ИТ фирми и пракси во Скопје

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
За првото, сеуште сме далеку од оправање на САД, во најдобар случај може да ја држат кризата да не ескалира во поголем хаос.

За продуктите, на пазарот се преплавија SaaS продукти, особено со аи интеграција, и од моја гледна точка најголем дел се ѓубре, т.е не решаваат ниту еден проблем во целост. Една од причините за ова е што се изработени од поединци или апла мали стартапи кои се фокусираат само на програмерскиот дел, без детално познавање на проблемот кој го решаваат (ретко кој плаќа консултанти кои се апла добри во таа сфера), со апла лимитирани ресурси и надеж дека ќе го средат во иднина.

Од кориснички аспект секој бара комплетен продукт, добро оптимизиран и да ти спасува ресурси. Ако треба да земам 5 различни алатки за една иста работа, пиши пропало.
АИ интеграцијата е Blockchain муабетот преспакуван. Се плашам дека кога ќе отворам фрижидер ќе ми скокне некој да ми нуди АИ интеграција со саламата.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
АИ интеграцијата е Blockchain муабетот преспакуван. Се плашам дека кога ќе отворам фрижидер ќе ми скокне некој да ми нуди АИ интеграција со саламата.
Добра приказна е кога продаваш нешто :D

Член од
17 август 2011
Мислења
10.268
Поени од реакции
18.242
Projde godina od chat gpt, ima li nekoja merodavna analiza za impaktot vrz rabotata na developerite?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Projde godina od chat gpt, ima li nekoja merodavna analiza za impaktot vrz rabotata na developerite?
Сериозна студија немам сретнато. Наше субјективно досегашно искуство е дека сериозно ќе ни помогне за подигање јунит тестинг покриеност, дека може да му најдеме одлична примена за интеграции меѓу продукти и дека убрзува досадни мануелни таскови, сетапи, онбординзи. Притоа, може сериозно да се заебеш ако не го верифицираш во инженерскиот дел.

Добар слуга (не одличен, зошто лесно знае да забега), ама ужасно лош господар.

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.382
Поени од реакции
3.567
За првото, сеуште сме далеку од оправање на САД, во најдобар случај може да ја држат кризата да не ескалира во поголем хаос.

За продуктите, на пазарот се преплавија SaaS продукти, особено со аи интеграција, и од моја гледна точка најголем дел се ѓубре, т.е не решаваат ниту еден проблем во целост. Една од причините за ова е што се изработени од поединци или апла мали стартапи кои се фокусираат само на програмерскиот дел, без детално познавање на проблемот кој го решаваат (ретко кој плаќа консултанти кои се апла добри во таа сфера), со апла лимитирани ресурси и надеж дека ќе го средат во иднина.

Од кориснички аспект секој бара комплетен продукт, добро оптимизиран и да ти спасува ресурси. Ако треба да земам 5 различни алатки за една иста работа, пиши пропало.
Ako beshe ova tochno togash nikogash nemashe da slushneme za nieden uspeshen startap vo istorijata. Dotolku povekje samiot softver sto go pishuvame nemashe da go kategorizirame kako alfi, beti i MVPa.

Eve na primer early adopters (za zal nemame soodveten prevod), se potroshuvachi sto go baraat sprotivnoto od toa ti sto go baras.

Early adopters davaat pari za proizvod koj sto se mnogu dobro svesni deka ne e kompleten, ne brka trista raboti odednash, mozno e da ima bagovi, ne e idiot proof, treba power-user skill da se koristi.
Nisto od ova ne im e problem ako produktot im reshava nekoj tezok problem od sekojdnevieto ili rabotata na nov i unikaten nachin, ili pak skratuva vreme i pari za nekoj dosega dolg i naporen proces.

I poshto e otvoren i sloboden pazar, sekoj moze da naredi tezga i da prodava sto saka. Ako ima korist proizvodot, ke prezivee startapot, ama toa treba pazarot da kaze.
AI momentalno e goldmine, isto kako sto bea mobilnite apps vo 2010tite i dotcom meurot vo 2000tite. Normalno e da ima grifteri i prodavachi na veter i magla. Vaka ke bide se dodeka ne se stabilizira ponudata so pobaruvachkata.

Ali za AI ke kazam deka ochekuvam da bide mnogu po pristoen bum vo sporedba so kripto bumot zatoa sto za vlez vo AI ima mnogu pogolemi barieri za vlez. Nemoze sekoj ojle dojle da bapne 5 bona na amazon da trenira sopstveni modeli.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Ako beshe ova tochno togash nikogash nemashe da slushneme za nieden uspeshen startap vo istorijata. Dotolku povekje samiot softver sto go pishuvame nemashe da go kategorizirame kako alfi, beti i MVPa.

Eve na primer early adopters (za zal nemame soodveten prevod), se potroshuvachi sto go baraat sprotivnoto od toa ti sto go baras.

Early adopters davaat pari za proizvod koj sto se mnogu dobro svesni deka ne e kompleten, ne brka trista raboti odednash, mozno e da ima bagovi, ne e idiot proof, treba power-user skill da se koristi.
Nisto od ova ne im e problem ako produktot im reshava nekoj tezok problem od sekojdnevieto ili rabotata na nov i unikaten nachin, ili pak skratuva vreme i pari za nekoj dosega dolg i naporen proces.

I poshto e otvoren i sloboden pazar, sekoj moze da naredi tezga i da prodava sto saka. Ako ima korist proizvodot, ke prezivee startapot, ama toa treba pazarot da kaze.
AI momentalno e goldmine, isto kako sto bea mobilnite apps vo 2010tite i dotcom meurot vo 2000tite. Normalno e da ima grifteri i prodavachi na veter i magla. Vaka ke bide se dodeka ne se stabilizira ponudata so pobaruvachkata.

Ali za AI ke kazam deka ochekuvam da bide mnogu po pristoen bum vo sporedba so kripto bumot zatoa sto za vlez vo AI ima mnogu pogolemi barieri za vlez. Nemoze sekoj ojle dojle da bapne 5 bona na amazon da trenira sopstveni modeli.
Јас не ти викам дека не може, туку дека имаш повеќе продукти од било кога и најчесто се срање.

Инаку тајмингот е најбитен кај стартапите, и никој не знае како се развиле после MVP/beta, ако фатиле добри инвеститори гарант имаат земено луѓе со специјализација во областа.

Иначе на Flippa, Acquire и слични имаш едно чудо бизниси, скоро сите имаат направено MVPa само слабо купувачи, оди пиши му еден маил дека си заинтересиран, има да те збудалат од барање, очајни се упм.

Тоа што ти го зборувам е од поглед на клиент, на пазарот никогаш немало толку многу продукти, а за било која работа ќе изгубиш денови и пак немаш комплет решение. Ти требаат уште неколку додатни софтвери за да завршиш работа, и едно чудо време за да ги разбереш.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Член од
22 декември 2018
Мислења
492
Поени од реакции
693
Која голема ИТ фирма во државава има продажба тука?
Продажбата ја вршиш надвор, уплатата ти легнува тука, тие пари треба да ги одданочиш, која фабрика продава делови или други услуги тука? (се мисли на странските инвестиции)

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Продажбата ја вршиш надвор, уплатата ти легнува тука, тие пари треба да ги одданочиш, која фабрика продава делови или други услуги тука? (се мисли на странските инвестиции)
Тука лежи зајакот, ако ти текнува на дискусијата дека ние со мкд капитал сме лошите опортунисти, а странските ИТ компании добрите во целата приказна.

Финтата е што тие ги рефактурираат парите кон надвор и пред УЈП немаат високи добивки. За разлика од нив, локалните фирми имаме избор да ја реинвестираме добивката, да ја извадам на себе како сопственик и да платам +10% на цела сума, или последното да отвораш други бизниси т.е пак да ги инвестираш во нешто друго.
На крајот од денот целиот капитал е сеуште во мкд економија. И не е ова само со ит туку и со други бизниси.

Главната придобивка како држава од овие ја гледаме кај платите, придонеси, и тоа што оставаат за оперативни трошоци, инаку добивките си ги вадат надвор.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Продажба = продажба на продукт кон краен купувач. Тоа што мнозинството од нашите ИТ компании го прават е продажба на консултантски услуги (аутсорсинг) или се само девелопмент центар (во рамките на ист глобален холдинг).

На првото маргините на профит се околу 10%, на второто ни толку, легнуваат само пари за трошоци.

Инаку види го обртот на Џонсон Мети и ќе ти стане јасно дека од тука продаваат.

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Во топ 100 компании во Македонија, ниту една ИТ фирма. Дали има некој објаснување?

95% од фирмите се аутсорсинг што значи само те препродаваат на некоја странска фирма/проект и овде има влезни фактури само за тоа.

Од кај ти се податоциве?
Најверојатно од https://biznismreza.mk/ . Го имаше тој газдата на бизнис мрежа кај Иван Неделковски , ми искочи на инстаграм кратко стори и објаснуваше: https://www.youtube.com/watch?v=47eVf3WIKsI .

Едит: Сега гледам при крај ги дискутираат бројките.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.268
Поени од реакции
18.242
Ne e samo toa problemot. Dosta od firmive vo listata go drzat cel sektor, ili ima use 1-2 firmi kako konkurencija. Vo it se generalno mnogu pomali firmi. Mislam sivus e na listata? 50ti, neso taka.

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Ne e samo toa problemot. Dosta od firmive vo listata go drzat cel sektor, ili ima use 1-2 firmi kako konkurencija. Vo it se generalno mnogu pomali firmi. Mislam sivus e na listata? 50ti, neso taka.
Киншифт=Сивус, први се.

Го слушав видеото каде ги анализираат бројките, Кипер прави поголем промет од првите 15 во ИТ. Добар подкаст да ти било ова.

Kajgana Shop

На врв Bottom