ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Банирани им се профилите, апликацијата си фура најнормално и тука Линкдин неможе многу што. И да, многу логично е да рипнат приходи пошто добија уште поголем reach.
Ne se razbiram tolku mnogu vo moznostite na linkdin da gi sprecat, ama deckoto sto zborese deka prekrsuvaat nivni pravila ocigledno e vo pravo.

Ne se razbiram tolku mnogu vo moznostite na linkdin da gi sprecat, ama deckoto sto zborese deka prekrsuvaat nivni pravila ocigledno e vo pravo.

Не баш возеа под радар и најдоа дупка што ја искористија и ќе ја користат, впрочем уште многу други појаки автоматизации кои Линкдин неможе да ги спречи сеуште работат фул турбо, а Линкдин неможе ни да ги тужи ни да ги забрани пошто технички е невозможно. Тоа што Линкдин го прави од слабост, е појаки автоматизации од нивниот sales nav ги прават "против правилата" и се што можат да направат е да им банираат профили. Ричот на ХејРич не беше од нивните профили туку од SDRs и GTM-ови кои ги користат и фалат.

Не баш возеа под радар и најдоа дупка што ја искористија и ќе ја користат, впрочем уште многу други појаки автоматизации кои Линкдин неможе да ги спречи сеуште работат фул турбо, а Линкдин неможе ни да ги тужи ни да ги забрани пошто технички е невозможно. Тоа што Линкдин го прави од слабост, е појаки автоматизации од нивниот sales nav ги прават "против правилата" и се што можат да направат е да им банираат профили. Ричот на ХејРич не беше од нивните профили туку од SDRs и GTM-ови кои ги користат и фалат.
Класичен протокооперативен однос. Ваквите инвестиции се ризични зошто пола од времето се мислиш дали тој од што зависиш ќе те види како паразит, и ако те види, колку енергија ќе потроши на тоа да те отстрани.

Многу стресен бизнис модел избрал дечкото, ама па, иде од Балкан и веројатно без некоја силна база - не дека можел да бира.

Класичен протокооперативен однос. Ваквите инвестиции се ризични зошто пола од времето се мислиш дали тој од што зависиш ќе те види како паразит, и ако те види, колку енергија ќе потроши на тоа да те отстрани.

Многу стресен бизнис модел избрал дечкото, ама па, иде од Балкан и веројатно без некоја силна база - не дека можел да бира.

Незнам кој е ризикот? Дека ќе му банираат профили лични? Ништо посебно. Поентата е дека не се први сервиси кои Линкдин им ги банира профилите на газдите и корпоративните профили а неможе да направи ништо технички пошто нит користи нивно api нит ништо. Едноставно е во стелт моуд за Линкдин пошто ги почитуваат границите. Линкдин појма нема и неможе да има кој користи ХејРич автоматизација, и затоа им останува само цензура како алат кој нема никаков ефект. Ваква бесплатна реклама можеше да сонува дека ќе добие.

Незнам кој е ризикот? Дека ќе му банираат профили лични? Ништо посебно. Поентата е дека не се први сервиси кои Линкдин им ги банира профилите на газдите и корпоративните профили а неможе да направи ништо технички пошто нит користи нивно api нит ништо. Едноставно е во стелт моуд за Линкдин пошто ги почитуваат границите. Линкдин појма нема и неможе да има кој користи ХејРич автоматизација, и затоа им останува само цензура како алат кој нема никаков ефект. Ваква бесплатна реклама можеше да сонува дека ќе добие.
> Grubo krsat TOS na linkedin. Na eden nacin go ostetuvaaat Linkedin so toa sto odvlekuvaat potencijalni korisnici od negovoto API
> Inkorporirani se vo Estonija, Linkedin vo EU e inkorporiran vo Irska.
> Sigurno ne pazat sto skrejpaat (GDPR)
> Sigurno koristat cloud i go plakjaat so kompaniska karticka,
> Isto kako i site drugi trosoci, domain, CDN itn

Bi trebalo da e lesno za Linkedin da izgradi tuzba. Ustvari so eden cease and desist do cloud provajderot mislam deka mozat cela operacija da im ja zakochat. Ne deka imam nesto protiv deckite ama ne veruvam deka ke prodolzat vaka uste dolgo.

Ако Linkedin стварно ги смета за паразити што им штетат (а не ги во моментов, само глуми) - ќе почне да инвестира во технички решенија што може да ги блокираат. И генерално мачен бизнис модел е да играш мачка и глушец игра со тој од кој зависиш, наместо да се партнери. Ама сепак, мене ми е за почит тоа што пробуваат да го направат.

Мене цеф ме боли за овие, нека тераат дечките него поише ме копка како братот Локван е убацен у целата приказна. Да не испадне како у темата Лајонес почна со мало смо се шалили постови и заврши на тоа дека иако имал Лајонес не бил како другите :icon_lol:

Им ги избришаа корпоративните профили и на водечките луѓе, јак курац. Линкедин неможе да им ја забрани апликацијата пошто неможе да утврди дека конекцијата доаѓа од нивно api. Имало и други случаеви во минатото кога Линкедин као забранува скрапери и автоматизации а уствари се што може е да им ја избрише корпоративната страница. Сума сумарум, откако им се избришани профилите, уште појако згазиле со нови клиенти и више идат према 15миљона годишни претплати со 70% нет профит (ова се зборови на газдата). Ќе биде ова првата првата македонска фирма што ќе се шитне за многу пари колку што транзициски полуписмени синчиња можат да сањаат само. Така да не ликувајте џабе глејте научете нешто.

Де бре колку сте осетливи да не може човек инфо да сподели. Одма напади, полуписмени синчиња, транзиции, глупости . И на Иран цел Leadership им го збришаа до трето колено aма other than that they are doing great. Исто е и со Хеј Рич.

Со бришењето на компаниската страница и банирањето на личниот профил на основачот, LinkedIn испраќа јасна порака кон целиот пазар на алатки за автоматизација дека вакви бизнис модели не се толерираат на платформата.

Историјата покажува дека LinkedIn веќе реагирал слично кон компании кои овозможуваат масовна автоматизација, scraping или заобиколување на нивните правила. Во такви случаи платформите често прво започнуваат со јавни санкции и блокирања, со цел да создадат притисок и да испратат сигнал до останатите компании во истиот екосистем.

Фактот што е блокиран и личниот профил на основачот и други поврзани личности, а не само компанијата, укажува дека LinkedIn сака јавно да демонстрира дека вакви активности се сметаат за сериозно прекршување на нивните правила и сакаат да направат пример од него. Сигурно го приметиле дека многу се фалеше. На Линкед кхм.

Поради тоа постои и реална можност LinkedIn да размислува за понатамошна ескалација, вклучително и правни чекори, доколку Linkedin процени дека има систематско прекршување на нивните услови или комерцијална штета за платформата.

p.s Окулу потенцијалната “нова” заработка објавена од “основачите” без:

- инвеститорски извештаи
- финансиски податоци

тоа се маркетинг бројки.

p.p.s

Интересно е што ја спомнуваш транзицијата. Во транзицијата многу луѓе се збогатија користејќи инфраструктура и систем што не го изградиле тие, туку државата и општеството. Во случајов имаме приватна платформа во сопственост на Linkedin и приватна алатка (Хеј рич) што се обидува да заработи од неа. Разликата е што едното беше политичко економска привилегија, а другото е технолошки производ на глобален пазар.

Последно уредено:
Bile pod radar ama sea se fateni od radarot. Da ne te fatat ne e isto so sve e legalno. Mene mi deluva na cat and mouse biznis so linkdin.
Автоматски споено мислење:

Upshift би требало да се појаки. Добро технички мислам дека фирмата им е во САД, ама наша е, од тука почната.
Za sivus se zborese nekoja seriozna cifra za prodazba.

Ај вака, не е ни прв ни последен пат Линкдин во немоќ да се заштити од конкуренција за Навигаторот да гаси профили на вработени/менаџмент па и самата компанија. Многу позвучни имиња ги снашло истово, па ништо посебно. Неможе што да докажува на суд затоа и не потегнува судски парници. Немаат никаков договор па да има прекршување на ToS, нема никакво крадење на податоци, едноставно си вадам база на лидови од Clay, правам enrich за да добијам линкдин профили ако ми е тоа еден од каналите, импортирам кампања у ХејРич и почнува кампањата. Нема од еден профил спамирање, репетитивност за да јави аларми кај Линкдин, ништо. Да не ги рекламираат нивните клиенти толку на Линкдин немаше ни да знаат овие дека постојат. Неможат да им влезат во траг дека нит им собираат податоци на ниво на апликација, нити имаат api поврзувања, ништо. Не верувам дека со 15 миљона годишен приход немаат топ тим на адвокати да им го проверат концептот и кои се ризиците.

Нека забрани Линкдин директни поруки, може тоа ќе им помогне конечно :)

Во 21ви век во ера на автоматизации и агенти Линкдин се понаша ко диносаурус. Нека не е ХејРич, утре друг ќе биде. И пред ХејРич имало други, па дошло нивно време со софистициран систем што е во рамки на дозволениот usage на платформата.

Не ги мешајте работите со продажба на Сивус, Сивус е аутсорс фирма, не е продукт, други се параметрите, башка овој копиљ со 2 години постоење и 30 вработени има скоро па исти приходи ко Сивус со 1000 вработени, 30 години постоење што све не.

LinkedIn може:
1. Да ги тужи heyreach и останати фирми поради кршење на правилата. Знам дека веќе година дена праќаат известувања пред тужба, можно е веќе да се во судска постапка со дел од фирмите.
2. Да проба да детектира кога некој користи сервиси за автоматизација и да блокира профили.

Во моментов LinkedIn ги прави двете работи, ама очигледно е дека тоа детекцијата им е предизвик, па затоа блокираат стартапи од нивната платформа.

@Lokvan Prva makedonska firma sto kje se sitne za mnogu pari. Kakva vrska ima dali e servis ili produkt.
LinkedIn може:
1. Да ги тужи heyreach и останати фирми поради кршење на правилата. Знам дека веќе година дена праќаат известувања пред тужба, можно е веќе да се во судска постапка со дел од фирмите.
2. Да проба да детектира кога некој користи сервиси за автоматизација и да блокира профили.

Во моментов LinkedIn ги прави двете работи, ама очигледно е дека тоа детекцијата им е предизвик, па затоа блокираат стартапи од нивната платформа.

LinkedIn може:

Ne veruvam deka imaat osnova da gi tuzat radi preksuvanje na TOS. Datata tamu ne e sopstvenost na linkdin, eden kup servisi kopaat pablik data od drugi aplikacii.
Автоматски споено мислење:

@Lokvan Prva makedonska firma sto kje se sitne za mnogu pari. Kakva vrska ima dali e servis ili produkt.
LinkedIn може:

LinkedIn може:

Ne veruvam deka imaat osnova da gi tuzat radi preksuvanje na TOS. Datata tamu ne e sopstvenost na linkdin, eden kup servisi kopaat pablik data od drugi aplikacii.

Prva makedonska firma sto kje se sitne za mnogu pari. Kakva vrska ima dali e servis ili produkt.

Па едно е да ти купи продукт што си го измислил, друго е да ти ги купи клиентите и вработените. Seavus не беше ништо поразлично од било која друга аутсорс фирма само што на Лештер му текна прв да отвори и да бара клиенти низ Европа и да им нуди продукт - ефтина работна сила. Генијалноста е во продуктот и ресурсите да се дојде до него, не во фактурирање на работни саати тоа ми беше поентата. ХејРич утре може да се шитне за иста цена како што Лештер го шитнал Сивус, а со 15 пати помал рок на постоење, со 30 пати помали ресурси.

Во времињата што одат, новите претприемачи и стартап ентузијасти од регионов ќе треба да се фокусираат на продукт а не на billables, тој бизнис умира веќе и Лештер мангупски го предвиде тоа и шитна кога требаше, некоја година покасно и ќе беше во ебаната ситуација во која се чесите сега. Втора година фриз на плати, општо незадоволство меѓу вработените.

Па едно е да ти купи продукт што си го измислил, друго е да ти ги купи клиентите и вработените. Seavus не беше ништо поразлично од било која друга аутсорс фирма само што на Лештер му текна прв да отвори и да бара клиенти низ Европа и да им нуди продукт - ефтина работна сила. Генијалноста е во продуктот и ресурсите да се дојде до него, не во фактурирање на работни саати тоа ми беше поентата. ХејРич утре може да се шитне за иста цена како што Лештер го шитнал Сивус, а со 15 пати помал рок на постоење, со 30 пати помали ресурси.

Во времињата што одат, новите претприемачи и стартап ентузијасти од регионов ќе треба да се фокусираат на продукт а не на billables, тој бизнис умира веќе и Лештер мангупски го предвиде тоа и шитна кога требаше, некоја година покасно и ќе беше во ебаната ситуација во која се чесите сега. Втора година фриз на плати, општо незадоволство меѓу вработените.
Стафинг пазарот умира. Нема веќе потреба од куцање код после издробени таскови - АИ може да го прави тоа.

Sakam da kazham od negov aspekt covekot naprail biznis od 0 i go prodal. Ne e on kriv so se smeni igrata. Ne ja znam tocnata cifra ama se zbori za stotici milioni. (Mozhe i se gluposti).

Ovoj ne e stignat do tamu, bezrazlika so biznis tera.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom