ЈСП - случки, прашања, дискусии

• Креатор на темата Креатор на темата демнач
  • Време на започнување Време на започнување
Ви се има десено аутобус да ви застане на пешачки? Ни мене.
Кога сум внатре во автобусот редовно застанува на пешачки, посебно кај олимписки базен. Штом излезам од автобусот одма забораваат на тоа правило.

Кога сум внатре во автобусот редовно застанува на пешачки, посебно кај олимписки базен. Штом излезам од автобусот одма забораваат на тоа правило.
Е, па.... не излегувај! :lolzz: :D

Од 52мил патници во 2015 до 22мил патници во 2025.
Нови автобуси нема да го решат проблемот очигледно. А ни нови линии, и редовност.
Народот се научи на кола, потребни се други мерки да ги тргнеш од улиците и да ги пикнеш во автобус.

Кај младите си приметува тоа, за нив срамота е да се возиш во автобус. Што ќе кажат другите, види го во автобус се вози.
Наполни ли 18 му даваат кола и почнува со кола да иде во школо.

Нови автобуси нема да го решат проблемот очигледно. А ни нови линии, и редовност.
Народот се научи на кола, потребни се други мерки да ги тргнеш од улиците и да ги пикнеш во автобус.

Кај младите си приметува тоа, за нив срамота е да се возиш во автобус. Што ќе кажат другите, види го во автобус се вози.
Малограѓанштина на дело

Баш напротив, не може да очекуваш луѓето да бираат автобус кога квалитетот на услугата која ја нуди ЈСП е во континуиран пад.

Нека понуди ЈСП редовни, добро испланирани линии (моменталниве одговараат на Скопје од 1980, а не Скопје од 2026), соодветен број автобуси кои ќе ги опслужуваат истите овие линии кои ќе бидат нови, нископодни и целосно опремени, нека смислат поволности кои нема да се однесуваат само на студенти и пензионери. Убаво би било и малце повеќе да се обрне внимание на професионалноста на оние кои ги возат истите автобуси, но со дефицитот на работна сила последниве години не знам колку е тоа возможно.

Јас сум сигурен дека доколку се спроведат овие работи бројот на патници само ќе расте, а бројот на луѓе кои користат автомобили ќе се намалува.

Само што како и секогаш, нашата колективна неспособност да гледаме подалеку од сопствениот нос и партиското-бизнис мешетарење ќе прават работите само да бидат полоши и полоши.

Кај младите си приметува тоа, за нив срамота е да се возиш во автобус.
Јас ги разбирам, не е срамота, гнасно е.
Сега кога ќе почнат високите температури ќе се потсетиме зошто е гнасно.

Баш напротив, не може да очекуваш луѓето да бираат автобус кога квалитетот на услугата која ја нуди ЈСП е во континуиран пад.

Нека понуди ЈСП редовни, добро испланирани линии (моменталниве одговараат на Скопје од 1980, а не Скопје од 2026), соодветен број автобуси кои ќе ги опслужуваат истите овие линии кои ќе бидат нови, нископодни и целосно опремени, нека смислат поволности кои нема да се однесуваат само на студенти и пензионери. Убаво би било и малце повеќе да се обрне внимание на професионалноста на оние кои ги возат истите автобуси, но со дефицитот на работна сила последниве години не знам колку е тоа возможно.

Јас сум сигурен дека доколку се спроведат овие работи бројот на патници само ќе расте, а бројот на луѓе кои користат автомобили ќе се намалува.

Само што како и секогаш, нашата колективна неспособност да гледаме подалеку од сопствениот нос и партиското-бизнис мешетарење ќе прават работите само да бидат полоши и полоши.
Јасно ми е мене и треба да се почне од нови автобуси, линии. Ама се сметам дека мора уште нешто. Нема да се тргне народот од својата кола. Попрво ќе врти пола саат со кола за да најде место за паркинг него ли да се качи во авгобус.

Тоа се во просек околу 8000 патници дневно загуба, барем неколку илјади возила повеќе, накај 10 милиони еура загуба.
Навиката на јавен превоз лесно се губи, а тешко се стекнува.

Посебно ако нема и друг вид јавен превоз и понуда која сегде у нормален свет ја има. Целодневни карти со комбинирање на различни видови превоз (кога би го имале), целонеделни, со попусти ецетера ецетера. Дури и во една Будимпешта, екс социјалистичка, каде каде се почисти трамваите. Карти аутомати има сегде. За другите не прајме муабет.
Нашинците може да набројат илјада добри примери кај што живеат ама состојбата е таа.

Ние останавме во времето со црешовото топче и Алекзандер пред кооперација.

Последно уредено:
Да се укинеф коле за људи да се возиф у аутобус, ааааааааааа!!!:kafence:
Немам леб во недела, ааааа. Печеницата на празно ќе ја јадам, аааа!!!!
Не можам да паркирам на Партизанска, ааааа!!!!
Живеам во детска кај моите, ааааа!!!!
Ќе умрам сам, аааа, без жена без деца, аааа!!! Ама ќе коментирам за другите што немаат, ааааа!!!!!
Свинче дебело сум, аааа!!!!
Мамо донеси ми тосче во детска со кокс, ааааа!!!!

Животот ми нема смисла, аааа!!!

Да умреш ќе нема кој да те закопа.

1000007637.jpg

:kafence: :kafence: :kafence: :kafence: :kafence: :kafence:

:place::place::place::place::place::place:

Немам леб во недела, ааааа. Печеницата на празно ќе ја јадам, аааа!!!!
Не можам да паркирам на Партизанска, ааааа!!!!
Живеам во детска кај моите, ааааа!!!!
Ќе умрам сам, аааа, без жена без деца, аааа!!! Ама ќе коментирам за другите што немаат, ааааа!!!!!
Свинче дебело сум, аааа!!!!
Мамо донеси ми тосче во детска со кокс, ааааа!!!!

Животот ми нема смисла, аааа!!!

Да умреш ќе нема кој да те закопа.

Прегледај го приврзокот 470181

:kafence: :kafence: :kafence: :kafence: :kafence: :kafence:

:place::place::place::place::place::place:

земи положи за кола, не биди клошарче на бицикл цело Скопје да ти се смее :kafence:

Последно уредено:
Има мозок а не го користи.
Автоматски споено мислење:

Шо ми лајкаш бе, за тебе зборам. @Ron Burgundy

па еве не те лајкам. И ти си ко него значи, одувек и тоа. Мислев ти дошол паметот, али џабе :kafence:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom