чоекот со ласерска прецизност :pos:

Пресмешно. Некој аргумент можеби? Врз база на што го темелиш дека некој ни нуди опција да влеземе во ЕУ? Ако имаме таква опција - тогаш твојата опција е валидна и прилично сигурен сум дека ВМРО ќе ја прифати, макар и паднале од власт.

Ама такво нешто нема.

Искрено те сметав за попаметен, ме изненадуваш. Ај може ти е лош ден и уште си во еуфорија од роденденот, ќе ти простам.
Добро е што форумов ги чува мислењата па времето ќе покаже кој бил во право.

Искрено те сметав за попаметен, ме изненадуваш. Ај може ти е лош ден и уште си во еуфорија од роденденот, ќе ти простам.
Добро е што форумов ги чува мислењата па времето ќе покаже кој бил во право.
Каков роденден, си ме помешал нешто. Нешто окулу темата имаш да кажеш?

Јок. Ако сакаш во ЕУ, за тебе(нас), условите се нечовечки, одвратни, не фер, нелогични. Ама исто неможе и “сакам во ЕУ ама ја како ќе кажам”. Тоа може Норвешка пример, јас не. Е сега, пошто нејќам да ме ебат, барам чаре. Ама не статус кво, него друга опција.

Тука осеќам дека се тера наративот, боље статус кво него да ме ебат. А реалност е дека и во двата случаи ќе бидеш ебан. Порано или покасно е прашањето.
Што фајде од ЕУ, еве кажи, чамугите да ги прибираме?

Јас не сум баш сигурен дека народот е толку загреан за влез во ЕУ
Тоа државата го форсира и го гура низ одредени партиски одаи, ама народот не е глуп гледа што се случува низ ЕУ

Што фајде од ЕУ, еве кажи, чамугите да ги прибираме?

Јас не сум баш сигурен дека народот е толку загреан за влез во ЕУ
Тоа државата го форсира и го гура низ одредени партиски одаи, ама народот не е глуп гледа што се случува низ ЕУ

Никакво фајде. Ја сум анти-еу за Македонија. Ама сум исто и анти-статус кво.

Back
На врв Bottom