Политички случувања во Израел

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Некаде ова во училиште се учи... Некаде те прават глуп дека си теоретичар на заговори. :)

Гомната ловат очајни родители со болни деца низ целиот свет, ги снимаат и прават fundriser-и во нивно име. Потоа ги лапаат парите а болните деце не добиваат ништо. Документарец има.
Цела нишка од повеќе постови има подолу:

Оваа вест од пред една недела помина незабележана овде, а реално делумно не засега и нас.

Израел, Грција и Кипар ќе формираат заеднички единици за брза интервенција во Медитеранот.

@Sussaro, нашите „ближни и пријатели“. :)

Mount Hermon holds deep spiritual importance in Christian tradition, even though it’s rarely discussed today.

1. The probable site of the Transfiguration
Many biblical scholars believe Mount Hermon is the most likely location of the Transfiguration of Jesus (Matthew 17, Mark 9, Luke 9).
This is where Jesus is described as being transfigured before Peter, James, and John.

Hermon fits the description geographically:
· It is the tallest mountain in the Levant (≈ 9,200 ft)
· It sits directly above Caesarea Philippi, where the events immediately before the Transfiguration took place
· The timing and travel route in the Gospels align more with Hermon than with Mount Tabor

2. A biblical “gateway” region
· Hermon appears repeatedly in the Old Testament:
Mentioned in Psalms, Deuteronomy, and Song of Solomon
· Considered part of ancient Bashan, a region often connected to spiritual conflict in biblical literature
· Seen symbolically as a “boundary mountain” or a place where heaven and earth meet

3. A source of life and blessing
· Psalm 133 compares unity among God’s people to the “dew of Hermon”, prized for its abundance.
· Hermon’s snowmelt feeds the Jordan River, one of the most important waterways in biblical history, from the baptism of Jesus to the crossing of Joshua.

4. Early Christian pilgrimage significance
· In early Christianity, Hermon was revered as a site of divine revelation.
· Pilgrims traveled to the mountain for prayer, fasting, and seeking spiritual transformation.

Тоа е Ване. Тоа се картите на маса. На Блискиот Исток таа карта се падна. Јас би сакал да беше некоја подобра, ама таа е. Не го сакаа Асад, сакаа учк, епа сега ќе ја изгубат пола држава. Што сакаш да ти кажам? За шиптaрите нема да бидам. Утре пример Индија ако го нападне Пакистан, можеш за првите да ми кажеш 100 работи: дека се гнаси, дека се скамери, дека серат на улица, дека се манијаци, дека јадат и се мачкаат со гомна од крави, пак истото ќе ти го кажам. За шиптaрите нема да бидам.

Тоа е Ване. Тоа се картите на маса. На Блискиот Исток таа карта се падна. Јас би сакал да беше некоја подобра, ама таа е. Не го сакаа Асад, сакаа учк, епа сега ќе ја изгубат пола држава. Што сакаш да ти кажам? За шиптaрите нема да бидам. Утре пример Индија ако го нападне Пакистан, можеш за првите да ми кажеш 100 работи: дека се гнаси, дека се скамери, дека серат на улица, дека се манијаци, дека јадат и се мачкаат со гомна од крави, пак истото ќе ти го кажам. За шиптaрите нема да бидам.
Нема дихотомија тука, нема да бираш или шиптаpи или ционисти. Пошто вториве се газдите, и на првите и нам и на сите на западот... И оваа деценија си го покажуваат јавно суратот како никогаш вака нескриено.

Оваа вест од пред една недела помина незабележана овде, а реално делумно не засега и нас.

Израел, Грција и Кипар ќе формираат заеднички единици за брза интервенција во Медитеранот.

Веќе и на слепец му е јасно дека следната закана за Израел е Турција.
Иран вака или така е конфронтиран и ќе биде елиминиран како закана за Израел, на ваков или онаков начин, но Турција со се поголемата националистичка и анти-Израел политика ќе биде замената за Иран.
Го финансираат и обучуваат Хамас најмалку една деценија, со падот на Асад веќе имаат трупи на терен низ Сирија, Израелците барем еднаш спроведија акција каде цел беа Турски служби итн.

Јас лично евреиве не ги сакам ни на улица да ги сретнам, ама кога се работи за арапиве, не ми е жал ни за деца ни за баби ни дедовци, за такво гнасно покварено племе печките во Јасеновац би ги запалил без око да ми мрдне.

Oва долу од Грците го научиле. Да менуваат учебници и историја, да перат мозоци.
Баш се среќаваа пред некој ден со нив, многу пријателски меѓусебни односи и соработка имаат... Ете ако на некој од вас сеуште не му е јасно што се Ционистите за нас овде. Непријатели дури и по таа лична основа, на страна ова што глобално го прават на Европа и на европската култура и народите.

Израел ни биле пријатели, ќе не бранеле?
Немој бате не ме брани работава.

Автоматски споено мислење:

Јас лично евреиве не ги сакам ни на улица да ги сретнам, ама кога се работи за арапиве, не ми е жал ни за деца ни за баби ни дедовци, за такво гнасно покварено племе печките во Јасеновац би ги запалил без око да ми мрдне.
Иронијата е што никој не нѐ тера нас овде да правиме црно бел избор меѓу арапи/мусли и ционисти.
Тоа е лажна дихотомија. Колку сакаш мрази ги Арапите/муслите, ама во ниеден момент не се залажувај дека Еврејот ти мисли добро. Всушност повеќе те мрази и од арапот/муслито, пошто арапот/муслито историски може многу полесно да го контролира, најчесто против тебе... Еве ти ги УЧК како пример ако има сомнеж во таа теза.

Косово/Албанија први другари со Израел. Ете Грција/Кипар исто.
Ти не си им ни потенцијален сојузник или пријателска нација. Ти (ние) сме валута за поткусурување за нив, ништо друго.

Последно уредено:
Иронијата е што никој не нѐ тера нас овде да правиме црно бел избор меѓу арапи/мусли и ционисти.
Тоа е лажна дихотомија. Колку сакаш мрази ги Арапите/муслите, ама во ниеден момент не се залажувај дека Еврејот ти мисли добро. Всушност повеќе те мрази и од арапот/муслито, пошто арапот/муслито историски може многу полесно да го контролира, најчесто против тебе... Еве ти ги УЧК како пример ако има сомнеж во таа теза.

Косово/Албанија први другари со Израел. Ете Грција/Кипар исто.
Ти не си им ни потенцијален сојузник или пријателска нација. Ти (ние) сме валута за поткусурување за нив, ништо друго.
Јас лично немам никакви надежи во Израел, ниту ми значат нешто, јас арапиве не ги мразам дека си мусли, немам ништо лично против муслите како религија, посебно ништо немам против босанците и турците, ама арапиве не ги сакам без разлика дали се мусли или христијани, пред се дека се расипани гадни невоспитани суштества.

Јас лично немам никакви надежи во Израел, ниту ми значат нешто
Апсолутно треба да ти значат, пошто активно работат против Европа при што и самите арапи/мусли ги користат против нас. Ова е нешто за што разумен човек треба да е свесен.

Интересни разлики во „пријателскиот“ Израел, и во „непријателскиот“ Иран...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom