Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    777
Еве ги двајцата, се вратија Ване да го анализираат.. :D

едниот овтори, другиот повтори

Американците објавија нов пакет вооружување за... Тајван.
Вреден 11 билиони, во кои меѓу другото вклучува:

HIMARS - 82 системи.
Украина доби 40.

Atacams - 420 ракети.
Украина доби 50.

Паладин - 120 единици.
Украина доби 18.

Од 2024та, Тајван има добиено 80 Абрамси. Комплетно опремени.
Украина доби 31 Абрамс. Со редуциран армор и сензори.

Истото и со Ф-16ките. 60+ нови, комплетно опремени со последна технологија, кои веќе им ги доставуваат.
Украина доби нула авиони од САД.
Имаат 40+ добиено од Холандија и Белгија, кои се со 40 години стара опрема.

САД имаат целосна контрола над конфликтот.

Прегледај го приврзокот 463949

На почеток на СВО кажав дека на Кина и е најбоље, до крајот на војната да почне со Тајван. Или одма после неа, у рок од година, или можда две.
Можда и Трамп мисли така.
Оваа одлука имплицира тоа. Кога ќе ги видиш споредбите со тоа колку на Украина дале, личи како силен акт на одвраќање.

На почеток на СВО кажав дека на Кина и е најбоље, до крајот на војната да почне со Тајван. Или одма после неа, у рок од година, или можда две.
Можда и Трамп мисли така.
Оваа одлука имплицира тоа. Кога ќе ги видиш споредбите со тоа колку на Украина дале, личи како силен акт на одвраќање.

Вооружувањето на Тајван ( и Филипините и Јапонија) е во тек веќе подолго време.
Да, засилено е од почетокот на војната во Украина, но е во нагорен тренд повеќе од деценија. Впрочем како Кина ги зголемува своите воени капацитети, така и регионот зголемува на вооружување.

САД го зголемија бројот на воени бази на Филипините, Јапонија го дуплира воениот буџет, Ј. Кореја станува се поголем извозник на оружје, а Тајван, добива се повеќе и повеќе оружје.

Од една страна изгледа како најдоброто време за Кинезите да реагираат е поминато, но од друга страна нивниот воен потенцијал расте страшно брзо, па можеби попаметно е да почекаат десетина години, кога ќе бидат оддалеку бројно надмоќни.

Вооружувањето на Тајван ( и Филипините и Јапонија) е во тек веќе подолго време.
Да, засилено е од почетокот на војната во Украина, но е во нагорен тренд повеќе од деценија. Впрочем како Кина ги зголемува своите воени капацитети, така и регионот зголемува на вооружување.

САД го зголемија бројот на воени бази на Филипините, Јапонија го дуплира воениот буџет, Ј. Кореја станува се поголем извозник на оружје, а Тајван, добива се повеќе и повеќе оружје.

Од една страна изгледа како најдоброто време за Кинезите да реагираат е поминато, но од друга страна нивниот воен потенцијал расте страшно брзо, па можеби попаметно е да почекаат десетина години, кога ќе бидат оддалеку бројно надмоќни.
Decki poznato vi e deka Taiwan kolku Makedonija+Kosovo golem e?
I shto si mislite kolku vreme im treba na Kinezite da go preoraat so bombi?

Ach Ja, USA ce gi brani :pos:

Официјално ЕУ сака да ги искористи парите на Русија во Брисел за да ја поддржи Украина. Е ова јако че биди, ЕУ че ја изгуби довербата за чување пари од цел свет, а Русија многу интересно че реагира. Се ближи војната во Европа се побрзо и побрзо. Британија и Канада изјавија дека се спремни за војна против Русија.

Најакото нешто што Клињтон не го разбира, е дека во 2022ра, русите беа салата... Сега повеќе не се. Буквално запад им ја даде 80% од воената опрема на поклон за анализа, исто така научија како да се справуваат со американските ISR.

Зељо наместо стратешки да се бори, водеше PR кампања со животите на украинските војници. Како на филм направија батаљони со специјалки а останатата армија е паштета. Спротивно на тоа, русите наместо да жртвуваат воена сила, се повлекоа стратегиски за сега пуздер да ги прават украинците.

Едната страна киднапира деца од улица за топовско месо, другата страна имаше само една регрутација. Ама има едно две видеа денот каде што имаат успеси украинците, додека 10 пробиви имаат низ цел фронт.

Јапанците ќе го бранат како прва борбена линија со поткрепа на САД.

Зар Орбан се согласил?

Њет, исто како што не се согласиле ниту Чешка и Словачка.

Заем за нео-нацистичката хунта во Киев, и тоа од заедничкиот фонд на ЕУ формиран за помагање на државите членки на ЕУ во случај на економска криза.

Италија побара економска помош од истиот тој фонд кога стана првата држава членка на ЕУ погодена од пандемијата на корона вирусот во 2020 година, но и` беше кажано дека не може и дека ќе мора самостојно да се снаоѓа со болеста и со економските последици, а сега парите и` ги сервираат на златна тацна на нео-нацистичка хунта во држава која не е членка на ЕУ.

ЕУ ќе мора со свои пари да ѝ ги плати сметките на Украина

Кој благослов да се биде Македонец во 21-ви век, а да не се биде дел од ЕУ.

Балкански татари, бетонирајте ветото и спуштете железна или сина завеса на границата со северенфиромиран, благослов е да не се биде под ист покрив со вас !!!

Факт е дека Кина ќе го преора Тајван со бомби и дронови.Ама со шо ќе го оправда нападот врз Тајван?Во тој случај шо ја прави Кина поразлична од USA и NATO?

Факт е дека Кина ќе го преора Тајван со бомби и дронови.Ама со шо ќе го оправда нападот врз Тајван?Во тој случај шо ја прави Кина поразлична од USA и NATO?
A pa ti uste mislis deka e porazlicna?
Abe tie svoite niz Kina ne gi gledaat a ne pa Tajvan

Sto ima da opravduva, spored Kina, a toa i ne e daleku od vistinata, Tajvan e sostaven del od Kina. Kakvo opravduvanje im trebase na Hrvatite da si ja vratat pod nivna kontrola srpska kraina.
I tuka e razlikata pomegju NATO i SAD so Kina.

Sto ima da opravduva, spored Kina, a toa i ne e daleku od vistinata, Tajvan e sostaven del od Kina. Kakvo opravduvanje im trebase na Hrvatite da si ja vratat pod nivna kontrola srpska kraina.
I tuka e razlikata pomegju NATO i SAD so Kina.
А дали некој го прашал народот во Тајван дали сакаат да бидат дел од Кина?По твојава логика шо има Бугарија да не прашува,тие сметаат дека сме дел од нивната држава?Или пак Србија нели бевме бевме дел од Србија како Вардарска Бановина?Друго ако Кина го нападнит Тајван економската криза во ЕУ и кај нас уште повеќе ќе се продлабочи.Тајван е главен производител на микрочипови и тоа ќе е уште еден голем удар за европската автоиндустрија.Овие ЕУ бирокративе една фабрика за микрочипови не успеаја да изградат на Европско тло..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom