Recent Content by Human

 1. Human

  Пресвртница за Украина

  Зависи. Најголема веројатност е да има масивен напад од Руска страна по секоја воена база и единица што може да ја гаѓаат со крстосувачки, балистички и воздушни напади, можеби проследено со брз масивен копнен напад не подалеку од веќе постоечката линија на контакт. Можеби и само првото. Меѓутоа...
 2. Human

  Пресвртница за Украина

  Западот притиска? Русија ја премести скоро пола армија на граница со Русија, Западот е тој што притиска војна? Последниве случувања и големата веројатност за војна е резултат на неуспехот на Русија да ја сврти Украина кон себе, не само во последните 8 години, туку и повеќе. Да, можеби успеаа во...
 3. Human

  Пресвртница за Украина

  Бидејќи Украина се вооружува, не се согласува со ниту еден договор предложен од страна на Русија во врска со сепаратистичките региони и се повеќе се приближува кон запад со секој потег од страна на власта. Така да, Украина ќе станува воено се помоќна благодарение на вооржувањето од Запад (плус...
 4. Human

  Пресвртница за Украина

  Не е целта на Русија освојување на територии, окупации и слично. Тие се прескапи и ризични работи. Целта е политичка промена во Украина која ќе биде во најмала рака неутрална, а пожелно проруска. Дали трупањето војска и веројатноста од ненадеен напад ќе предизвикаат промени (малку веројатно) или...
 5. Human

  Пресвртница за Украина

  Иронично но трошоците во Сирија би им биле многу помали отколку моменталните трошоци за војската на границата со Украина бидејќи таму веќе имаат воспоставено логистички центри. Не знам каде имаат касарни или што и да е, но разместувањето на околу 100 000 војници долж границата, бара комплетно...
 6. Human

  Пресвртница за Украина

  Не функционира тоа така. Таа војска е повлечена од своите воспоставени центри низ цела Русија, од Сибир до Кавказ. Треба целосна нова логистика за одржување на целата војска моментално стационирана на границите со Украина. Исто така, најголемиот дел сега треба да се во оперативна состојба, за...
 7. Human

  Пресвртница за Украина

  Прво, ниту САД, ниту некој друг воено ќе се вмеша доколку Русија тргне во офанзива. Второ, иако и јас сметам дека Русија релативно лесно ќе стигне до победа (имајќи предвид скоро секаква надмоќност), треба да се има предвид неколку фактори. Војната е ризичен потег за остварување на одредени...
 8. Human

  Пресвртница за Украина

  Не сум баш сигурен дека некои од настаните кои се случуваа последните години се од корист на Русија во ситуацијата со Украина. На Русија најмногу и одговараше власт во Украина која би била проруски настроена или во најлош случај неутрална, но од распадот на СССР, таа ситуација се менуваше...
 9. Human

  Демографија

  Фертилитетот во сите (повеќето, особено овие што ги наброја) земји е во опаѓање. Моментално Египет, Иран, Турција се наоѓаат онаму каде што биле Германија, Франција во 60-70тите. За околу 50тина години ќе ги снајди истата демографска слика која што е денес реалност во развиените земји. НО...
 10. Human

  Пресвртница за Украина

  Не е битно од каде се луѓето, битно е каде придонесуваат. Напредокот не зависи од нив ако не можат да работат за тоа што се генијалци во земјите од каде потекнуваат. Носители на напредокот се универзитетите, истражувачките центри, фирми и сл. во земјите каде тие постојат. Кој работи и...
 11. Human

  Пресвртница за Украина

  Дел од тенковите што ги движат кон Украина се 'надоградени' со вакви импровизирани заштити: Колку се ефективни ќе покажи времето. Или нема. :)
 12. Human

  Пресвртница за Украина

  Подобро ништо отколку текстови што се пишани од едната или другата страна, нели? :D Тоа што го пишав во многу наврати се случи во Сириската граѓанска војна и последно во Нагорно Карабах. Кога Сиријците пробуваа да напредуваат на почетокот на Руската поддршка беа брзо уназадувани кога со 40...
 13. Human

  Пресвртница за Украина

  Ништо не читам од страна медиуми. Целта на снабдувањето на Украинците со напредни антитенковски системи е да ја направи инвазијата на Русите поскапа, а со тоа да предизвика и поинаков политички одговор. Зошто воопшто би им доставувале такво оружје ако не вреди, не си се запрашал? Ефтин е...
 14. Human

  Пресвртница за Украина

  Хм, зошто тогаш Американците се вооружени со истото оружје? Уништување на стратешки цели не значи дека армијата капитулира. Напротив, главнината ќе остане недопрена, како скоро сите единици распоредени на терен. Само ќе им недостига во голема мера логистичка поддршка, воздушна, координација и...
 15. Human

  Пресвртница за Украина

  Абе каква герилска војна, Џавелин е дизајниран за широка употреба меѓутоа најефективен е во фронтовска војна, буквално неколку единици, десетина војници можат привремено да запрат продор на тенкови, оклопни возила и сл. Дизајниран за стопирање на илјадници советски тенкови, брзо распоредлив и...
На врв Bottom