Recent Content by Katunec

 1. Katunec

  Дигитален архив: Македонија и Maкедонците на мапи

  Македонија претставена на родослвното дрво А Chronological, Historical, and Biographical Chart" (Morris Town, New Jersey) https://www.flickr.com/photos/bibliodyssey/4501671801/sizes/o/ .
 2. Katunec

  Јане Сандански-Пиринскиот цар!

  Павел Делирадев дава одговор на тоа прашање:
 3. Katunec

  Гоце Делчев

  Ја најдов оваа фотографија од бугарска статија наводно од пренесувањето на моштите на Гоце Делчев, па ја доставувам на увид тука: http://www.politika.bg/article?id=31867
 4. Katunec

  Пресвртница за Украина

  Бугарија протестира затоа што со новиот закон не бил запазен јазикот на Бугарите во Украина. :D :D Софија протестира срешту отмјаната на б'лгарскија език като регионален в Украјна http://www.segabg.com/article.php?id=687780#.UwzdwpLUN3Q.facebook...
 5. Katunec

  Полицијата ги тепа Каталонците и Андалузијците во Мадрид

  Види ти тоа, во држава на ЕУ не смеело референдум за независност да има. Такво нешто било нелегално. Spain PM says Catalan independence referendum 'illegal' http://www.bbc.com/news/world-europe-26341833
 6. Katunec

  Сведоштва за континуитетот - Поменот на антиката во македонската историја

  Dragutin Seljan, “Početak, naprědak i vrědnost Literature Ilirske: S kratkim geografičko-statističkim opisom Ilirskih deržavah”, Zagreb, 1840. http://books.google.mk/books?id=TBYEAAAAYAAJ&dq=" samo je narodno i mudro vladanje "&q=macedonii#v=snippet&q=macedonii&f=false...
 7. Katunec

  PAK-FA наскоро..

 8. Katunec

  Б‘лгарски език :)

  Страната на лалетата = Холандија. :D:D
 9. Katunec

  Грбовите на Македонија - Македонска Хералдика!

  Јоновски, интересен приказ си направил. (John Fearn, The Glory of Generositie, 1586, London. pg.155) http://www.rootsweb.ancestry.com/~mkdmhs/MKHerald-1.pdf .
 10. Katunec

  Како се нарекувале Македонците наспроти пропагандните тврдења!?

  " Вие секако сте Србин. - Е вака сега. Кога беа тука Бугарите, јас бев Бугарин. Стапнаа Србите, јас сум Србин - ама Хриситијанин сум. Вие сакате да сте поблиску до Грците? - Е не џанам. Грк е нешто друго, јас сум Македонец. " (извор: Александар Андреевиќ, "Струмица,земја и народ", Ниш...
 11. Katunec

  Создавањето на бугарската нација, јазик и држава!

  Ептен солидна. Од собраниска говорница ја соборуваат таа теорија сега. Претседателот на народното собрание, Михаил Михов, се зазел да се исфлрат сите референци за туркското потекло на Бугарите од официјалните сајтови. Председателјат на НС се ангажира да "преразгледа" тјуркскија произход на...
 12. Katunec

  Стефан Ролев (1865 – 1969) малку познат Македонски револуционер

  Ралев е спомнат и во Јубилејниот календар за егејскиот дел на Македонија: http://www.makedonika.org/whatsnew/Jubileen-Kalendar-2008-Egejski-Del.pdf Штета го нема НеоН да напише нешто за неговиот прадедо.
 13. Katunec

  Борис Сарафов - национално свесен Македонец, но каков е неговиот удел во револуционерното дело?

  Багодарност до ЧЕНТО што го постираше интервјуто фототипно. Интерсно е тоа поврзување со Ерменците. The New York Times пишува дека Сарафов се поврзал со Ерменскиот Револуционерен Комитет во 1902 година за да го организра Илинденското востание. Репортерот на весникот пишува дека Османлиското...
 14. Katunec

  Демирхисарскиот заговор ("Брсјачката буна") - буна или востание?

  Ја отварам темава со цел да изнесеме со текот на времето сознанија и пропратни материјали за тнр. Демирхисарсји заговор попознат како Брсјачка буна. Дали се работи за буна или востание, и дали разликата е битна ако се имаат предвид целите на учесниците - слободна и независна Македонија. Би...
 15. Katunec

  Дигитален архив: Македонија и Maкедонците на мапи

  Поморска карта изработена во 1570 година од од Фенан Дорадо -- Португалец и еден од најдобрите картографи во 16 век. На карттата се претставени Блискиот Исток и Средоземното Море. Во делот за Балканот, стои името Македонија. Map of Near East – Fernão Vaz Dourado 1570. Nautical chart of...
На врв Bottom