Месечината, дали навистина слетавме?

• Креатор на темата Креатор на темата Trancer4e
  • Време на започнување Време на започнување

Дали слетавме на месечината?

• Да

Гласови: 235 51,0%
  • Не

Гласови: 226 49,0%

• Вкупно гласачи
    461
Е ајде де, а кој е твојот (!) научно поткрепен факт (!) дека „Артемис„ летал околу Месечината, а да не е некој видео-запис поставен на „ЈТ„?...:icon_lol:
Илјадници луѓе низ светот со свои радио антени имаа можност да го фатат сигналот од леталото во реално време додека се движеше кон, и назад од месечината, точно во предвидените локации.

Има разлика помеѓу догма (верување без воопшто да има можност за доказ) и потпирање/верување на научен консензус (кое е проверлив и повторлив доказ со реални податоци).

За разлика од религијата, овде не верувам слепо, туку прифаќам дека методологијата е точна затоа што истата методологија и математика овозможува ГПС, интернет, компјутер, чип, телефон...

И јас лично сум против трошење пари за активности кои не го подобруваат животот на луѓето директно. Спорт, освојување планински врвови, вселенски патувања, се само дел од непотрбни ризични лускузирања кои не придонесуваат значајно во животот на обичниот човек, туку им ги полнат џебовите на високата класа.

вселенски патувања
Изговор за перење пари. Не постои такво нешто како „вселенски патувања".
Автоматски споено мислење:

И јас лично сум против трошење пари за активности кои не го подобруваат животот на луѓето директно. Спорт, освојување планински врвови, вселенски патувања, се само дел од непотрбни ризични лускузирања кои не придонесуваат значајно во животот на обичниот човек, туку им ги полнат џебовите на високата класа.
Јас лично поддржувам истражување на светот не во височина туку во пространство. Би сакал да се дозволи истражување и преку Антарктичкиот леден ѕид за да видиме колкава територија се крие и конечно како навистина изгледа светот во кој живееме.

Последно уредено:
Не ќе верувам на неписмени идиоти што пласираат, со два грама мозок и пет дена сколија
... образование е едно со неписменоста, а интелигенција е друго, има еден стар овчар не идел во школија, ама спремен за логичен и паметен разговор на многу теми, а има колку сакаш хирурзи за избор (торакалци, вицерални) како примери со дипломи и супспецијализации не знаат скалпер во рака да држат (не дај Боже да оперираат ќе ги скинат сите крвни садови зошто не знаат ни анатомија), така да тоа не е мерило, тоа што пишуваш.

IMG_20260412_111044.jpg

...еве на ова фотографија дали забележуваш нешто нелогично? еве зошто ова не ми поминува како вистински, десет дена во вселенски услови со пореметен метаболизам, циркулативните проблеми, вртоглавици и делување на коскена срж и коски, спуштањето со голема брзина во земјината атмосфера, притисок и нагла брзина, нема шанса да се извадат вака скафандерите и да се мавка со рака, со исправени глави и насмевка на лицето.

... кога бев во парискиот Дизниленд се пуштив на најголемиот, највисок и најбрз европски тобоган, ми требаше саат време на клупа во парк да се повратам назад, не можам да ти опишам чувството, како да сум излегла од телото и како да се трудев да се вратам назад во телото, очите не можев да ги отворам, затоа што пред мене сликата , гледањето беше со вртоглавица, прстите ми се тресеа, не можев да дишам правилно, многу лоша состојба, во самата вожња тие што беа со мене во возилото се онесвестија додека нагло се спушташе тобоганот, плуканици летаа на сите страни од луѓето, слегоа сите од тобоанот со искривени лица, се држеле да можат да излезат од количката, па седнуваа на околното место, страшно, зборуваме за неполни 2о минути возење со тобоган, горе доле, избацување во воздушен простор со летање и трескање нагло надоле паѓајќи, тоа треба да се доживее за да ме разбереш колку беше тешко тоа искуство.

images.jpgaedv.jpgimages.jpgsdf.jpg

... и сега види ги астронаутите, човечки сусштетства не се роботи, гајле немаат после сите тие вселенски услови, нагла брзина на спуштање, менување на атмосфера, притисок, топлина, брзина... каде се тука физичките, биолошките закони? за да може човек да се поврати после ваков спуст му треба најмалку два, три дена да се стабилизира, а до недела целосно, а не вака со насмевки и мавкање, од авион да се фрлеле, не ќе биле вакви, ете затоа не ми поминува оваа фотографија на момент на излегување од капсулата т.е. вселенското возило.

images.jpgsdsd.jpg18863639_040926-ktrk-TN-orion-reentry-img.png

... која брзина имала ужарената капсула при враќање и паѓање во атмосферата, за да биде резултат на истата како ништо да не било, ете како нова е!

nasas-orion-capsule-af.jpgartemis-sletuvanje.jpgџџџџ.jpg

... и каде биле сместени овие падобрани и на кој начин се поврзани кога капсулата би требало да биде цела ужарена од падот со голема брзина, да нема случајно систем за ладење на што и од што, ако астронаутите биле внатре од вселена?

161028-O-ZZ999-1001.JPG

... види ја капсулата гланц нова, налепницата со америчко знаме ич оштетена и како тоа толку брзо се оладила да овие со гола рака на неа, нема зрачење, нема топлина, тукушто слетала од вселена со која брзина, ужарена?

... еве биди добра и одговори на овие мои сомневања, ме интересира какво образложение ќе дадеш онака од општо познавање од школија!

Последно уредено:
Изговор за перење пари. Не постои такво нешто како „вселенски патувања".

Јас лично поддржувам истражување на светот не во височина туку во пространство. Би сакал да се дозволи истражување и преку Антарктичкиот леден ѕид за да видиме колкава територија се крие и конечно како навистина изгледа светот во кој живееме.
ти посакувам еден ден да имаш можности да го истражиш целиот свет

Илјадници луѓе низ светот со свои радио антени имаа можност да го фатат сигналот од леталото во реално време додека се движеше кон, и назад од месечината, точно во предвидените локации.

Има разлика помеѓу догма (верување без воопшто да има можност за доказ) и потпирање/верување на научен консензус (кое е проверлив и повторлив доказ со реални податоци).

За разлика од религијата, овде не верувам слепо, туку прифаќам дека методологијата е точна затоа што истата методологија и математика овозможува ГПС, интернет, компјутер, чип, телефон...

Младиќу,

ти лично не „прифаќаш„...тоа е еуфемизам за „верувам„...т.е. ти веруваш (!!!) дека секоја научна подметачина е апсолутна вистина, а ти лично немаш начин како да ја провериш вистиноста од научната вистина!

Значи, „веруваш„ а не дека „прифаќаш„!...

Ама не е тоа проблем оти ти тоа го чиниш, ама е проболем ако верникот верува во нешта кои не се видливи за човековото око!

Така?...

Патем кажано, догмата не е вистина во која се верува „на ќоро„, туку догмата е објавена, проверена и колективно потврдена и прифатена непроменлива вистина од областа на духовноста!

Ајде најди ми еден пример од научна вистина, која трае(ла) повеќе од една човекова генерација!...

За сите дилеми и полемики досега има научно објаснување, јас му верувам на науката не на некој шалабајзер кој има екстра слободно време и си го тупи времето пред екран барајќи влакно во јајцето.

Еве ја мојата дилема: не знам дали Бог постои или не постои.

Кое е научното објаснување за мојава дилема?

Благодарам...

... образование е едно со неписменоста, а интелигенција е друго, има еден стар овчар не идел во школија, ама спремен за логичен и паметен разговор на многу теми, така да тоа не е мерило, тоа што пишуваш.

Прегледај го приврзокот 474511

...еве на ова фотографија дали забележуваш нешто нелогично? еве зошто ова не ми поmинува како вистински, десет дена во вселенски услови со пореметен метаболизам, циркулативните проблеми, вртоглавици и делување на коскена срж и коски, спуштањето со голема брзина во земјината атмосфера, притисок и нагла брзина, нема шанса да се извадат вака скафандерите и да се мавка со рака, со исправени глави и насмевка на лицето.
... кога бев во парискиот Дизниленд се пуштив на најголемиот, највисок и најбрз европски тобоган, ми требаше саат време на клупа во парк да се повратам назад, не можам да ти опишам чувството, како да сум излегла од телото и како да се трудев да се вратам назад во телото, очите не можев да ги отворам, затоа што пред мене сликата , гледањето беше со вртоглавица, прстите ми се тресеа, не можев да дишам правилно, многу лоша состојба, во самата вожња тие што беа со мене во возилото се онесвестија додека нагло се спушташе тобоганот, плуканици летаа на сите страни од луѓето, слегоа сите од тобоанот со искривени лица, се држеле да можат да излезат од количката, па седнуваа на околното место, страшно, зборуваме за неполни 2о минути возење со тобоган, горе доле, избацување во воздушен простор со летање и трескање нагло надоле паѓајќи, тоа треба да се доживее за да ме разбереш колку беше тешко тоа искуство.

Прегледај го приврзокот 474521Прегледај го приврзокот 474520

... и сега види ги астронаутите, човечки сусштетства не се роботи, гајле немаат после сите тие вселенску услови, нагла брзина на спуштање, менување на атмосфера, притисок, топлина, брзина... каде се тука физичките, биолошките закони? за да може човек да се поврати после ваков спуст му тrеба најмалку два, три дена да се стабилизира, а до недела целосно, а не вака со насмевки и мавкање, од авион да се фрлеле, не ќе биле вакви, ете затоа не ми поминува оваа фотографија на момент на излегување од капсулата т.е. вселенското возило.

Прегледај го приврзокот 474518Прегледај го приврзокот 474519

... која брзина имала ужарената капсула при враќање и паѓање во атмосферата, за да биде резултата на истата како ништо да не било, ете како нова е!

Прегледај го приврзокот 474516Прегледај го приврзокот 474522

... и каде биле сместени овие падобрани и на кој начин се поврзани кога капсулата би требало да биде цела ужарена од падот со голема брзина, да нема случајно систем за ладење на што и од што, ако астронаутите се внатре?

... еве биди добра и одговори на овие мои сомневања, ме интересира какво образложение ќе дадеш онака од општо познавање од школија!
Не знам од каде е сликата ама го гледав видеото кога ги вадеа од капсулата и буквално едвај одеа астронаутите,

@840223 светот во кој живееш ти не е истиот во реалноста... Истражувај малку повеќе.

Attachments

• Screenshot_2026-04-12-12-10-56-28_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg
    Screenshot_2026-04-12-12-10-56-28_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg
    162,6 KB · Прегледи: 7
Последно уредено:
Младиќу,

ти лично не „прифаќаш„...тоа е еуфемизам за „верувам„...т.е. ти веруваш (!!!) дека секоја научна подметачина е апсолутна вистина, а ти лично немаш начин како да ја провериш вистиноста од научната вистина!

Значи, „веруваш„ а не дека „прифаќаш„!...

Ама не е тоа проблем оти ти тоа го чиниш, ама е проболем ако верникот верува во нешта кои не се видливи за човековото око!

Така?...
Не е така! Тоа се дефинициите за зборот догма, нешто непроверливо, нешто што не може да се докаже, туку мора да се прифати. Дури и религиозните заедници така го употребуваат, ти си измислуваш други дефиниции.

Точно е дека јас лично не сум ги следел радио брановите и шумовите од леталото Интегрити, и само ГИ ПРИФАЌАМ доказите од луѓето кои ги следеле, но тие докази се реални, докажливи и проверливи. Ако сакам можам да нарачам опрема неколку илјади евра, малку да читам и следниот пат кога ќе има лансирање од страна на НАСА, СпејсХ, Блу, РосКосмос или некој друг, можам да следам траекторија.

Не знам од каде е сликата ама го гледав видеото кога ги вадеа од капсулата и буквално едвај одеа астронаутите,
...ами да патуваш со фиќо со 4 души внатре од Битола до Охрид, одвај ќе излезеш и ти, тоа не е мерило за општа состојба на телото тукушто дојдено од вселена!

Се работи за нешто друго...Ритуал.

Последно уредено:
...ами да патуваш со фиќо со 4 души внатре од Битола до Охрид, одвај ќе излезеш и ти, тоа не е мерило за општа состојба на телото тукушто дојдено од вселена!
Сликите се АИ , еден сат е скетувањето, гледај го, не е многу долго.

Се работи за тоа дека треба повеќе да се истражува...

1990 vs.1996

TikTok the world is a clock...
Screenshot_2026-04-12-13-18-36-80_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg

Последно уредено:
Не е така! Тоа се дефинициите за зборот догма, нешто непроверливо, нешто што не може да се докаже, туку мора да се прифати. Дури и религиозните заедници така го употребуваат, ти си измислуваш други дефиниции.

Точно е дека јас лично не сум ги следел радио брановите и шумовите од леталото Интегрити, и само ГИ ПРИФАЌАМ доказите од луѓето кои ги следеле, но тие докази се реални, докажливи и проверливи. Ако сакам можам да нарачам опрема неколку илјади евра, малку да читам и следниот пат кога ќе има лансирање од страна на НАСА, СпејсХ, Блу, РосКосмос или некој друг, можам да следам траекторија.
Дој на форумов за пар децении...во меѓувреме, поднаучи нешто.

Back
На врв Bottom