Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Прегледај го приврзокот 451939

Сериозни се со муабетов? Луѓево купуваат станови во ск затоа што тука им е фамилија, пријатели, работа. Не купуваат затоа што е најдобар и најефтин град на цел свет.

Колкав процент купуваат така? 20%? Останатото е купено од нелегално заработени пари и од бизниси кои подоцна ќе реиздаваат за да си го вратат влогот.

Балон не се пумпа со цел градење на фамилија. Балон се пумпа само при натпревар на бизниси, затворање на нелегални пари и обрт на инвестиции.

Државата е таа која што треба да воведе механизми за контрола на сето ова. Бидејќи тука имаме заспана убавица, обичниот народ ќе р'мба за 30000 просечна плата и ќе седи под кирија кај некој што веќе накалапил 10 станови и не му менува 11-от дали ќе биде по 2500 или 2800е квадрат.

Државата е таа која што треба да воведе механизми за контрола на сето ова. Бидејќи тука имаме заспана убавица, обичниот народ ќе р'мба за 30000 просечна плата и ќе седи под кирија кај некој што веќе накалапил 10 станови и не му менува 11-от дали ќе биде по 2500 или 2800е квадрат.
Pa sho mislis ti so koi pari se pumpaat cenite ? Ne moesh da cekas dzelatot sam da si presudit xDD

Pa sho mislis ti so koi pari se pumpaat cenite ? Ne moesh da cekas dzelatot sam da si presudit xDD
А во Охрид невиден рекет се прајт......порано тие ти барааа сега ти ојш ги молиш кољико треба.....до кога вака,ДПМНЕ полни се ко брод?
90 посто во градовите кај шо се градит најмногу појма немаат шо се дешават.

Сепак на крај цената и побарувачката ја диктира обичниот граѓанин. Прво не купувајте ѓубриња од станови. Гледајте да ви одговара локацијата и да има инфраструктура(готова не во најава) улици,паркови,градинки,школи,автобуска линија....итн
Добри прозори
Добар под
Перфектен тоалет
Градско парно
Паркиг
Да не е поткровје
Да не е приземје
Југо/источна страна
Дневен боравак кујна и трепезарија од 25m2 па нагоре
Спална соба од 10m2 па нагоре

Сепак на крај цената и побарувачката ја диктира обичниот граѓанин. Прво не купувајте ѓубриња од станови. Гледајте да ви одговара локацијата и да има инфраструктура(готова не во најава) улици,паркови,градинки,школи,автобуска линија....итн
Добри прозори
Добар под
Перфектен тоалет
Градско парно
Паркиг
Да не е поткровје
Да не е приземје
Југо/источна страна
Ne se sekiraj, koa kje pocne da gleas, site ovie kriteriumi kje ti padnat u voda
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 451939

Сериозни се со муабетов? Луѓево купуваат станови во ск затоа што тука им е фамилија, пријатели, работа. Не купуваат затоа што е најдобар и најефтин град на цел свет.
Ne samo sto se seriozni, tuku istiot muabet se vrtese i na temava.
Vajda ima racun ako si programer i ako ostanes toa u naredni 10 godini. Ako ne kje ucis da lovis riba tamu.

Одамна е изминато, ама пустиот муабет во Скопје vs Провинција дискусијата. Тој што мисли дека со продавање на нива ке купи стан во Скопје, никогаш не стапнал на село, нити па има поима дека нива тешко да чини повеќе од 10.000-15.000€ максимум. Гаража не можеш да купиш во Скопје.

Aко некој мисли различно, има 2 хектари земјоделско земјиште за продавање.
Povekjeto prodavaa golemi kukji i stanovi za da kupat upola vo Skopje. So ogled na muabetot so provincija, sekoga se vrtese na niva :

Последно уредено:
Добри прозори
Добар под
Перфектен тоалет
Градско парно
Паркиг
Да не е поткровје
Да не е приземје
Југо/источна страна
1800 - 2000 евра квадрат, за паркинг ќе си платиш +10.000 евра за гаража.

Добри прозори
Добар под
Перфектен тоалет
Градско парно
Паркиг
Да не е поткровје
Да не е приземје
Југо/источна страна
За да го добиеш сето тоа, ке мора да бараш:
  • стан во изградба
  • првенствено да земеш меѓу првите, како би бирал најидеален распоред и кат
  • да платиш повеќе за метар квадратен, и
  • да си спремен да купиш поголем стан.
Обично, становите што се на југ се поголеми, над 85 квадрати.

1800 - 2000 евра квадрат, за паркинг ќе си платиш +10.000 евра за гаража.
Ако имаш ќе платиш.

За да го добиеш сето тоа, ке мора да бараш:
  • стан во изградба
  • првенствено да земеш меѓу првите, како би бирал најидеален распоред и кат
  • да платиш повеќе за метар квадратен, и
  • да си спремен да купиш поголем стан.
Обично, становите што се на југ се поголеми, над 85 квадрати.
Ако купуваш купи да биде се како што треба

Ако имаш ќе платиш.

Ако купуваш купи да биде се како што треба
Точно, ако имаш желби ко ти што имаш како поквалитетен под пр. храстов паркет, поквалитетни плочки итн итн, може и до 3000 - 3500 евра да отиде.

За споредба од лани ова време за 22% е зголемена цената на становите.Во принцип цените идат нагоре кога побарувачката се зголемува,кај нас кој купува станови кога секој трети зјае празен,а интензивно се гради во цело Скопје.
Дебар Мало цените достигнаа и над 3200 евра за квадрат,има нови згради каде со лицитација се купуваат станови кој повеќе понуди.Дали има некои нормален да каже стоп,во тоа мало живеам така сум роден тоа што се случува неможе да се опише последните години се гради на секој чекор како се одобруваат градби не ми е јасно.Па водовод нема да може да постигне за сите стана ,не дај боже појак земјотрес не сакам да помислам што ќе се случи.

За споредба од лани ова време за 22% е зголемена цената на становите.Во принцип цените идат нагоре кога побарувачката се зголемува,кај нас кој купува станови кога секој трети зјае празен,а интензивно се гради во цело Скопје.
Дебар Мало цените достигнаа и над 3200 евра за квадрат,има нови згради каде со лицитација се купуваат станови кој повеќе понуди.Дали има некои нормален да каже стоп,во тоа мало живеам така сум роден тоа што се случува неможе да се опише последните години се гради на секој чекор како се одобруваат градби не ми е јасно.Па водовод нема да може да постигне за сите стана ,не дај боже појак земјотрес не сакам да помислам што ќе се случи.
Скопје не е само Дебар Маало.
Скапо е таму пошто е строг центар и нема слободна земја за градење.
Ако 3,200 ти е скапо за Дебар Маало слободно платиси 9,000 евра квадрат за Београд на Води.

Пари да ми даваш не би живеел таму, гости да ти дојдат неможат кола да паркираат. Незнам што сте се измазиле сите да мислите дека заслужувате да живеете во центар на Скопје за 500 евра квадрат. Никаде во светот немате ефтина цена во центар или покрај плажа.

Точно, ако имаш желби ко ти што имаш како поквалитетен под пр. храстов паркет, поквалитетни плочки итн итн, може и до 3000 - 3500 евра да отиде.
Да
Многу работи од почетокот на војната во Укрина и ковидот се нелогични.Многу наши љуге почнаа да купуваат станови во Грција и Албанија пошто се поефтини.Балонот го дуваат љуге шо баш сега кога становите се најскапи одлучиле да купуваат.
Мое предвидување не мора да е точно балонот ќе пукне кога ќе стигне до 4 000€/m2
Во Аеродром и Карпош.Сакам да стои вака негден запишано.

А во Охрид невиден рекет се прајт......порано тие ти барааа сега ти ојш ги молиш кољико треба.....до кога вака,ДПМНЕ полни се ко брод?
90 посто во градовите кај шо се градит најмногу појма немаат шо се дешават.
Ohrid i Skopje ti se najsiluvani, na vtoriot majkata mu ja rasplakaja, kaj nasiov pa dala prirodata ete kolku tolku se vagat do koga ke vidime, i taman ke recis bezidejni se pa gledas kako pecko se borit i za Lakocerej xD

Да

Мое предвидување не мора да е точно балонот ќе пукне кога ќе стигне до 4 000€/m2
Во Аеродром и Карпош.Сакам да стои вака негден запишано.
Ke puknit koa narodov sho se zadolzi nemat da mojt da vrakat rata za krediti

Не сум жртва и не барам изговори, имам доста имот на свое има и го заработив доста млад (кеш платено, без кредити) без никој да ми помогни.

Има логика, да, преку 90000 празни станови во Скопје и цената сеуште расте, ако некоја земја им го прави животот невозможен на младите, и ние треба?

Криво ми е што сите што ги познавам во моја возраст (23-28) неможат да си купат дом бидеќи едноставно нема услови, а квалитетот на животот опаѓа во сите свери а луѓево се дрчни и продолжуваат да поскапуваат, ама тоа ми одговара мене, побрзо ќе има колапс со ова темпо.
Штом си купил имот на свое име во минатото, претпоставувам ја разбираш динамиката во светот на недвижностите. И ваљда си го купил тој имот за некоја си "сигурност" и надеж дека ќе се зголеми вредноста на имотот. Секоја чест за потегот.

Ме интересира на што го базираш мислењето дека ќе има колапс на цените? И зошто би ти одговарал колапсот? Пошто ќе можеш да си дозволиш да купиш? Ако мислењето ти е базирано само на фактот што ти и луѓето во твојот круг не можат да си дозволат да купат недвижност, тоа не значи дека ќе има колапс... Пазарот и пазарната економија го докажуваат баш спротивното од тоа што ти го мислиш/сакаш/очекуваш...

Скопје не е само Дебар Маало.
Скапо е таму пошто е строг центар и нема слободна земја за градење.
Ако 3,200 ти е скапо за Дебар Маало слободно платиси 9,000 евра квадрат за Београд на Води.

Пари да ми даваш не би живеел таму, гости да ти дојдат неможат кола да паркираат. Незнам што сте се измазиле сите да мислите дека заслужувате да живеете во центар на Скопје за 500 евра квадрат. Никаде во светот немате ефтина цена во центар или покрај плажа.
Така е, секој може да си дозволи да купи место за живеење во согласност со своите приходи. Да било лесно и едноставно сите луѓе ќе живееја во "најубавите" и централни населби.

Последно уредено:

Во држава со персонален и институционален гнилеж во власта, очекуваш саглам решение...:confused:
Градби се одобруваат на веќе „познатиот„ начин и тука нема ништо ново.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom