Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ги поддржувате протестите на Ромите низ државава?

• Да, целосно! Треба да им се дозволи да возат без возачка како до сега.

• Делумно. Дополнително државата да им овозможи бесплатно полагање за возачка на ранливите категории.

• Делумно. Државата треба да им ги врати колите, но за да возат треба да си положат за возачка.

• Не. Законите треба да важат подеднакво за сите.

• Воздржан. Не ме засега.

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Каква Србија, каква Бугарија? Арни ли сте вие? Ако трева некој друг да не зима тогаш барајте тоа што е подобро!!!!! Кај се бутате таму каде што е лошо со цел памет? ...Барајте само таму каде што има море кон медитерано со острови и е по развиено..... Пример: Словенија, Хрватска, Грција...итн....Ако треба да бираме кој да не земе...Мое мислење Србија и Бугарија никако!!! ...Од Србија немаме никаков интерес, не се во ЕУ..немат добра географска положба...пропаднати се.....А за бугарија ни таму не е добро, не фала, ако треба на планина ќе одам земја да јадам него ли бугарин да се пишам.

Мое мислење: Бугарија и Србија јас не сакам....Словенија и Хрватска може...Исто така и од Грција имаме голем интерес зошто они имат острови, море, подобра економија како Хрватска и Словенија и подобра гео-политика и географска положба...Медитеран најубаво е...Таму каде што нема палми, нема ниту живот...Нив државата им се вика Хеленска Република и освен тоа таму ни се егејците...Тоа не сврзува, само така можеме да се обединеме со нив...Ќе бидеме како нив македонци грци..сеедно ми е...Ако треба Јапонес ќе бидам само да не бидам Бугарин!!.....Да ми пејат песни "ти си мало бугарче потомче на аспаруче прваче" Не фала бугарија....Преку мене мртов....

Освен тоа бугарин не треба да биде етничка група, треба да биде слично како Франција и Канада како што е дефенирана мулти-етничка политичка граѓанска (цивилна) нација без етникум. Зошто во Франција и Канада све има само нема Французи и Канаѓани вистински(освен тие Métis, Inuit). Така и во Бугарија се има само нема пра-бугари вистински, ниту пак имат континуитет со јазикот пра-бугарски како што имат Грците со нивниот јазик и азбуката хеленска..

Освен тоа и Франција и Канада каде се подобри од Бугарија....Ехе. Бугарите немат ништо своја историја, сета историја е крадена од словени и грци.

Растурија се од фалење и какање со мапи од голема бугарија само затоа што во привремен период од 100 години биле администатори краткотрајно со Аспарух, Крум, Омуртаг и Самуил во делови од Византијата(денешен македонски регион).. Цела политика им е кон нас со асимилација...Затоа и први не признаа да не асимилираат како македонски бугари(според вмро тоа било македонци географски а бугари етнички демек)...Ако станеме како егејците што се во Грција како македонци грци (Makedones Ellines што им пишува https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonians_(Greeks) ), тогаш има бугарите за ку*от да ни се фатат....
Во право си. Бугарин не е етност, раса, односно то пропадна, зато шо вистинските бугари се претопија со словенското и тракијското население, и бугарскиот јазик исчезна и го прифатија црковно словенскиот. Но то претопување си ги има посакуваните ефекти, на шо мислам, духот на централното азијско племе остана до ден денеска, и во крвта нивна, многу крволочни, за убивање на население први се.

Најдобро е Грција да не земи да се напрај некоја спогодба, како шо е тргната работава со Гренланд, бугарите цело време објавуваат да влезат воено во Македонија и да ја земат. Чим Трамп го прекршува НАТО пактот оти да не е и тие. Молдавија се изјасни дека сака да се обедини со Романија. Овие две ги поттикнуваат бугарите да влезат и да ја земат МК пак.

Но знај дека и грците се крволочни, она шо не можат да го прифатат е то дека, античките македонци се смешаа со словените. То е за нив неприфатливо, и не можат да прифатат дека македонците биле сосема други од атињаните и спартанците и зборувале друг јазик, сличен ама не ист. Како на пример македонски со словенечки, се разбира ама не сѐ.

Александар не бил крволочен, сакал само го освои светот, античките македонци не биле генодцидни, туку освојувачи. Грците според мое мислење го носат духот на спартанците. Иако спарта пропадна, духот никогаш не исчезна.

Бугарите, Србите, Албанците и Грците треба да бидат запишани на толетна хартија за да се забришеме, а не да ги ставаме во устав или да влегуваме во комбинации со тие племиња.
Независна Македонија на Македонците.
Автоматски споено мислење:

Во право си. Бугарин не е етност, раса, односно то пропадна, зато шо вистинските бугари се претопија со словенското и тракијското население, и бугарскиот јазик исчезна и го прифатија црковно словенскиот. Но то претопување си ги има посакуваните ефекти, на шо мислам, духот на централното азијско племе остана до ден денеска, и во крвта нивна, многу крволочни, за убивање на население први се.

Најдобро е Грција да не земи да се напрај некоја спогодба, како шо е тргната работава со Гренланд, бугарите цело време објавуваат да влезат воено во Македонија и да ја земат. Чим Трамп го прекршува НАТО пактот оти да не е и тие. Молдавија се изјасни дека сака да се обедини со Романија. Овие две ги поттикнуваат бугарите да влезат и да ја земат МК пак.

Но знај дека и грците се крволочни, она шо не можат да го прифатат е то дека, античките македонци се смешаа со словените. То е за нив неприфатливо, и не можат да прифатат дека македонците биле сосема други од атињаните и спартанците и зборувале друг јазик, сличен ама не ист. Како на пример македонски со словенечки, се разбира ама не сѐ.

Александар не бил крволочен, сакал само го освои светот, античките македонци не биле генодцидни, туку освојувачи. Грците според мое мислење го носат духот на спартанците. Иако спарта пропадна, духот никогаш не исчезна.
Грција е најпримамлива за идни комбинации, кога турците ќе ги ебат ние ќе си ја вратиме границата кај Лариса.

Бугарите, Србите, Албанците и Грците треба да бидат запишани на толетна хартија за да се забришеме, а не да ги ставаме во устав или да влегуваме во комбинации со тие племиња.
Абе камо така да биди, реалноста е дека мора да се оди во склоп со една од тие држави, затоа шо белото македонско население е загрозено, и сѐ е појдено у курац. Или че преживееш или едноставно че прекиниш да постоиш. Survival of the fittest. Многу народи се претопија и исчезнаа пошто беа слаби, како баскијците, готите, виси готи и т.н.

Абе камо така да биди, реалноста е дека мора да се оди во склоп со една од тие држави, затоа шо белото македонско население е загрозено, и сѐ е појдено у курац. Или че преживееш или едноставно че прекиниш да постоиш. Survival of the fittest. Многу народи се претопија и исчезнаа пошто беа слаби, како баскијците, готите, виси готи и т.н.
Не сум убеден во ова, ако сакаме одма ќе се одбраниме, туку несакаме, чекаме свои 5 минути.
Хистерија за албанците шират бугарите и србите, поклопиче вас албанци...

Епа измешани сме што да правиме? Ние не сме виновни. Но малку имаме словенска ДНК дали имаме 10-20%, романците повеќе словенска ДНК имат....(Based on recent archaeogenetic studies, the total Slavic-related DNA in modern-day Romanians is estimated to be quite high, with recent research suggesting a range between 45% and 55%. While Romania is considered a Romance-speaking country with Latin roots, its population has significant genetic admixture from early medieval Slavic migrations (6th-10th centuries) that settled in the region and were assimilated. ) Освен тоа и словенизирани сме. Треба де-словенизација да ни направат како егејците што им направија.... Тој што смета дека е наследник на античките македонци ќе биде македонец хелен, тој што смета дека е само словенец, ќе биде славофон. Нешто слично како во Византијата. Само државата се нарекува Хеленска Република

Инаку вака ние сами да опстоиме со оваа мала држава, 35год не дупат во мозок, младоста ни је уништија... тоа е невозможно, бадијала че се мачиме заглавени во калта. До ден денеска свршуват бугарите кон нас со претензии за голема бугарија. За каква швајцарија на балканите зборуваа од географскиот регион македонија кога скоро сите кој се бореле за тоа биле словенизирани со ЕВ/ОВ/ словенски презимиња. Пример од Питу Гули направиле му Гулев словенизирано презиме со пропагандите. Каква е таа швајцарија на балканите од нивото вмро ако се наметнува асимилација дека цело население што збори словенски јазик е бугарско?

Грците се уште по крволочни од Бугарите. Не смејат да им писнат. Бугарите како се плашат од Грците. Како ги тепале од македонскиот хеленски комитет ( https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonian_Committee ) со Павлос Мелас. Како магариња рикале тепани. Читам сум нивни мемоари знам како си поминале тие што биле бугараши испудени во бугарија. Гледај им ги протестите на грците какви им се...За какви се глупости протестират...Ние се ни е нас совршено изгледа..ништо не протестираме...Ако се сооединеме со Хеленската Република тогаш бугарите има да го пушат....ќе ни се фатат за ку*ац! Они од соединување со Грција највеќе се плашат. Ќе ја изгубат територијата вардарска засекогаш. Нема да можат да уценуват. Како егејците што останаа во грција што неможат сега да ги уценуват. Прашувал сум ги таму скоро сите викат дека се македонци грци, бугари во егејот на прсти се бројат. 1000 дали се останати...Освен тиа што добиле грчки пасош преку натурализација со живеење во грција повеќе од 7 години.

Грција е најпримамлива за идни комбинации, кога турците ќе ги ебат ние ќе си ја вратиме границата кај Лариса.
Не можеш така да викаш со "тие зборови кога турците ќе ги ебат"...Тоа не е хеленско....Него така само си обичен турски-измеќар... Какви македонци ќе бидете ако го немате хеленизмот во себе? Алехандрос секогаш го имал хеленизмот во себе и секаде каде што освојувал територии хеленизирал. Ние најголема штета сме имале од турците во оттоманско...Си го заборавивме своето македонско хеленско потекло и не оставија без образование и едукација сиромашни без инфраструкутра. Освен тоа: како прво Анатолиа одсекогаш е била хеленска територија со векови што нема врска со турците. Турците се дојденци турко-народи како блгарите.....Нема што мајка да барат ниту овде, ниту во анатолија... Повеќе од 10 векови анатолиа и тие делови биле дел од Византиско. Константинапол бил хеленски град на македонската династија од Византија....И аленхадрос исто така ја освојил анатолија и пуштил таму грчки колонии за империјата да може да функционира....Таму одсекогаш се живеале грчки племиња и тој дел исто така бил населен од грчки племиња заедно со Кипар уште од времето на Алехандрос. Нас ни требат другите грчки народи, за еден ден ако има можност да си ја вратиме анатолија таму да се населат тие грчки колонии. Пример за тоа до ден денес во италија живеат хеленско колонии кој се нарекуват Грико Италијанци ( https://off.net.mk/bookbox/ste-chule-li-za-narodot-griko-etnichki-grci-od-italija ) и зборувал дијалект на хеленскиот јазик како што зборувал алехандрос. Овие грико за жал се асимилирани голем дел..Дали има само 20.000 луѓе кој го зборуват дијалекот на коине кој го нарекуват грико ( https://en.wikipedia.org/wiki/Griko_language / https://www.youtube.com/watch?v=4M7KPQEZVeQ ) ...Епа тоа не чека и нас македонците асимилација, словенизација и бугаризација... И толку ќе биде со нашиот опстанок.

Последно уредено:

Чекај, Тимчо мадафака рече дека за 6 месеци ќе сме се изненаделе..Уште првиот месец не е завршен, еј...Немој Тимчо, не не изненадувај!! Доста е....

Ваквата изјава на адвокатот изгледа смешна но укажува на многу битна работа: Дали намерно, дали поради неспособност, изгледа обвинителството нема обезбедено докази кои го поврзуваат судијата со парите. Бидејќи товарот на докажување е на обвинителството, односно тие треба да докажат дека парите се на судијата и се земени како мито, очигледно адвокатот утврдил дека такви докази обвинителството нема обезбедено па тоа му дава широк простор за маневри од типот на оваа смешка која ке си ја турка во судницата. На крајот пресудата ке гласи ,,обвинетиот ристов се ослободува од обвинение бидејќи не се докажа дека парите пронајдени во ѕидот се негови пари.... акција ,,абортус,,.

Koga raspadot na NATO e edno od moznite scenarija so ogled na krizata so Grenland se prasuvam, dali vladata gi ima predvid moznite posledici i vekje podgotvuva strategija za takov slucaj. Da ne ispadne da sme iznenadeni kako pri raspadot na Jugoslavija.

Na primer:
- Bezbednosni posledici: Bezbednosnata situacija se polosuva drasticno. Sega 3 od 5 sosedi ni se voeni sojuznici, i kako clenka od NATO ne treba da ocekuvame direktni napadi od Srbija ili Kosovo. Bez toj sojuz imame nova situacija. Segasnite sojuznici ne ni se prijateli iako odnosite 8osven sega so Bugarija) se stabilni. Sepak novi dinamiki nosat novi rizici.
- Kosovo: Raspad na NATO moze da ima efekt kon Kosovo i Srbija da bide ohrabrena da go iskoristi toj moment. Toa ke ima seriozni posledici i za Makedonija.
- Podgotvenosta za NATO light: Moze da izleze novo NATO bez SAD (i drugite drzavi nadvor od Evropa). Dali sme spremni da vlezeme vo takov sojuz?
- Prespanskiot dogovor: Vlezot vo NATO bese glavniot argument za ovoj sramen dokument. Raspad na NATO mu ja zema osnovata i e mrtov dogovor.

I red drugi prasanja koi treba da gi razgledame. Nasata situacija e daleku poinakva od drugite drzavi vo sjuzot koi se vrzani vo drugi organizacii (EU) ili imaat podobra situacija kako drzava i na voen plan.

Пиши се за бугарин на следен попис, кај нас на попис те прашуваат што си по потекло а не по националност.
Ти по сите параметри неможеш да бидеш Македонец ни по нација.

Одма се приметува бугарски булшит.
Прличев според тебе бил бугар.
Но Пулевски бил македонист.
Абе вие бугарашите арни ли сте во тоа умот?
Neznam sto ne ti e jasno, zasto ne bi mozel Pulevski da izkazuva tezi na ran makedonist, a Prlichev da se izjasnuva za bugarin?

Si gi cital memoarite na Ellen Stone (Mis Stoun aferata)?
Kako kakvi gi opisuva lugeto koi ja imaat kidnapirano?

Ima uste edna kniga koja toplo ti ja preporacuvam
Covekot vo detali ja opisuva svojata avantura so redica makedonski revolucioneri i cetnici, mnogu od niv se i najpoznatite.
Kako i negoviot prestoj so makedonskite cheti predvodeni od Apostol Petkov, koi se borat protiv andartite vo Enidzevarskarsko.
Procitaj i kazi za kakvi pisuva se izjasnuvale site tie luge.

Capture.PNG

Последно уредено:
Ја‘ мисла‘ дека „заѕиданите„ пари се „у ствари„ пари од баба му...која штедела за црни деној, ама не ги дочекала и во меѓувреме отишла од овој свет...
Точно...
Ги штедела бабата уште турците кога биле тука! Од јадењето си кратела, е вака за црни дани да и се најдат.

Neznam sto ne ti e jasno, zasto ne bi mozel Pulevski da izkazuva tezi na ran makedonist, a Prlichev da se izjasnuva za bugarin?

Si gi cital memoarite na Ellen Stone (Mis Stoun aferata)?
Kako kakvi gi opisuva lugeto koi ja imaat kidnapirano?

Ima uste edna kniga koja toplo ti ja preporacuvam
Covekot vo detali ja opisuva svojata avantura so redica makedonski revolucioneri i cetnici, mnogu od niv se i najpoznatite.
Kako i negoviot prestoj so makedonskite cheti predvodeni od Apostol Petkov, koi se borat protiv andartite vo Enidzevarskarsko.
Procitaj i kazi za kakvi pisuva se izjasnuvale site tie luge.

Прегледај го приврзокот 467385
Ги имам читано но ти ништо не знаеш за македонското прашање и интерпретираш работи од бугарска позиција, прадедо ми е на фотографијава, историја од прва рака, ти ако читаш работи и не го разбираш контекстот ти е џабе читањето, никој од тие што ја киднапирале Мис Стоун не е бугарин, можеби Ќосето оти од прва рака знам каков бугарски измеќар бил.
veleski-ilindenci-fin.jpg
Твојот Алберт Сониксен нека каже зошто Чаулев ги смета бугарите за татари, се сретнал и со него, нека го објасни неговото писмо.
Сониксен освен Чаулев го фотографира и Крсто Трајков.
Крсте: бидејќи и онака јас одамна тврдам дека со Бугарите сме само пара-браќа, како што сме и со останатите славјански народи, имено: Македонецот е по крв Славјанин помешан co Старо-Македонци ; Бугаринот е мешавина од Славјаните и аспаруховите ,,волгари``

Последно уредено:
Сиромаштијата во светот и во Македонија. Единствени сме означени во Европа со 21% сиромаштија или 131000. Ниту ги следиме целите за одржлив развој до 2030 (sdg target).

Powerty.jpg

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom