Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Да

Мое предвидување не мора да е точно балонот ќе пукне кога ќе стигне до 4 000€/m2
Во Аеродром и Карпош.Сакам да стои вака негден запишано.

И како тоа и ќе пукне и ќе отиде на 4000 евра просечна цена? Што ќе пукне, динамит? Чиниш Скопје е ЛА, каде стан на оглас за 15 минути оди. Ќе пукне ако понудата многукратно ја надмине побарувачката. Односно пазарот се преплави со станови на продажба за кои никој нема интерес да ги купи или по некоја случајност луѓето решат дека е подобро да направат куќа некаде на периферија отколку да имаат стан во Карпош, Центар, Аеродром, К. Вода и слично. Ама пошто 99% од луѓево размислуваат ко тебе, интересот и понатаму ќе продолжи.

А што ти мислиш градењето куќа е туку-така? И таму е мито и корупција и на долг рок е уште појак финансиски зафат освен ако не планираш да живееш со празен покрив и во куќа без фасада што се вика.

И не секој има време за фрлање и да чека уште 10-20год да биде подобро за да си го реши станбеното прашање. Тие што им се чека, нека продолжат да чекаат. За никој не е едноставно, освен ако не ти дал некој на тацна или си наследил.

А што ти мислиш градењето куќа е туку-така? И таму е мито и корупција и на долг рок е уште појак финансиски зафат освен ако не планираш да живееш со празен покрив и во куќа без фасада што се вика.

И не секој има време за фрлање и да чека уште 10-20год да биде подобро за да си го реши станбеното прашање. Тие што им се чека, нека продолжат да чекаат. За никој не е едноставно, освен ако не ти дал некој на тацна или си наследил.
Епа лупајте по 120.000 евра за 60 квадрата, што да ти кажам тогаш.

Добро, што значи дека "ќе пукне балонот" ради недвижнините? Што точно тогаш се случува, како ќе знаеме дека тоа се случува и кој ќе ги трпи последиците, цело население, фирми, банки...?

Јас лупнав и за поголема квадратура од тоа да ти кажам, ама тоа е. Времето мине, годините се тие, планирам да си ја оформам иднината во Република "Нашата Земја", а не да се иселам, па каква и да е и не можам да чекам оти времето изгубено не се враќа. Само стегнат гз и јака душа, тоа е.

Штом си купил имот на свое име во минатото, претпоставувам ја разбираш динамиката во светот на недвижностите. И ваљда си го купил тој имот за некоја си "сигурност" и надеж дека ќе се зголеми вредноста на имотот. Секоја чест за потегот.

Ме интересира на што го базираш мислењето дека ќе има колапс на цените? И зошто би ти одговарал колапсот? Пошто ќе можеш да си дозволиш да купиш? Ако мислењето ти е базирано само на фактот што ти и луѓето во твојот круг не можат да си дозволат да купат недвижност, тоа не значи дека ќе има колапс... Пазарот и пазарната економија го докажуваат баш спротивното од тоа што ти го мислиш/сакаш/очекуваш...
Автоматски споено мислење:

Така е, секој може да си дозволи да купи место за живеење во согласност со своите приходи. Да било лесно и едноставно сите луѓе ќе живееја во "најубавите" и централни населби.

Да, ама не купив стан туку куќа, и веќе е крената цената на куќата во рок од една година за 10%, ама не планирам да ја продавам.

Па, затоа што населението од државава едноставно го снемува, не забележуваш? Не читаш? Нема луѓе да има во државава, во 1990 година бевме 2.07 милиони, сега сме под 1.8 милиони граѓани во државава, кој ќе работи овде и кој ќе ја одржава економијата кога сите млади ќе си заминат?

Јас сум 25 години, од друштво што бевме 10-12 сега сме уште 4-5 овде во Македонија и пола од нас што сме овде работиме за странски клиенти, верувај да неможевме да работиме за странски клиенти и ние сигурно ќе му ја дувневме.

Дали знаеш, дека секоја година се запишани се помалку и помалку. Во Битола, запишани се 550 првачиња (претходната година 700), во Прилеп исто така за 200-250 помалце, некој дури си заминуваат откако ќе се запишат (сигурно родителите чекале документите да им бидат спремни), значи имаш колективен егзодус на фамилиите. Скоро со сите што имам правено муабет, никој скоро не сака да се врати овде да живее повеќе, а и зошто би се вратиле, кога со 2 плати во Германија/Данска/Финска/Австрија/Норвешка/Холандија можат да си дозволат и дом, автомобил, алишта, 2 одмори, храна и едноставно да водат добар и присотен живот. И тие мислиш дека ќе се затрчаат и ќе купат стан Скопје?

Добро, што значи дека "ќе пукне балонот" ради недвижнините? Што точно тогаш се случува, како ќе знаеме дека тоа се случува и кој ќе ги трпи последиците, цело население, фирми, банки...?

Па тешко е да се каже „што точно е случува„, затоа што се работи за ограничен дел од реалната економија, но сепак поврзан со целата економија.

Ако „пукне„, тоа пред се‘ би значело стечај или банкрот за фирмите кои се на (не)посреден начин врзани со градењето. Тоа пак би значело отпуштање град.работници, намален обем на работа за фирмите кои произведуваат или тргуваат со град.материјали, правни процедури со кои банките ќе побаруваат од пропаднатите град.фирми, оние кои уплатиле стан ќе остатат со „кратки ракави„ и сл.

Кина и случувањата со нивните фирми се добар пример за последиците од „пукањето„....само што кај нив државата го покрива банкротот, а во „нашата земјата„ не постои такво „решение„.

Јасно е како ден дека во „нашата земјата„, градењето станбени објекти е тешко „перење пари„....

Ja читам темава одамна, ме интересира, затоа што недвижностите се алтернативен бизнис со кој се бафтам, покрај примарната работа што ја работам. Сметам дека пазарот полека доаѓа до својот пик, каде што ке почнат цените да се стабилизираат на некое време, дур пазарот полека почне да се регулира самиот со понуда/побарувачка. Дека ке паднат надолу, не верувам дека ке се случи, особено со станови во централно градско подрачје.

Моментално располагаме со 5 стана со сопругата, што од родителите, што самите си купивме:
  • Стан бр 1 - Купен 1986-та, за тогашни 30000 марки, цирка, 15000е. Денешна вредност - меѓу 90-100.000Е, пред се, заради локацијата. Се издава за краток престој, носи околу 300-400е месечно, во просек.
  • Стан бр 2 - Купен 2018-та за 70.000Е. Денешна вредност околу 150.000, заради локација, мала зграда, поглед, и модерно уреден стан. Купен за живеење.
  • Стан бр 3 - Купен 2022-ра за 120.000. Денешна вредност 140-150.000. Има простор да расне цената, на самиот кеј на Вардар е, на минута од плоштад. Се издава месечно, 450е кирија.
  • Стан бр 4 - Купен преклани на дупка, за 80.000Е, рок на вселување крај на 2026-та. Има простор да порасне цената, иако сметам дека овој стан е купен скапо. Едноставно, сам центар на град, нема поефтино.
  • Стан бр 5 - Купен лани за 120.000Е во изградба, рок на вселување почеток на 2027-ма. Овој стан е преплатен, но е купен со различна намена.
Сите станови се на локации на кои секогаш се бара стан повеќе, пред се од аспект на тоа дека ако утре се решиме да си заминеме од тука, дека ке може секогаш да ги продадеме за минимум за колку што ги имаме купено, во најлошо можно сценарио. Како што ви покажува погоре листата, кој купил станови пред 2020-та, растот на вредноста на становите е огромна.

Последните 2 стана ги купивме за синовите, за да кога ке наполнат 21 година, да има каде да живеат. Не беше воопшто до план тоа да се направи, но локациски ни одговараше премногу, а не верувам дека ке има пак некоја прилика слична. Планот е да се изнајмуваат на краток престој, или кираџии за стално, зошто се низ центар, со обезбеден паркинг, нови згради и сигурно нема да стојат празни. Идејата е сите становите да носат околу 1500-1600Е месечно приходи, како тие пари би се ре-инвестирале секој месец во акции, злато и индекс фондови, зашто целото портфолио е во недвижнини, и планирав да правам диверзификација уште пред 2-3 години, но последните 2 стана ми го одложија истото.

Грубо пресметано, од кирии во наредните 10 години, би се зеле измеѓу 170-200.000к евра. Доколку цените на становите пораснат за 20% во наредните 10 години, тоа се уште ~ 120.000E. Значи на околу 600.000Е капитал во станови, околу 300.000Е во добивка, што преку ефективни пари, што преку порасната вредност. Ма да, мислам дека станови во центар ке идат многу повеќе од 20%, но ајде, да не кобиме пред време.

Дали сега би купил уште станови како инвестиција, да имав нешто вишок пари? Апсолутно не. Дали би ги продал да има market crash? Апсолутно не.

Станови купени во готово тешко дека би ги продале во случај на криза. Ако има има некоја пиздарија, би настрадале тие што отплаќаат рати за станови. Затоа и Трајко "загрижен", како тоа порано само 35% се плаќале во готово, а сега 50%.

Ja читам темава одамна, ме интересира, затоа што недвижностите се алтернативен бизнис со кој се бафтам, покрај примарната работа што ја работам. Сметам дека пазарот полека доаѓа до својот пик, каде што ке почнат цените да се стабилизираат на некое време, дур пазарот полека почне да се регулира самиот со понуда/побарувачка. Дека ке паднат надолу, не верувам дека ке се случи, особено со станови во централно градско подрачје.

Моментално располагаме со 5 стана со сопругата, што од родителите, што самите си купивме:
  • Стан бр 1 - Купен 1986-та, за тогашни 30000 марки, цирка, 15000е. Денешна вредност - меѓу 90-100.000Е, пред се, заради локацијата. Се издава за краток престој, носи околу 300-400е месечно, во просек.
  • Стан бр 2 - Купен 2018-та за 70.000Е. Денешна вредност околу 150.000, заради локација, мала зграда, поглед, и модерно уреден стан. Купен за живеење.
  • Стан бр 3 - Купен 2022-ра за 120.000. Денешна вредност 140-150.000. Има простор да расне цената, на самиот кеј на Вардар е, на минута од плоштад. Се издава месечно, 450е кирија.
  • Стан бр 4 - Купен преклани на дупка, за 80.000Е, рок на вселување крај на 2026-та. Има простор да порасне цената, иако сметам дека овој стан е купен скапо. Едноставно, сам центар на град, нема поефтино.
  • Стан бр 5 - Купен лани за 120.000Е во изградба, рок на вселување почеток на 2027-ма. Овој стан е преплатен, но е купен со различна намена.
Сите станови се на локации на кои секогаш се бара стан повеќе, пред се од аспект на тоа дека ако утре се решиме да си заминеме од тука, дека ке може секогаш да ги продадеме за минимум за колку што ги имаме купено, во најлошо можно сценарио. Како што ви покажува погоре листата, кој купил станови пред 2020-та, растот на вредноста на становите е огромна.

Последните 2 стана ги купивме за синовите, за да кога ке наполнат 21 година, да има каде да живеат. Не беше воопшто до план тоа да се направи, но локациски ни одговараше премногу, а не верувам дека ке има пак некоја прилика слична. Планот е да се изнајмуваат на краток престој, или кираџии за стално, зошто се низ центар, со обезбеден паркинг, нови згради и сигурно нема да стојат празни. Идејата е сите становите да носат околу 1500-1600Е месечно приходи, како тие пари би се ре-инвестирале секој месец во акции, злато и индекс фондови, зашто целото портфолио е во недвижнини, и планирав да правам диверзификација уште пред 2-3 години, но последните 2 стана ми го одложија истото.

Грубо пресметано, од кирии во наредните 10 години, би се зеле измеѓу 170-200.000к евра. Доколку цените на становите пораснат за 20% во наредните 10 години, тоа се уште ~ 120.000E. Значи на околу 600.000Е капитал во станови, околу 300.000Е во добивка, што преку ефективни пари, што преку порасната вредност. Ма да, мислам дека станови во центар ке идат многу повеќе од 20%, но ајде, да не кобиме пред време.

Дали сега би купил уште станови како инвестиција, да имав нешто вишок пари? Апсолутно не. Дали би ги продал да има market crash? Апсолутно не.
Е сега замисли да дојде Влада што ќе направи прогресивно даночење во процент од вредност на недвижнината за сите што имаат 3+ недвижнини. Мислам тешко е да се замисли пошто баш тие луѓе имаат најмногу имот тука, ама сепак, тогаш ќе се случи вртоглав пад на цената.

Е сега замисли да дојде Влада што ќе направи прогресивно даночење во процент од вредност на недвижнината за сите што имаат 3+ недвижнини. Мислам тешко е да се замисли пошто баш тие луѓе имаат најмногу имот тука, ама сепак, тогаш ќе се случи вртоглав пад на цената.

Секако дека може да се случи и тоа. Имаме испланирано што да правиме и во тој случај.

Со ВМРО, СДС и нивните албански коалициони партнери на власт, шансите за такво нешто се непостоечки.

Скопје не е само Дебар Маало.
Скапо е таму пошто е строг центар и нема слободна земја за градење.
Ако 3,200 ти е скапо за Дебар Маало слободно платиси 9,000 евра квадрат за Београд на Води.

Пари да ми даваш не би живеел таму, гости да ти дојдат неможат кола да паркираат. Незнам што сте се измазиле сите да мислите дека заслужувате да живеете во центар на Скопје за 500 евра квадрат. Никаде во светот немате ефтина цена во центар или покрај плажа.
Јас тука живеам и напишав искуство и колку се е отидено со памет и со цени, штом почнаа станови од нови згради на лицитација да се продаваат што очекуваш повеќе.
Точно е тоа за гости паркинг нема ,ама нема паркинг ни за нас што тука сме родени.

Malku von temata, ne e za vo Sk no vo posledno vreme slusam za parovi sto demek pocnuvaat gore so rabota ili vednas se preseluvaat, i gi prodavaat stanovite kaj sto ziveele prethodno pogotovo od pomali na pola iseleni mesta....moze imaat kaj da ziveat kaj roditelite ako se vratat, no bas me cudi nekoi znam pravea iki kupija nov stan i sega go prodavaat za pomala cena od prethodnite trosoci i toa poveke parovi... e sega ili se sigurni deka nikogas nema da se vrakat ili im trebaat gore sredstva a znam nekoi raborat vo MCdon. Dosega neam cueno od Sk nekoj da isprodade kaj ziveel, no od onie polumrtvi opstini intoa go ima....toa e nivna privatna rabota normalno no mi privlece vnimanie edni kupija stan 40k samo sto najdoa stan De rabotat vo Mcd i go prodavat za 30k primer eden....

Malku von temata, ne e za vo Sk no vo posledno vreme slusam za parovi sto demek pocnuvaat gore so rabota ili vednas se preseluvaat, i gi prodavaat stanovite kaj sto ziveele prethodno pogotovo od pomali na pola iseleni mesta....moze imaat kaj da ziveat kaj roditelite ako se vratat, no bas me cudi nekoi znam pravea iki kupija nov stan i sega go prodavaat za pomala cena od prethodnite trosoci i toa poveke parovi... e sega ili se sigurni deka nikogas nema da se vrakat ili im trebaat gore sredstva a znam nekoi raborat vo MCdon. Dosega neam cueno od Sk nekoj da isprodade kaj ziveel, no od onie polumrtvi opstini intoa go ima....toa e nivna privatna rabota normalno no mi privlece vnimanie edni kupija stan 40k samo sto najdoa stan De rabotat vo Mcd i go prodavat za 30k primer eden....
Сакаш да начекаш багатела станчеее ааааххх

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom