Дали музиката ни стана инфантилна?

• Креатор на темата Креатор на темата Aceso
  • Време на започнување Време на започнување
Од Македонска музика, ДНК (рип) ги слушав,редовно. Освен Ромео и Јулија, другите нивни песни ми се допаѓаа баш баш. Друго, слабо, искрено слабо е. Калиопи едино, и Слаткаристика така ми е ок.

Ајде бе постирај да чуеме нешто ново. Слободно постирајте. Јас нова музика не слушам. Ниту некогаш сум си ги пуштила 2 Бона, ниту Дупер, ноуп. Да бидам искрена не ни знам како изгледаат децава. Последна од младиве што ги знам е Антонија Гиговска.
Ko ke si vo pravo, vo pravo si, nema zbor tuka.
Porano pesnite imaja dusa be, tezina, a ne ko sega bezveze :toe:

Ајде бе постирај да чуеме нешто ново. Слободно постирајте. Јас нова музика не слушам. Ниту некогаш сум си ги пуштила 2 Бона, ниту Дупер, ноуп. Да бидам искрена не ни знам како изгледаат децава. Последна од младиве што ги знам е Антонија Гиговска.
IMG_1624.png

И ова е пародија. Песнава е мајтап, спакуван во хит.

Патем не знам дали го гледате видеото, зошто јас имам проблем со видеата на форумов.

Пак бумерската, добро опфатен овој феномен во видеото подоле.

И ова е пародија. Песнава е мајтап, спакуван во хит.

Патем не знам дали го гледате видеото, зошто јас имам проблем со видеата на форумов.
Pak da recis vaka taka za mene , so patem receno dlaboko me povredi iako znaes deka sum mnogu custvitelen i emotiven lik :(

Го гледаме, како не, постираше твое домашно видео како пееш на тераса! Чекај, не го бриши, да видиме што ќе се случи на крајот! Не е мајтап, зошто, баш убаво пееш!
Pak da recis vaka taka za mene , so patem receno dlaboko me povredi iako znaes deka sum mnogu custvitelen i emotiven lik :(
:pijani:

Па истото е и во Британија, само што е на англиски јазик па нас ни делува покултурно. Ако ги преведеш текстовите на Дуа Липа или на повеќето денешни светски мега хитови, ќе видиш дека се содржински исто толку празни како и нашата Лидија.
I za ova si vo pravo, stranskite se troduplo poglupi pesni ako zemis da gi prevedis. A i ne mozi be pesna da ti pobudi emocii ako ne e na kirilica, ednostavno ne e to to, ne te tera na alkohol, da zemis casi da krsis, masi da frlas i taka.

Шкарт музика имало отсекогаш. Но за разлика од сега, меѓудругото, се правела и квалитетна музика. Кога пазарот бил преплавен од 80% квалитетна музика и 20% шкарт, нормално би било на тапет да бидат хитовите. И тие хитови преживеале над 50 години, додека секоја денешна нова песна максимумот и е 2-3 месеца, со ретки исклучоци. Во денешно време секој трет може да прај музика, текстови и цел аранжман, со помош на новите технологии. И не само да ја напрај, нема никаков проблем со објавување на истата - 3 клика и веќе е достапна за милјарди народ. Порано за да направат квалитетна песна се мислело со месеци, се правеле селекции, итерации, елиминации од албуми. Сега се што ќе се сними се пушта во етер, без да се гледа критички. Количество пред квалитет.
Освен сето тоа, веќе мислам дека немаат ни за што да пеат, освен да издаваат некои глупи звуци и повтарање на еден ист збор, или евентуално реставрирање на некои стари хитови.
Јас лично модерната музика, освен техното, воопшто не ја ценам ниту слушам. Ретко, ама стварно ретко да ми се допадне некоја нова нумера. За македонски па да не правам муабет, текстови од 3то одделенци, специјална паралелка.
Затоа уште од средно си останав со рокот од минатиот век. Да, знам да ги пуштам 2бона, Пајак и слични. Немам ништо против, ама разликата меѓу сите нови артисти и, да речеме, Тоше, Каролина и слични, е што јас модерниве ќе ги слушнам 1, 2, 5 пати и после никогаш нема да се сетам за неа ниту ќе се сеќавам за што се пеело. Во Македонија реално доследни на својот стил си останаа раперите, што е за пофалба.
На маливе сега да им пуштиш Мизар, Архангел и слични култни бендови, се сомневам дека би им се допаднало, што секако е греота. Ретко кое дете пре би ги избрало нив, отколку српската елита.

Јас лично модерната музика, освен техното, воопшто не ја ценам ниту слушам.
Tehnoto samo narkomani slusat oti realno ako ne si salam naduvan ili pod dejstvo na opojni drogi toa e nesluslivo :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom