Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Usa stanaa ko makedonija.. So sekoja naredna vlast (premier/pretsedstel) polosi i polosi stanuvaat..

може и верува дека стварно во тоа, знаејќи колку знае економија. Некогаш и ги преценуваме луѓево и нивните капациети. Исто и со Маск, тоа Доџи го направи да намали трошкови, а типот предизвика хаос, на крај и му го запреа. Он пак за економија знае само од видеа на Милтон Фридман, и тоа едно интервју што му го гледал.

Рекол народот, слушај паталец не гаталец.

При толку економски експерти како бе Мк на тоа дереџе е.

Овај е новиот директор на тоа заводот за статистика на САД :pos:

Овај е новиот директор на тоа заводот за статистика на САД :pos:

Оти не ја пишуваш целосната слика. Остај Блумберг лефтоиди.

E.J. Antoni, the economist tapped by President Donald Trump to lead the Bureau of Labor Statistics, suggested suspending the agency’s closely watched monthly jobs report, arguing that its underlying methodology, economic modeling and statistical assumptions are fundamentally flawed.

In an interview with FOX Business ahead of Monday’s nomination announcement, Antoni criticized the data behind the monthly jobs report as unreliable and frequently overstated, warning that it misleads key economic decision-makers from Washington to Wall Street.

Оти не ја пишуваш целосната слика. Остај Блумберг лефтоиди.

E.J. Antoni, the economist tapped by President Donald Trump to lead the Bureau of Labor Statistics, suggested suspending the agency’s closely watched monthly jobs report, arguing that its underlying methodology, economic modeling and statistical assumptions are fundamentally flawed.

In an interview with FOX Business ahead of Monday’s nomination announcement, Antoni criticized the data behind the monthly jobs report as unreliable and frequently overstated, warning that it misleads key economic decision-makers from Washington to Wall Street.
Чек сега да ти објаснам оти ова абдалов што го клале за главен објаснува дека ....

Има ЛАГА, ГОЛЕМА ЛАГА и СТАТИСТИКА

Што е многу глупаво од човек кој се нафатил тоа да го прави и очигледно е политички мотивиран. Како може држава како САД да нема реал тајм податоци со толкава дигитализација?

Овие се бетер од македонските политичари, мислам сегашната влада, дури и албанските политичари се однесуаат попристојно, од оваа таканаречена влада на САД.

Јас само тоа сакам да го кажам.

Последно уредено:
Чек сега да ти објаснам оти ова абдалов што го клале за главен објаснува дека ....

Има ЛАГА, ГОЛЕМА ЛАГА и СТАТИСТИКА

Што е многу глупаво од човек кој се нафатил тоа да го прави и очигледно е политички мотивиран. Како може држава како САД да нема реал тајм податоци со толкава дигитализација?

Овие се бетер од македонските политичари, мислам сегашната влада, дури и албанските политичари се однесуаат попристојно, од оваа таканаречена влада на САД.

Јас само тоа сакам да го кажам.
Во право си за статистика. Како сакаш можеш да ја масираш.

САД не можеш да ја споредиш со Македонија, иако двете се Републики со демократски избрани репрезентативци, САД е федерална република, што значи дека федералните установи чекаат податоци од 50те сојузни држави плус DC и Порто Рико. Кога ќе има закаснување со тие податоци, се наслонуваат на модели наместо да чекаат сите податоци да дојдат. Тука иди проблемот, затоа ревизија имаше под Бајден (2024) за 828,000 работни места а 252,000 под Трамп (2025). Затоа и Трамп ја избрка шефицата.

Затоа и Антони сака да го суспендира репортот дури не се решат проблемите со државите што каснат во репортите. Сликата што Блумберг сака да ја прикажи е дека новиот шеф за статистика сака да ја прекине статистиката. Тоа е лага, и тоа голема лага.

Во право си за статистика. Како сакаш можеш да ја масираш.

САД не можеш да ја споредиш со Македонија, иако двете се Републики со демократски избрани репрезентативци, САД е федерална република, што значи дека федералните установи чекаат податоци од 50те сојузни држави плус DC и Порто Рико. Кога ќе има закаснување со тие податоци, се наслонуваат на модели наместо да чекаат сите податоци да дојдат. Тука иди проблемот, затоа ревизија имаше под Бајден (2024) за 828,000 работни места а 252,000 под Трамп (2025). Затоа и Трамп ја избрка шефицата.

Затоа и Антони сака да го суспендира репортот дури не се решат проблемите со државите што каснат во репортите. Сликата што Блумберг сака да ја прикажи е дека новиот шеф за статистика сака да ја прекине статистиката. Тоа е лага, и тоа голема лага.

Чим ти така викаш, најверојатно е така, сепак си ти во САД, а јас во Македонија, од кај можам јас да знам како е.

Еве да те прашам, со оглед дека мојата перцепција на настаните е грешна, како го објаснуваш фактот дека во 200 дена Трамп успеа да ги еби односите со Јужна Кореа, Јапонија, Индија и Бразил.

Во моментов како што гледам сите овие самите му се јауваат на Си за разговор?

Чим ти така викаш, најверојатно е така, сепак си ти во САД, а јас во Македонија, од кај можам јас да знам како е.

Еве да те прашам, со оглед дека мојата перцепција на настаните е грешна, како го објаснуваш фактот дека во 200 дена Трамп успеа да ги еби односите со Јужна Кореа, Јапонија, Индија и Бразил.

Во моментов како што гледам сите овие самите му се јауваат на Си за разговор?
Не се согласувам дека Јужна Кореа и Јапонија се во лоши односи со САД. Се сеќавам на веста што беше пласирана од Кинеска страна дека Јужна Кореа, Јапонија и Кина заедно ќе одговорат на тарифите. Може сам да провериш, тоа беше речено од Кинески медиум без официјална поткрепа од Јужна Кореа и Јапонија.

За Бразил, сум запознаен со политичката ситуација таму, не затоа што ме интересира, туку затоа што жена ми е од таму и таа обично ми пренесува вести што слуша на португалски. Лула, кој што не беше толку лош во првите 2 мандати, сега е катастрофален за Бразил. Притисоците што ги прави Трамп е за да ги ослабне Лула и Мораис, да му даде шанса на Болсонаро.

Според мое мислење Трамп се глупира со обструкциите врз Индија. Сака да ја заврши војната во Украина со притискање врз сите, не може да ги стегни економски Русите, затоа што покрај сите работи, Русија пак функционира, па пробува да ги запри куповците на Руска нафта. Индија е послаба од Кина, така да удира врз Индија. Индија е регионален противник на Кина, тешко дека ќе има било што повеќе од економска соработка помеѓу Моди и Ши, особено после воздушниот сукоб со Пакистан (што е воено опремен од Кина).

Ај да видиме колку ќе ја издржи Европа оваа колонијална репресија т.е. да бидам попрецизен 21век феудализам ...

Even the Fox News host can't believe it, calling it "offshore appropriation", another word for theft.

What Bessent is saying is that the US will now treat US allies' wealth as an American "sovereign wealth fund" (his words), "directing" them, "largely at the [US] president's discretion", how to use their money in order to build American factories and reshore American industries.

Последно уредено:
ова све плаќа Кина :kafence:

GyOInmPXkAAVSV5

ова све плаќа Кина :kafence:

GyOInmPXkAAVSV5

Цените на производите што ги извезува Кина во Сад сигурно не се со иста цена како пред покачување на тарифите туку качени се % со зголемување на тарифите. Така да народот го плаќаат главниот цех, ок и буџетот се полни ќе има за војни повеќе пари

Ако Француски вино извозна цена било 10 евра сега ќе биде 11.5, во маркет ако била цената 20 евра сега ќе биде 21.5

Цените на производите што ги извезува Кина во Сад сигурно не се со иста цена како пред покачување на тарифите туку качени се % со зголемување на тарифите. Така да народот го плаќаат главниот цех, ок и буџетот се полни ќе има за војни повеќе пари

Ако Француски вино извозна цена било 10 евра сега ќе биде 11.5, во маркет ако била цената 20 евра сега ќе биде 21.5

Али сега нема данок на типс. Знаеш која позитива е тоа?

Абе мачкање очи е ова, исто како што во 1971 кога Никсон го направи доларот фиат валута затоа што реално америка банкротира, долгот го плати средната класа.

И сега ќе биде исто, зар мислите дека некој од милјардеите ќе плати :)

Ќе плаќаат додуша и сојузниците, како што гледаме од изјавата на Бесент.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom