Justae Verum
Sic Semper Tyrannis
- Член од
- 22 септември 2005
- Мислења
- 3.009
- Поени од реакции
- 3.548
До кај се бе малио? До каде е моќната украинска армија?Види перцепција
Game over
Оти според тебе русите се салата, не знаат ништо.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
До кај се бе малио? До каде е моќната украинска армија?Види перцепција
Game over
Американците објавија нов пакет вооружување за... Тајван.
Вреден 11 билиони, во кои меѓу другото вклучува:
HIMARS - 82 системи.
Украина доби 40.
Atacams - 420 ракети.
Украина доби 50.
Паладин - 120 единици.
Украина доби 18.
Од 2024та, Тајван има добиено 80 Абрамси. Комплетно опремени.
Украина доби 31 Абрамс. Со редуциран армор и сензори.
Истото и со Ф-16ките. 60+ нови, комплетно опремени со последна технологија, кои веќе им ги доставуваат.
Украина доби нула авиони од САД.
Имаат 40+ добиено од Холандија и Белгија, кои се со 40 години стара опрема.
САД имаат целосна контрола над конфликтот.
Прегледај го приврзокот 463949
На почеток на СВО кажав дека на Кина и е најбоље, до крајот на војната да почне со Тајван. Или одма после неа, у рок од година, или можда две.
Можда и Трамп мисли така.
Оваа одлука имплицира тоа. Кога ќе ги видиш споредбите со тоа колку на Украина дале, личи како силен акт на одвраќање.
Decki poznato vi e deka Taiwan kolku Makedonija+Kosovo golem e?Вооружувањето на Тајван ( и Филипините и Јапонија) е во тек веќе подолго време.
Да, засилено е од почетокот на војната во Украина, но е во нагорен тренд повеќе од деценија. Впрочем како Кина ги зголемува своите воени капацитети, така и регионот зголемува на вооружување.
САД го зголемија бројот на воени бази на Филипините, Јапонија го дуплира воениот буџет, Ј. Кореја станува се поголем извозник на оружје, а Тајван, добива се повеќе и повеќе оружје.
Од една страна изгледа како најдоброто време за Кинезите да реагираат е поминато, но од друга страна нивниот воен потенцијал расте страшно брзо, па можеби попаметно е да почекаат десетина години, кога ќе бидат оддалеку бројно надмоќни.

Што чекаат?Decki poznato vi e deka Taiwan kolku Makedonija+Kosovo golem e?
I shto si mislite kolku vreme im treba na Kinezite da go preoraat so bombi?
Ach Ja, USA ce gi brani![]()
Јапанците ќе го бранат како прва борбена линија со поткрепа на САД.Decki poznato vi e deka Taiwan kolku Makedonija+Kosovo golem e?
Зар Орбан се согласил?
Факт е дека Кина ќе го преора Тајван со бомби и дронови.Ама со шо ќе го оправда нападот врз Тајван?Во тој случај шо ја прави Кина поразлична од USA и NATO?Decki poznato vi e deka Taiwan kolku Makedonija+Kosovo golem e?
A pa ti uste mislis deka e porazlicna?Факт е дека Кина ќе го преора Тајван со бомби и дронови.Ама со шо ќе го оправда нападот врз Тајван?Во тој случај шо ја прави Кина поразлична од USA и NATO?
Sto ima da opravduva, spored Kina, a toa i ne e daleku od vistinata, Tajvan e sostaven del od Kina. Kakvo opravduvanje im trebase na Hrvatite da si ja vratat pod nivna kontrola srpska kraina.Факт е дека Кина ќе го преора Тајван со бомби и дронови.Ама со шо ќе го оправда нападот врз Тајван?Во тој случај шо ја прави Кина поразлична од USA и NATO?
А дали некој го прашал народот во Тајван дали сакаат да бидат дел од Кина?По твојава логика шо има Бугарија да не прашува,тие сметаат дека сме дел од нивната држава?Или пак Србија нели бевме бевме дел од Србија како Вардарска Бановина?Друго ако Кина го нападнит Тајван економската криза во ЕУ и кај нас уште повеќе ќе се продлабочи.Тајван е главен производител на микрочипови и тоа ќе е уште еден голем удар за европската автоиндустрија.Овие ЕУ бирокративе една фабрика за микрочипови не успеаја да изградат на Европско тло..Sto ima da opravduva, spored Kina, a toa i ne e daleku od vistinata, Tajvan e sostaven del od Kina. Kakvo opravduvanje im trebase na Hrvatite da si ja vratat pod nivna kontrola srpska kraina.
I tuka e razlikata pomegju NATO i SAD so Kina.