Recent Content by Buterfly

 1. Buterfly

  Помош, проблеми, прашања, совети...

  Совет за компјутер или all in one за работа, со високи перформанси, бидејќи користиме доста програми за работа и поврзано со интернет и како да изведам, паралелно со компјутерот позадински на друг уред претпоставувам да се снимаат податоци, за да ако дојде до несакани дејства (гром, изгорени...
 2. Buterfly

  Регистрирање на фирма?

  Нема врска повеќе контроли со ДООЕЛ, контролите зависи ако се од УЈП си имаат тие редовна контрола на ддв обврзници било да се ТП или ДООЕЛ, за другите контроли според дејноста зависи што како.
 3. Buterfly

  Регистрирање на фирма?

  Зависи што сакаш да работиш. Најубаво е да се консултираш со сметководител или адвокат, се си има свои предности и слабости, за ТП се помали казните но одговараш со цел имот на пример. Домашна адреса седиште зависи дали од дома ќе работиш и слично, тоа нема врска со ТП или ДООЕЛ дали ќе е...
 4. Buterfly

  Ford доктор за Ford прашања

  Сакам да прашам нешто. Имаме проблем со палење на Форд Фокус 1,6 2010 год. Имено, после возење 200 метри и гасење на колата, при повторно палење дава контакт, но не вергла и неможе да запали, а се слуша тропање или крчење во предниот дел кај моторот. Не е до акумулаторот, пробано е со кабли не...
 5. Buterfly

  Нов закон за сметководство

  Нема да може о. сметководител да врши услуги за другото АД бидејќи не ги исполнува условите од Законот за вршење на сметководство, во кој се вели дека сметководство може да ви води о.сметководител вработен во доо/дооел со лиценца за вршење на сметководство, и несмее да има акции во АД во кое...
 6. Buterfly

  Регистрирање на фирма?

  Епа така, точно, да да, само ако си на граница и имаш 2 милиони 900 и нешто можда и ќе треба да се поднесе пријава за данок на добивка и ако имаш непризнаени расходи да си ги платиш.
 7. Buterfly

  Три работи кои ви фалат во животот

  Мирот си го имам, со тек на време нон стоп се менуваат трите работи, сега се Добриот сон енд аген Време и тоа премногу ми фали Фалат луѓето што ти значат ама не ги гледаш често, фејсбук, телефон није то то :)
 8. Buterfly

  Регистрирање на фирма?

  Ако се одлучиш за оданочување на вкупен приход, но ако немаш непризнаени расходи нема ништо да плаќаш ако одбереш друг начин на оданочување. Зависи според кој начин е твојата фирма регистрирана, или па можеш да смениш ако ти поминале 3те години.
 9. Buterfly

  Каде да наjдам? [Food Edition]

  Овие ги прават рачно ги има често по свадби и останати прослави, баш за такво завиткано збориме. Оние што декорираат ги имаат, прават, види на фб и нет има куп такви. знам зашто и ја барав едно време, а имам такво од една свадба плус :))
 10. Buterfly

  Помош околу Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint)...

  Дали некој знае да ми каже како да вратам документ во ворд 2010. Проблемот ми е што после пишуваното, стиснав cut и наместо undo - стиснав save. и документот од 100 страни ми го нема. Немам резервна копија, имам ама од претходна верзија на документот која е сменета милион пати. Пробав со се и...
 11. Buterfly

  Регистрирање на фирма?

  Може едно исто лице да биде и основач и управител и работник.
 12. Buterfly

  Регистрирање на фирма?

  Да, ќе се пише шифрата и приходите остварени по основ на таа шифра, тоа од сметководство ќе си направат, ти само треба да кажеш на време дека имаш или ќе имаш приходи од сервис и тоа е тоа, мада на фискална ќе се види колку пари од што се. За непаричните и паричните влогови, исто е, мора да...
 13. Buterfly

  Регистрирање на фирма?

  Епа убаво си кажа ти, двете работи немаат врска со отварање на подружница, јас зборев по претпоставка за Дооел, а ТП , да само сродни дејности, ама ептен сродни може да се работи. А надлежен е управителот, т.е. тој кажува во ујп и црм дека има нова шифра и ако дојде ујп инспекција или пазарна ќе...
 14. Buterfly

  Правна помош и совети

  Мислам дека треба да се плати данок независно од тоа дали е вработен член или не. И треба до 15ти март да се поднесе до ујп пријава или како се викаше - за платени даноци од дополнителни приходи. Е сега евентуално кога се уплатувало за осигурување дел од парите мал процент можебибиле за...
 15. Buterfly

  Регистрирање на фирма?

  Зависи, али ќе те фати некаде околу 250 евра со минимум плата од 8050 ден вклучено во вкупната сума. --- надополнето: 3 декември 2013 во 22:13 --- Не ти треба подружница, и црм не се надлежни по тоа прашање, така одговараат. Најубаво е уште една шифра на работење да си запишеш во црм т.е. сега...
На врв Bottom