Recent Content by cvetkomkd

  1. C

    Кое типично Македонско јадење сметате дека странците би го купиле на одмор во Македонија?

    со оглед на повекето мислења сметам дека победник е питата пастрмајлија. И пред да ја почнам темава сметав дека е тоа така но има некои забелешки за тоа како треба да изгледа тоа. Најпрво големината треба да биде таква да не преставува преголема тежина за јадење, а и да те натера да посакаш уште...
  2. C

    Ауфвидерзен Македонијо!

    Проблемот е што стварно многу луге има со завршен економски факултет, администрација, безбедност, филозовски, правен.... Но тешко дека во тој квантитет има квалитет. Да бидам искреен имав срека да најдам работа без врски и партиско членство. Можеби е единственото работно место кое можам да го...
  3. C

    Тајната на добрата пица

    нормално, тестото ке каже само. Сепак фала ти уште еднаш. ако го читаше форумов од почеток, пишав дека можно е да се става кисело млеко во пиците во една пирцерија во Велес. Така да најверојатно ја прават со кисело млеко бидејки им е поевтино. Инаку има логика да е со павлака кај подобрите пицерии.
  4. C

    Тајната на добрата пица

    звучи како добар рецепт ке го провам. Фала ти на рецептот, па кога ке направм бујрум да го пробаме
  5. C

    Ауфвидерзен Македонијо!

    Интересна тема. Ама не се однесува само на докторите. Јас сум дипломиран економист, вработен и зимам плата со која моментално ги задоволувам најосновните потреби. Но живееме со сопругата и едно 2 годишно дете заедно со моите родители. Сакаат да ми помогнат повеке ама не можат. Имам тико кое го...
  6. C

    Тајната на добрата пица

    Добро, колку треба павлака во тестото? Мислам колку проценти павлака во однос на брашното? Колку од смесата треба вода, брашно, зејтин, сол, шекер и павлака? Инаку јас тестото го правам со млеко ама квасецот го растопувам во малку вода остатокот ми е на млеко.
  7. C

    Тајната на добрата пица

    Тоа е тоа. Пицата ја прават сите состојки но само финесите како посебни тревки во сосот со нивни правилен сооднос ја прави пицата незаборавна. Баш би сакал да пишеш каква салама користи ( како се вика фирмата точно што ја произведува саламата). А зачинот за пица е веке „мастер левел“ тоа би било...
  8. C

    Тајната на добрата пица

    За втори август ги викнав сестрами на пица и пробав тесто со 10% гриз. Нема да верувате ама тестото ми испадна супер. На едно видео на интернет гледам во тестото ставија 20% гриз ама мислам дека е премногу. Соодносот е во грамови. Внучињата се изнајадоа, сите ја пофалија пицата тадури и керками...
  9. C

    Кое типично Македонско јадење сметате дека странците би го купиле на одмор во Македонија?

    според мене тоа би требало да е некое тесто со некое мевце со некој сос. Не мора да биде нешто што сме го правеле во минатото. Но може да биде нешто како Гомлезе само со некој прелив или неколку вида месо или салами или ......незнам. Ова е прашање за национална дискусија. Прашање за „милион...
  10. C

    Кое типично Македонско јадење сметате дека странците би го купиле на одмор во Македонија?

    Еден од аспектите на одморот иако навидум многу незначителен сепак значаен е ХРАНАТА. Интересно е што секоја кујна има свои специфики. Некако Балканските кујни се испреплетуваат па да бидам искрен незнам кој е чисто Македонски производ ( храна) што на странските а зошто не и на домашните...
  11. C

    Тајната на добрата пица

    според мене замрзнато тесто не е мозно да се стави а и да се стави која е поентата. Рецептот кој мене ми испадна најприблизно до купечките е: брашно ( како база на наредните состојки кои ги ставам во пропорција со брашното) вода по можност по чиста не од чешма. Вообичаено ставам минерална вода...
  12. C

    Тајната на добрата пица

    probaj odkako ke go izvleces i naredis so namirnici, da go stasas barem 15-20 minuti. Taka ke ti ispadne pomeko. Ama neznam kolku ke ti ispadne kako vo piceriite. Makar da kaj niv e non stop zesko poradi peckite pa ako go ostavis na temperatura na 30 do 40 stepeni ti narasnuva bez da znaes.
  13. C

    Тајната на добрата пица

    Дефинитивно се согласувам дека тестото ја прави пицата. Како што реков најприближна пица на купечките ми беше со млеко. Не сум многу добар дегустатор но во Велес има едни газди од Бугарија и го прават тестото најверојатно со кисело млеко.Пицата не им беше испечена доболно и некако на тоа ме...
  14. C

    Тајната на добрата пица

    Од неодамна се заинтересирав за правење на пица дома. Но некако пицата која ја прават пицериите е различна од домашната. На почетокот мислев дека е до тестото, па до кашкавалот па после помислив дека е до сосот... На крајот се се сведува на тоа дека за една работа да биде целосна мора сите...
Back
На врв Bottom