Recent Content by GavranOT

 1. GavranOT

  Мартеница/мартинка

  Добро но зошто другите мои коментари беа избришани? Не може сите да бидеме со исти мислења и сфаќања а разноликоста на мислења е добра за општеството. Не мора да ја сакам МПЦ ниту да ги прифаќам нивните сфаќања. И каде тоа мартинката во Србија ја носеле сите? Србите ниту имале ниту пак...
 2. GavranOT

  Мартеница/мартинка

  Денес е 1-ви Март, ден кој го означува доаѓањето на баба Марта а со тоа и на мартинките или мартеничките или мартениците зависи каде како ги викаат. Овој древен обичај до пред сто години бил многу обожуван и почитуван во Македонија но сето тоа се променило откако Македонија била окупирана од...
 3. GavranOT

  Борис Сарафов - национално свесен Македонец, но каков е неговиот удел во револуционерното дело?

  Јасно е дека македонската историографија под менторство југословенските комунисти тотално ги има помешано лонците и целосно ги има отфрлено сите оние кои биле врховисти и се ставиле во служба на Бугарија а ги прифаќа само оние коишто дејствувале од 'внатре' како и оние кои се залагале за некаква...
 4. GavranOT

  Борис Сарафов - национално свесен Македонец, но каков е неговиот удел во револуционерното дело?

  Но Јане Сандански се залагал за федерација и строго се противел на мешањето на Бугарија во организацијата. Сарафов пак почнал како бугарски офицер па станува лидер на врховниот комитет. Знаеме нели кои биле врховистите? Сарафов ја претвора организацијата и комитетот во своевидна рекетарска банда...
 5. GavranOT

  Борис Сарафов - национално свесен Македонец, но каков е неговиот удел во револуционерното дело?

  Добро, не ми е јасно едно нешто. Ги знаеме фамозните изјави на Борис Сарафов во кои ги определува Македонците како посебен народ различен од Бугарскиот. Колку од тие изјави се 'добронамерни' и флертови кон европските сили и регионалните како Србија е друго дваесет. Зошто и покрај тие фамозни...
 6. GavranOT

  Што мислат Македонците за политиката на Бугарија

  Абе да не бев од Македонија ајде, продавај магла колку сакаш. Абе овде сум роден, овде цел живот сум поминал скоро. Па овде живее најпростиот шљам што можеш да го сретнеш. Доволно е само да прочиташ коментари на ФБ да видиш каква се стока живее во оваа држава а не па на јаве. Можам со сигурност...
 7. GavranOT

  Што мислат Македонците за политиката на Бугарија

  Со тенкови дошле, со трактори отишле... Небесни гомна
 8. GavranOT

  Што мислат Македонците за политиката на Бугарија

  Абе небесен еден, ти постирав грчки весник. Ако Грците лажат значи не ви се сојузници и пријатели. Еве ти и од Фајненшл Тајмс: https://www.google.com/amp/s/amp.ft.com/content/89878e00-4627-11e7-8d27-59b4dd6296b8 Јас не оптужувам никого, удбашки структури сеуште имаат огромно влијание во оваа...
 9. GavranOT

  Што мислат Македонците за политиката на Бугарија

  https://neoskosmos.com/en/35784/the-truth-behind-the-business-of-greece-and-macedonia/ А документи барај од тајните служби во Белград. Па Срби и србомани има и во Македонија, не мора да значи директно управување од Србија. Мислата ми е за вашите инсталации кои оперираат во Македонија а ги има...
 10. GavranOT

  Што мислат Македонците за политиката на Бугарија

  Ти зборуваш за периодот за време на распаѓањето на Југославија. Па баш бидејќи вие Србите ја земавте контролата врз Југославија и ЈНА таа се распадна. А зошто ЈНА се повлекла без испукан куршум? Дека тоа не е добронамерно говорат ставовите на тогашните челници како Милошевиќ и Шешељ. Првиот му...
 11. GavranOT

  Што мислат Македонците за политиката на Бугарија

  Тоа можеш да ги лажеш неписмените овде дека сте се повлекле без испален куршум. Значи зборуваме за периодот до пред ВСВ и за време на ВСВ. Србската армија се повлекува пред налетот на Бугарската армија но четнички одреди во вид на Вардарскиот четнички одред продолжуваат да оперираат и имаат за...
 12. GavranOT

  Што мислат Македонците за политиката на Бугарија

  Ама тоа не е одговорот, па сакаш и со поголем фонт напиши. Никаде правно не фигурирала таква македонска територија тогаш. Тоа си е србска територија која била организирана во посебна административна единица наречена Вардарска Бановина а името Македонци и Македонија било најстрого забрането. Тоа...
 13. GavranOT

  Што мислат Македонците за политиката на Бугарија

  Па баш дека дискутираме за Бугарите те прашувам чија територија окупирале Бугарите во ВСВ ама гледам дека избегнуваш да одговориш на прашањето...
 14. GavranOT

  Што мислат Македонците за политиката на Бугарија

  Како бе македонска територија? Си чул ли за Кралство на Срби, Хрвати и Словенци? Кое потоа се преименува во Кралство Југославија? Монархистичка творевина во која Македонците беа третокласен народ, угнетувани, тепани, убивани, силувани, доколку нешто направеа што не им се допаѓа на...
На врв Bottom