Recent Content by trk_mkd

 1. trk_mkd

  Греење со пелети

  Имам правосмукалка наменета за пепел, така да нема прашина. Влажноста и калоричноста не ми биле проблем а сум сменил 5-6 типа на пелети од најефтини до скапи. Битно е да имаш кај да ги чуваш ако е влажен подрумот тоа е стварно проблем. Со пелетите се согласувам дека проблем е полжавот кој е...
 2. trk_mkd

  Греење со пелети

  има од алфаплам или екоспар такви модели од 12до18kw, не печка туку котел на пелети и загреваат до 120м2. Во димензии и тежина е многу помал од мојот термофлукс 25kw кој грдо би личел во дневна соба. Единствено треба да се провери колку вентилаторот би се слушал. Поентата ми е дека така...
 3. trk_mkd

  Греење со пелети

  за да споредиш соодветно со соседот треба сите работи да ги земеш во предвид, квадратура, енергенстска ефикасност на просторот, колку степени држи соседот дома итн. Моето искуство е обратно, за слична квадратура, слична изолација и темература подобро поминуваат тие со помал котел, е сега мои...
 4. trk_mkd

  Греење со пелети

  jas imam 25kw kotel na peleti sto po specifikacija odgovara na 180m2. Prvo, kolku m2 peckata moze da zagreva zavisi od energetskata efikasnot na prostorot kako na primer izolacija na zidovi, broj i tip na prozori kako i mozebi najbitno dali se raboti za kukja ili stan koj e mnogu poizoliran od...
 5. trk_mkd

  Греење со пелети

  Имам котел термофлукс 25kw го користам 6 години, сега имам проблем не се палат пелетите претпоставувам дека грејачот е расипан според проверките што ги направив. Ова е моделот. Ме интересира дали се универзални т.е дали можам да најдав такво нешто од Меркур/Бриколаж итн. или мора да набавам...
 6. trk_mkd

  eBay (официјална тема)

  сакам да нарачам опрема за теретана од ebay од Австрија до Македонија, вредност околу 130евра, тежина околу 15кг, габарит на пакетот 60cmx50cmx25cm. Веројатно ќе треба да платам царина 7% и ддв 18%, поштарина стои 10евра, ама не е наведено преку кој иде испораката. Прашањето ми е дали знае некој...
 7. trk_mkd

  Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

  Русија и донекаде Кина се единствените земји што се втора опција во глобалната политика. Првата опција (уса,ук и све остало западно) се обидува по секоја цена да ја уништат т.е стават под своја контрола. Колку да не ти си допаѓа втората опција таа прави каков таков баланс кој ако го нема тогаш...
 8. trk_mkd

  Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

  ова многу ми личи на костумите во пливање што направија според мене голема штета на пливањето како спорт. Сега ги забранија а рекордите со нив останаа колкушто се сеќавам. Како да не е доволно што модерните спортисти тренираат во sci-fi услови како криокомори итн. па уште овакви нелегални опреми...
 9. trk_mkd

  Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

  Кипчоге делува како фин лик, но мене сето ова ми изгледа на алчност на Најк кој сака да ќари од публицитетот што се создава со такво достигнување и очигледно успееја во тоа. Рекордот на официјална трка е 2:01:39, овој стои 1:59:40 или околу 1,5% побрзо. Кипчоге имаше на користење: Патики што...
 10. trk_mkd

  Општи вело муабети, прашања, совети

  ме интересира ваше мислење за алтернативи на специјализираните уља за ланец (пример Mucoff), притоа одма ги отфрлам машинско уље, wd40, моторно масло и масло за мењачи. Пример овакво домашно уље ветува на прв поглед: https://www.youtube.com/watch?v=D12BFIXZCes
 11. trk_mkd

  Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

  https://naslovi.mk/display_related_items/216477 добра идеја, но не знам колку е направена анализа за локацијата, можноста за продолжување, проширување итн. Вака од прва, должината од 530м не е главен проблем (особено ако се продолжи), повеќе проблем ќе биде што ќе биде зафатена од пешаци, луѓе...
 12. trk_mkd

  Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

  Или пак Гетлин фатен во допинг 2-3 пати и не добива доживотна забрана, а за останатите важи такво правило. Или „правото“ на спортистите да користат супстанци од забранетата листа, ама во случај да најават претходно и по препорака на лекар. Во исто време цела Русија банирана да настапи освен пар...
 13. trk_mkd

  Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

  некаде прочитав дека годинава не се појавил на 3 допинг контроли, наводно неможел добро да се синхронизира со контролорите. Ако ова е точно се потврдува дека атлетиката е слуга на најмоќните за мерење на онаа работа (за жал со мамење). Сега што испадна скандалот со тренерот на Мо Фарах...
 14. trk_mkd

  Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

  понижувачка е оваа одлука, не знам дали е против статусот на афм или самите со одлука решиле да постапат, сеедно. Јован е трениран цело време во Србија и нивен е доприносот на овие негови резултати и чесно е да биде придружен од неговиот тренер. Вакви резултати нема од времето на Исмаил Мачев...
 15. trk_mkd

  Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

  Има евент на ФБ, ама нема линк за пријава и стои веќе еден месец „Пријавувањето ќе биде отворено наскоро.“ Ако почекаат уште малку никој ќе нема време да се пријави.
На врв Bottom