Драга Кајгана (виртуелен дневник)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Vcera inziner ili doktor ja ograbi koleskata so piistol, se nadevam deka ke se pravi deka e vo sok da go iskoristi matrixot. Dodeka jas prv den po nea rabotam vo ovoj lokal, denes na katedrata izvadiv sto moze da se iskoristi za lov na inzeneri, no dobiv samo 2 poplaki deka sum gi preplasil gostite...

Attachments

• Screenshot_20260123_231758_WhatsApp.jpg
    Screenshot_20260123_231758_WhatsApp.jpg
    287,2 KB · Прегледи: 59
  • IMG-20260123-WA0021.jpeg
    IMG-20260123-WA0021.jpeg
    1 MB · Прегледи: 61
Драга,

Некои цвеќиња процветуваат уште при првото сонце, а јас сеуште си стојам над мојата земја и си ја чекам пролетта што доцни. Велат се во свое време, но тешко е да се остане трпелив кога твојата пролет никако да дојде.

Драа

Син ми е заљубену у Тину(Камерон Дијаз од филм Маска 1994). Он ли што знае!?!?!?
:icon_lol:

Само за њума ми збори и ми кажа дека сака да има бебиња сс њума.Пред спање вика сега ке ја сонувам Тина. А има 4(четири) године.
И прашују га ја, и како ке ги праите бебиња?
Вика, па вака : )* и ми праи пољубац фацу.

Ботљак скапан.

Душата ме боли.
Исправен сум пред дилема која ќе ми го реши текот на животот. Вака се немам чувствувано со години, од почетокот на сегашната врска.
Што ми требаше да те запознаам? Имав други планови. Најлошото е што чувствата се и од двете страни. Синоќа моравме да си признаеме. И боли. Боли што треба да земам решение. Дали да го скршам срцето на некој што веќе скоро пола живот е со мене или да свртам нова страница?
Знам дека нема да згрешам ако почнам нов живот. Но ќе има последици и тоа за невин човек што гледа сеʼ во мене.

Немам и несмеам на никој да го споделам ова. Морав да го напишам некаде. Би сакал да разговарам со некој.
:place:

Племе едно.
Да ви се враќа по сестри.

Кеј,

ретко сме виделе секуларна/нерелигиска архитектура на Византијците, пошто настрана од Црквите во Охрид, ништо не е останато. Мал поглед дава Палатата на Порфирогенитите (родени во пурпурно им значи презимето) во Цариград, но оваа не е ни од близу она во што живееле Византијците.
Одаите биле украсени со лиљаков мермер увезен од Египет. Имало завеси од Тиријан пурпурна свила.

1000059319.jpg1000059318.jpg1000059320.jpg1000059321.jpg

Империјалната палата била далеку пообемна од оваа одаја, која воглавно служела само за раѓање на кралевите.
Била десно од Стадионот - Хиподрумот и била масивен комплекс од неколку добро опишани градби, меѓу кои познатиот влез наречен Чалке - бронзена порта со мозаици, палатата Дафне, потоа Хрисотриклиносот - во форма на Октагон со купола во кој имало соба со Престол кој бил чуван од два златни Лавој и бил подвижен со хидраулична моќ, односно при церемонии се кревал нагоре за да покажи кој е Кралот хехе. Можам да ги замислам Мономахос (за овај запишале дека бил ултра згоден <3, го има и на мозаици гуглајте го) и Василиј како седат на него на византиски банкети хаха.

1000059322.jpg

Потоа палатата Букелеон (бик и лав) изградена на самиот раб од Босфорот - со тераси директ над морето. До неа имало вештачки изградена марина (на која стоела статуа од Лав и Бик кој се борат) и тврдини кои со синџири и порти го затворале Босфорот - за тој кој сакал да помине низ овај Византиски имот, да наплати ДЕБЕЛИ такси.

1000059324.jpg1000059328.jpg
1000059323.jpg

Палатите биле украсени со зелен мермер од островот Тинос крши Атина и златни мозаици.
Влезот во Бигорски денес е изграден од 4 столбови од ваков зелен мермер, купен е од Грција.

Нареден пат кога че видите просечна Српкиња кај шо прај грчка музика знајте само едно - дека стреми кон ова.
Нареден пат кога че видите просечен Србин кај шо игра фудбал за АЕК во Атина, знајте дека стреми кон ова.

Добар дел од вас не сваќаат кој играч била Византија, светска моќ и апсолутен доминатор со кој ретко кој имал храброст да си игра. Дури и Атила кога ги видел портите и ѕидините на градот напрајл налево круг и бришка. Имале бродови кој ги полнеле со некој хемиски рецепт и пукале со оган, со ова на море ги палеле бродовите на противници.

1000059332.jpg
Се жал се распадна однатре. Ко секоја друга голема моќ. Ко балканот денес.
Моите балканци се мојата најголема love-hate врска која ја имам. Од една страна ти е мило и чест да си она што си. Од друга страна ко че видиш какви гадурии од поединци има си велиш да палам патиките и да бегам.

Последно уредено:
Драга,

Страшно е колку времето е суптилно додека поминува, а колку е фрапантен и суров резултатот кога ќе го видиш во раце.
Речиси секогаш кога држам во рацете фотографија од некој близок кога бил млад ми удира во глава парадоксот на времето. Гледам во мазната кожа без брчки и бујната коса на тие што сега се до мене со обелена и проретчена коса, и линии на челото и околу очите и ми изгледаат како два различни света, а сепак успевам да го препознаам истиот поглед и сјај во очите. И така се замрзнувам некоја минута и ме фаќа некој чуден страв дека за неколку години некој друг ќе ја држи мојата фотографија и ќе си го размислува истото ова што си го размислувам и јас.

Инаку мислам дека ви имам зборено за тоа колку сум осетлива кога се стари луѓе во прашање. Епа една од причините е ова. Кога ги гледаш во очи човече како цел нивен живот да ти поминува во еден поглед. Такво чувство секогаш добивам кога ја гледам Селма во песната на Бебек. Тагата за времето што не се враќа и возовите што заминале.

Плачка голема сум

Селма била преубава жена. Нека почива во мир.

Електронски направи веќе само за пари користам веќе 2 месеци.

Не знам кој како ќе ме сфати и дали е за тука ова размислување, можеби е и за осуда не знам.

Работев јас пред 8 години во центар за деца со посебни потреби. Премногу добро ги знам аутистичните деца кои не се генијалци како на филм и не можат да бројат карти, него се деца што не живеат во овој свет, викаат, агресивни се, немаат осет ни свест, само едно тело кое се движи и вика. Не знаат за никакви потреби, нњ гледаат во очи, не зборуваат и никако не комуницираат.
Не е ова ништо кажано што не е така, ќе видиме и зошто.

Пред некое време се појави некоја извесна Амела ли како беше, со аутистично дете, борец, мајка жртва, ноќи непроспиени, солзи, гнев, зошто јас, зошто моето дете...

Детето не само што нема ни еден симптом на аутизам, него и пее и настапува пред публика, а за аутистите тоа богами е и погубно. Течно зборува, чита, со мајка му шетаат низ градови и прават промоции на книги за аутизмот и мајка му а и тој раскажуваат колку е тешко и колку никој не разбира како е.
На крајот и чита поезија и настапува. Нормално дете.

Дали драга Амела или како и да е, знаеш ли дека правиш погрешна слика за аутистичните деца? Да, аутизмот е спектар, ама твоето дете фала богу е здраво, право и напредно. За жал другите со таа дијагноза што не знам ни дали ја има се далеку од тоа.

На оние кои дома имаат аутист и се борат за нивните права како родители, им се мочаш у врат на маката и реалната слика на аутизмот.
Нешто најхрабро е родител на аутист. И јас ги гледав и нив и нивните деца и нивните маки, а ова нешто не е ни приближно до таму. Дај боже аутизмот да е тоа што го прикажуваш

Ама не е. Твоето дете нема аутизам, ти имаш некоја болна потреба да бидеш видена, слушната, славна, не знам што сакаш да бидеш, да се продаваат повеќе книгите ли, да има донации, да се восхитуваме на твојата храброст? Не знам.
Знам дека родител на аутист нема време на секои 10 минути да објавува километражни објави за тешкиот живот со аутизмот.

Не знам зошто ова веќе неколку дена ме нервира и ме јаде, јас 8 години немам контакт со такви деца, ама многу добро се сеќавам на нив и сликата за нивната болест не е таква.

Ако пишам кај неа народот ќе ме распне, па и тука не дека нешто поарно ќе поминам, ама греота се бе родителите со маките нивни.

Не знам повеќе што да кажам.

Стравот и храброста често одат заедно кога човек конечно решава да се спаси себеси. Почнувам нова страна во животот, во нова средина, со нови можности и луѓе. Секое лошо за добро, така викаат, па верувам дека и оваа промена ќе биде за мое добро.. Во потрага сум и по нова работа и се надевам дека наскоро ќе ја најдам.
Па нека иде живот :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom