Месечината, дали навистина слетавме?

• Креатор на темата Креатор на темата Trancer4e
  • Време на започнување Време на започнување

Дали слетавме на месечината?

• Да

Гласови: 233 51,0%
  • Не

Гласови: 224 49,0%

• Вкупно гласачи
    457
Ние = нормалните
Вие = ненормалните
За нештата да бидат појасни.
... така ли дискутираш, не ти е срам да вреѓаш и сега што треба да ти вратам за да бидат уште појасни работите?

... додека оловото е стандарден штит од радијација на Земјата, програмата Артемис не користи олово за заштита од радијација на вселенското летало Орион бидејќи е неефективен и опасен во длабоката вселена, наместо олово, примарниот материјал што се користи за заштита од зрачење во програмата „Артемис“ е полиетилен со висока густина (HDPE).

... овој специфичен материјал се користи бидејќи е богат со водород, што е најефикасниот елемент за запирање на честичките од вселенското зрачење со висока енергија без создавање опасни „секундарни зрачења“ што би ги произвеле тешките метали како оловото. o_O (а зошто не се применува наместо оловото на клиника на радиологија, на пример за заштита од зрачење ?)
... клучни компоненти за заштита и нивните материјали мисијата „Артемис“ ја користи оваа заштита преку неколку специфични системи:
Елек „АстроРад“:
Носен „оклоп од зрачење“ за астронаути направен од полиетилен со висока густина (HDPE). Елекот има илјадници шестоаголни колони од полимерот кои се подебели над органите чувствителни на зрачење како што се белите дробови и коскената срцевина.
Труп на вселенското летало:
Примарната структура на модулот на екипажот „Орион“ е направена од легура на алуминиум-литиум (Al-Li 2195). Иако е метал, тој е многу полесен од оловото и има подобри заштитни својства за вселенски средини.
Засолниште од бура:
Во случај на сончева бура, астронаутите редат кеси за складирање, залихи од храна и садови за вода на база на полиетилен околу себе во центарот на капсулата. Комбинираната содржина на водород во водата и пластичните кеси создава густа бариера.
Топлински штит: Основата на вселенското летало е заштитена со Avcoat, специјализиран аблативен материјал. Иако неговата примарна задача е термичка заштита за време на повторното влегување во атмосферата, неговата екстремна маса обезбедува најдобра заштита од зрачење во целото возило.
1775770615478.png

... каде им се елеците кои штитат од радиоактивно зрачење?

... најбрзото време за човек да умре од изложеност на зрачење е во рок од 24 до 48 часа, ова се случува само кога телото е погодено од екстремно висока акутна доза од најмалку 30 до 50 (Gy), што предизвикува таканаречен цереброваскуларен (CNS) синдром.

... за време на мисија на Месечината, како што е Артемис, временската рамка на смртта зависи од интензитетот на изложеноста, обично од „суперблесок“ или масивен настан на сончеви честички (SPE):
1. Најнепосреден: Цереброваскуларен синдром (1-2 дена)
Потребна доза: Поголема од 30-50 Gy.
Причина за смрт: Ненадеен колапс на циркулаторниот систем и екстремен притисок во мозокот предизвикан од внатрешен оток (едем) и насобирање течности.
Симптоми: Се јавуваат во рок од неколку минути, вклучувајќи екстремна нервоза, дезориентација, напади и губење на свеста.

... не баш така едноставно да си во вселена и да се смешкаш во вселенското возило!

Последно уредено:
Зум на камерата, се опфаќа широк агол за да се фати цела сцена и затоа ви изгледа мала месечината.
Кој се разбира повеќе во фотографија можи да ви објасни подетално
Еве и чичко чат џпт има нешто да кажи
Прегледај го приврзокот 474277
Море море чатџпт се знаел ебаго. :pos:
Не мораш ништо да размислуваш. Само пиши си...прилепска логико.
Месечината треба да изгледа многу поголема како и се доближуваат а не малечка логично. Како може да зумираш нешто а сликата да ти се намалува? Ако ја зумираш месечината со моќен фотоапарат како NIKON P 900 или 1000-ка стоејќи на земја можеш да ја видиш во најситни детали што значи се зголемува сликата а не да се намали.
Автоматски споено мислење:

А зошто да даваат видео уствари, немаат попаметна работа тие на мисијата ќе ни се правдаат нас тука дали се качиле на месечина или не.
Еден куп видеа закачија и слики овие дена, само тоа ми излегува на твитер. Не знам што уште треба да направат за да ни докажат, и видео од три часа да стават пак ќе најдите нешто да го деградирате слетувањето
За да ти одвлечат внимание од војна со Иран или Епстеин фајлс? Најдоа симболичен ден баш на 1-ви Април да полетаат за такви ко тебе...

#FakeMoonLanding
Од кога Месечината е сива и нема светлина?
#SpaceComedy

Последно уредено:
Море море чатџпт се знаел ебаго. :pos:
Не мораш ништо да размислуваш. Само пиши си...прилепска логико.
Месечината треба да изгледа многу поголема како и се доближуваат а не малечка логично. Како може да зумираш нешто а сликата да ти се намалува? Ако ја зумираш месечината со моќен фотоапарат како NIKON P 900 или 1000-ка стоејќи на земја можеш да ја видиш во најситни детали што значи се зголемува сликата а не да се намали.

За да ти одвлечат внимание од војна со Иран или Епстеин фајлс? Најдоа симболичен ден баш на 1-ви Април да полетаат за такви ко тебе...

#FakeMoonLanding
Од кога Месечината е сива и нема светлина?
#SpaceComedy
За такви како тебе да си го тупат умот, мене ме заболе таквата дали слетале на месечина или не

За такви како тебе да си го тупат умот, мене ме заболе таквата дали слетале на месечина или не
...не е баш така ако се присетиш на ковид пандемијата, нетранспарентноста и лагата е лошо за човечанството, а наивноста на човекот дозволува да биде излажен, ако не резонира со своја глава и да биде заинтересиран, објаснувањата кога се вака сомнителни и нелогички нормално да предизвикува сомневање, впрочем ете го резултатот од Фајзер антиковид вакцини, ама тоа на друга тема, јас онака споредбено.

...не е баш така ако се присетиш на ковид пандемијата, нетранспарентноста и лагата е лошо за човечанството, а наивноста на човекот дозволува да биде излажен, ако не резонира со своја глава и да биде заинтересиран, објаснувањата кога се вака сомнителни и нелогички нормално да предизвикува сомневање, впрочем ете го резултатот од Фајзер антиковид вакцини, ама тоа на друга тема, јас онака споредбено.

Не прскаат со хемија :kafence:

Што те боли?
Stare Wow GIF

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom