Recent Content by Sase_Ohrid

 1. Sase_Ohrid

  Правна помош и совети

  Ослободени од плаќање на данок се само наслесници од прв наследен ред. Значи во ваков случај се плаќа данок! Не може да се заврши кај нотар се комплет, мора адвокат да направи договор за поклон на недижниот имот. Ако детето е малолетно, потребна е претходно и согласност од Центарот за соц.работи...
 2. Sase_Ohrid

  Охрид

  Да не именувам објекти, приватно сместување, во Охрид, да не испадне реклама, евентуално можам да поставам некоја слика, за да се увериш дека Охрид располага со едни од најдобро опремените и уредени приватни апартмани и тоа во поширокиот регион и пак по релативно пристапни цени (не зборувам тука...
 3. Sase_Ohrid

  Охрид

  Се согласувам, постои опција да се наплати депозит за евентуална штета. Исто така постои опција и за наплата на чистење или на пример за late chek in. Меѓутоа, не само во Охрид туку во цела Македонија не верувам дека некој стаоноиздавач се користи со некоја од овие можности од причини што...
 4. Sase_Ohrid

  Охрид

  1. За да се издаваат соби не е потребна регистрација на фирма 2. Booking и airbnb се само посредници помеѓу станоиздавачот и туристот, не ти се гаранти за туристите дојдени преку нив и за евентуалните штети причиниети од нив не одговараат. 3. Договор на рака пред да влезе во собите??? Каде си...
 5. Sase_Ohrid

  Сообраќајни прекршоци и казни

  За жал немам време подобро да ти ја објаснам постапката, но можеш да видиш на овој линк, koj мислам дека ќе ти е од голема помош: https://www.nibm.com.mk/NBO.nsf/allLang/F1C6CDF366C2F3EBC1257968003997E5 Во кратко, можеш материјалната и нематеријалната штета да ја наплатиш и од осигурителна...
 6. Sase_Ohrid

  Охрид

  А шо е за ова крив народот кој живее во Охрид?
 7. Sase_Ohrid

  Правна помош и совети

  Не знам зошто сметаш дека мојата намера не е најискрена? Јас сум приватник и лебот го вадам исклучиво од мојот труд и не зависам од никого за да заштитувам некого :) И јас како адвокат, секогаш своите клиенти ги охрабрувам да одат до крај и да се борат со сите правно дозволени средства, но по...
 8. Sase_Ohrid

  Правна помош и совети

  Со доставената потврда од гинеколог Вие докажувате дека сте бремена и имате право, според одлуката на владата, физички да бидете ослободена од работното место. Но тоа сепак не значи дека нема да извршувате никакви работни задачи се до моментот на отварањето на отсуството од работа поради...
 9. Sase_Ohrid

  Правна помош и совети

  Повеќе од ова не може да се помогне преку форум! А во одлуката на Владата јасно стои дека бремените жени се ослободуваат од физичко присуство од работното место, не стои дека нема да извршуваат никакви работни обврски од далечина! Впрочем целта на оваа одлука е изолација на бремените жени од...
 10. Sase_Ohrid

  Правна помош и совети

  Здраво, За да можеме да помогнеме со правен совет, потребни ни се повеќе информации. Прво, дали сте вработена во основно или средно училиште со оглед на тоа што важат посебни закони за основното и средното образование (како lex specialis на Законот за работни односи). Второ, не е јасно врз...
 11. Sase_Ohrid

  Правна помош и совети

  Ако е потребна согласност од должникот за присилна наплата од извршител врз основа на извршна исправа тогаш која е воопшто поентата на постоењето на извршителите и како воопшто присилно ќе се наплати некој долг? Постапката е токму онака како што погоре објаснува @lazar31 со доплнување дека...
 12. Sase_Ohrid

  Правна помош и совети

  Првиот закон на кој се повикуваш се однесува за сторен прекршок, а не за надомест на штета. Висината на надоместокот на материјалната штета се утврдува преку вештачење од лиценциран судски вештак од соодветна област (понекогаш се потребни и две вештачења на пример едно од вештак од градежна...
 13. Sase_Ohrid

  Правна помош и совети

  Бидејќи очигледниo се работи за заблуда, a ти си немал намера да го украдеш автомобилот. Но поседување на една иста ствар во никој случај не значи неодговарање пред законот. Затоа во секој случај посебно се утвтдува фактичката состојба и постоењето на намера а судот ги цени сите докази посебно...
 14. Sase_Ohrid

  Правна помош и совети

  Немаш апсолутно никаков основ да ги тужиш, барем по ова што го кажуваш. Како што спомена членот во цитатот мораш изричито да се откажеш од добивање хартиени фактури и потоа се смета дека електронски уредно ти се доставени. Не би се согласил дека може со успех да те тужат за закаснување од...
 15. Sase_Ohrid

  А1 си воведе рандом трошок за плаќање на фактура во салон

  Не знам, не сум бил во салон, не сум корисник на А1, а и години уназад онлајн плаќам, но ако имаат апарат во салон на кој можеш да плаќаш нивни фактури без провизија, најверојатно законски се покриени.
На врв Bottom