Проект Скопје на вода?

• Креатор на темата Креатор на темата Nepoznatiotttt
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Скопје треба да добие проект „Скопје на вода“ по примерот на „Белград на вода“?

• Да, Скопје конечно треба да добие модерен проект покрај Вардар

Гласови: 4 9,1%
  • Да, но само ако не стане ново „Скопје 2014“

Гласови: 0 0,0%
  • Не, подобро е да се средат други проблеми во градот

Гласови: 20 45,5%
  • Не, вакви мегапроекти најчесто служат за профит на малкумина

Гласови: 25 56,8%
  • Немам став

Гласови: 3 6,8%

• Вкупно гласачи
    44
Затоа барам некој со визија за убавина и естетика за градов,жена маж што било,да излезе и да рече вака и вака ќе изгледаат повеќето згради,по мене логично би било да се оди на изглед како во секој нормален главен град во Европа
Ќе да е касно. Според мене можеби можело да се направи вакво нешто до кај средина / доцни 90ти ако се почнало со нормално планирање.

Али чим лудакот Грујо го зграби Скопје и му еба матер со Скопје 2014 и зграда на место на секоја шупа, пиши пропало :) он го почна крајот другите после него ќе го дозакопаат и така.

Ќе да е касно. Според мене можеби можело да се направи вакво нешто до кај средина / доцни 90ти ако се почнало со нормално планирање.

Али чим лудакот Грујо го зграби Скопје и му еба матер со Скопје 2014 и зграда на место на секоја шупа, пиши пропало :) он го почна крајот другите после него ќе го дозакопаат и така.
Не се сложувам,може да се среди градов ако се сака,не е Скопје големо колку Гуанжоу или Пекинг.

Не му се сите лоши згради на Груевски,затоа до ден денес туристите се вртат околу тие 5-6 згради што тој ги изгради,чкартни,модерни,вакви такви пак се најпристојното нешто некогаш изградено во градов,посебно во споредба со претходниот психопатски брутализам.

Не се сложувам,може да се среди градов ако се сака,не е Скопје големо колку Гуанжоу или Пекинг.

Не му се сите лоши згради на Груевски,затоа до ден денес туристите се вртат околу тие 5-6 згради што тој ги изгради,чкартни,модерни,вакви такви пак се најпристојното нешто некогаш изградено во градов,посебно во споредба со претходниот психопатски брутализам.
Па добро ако сметаш дека 500 милион евра криминал го покриваат 500 илјади евра (еве нека бидат 5 милиони) годишно прилив од туристи ОК :)

Брутализмот (генерално изгледа грдо, иако некои градби делуваат кул) е и те како оправдан дека нели бевме дел од "социјалистичкиот блок". Затоа гледаш слични градби од Македонија до Таџикистан.

А да ти текне у 2010ти да правиш у сред бивша римска / византиска / отоманска / српска / југословенска провинција барок (неокласицизам) каде што културолошки и историски најблиску до тоа се колачи у слаткара треба да си ... :)

Последно уредено:
Па добро ако сметаш дека 500 милион евра криминал го покриваат 500 илјади евра (еве нека бидат 5 милиони) годишно прилив од туристи ОК :)

А брутализмот (генерално изгледа грдо, иако некои градби делуваат кул) е и те како оправдан дека нели бевме дел од "социјалистичкиот блок". Затоа гледаш слични градби од Македонија до Таџикистан.

А да ти текне у 2010ти да правиш у сред бивша римска / византиска / отоманска / српска / југословенска провинција барок (неокласицизам) каде што културолошки и историски најблиску до тоа се колачи у слаткара треба да си ... :)
Поголеми криминали има видено оваа држава од неколку квази барок згради на Грујо,ама на просечен шарен куртон тоа му е најголемата болка во животот,дека вмровец,егеец изгради нешо што просечен турист го слика и седи покрај него,додека од ју-брутализмот бега ко ѓавол од крст,или шарен куртон од сапун :) Патем тој психопатски брутализам сигурно коштал повеќе од 500 милиони а штетата што ја има направено врз генерации и генерации психолошко и визуелно малтретирање е неизмерлива.

Поголеми криминали има видено оваа држава од неколку квази барок згради на Грујо,ама на просечен шарен куртон тоа му е најголемата болка во животот,дека вмровец,егеец изгради нешо што просечен турист го слика и седи покрај него,додека од ју-брутализмот бега ко ѓавол од крст,или шарен куртон од сапун :) Патем тој психопатски брутализам сигурно коштал повеќе од 500 милиони а штетата што ја има направено врз генерации и генерации психолошко и визуелно малтретирање е неизмерлива.
Ем ВМРОвец ем Егеец. Ова е нешто у стил не само што е Циган, туку е и педер лол ?

Види у принцип да брутализам делува грдо али има пар ствари што ми се свиѓаат. На пример студентскиот дом Гоце и МК Пошти делуваат кул. Ама затоа на пример НБРМ и железничката станица ми се грди :LOL:

Поентата ми е дека тој стил каков и да е е ОПРАВДАН од времето. Ваљда таму 60ти до кај 80ти бил современ и модерен во нашиот дел од светот и затоа се такви градбите. Да, најверојатно е погрешен потег (идеолошки инспириран) ама очигледно бирале од нешто што е модерно во тој период на планетава.

А тоа што се случи у Скопје е ко сега ти да дојдеш премиер и да ти текне да направиш ацтечки храм од 15ти век у Гази Баба дека ти изгледа кул. Малце е сулудо нели :)

Ем ВМРОвец ем Егеец. Ова е нешто у стил не само што е Циган, туку е и педер лол ?

Види у принцип да брутализам делува грдо али има пар ствари што ми се свиѓаат. На пример студентскиот дом Гоце и МК Пошти делуваат кул. Ама затоа на пример НБРМ и железничката станица ми се грди :LOL:

Поентата ми е дека тој стил каков и да е ОПРАВДАН од времето. Ваљда таму 60ти до кај 80ти бил современ и модерен во нашиот дел од светот и затоа се такви градбите. Да најверојатно е погрешен потег (делумно идеолошки инспириран) ама очигледно бирале од нешто што е модерно во тој период на планетава.

А тоа што се случи у Скопје е ко сега ти да дојдеш премиер и да ти текне да направиш ацтечки храм од 15ти век у Гази Баба дека ти изгледа кул. Малце е сулудо нели :)
Аууу како те боли тоа вмровец и егеец аууу абе во душа те брца а комуњарче ? :D

Ај ај не ми продавај пуфки,бртализмот се знае со која цел е граден,и КЛАСИЧНАТА АРХИТЕКТУРА се вика КЛАСИЧНА зошто никогаш не излегува од мода,тоа што во Скопје се изгради не квлаитетно не значи дека не треба во иднина да се изгради како што треба.

Аууу како те боли тоа вмровец и егеец аууу абе во душа те брца а комуњарче ? :D

Ај ај не ми продавај пуфки,бртализмот се знае со која цел е граден,и КЛАСИЧНАТА АРХИТЕКТУРА се вика КЛАСИЧНА зошто никогаш не излегува од мода,тоа што во Скопје се изгради не квлаитетно не значи дека не треба во иднина да се изгради како што треба.
Види, горе споменатиот човек е ВМРОвец колку што јас и ти сме Јокиќ и Дончиќ, така да не би се потпирал многу на таа теза. А кај Егејци не-вмровци комуњари, со ова го навредуваш Васил Тупурковски, една од иконите на Егејците во државава.

За другово што знам ... со твоево "Скопје се изгради неквалитетно" го навредуваш истиот тој "егеец вмровец" со тоа што прво го набедуваш дека е неспособен (не се градело квалитетно) а потоа го набедуваш дека е криминалец (муабетот за ПОГОЛЕМИ криминали од погоре).

Види, горе споменатиот човек е ВМРОвец колку што јас и ти сме Јокиќ и Дончиќ, така да не би се потпирал многу на таа теза. А кај Егејци не-вмровци комуњари, со ова го навредуваш Васил Тупурковски, една од иконите на Егејците во државава.

За другово што знам ... со твоево "Скопје се изгради неквалитетно" го навредуваш истиот тој "егеец вмровец" со тоа што прво го набедуваш дека е неспособен (не се градело квалитетно) а потоа го набедуваш дека е криминалец (муабетот за ПОГОЛЕМИ криминали од погоре).
Знам знам баки вмровците,ехејците,све се тоа педери цигани,ск 2014 е проблемот,брутализмот е кул....јасно ми е :icon_lol:

Поентата ми е дека тој стил каков и да е ОПРАВДАН од времето. Ваљда таму 60ти до кај 80ти бил современ и модерен во нашиот дел од светот и затоа се такви градбите. Да најверојатно е погрешен потег (делумно идеолошки инспириран) ама очигледно бирале од нешто што е модерно во тој период на планетава.

Брутализмот се применува исклучиво кај воени објекти и кај објекти направени за да издржат прво бомбардирање, и нема никакви допирни точки со идеологија. Пвеводбениците му залепија социјалистичка етикета за да имаат измислено оправдание за да го плукаат и за да ги нагрдуваат старите објекти со неокласицистички идиотизми.

Сите амбасади на САД до денешен ден се градат според бруталистички концепт бидејќи треба да можат да издржат првично бомбардирање и евентуален терористички напад.

И да, повеќето државни и јавни објекти изградени во поранешна Југославија според бруталистички архитектонски концепт имаат подземни засолништа за заштита од бомбардирања, истото важи и за воените станбени згради и за одредени станбени згради кои биле планирани за да бидат воени станбени згради, но не успеале да ги исполнат условите на војската, поради што наместо на воени лица, становите им биле давани на цивили.

Брутализмот не е направен за да биде убав, туку за да биде практичен, колку и да звучи неразбирливо или неприфатливо за љубителите на убавината.

Од друга страна кичерај може да се направи било кога и било каде, направен е за да биде убав за око, но крајно непрактичен за живеење.

Во автомобилски жаргон кичерајот е Ролс ројс, а брутализмот е стара Лада Нива - овој првиот е убав за на око и да, доаѓа со бројни луксузи и удобно возење, но Ладата е направена за да помине низ секаков терен, а не за да биде убава и/или удобна.

Не можеме да имаме се` што ќе посакаме.

Инаку има објекти кои ми се допаѓаат од белиот слон наречен проект Скопје 2014, кој своевремено пвеводбениците го преименуваа во проект Македонија 2017 за да продолжат со грабежот: катните гаражи кај Зелено пазарче и кај Македонска Пошта веднаш до мостот Гоце Делчев се полн погодок. Музеите исто така ми се допаѓаат.

И се разбира, старо-новиот скопски театар, иако има еден тон поплаки за поплави и инфраструктура која се распаѓа поради неодржување - не знам колку е ова вистина, никогаш не сум бил во театарот, освен кога завршуваа градежните работи и се прошверцував за да го фотографирам одвнатре на ден пред отворањето.

Всушност ги фотографирав речиси сите објекти од проектот Скопје 2014, сеуште ги чувам фотографиите, тогаш ги објавував на форумот на build.mk, не им сметав додека ги критикував пвеводбениците поради нивните грабежи, но откако плавите жолтици се вратија на власт во 2017 година и продолжив со критики кон нив, почнаа да им сметаат моите коментари, па почнаа да најавуваат дека ќе ме банираат од форумот, па за да им го ускратам задоволството своеволно го напуштив форумот и не се вратив таму.

Како и да е, од искуството што го стекнавме со грабежот наречен проект Скопје 2014, односно проект Македонија 2017, стана јасно како ден и ноќ дека ваквите градежни проекти не се создадени за општа корист на населението, туку за крадење, перење на пари и понатамошно уништување на околината.

На Скопје му требаат багери за рушење и експлозиви за да се расчисти со вишокот непотребно изградени објекти кои го затворија градот и го направија неподносливо место за живеење, а не дополнителни нагрдувања со по уште некоја бетонска грдосија. И да се прошири градскиот парк од Александар Палас до стара телевизија, а не дополнително да се доуништува околината со нови бетонски грдосии.

Чисто за потсетување, летото 2025 останавме без вода бидејќи властите дозволуваат секој(а) да гради што, кога и каде ќе му/и` текне, а скопската водоводна мрежа не е проширена со дополнителни бунари за складирање на вода за тие нови објекти, па кога удрија горештините во летото 2025 немаше притисок и добар дел од градов остана без вода.

И тоа се случи баш за време на Европскиот младински олимписки фестивал 2025 кој се одржуваше токму во Скопје, а на кој присуствуваа над 4000 (ЧЕТИРИ ИЛЈАДИ) млади спортисти на возраст помеѓу 14 и 18 години, на кои им покажавме и докажавме на дело какви анти-домаќини сме во поглед на организација, јавна хигиена и чистота, јавен превоз и бројни други основни карактеристики на еден град, а не па на главен град на една држава.

Брутализмот се применува исклучиво кај воени објекти и кај објекти направени за да издржат прво бомбардирање, и нема никакви допирни точки со идеологија. Пвеводбениците му залепија социјалистичка етикета за да имаат измислено оправдание за да го плукаат и за да ги нагрдуваат старите објекти со неокласицистички идиотизми.

Сите амбасади на САД до денешен ден се градат според бруталистички концепт бидејќи треба да можат да издржат првично бомбардирање и евентуален терористички напад.
Да во право си скроз, погрешно се изразив. Дека јебига иако кај нас се асоцира со "социјализам" тој стил кај нас, не било баш така :) пред неколку години на ФБ ми искочија некои рандом групи за архитектура и видов слики од објекти во да речеме Америка и Англија од 1970ти / 80ти што се во бруталистички стил :LOL: повеќе мислев на социјалистичкиот стил на архитектура (ко што гледаш слични згради во Скопје, Софија, Варшава ... до Новосибирск лол).

На крај краева, Кензо Танге ... човекот е од Јапонија :LOL:
Инаку има објекти кои ми се допаѓаат од белиот слон наречен проект Скопје 2014, кој своевремено пвеводбениците го преименуваа во проект Македонија 2017 за да продолжат со грабежот: катните гаражи кај Зелено пазарче и кај Македонска Пошта веднаш до мостот Гоце Делчев се полн погодок. Музеите исто така ми се допаѓаат.

И се разбира, старо-новиот скопски театар, иако има еден тон поплаки за поплави и инфраструктура која се распаѓа поради неодржување - не знам колку е ова вистина, никогаш не сум бил во театарот, освен кога завршуваа градежните работи и се прошверцував за да го фотографирам одвнатре на ден пред отворањето.
Има чат пат некои ОК објекти (катната е кул дефинитивно), али 90% е треш невиден. А за МНТ бев пред 1-2 зими мислам и внатре (особено на повисоките спратови) имаше еден куп кофи изнаредено дека се прокиснува :) благи ужас.
Чисто за потсетување, летото 2025 останавме без вода бидејќи властите дозволуваат секој(а) да гради што, кога и каде ќе му/и` текне, а скопската водоводна мрежа не е проширена со дополнителни бунари за складирање на вода за тие нови објекти, па кога удрија горештините во летото 2025 немаше притисок и добар дел од градов остана без вода.
Остај, да бидеме благодарни додека нема вода и паркинг. Да не се деси за некоја година колапс на канализациска мрежа е тек тогаш сите говна ќе испливаат на површина, фигуративно и буквално :)

Последно уредено:
Белград ги има Сава, Дунав. На нас Вардарот лајнарка ни го направија. Франкфурт на Мајна, Скопје на лај**на.
Чисто информативно, покрај појасот околу Сава во Загреб беше забрането да се гради било што. Имаше само зеленило, тепих трева.
Untitled.jpg

Белград ги има Сава, Дунав. На нас Вардарот лајнарка ни го направија. Франкфурт на Мајна, Скопје на лај**на.
Чисто информативно, покрај појасот околу Сава во Загреб беше забрането да се гради било што. Имаше само зеленило, тепих трева.
Прегледај го приврзокот 472235
Случајот со р. Сава кога минува низ Загреб е малку специфичен-појасот околу реката е забранет за градење од превентивни причини, односно ради поплавувањето од страна на реката.

Нешто слично е сторено и во Шкупими, после земјотресот, каде после испитувањата на тлото вдолж р. Вардар, низ централното градско подрачје, утврдена е нестабилност на тлото и истото е забрането за градење.

Ама за тековното градените ќутици, лоцирани непосредно на брегот од Вардар, таа забрана „не важи„...

Последно уредено:
викаа гомнојадачите дека стиропорот нема да трае две години, а ене го трае веќе 10 и е ко нов. Има уште еден куп објекти кои треба да се средат. поготово оние по улица Македонија, ултра грди згради и оние од собрание према рекорд кои некои беа почнати и ги баталија и останаа такви никакви 10 години веќе, ЕВН стои како плашило, а и ГТЦ треба да се среди.

викаа гомнојадачите дека стиропорот нема да трае две години, а ене го трае веќе 10 и е ко нов. Има уште еден куп објекти кои треба да се средат. поготово оние по улица Македонија, ултра грди згради и оние од собрание према рекорд кои некои беа почнати и ги баталија и останаа такви никакви 10 години веќе, ЕВН стои како плашило, а и ГТЦ треба да се среди.
А сеа на сите фасадите дома им се од стиропор.

Не знам зошто се отвара тема за имагинарен проект кој никој никаде не го најавил освен во комуњарски и левичарски рекла казала муабети.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom