Како се станува туристички водич

Член од
16 јули 2021
Мислења
483
Поени од реакции
984
Гледам туризмов кине и зема се повеќе замав, па ме интересира совет, како се станува туристички водич во овие кризни времиња. Т.е. какви се предусловите, треба ли јазик/ци, ако да каков/ви, познавање историја, географија, културологија, треба ли нешто да се студира/полага? Секој совет би била добредојден.

Гледам туризмов кине и зема се повеќе замав, па ме интересира совет, како се станува туристички водич во овие кризни времиња. Т.е. какви се предусловите, треба ли јазик/ци, ако да каков/ви, познавање историја, географија, културологија, треба ли нешто да се студира/полага? Секој совет би била добредојден.
немам поима ама ја некако станав не лиценциран туристички водич. Секој и свашта ме прашуваат што е каде е. Како да давам некаква аура да знам каде идам и што е каде е. Каде е золошката, каде е минстерство, каде бил археолошкиот музеј, каде е водовод, каде се иде за матка итн итн.....

Погледни на сајтовите на факултетите за туризам.

Пред се треба да си комуникативен,да имаш шарм да им си забавен на туристите,да бидиш креативен и да додаваш малку зачин на секоја историска приказна.Другото си го пишал самитот,значи познато ти е.

И да знаеш турски, 90% од туристите се они и не знаат да гукнат англиски.

Мислам дека треба да се полага за да се добие сертификат за туристички водич. Може да прогуглаш во однос на ова.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom