Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    720

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.504
Поени од реакции
33.650
Добро, што им е проблемот вака со сила да се прават глупи. Со амерички кyp во уста додека се лигави на дип троут да рецитира некои изџвакани срања... Нека ќути подобро, да не и се смеат. :unsure:

Мелони: Русија лесно може да го врати мирот во Украина

Италијанската премиерка Џорџа Мелони денеска изјави дека Русија може лесно да го врати мирот во Украина во секое време, како што рече, со повлекување од нелегално окупираните територии.

„На Украина повторно и треба целосен територијален интегритет и суверенитет“, рече Мелони за време на говорот на виртуелниот самит на Г-20, пренесе „АНСА“.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.280
Поени од реакции
7.001
кажа исто ко да не кажа ништо..... можеби мелони ќе го истера путин и од русија на крајот и таа ќе биде назначена за губернаторка во област од русија која ќе и припаѓа на италија...... пошто словените ќе ги стопат исто како што планираше хитлер и мусолини

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.373
Поени од реакции
6.980
Било каков мир, одамна веќе е невозможен, за двете страни. Можеби пред да влезе Русија или последна шанса беше после првите две, три недели, кога седнаа на маса да преговараат. Сега, работата е отидена предалеку. Нема никаква шанса за било какво нормализирање на односите, што би довело до мир. Сега делува дека едино решение да се дојде до мир е победа на едната или другата страна. А како стојат работите во моментов, ни една страна не е во ситуација да може да каже дека е на видик победа. Од една страна украинциве, после неуспешната контра офанзива, тешко дека ќе можат пак да организираат нешто со сличен капацитет. Изгубија еден куп војска и техника, а скоро и ништо да не освоија. Не им е сјајна и поддршката во последно време. Ко да креваат америте раце, имаат поважна играчка сега, Израел. Од друга страна русите иако добро ја издржаа контра офанзивата, а сеа и некои минимални поместување напред имаат, речиси незначителни, освен Авдиивка, за која не се знае колку време ќе им треба да ја освојат, со она што го имаат во Украина како бројка на војници, немаат сила за некоја позначајна офанзива и напредок. Што значи дека ни едните ни другите не се во најсјајна позиција и не можат да ги остварат зацртаните цели од 24 фебруари и подоцна. Така да ми делува дека војнава ќе трае уште долго, можда со намален интензитет како поминува време само. Ситуацијата ќе биде статус кво дур не се деси некое чудо.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.908
Поени од реакции
7.552
Kako beshe prashanjeto ?

Screenshot_2023-11-23-09-06-13-452_com.opera.browser.jpg

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.551
Поени од реакции
42.049
работат санкциите, две години плаќаме изгор производи и на крај Русија завршува со суфицит од цели 75 милијарди. Букаке им направија на ботовите. Они уште мислат дека Германија и западот станал независен од руски енергенси.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.425
Поени од реакции
5.137
Kako beshe prashanjeto ?

Прегледај го приврзокот 398695
значи санкциите се успешни
:pos::pos:
Автоматски споено мислење:

Било каков мир, одамна веќе е невозможен, за двете страни. Можеби пред да влезе Русија или последна шанса беше после првите две, три недели, кога седнаа на маса да преговараат. Сега, работата е отидена предалеку. Нема никаква шанса за било какво нормализирање на односите, што би довело до мир. Сега делува дека едино решение да се дојде до мир е победа на едната или другата страна. А како стојат работите во моментов, ни една страна не е во ситуација да може да каже дека е на видик победа. Од една страна украинциве, после неуспешната контра офанзива, тешко дека ќе можат пак да организираат нешто со сличен капацитет. Изгубија еден куп војска и техника, а скоро и ништо да не освоија. Не им е сјајна и поддршката во последно време. Ко да креваат америте раце, имаат поважна играчка сега, Израел. Од друга страна русите иако добро ја издржаа контра офанзивата, а сеа и некои минимални поместување напред имаат, речиси незначителни, освен Авдиивка, за која не се знае колку време ќе им треба да ја освојат, со она што го имаат во Украина како бројка на војници, немаат сила за некоја позначајна офанзива и напредок. Што значи дека ни едните ни другите не се во најсјајна позиција и не можат да ги остварат зацртаните цели од 24 фебруари и подоцна. Така да ми делува дека војнава ќе трае уште долго, можда со намален интензитет како поминува време само. Ситуацијата ќе биде статус кво дур не се деси некое чудо.
Мирот е на повидок и најмалку зависи од Украина и Руската Федерација туку од оние сили кои не ги спомнуваш а кои го создадоа монструмот нацифашистичкиот режим во Украина и цело време ја принудуваат Украина на војна.
Смешно е да се говори дека РФ немала сили да направи исчекор на фронтот.
Смешно е затоа што таа РФ со една скромна офанзива дојде до Киев и ОТАН го донесе пред распад, денес воените ефективи на таа РФ се неколкукратно зголемени и да се говори дека не можела да ја прегази Украина е смешно.

Моите очекувања се дека до крајот на 2023 РФ конечно ќе ги заокружи своите граници, се однесува на новоприпоените делови кон РФ, а ако ОТАН во 2024 продолжи со своите агресивни активности тогаш реална е опасноста од еден поголем судир-војна во која ОТАН конечно ќе престане да постои а новите граници на РФ не се знае каде ќе бидат исцртани.
Во 2024 во многу држави претстојат избори па и во Руската Федерација, многумина се крстат во тие избори и очекуваат дека ќе на власт ќе дојдат поумерени сили, сметам дека очекувањата се нереални затоа што и тие ќе бидат во функција на капиталот а тој не сака конкуренција.

Последно уредено:
Член од
17 декември 2019
Мислења
2.392
Поени од реакции
4.100
Прати некој погоре мапа на тоа како би била задоволена Русија.. Целосно отцепување на Одеса и Харков... Нормално и досегашните 4 покраини што веќе се приклучија на Русија..

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.144
Поени од реакции
22.702
Харков ај во ред, некако може да се заземе во 2024/2025 ако работите продолжат да се движат како сега но Одеса мислам дека немаат теоретски шанси да ја земат, треба да се случи нешто катастрофално лошо за Украинците за тоа да се случи.

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.889
Поени од реакции
6.163
Русите нема војната да ја добијат на терен. Ако некој очекува дека руска чизма ќе згази во секој украински град, се лаже.

Војната ќе ја добијат на економски и политички терен. Украина е дупка без дно кое ако не се полни со пари ќе имплодира. А, од друга страна незадоволството на граѓаните таму ќе расте од ден во ден кога конфликтот ќе се намали на воен план и ќе се локализира.
Тогаш рандом Олексеј од Часов Јар ќе биде се повеќе незадоволен од инфлацијата, безработицата и начинот на кој владата на Зеленски управува со државата. Што ќе дојде до степен да експлодира и да се направи преврат на власта.

На Русија и одговара конфликт од помали размери Може да ја троши Украина до бескрај, додека не колапсира целосно. Од друга страна бележат рекордни профити, економски, политички раст во глобалниот свет....
Така да, со секој изминат ден, ситуацијата оди во полза на Русија. Треба Путин паметот да го изгуби за да направи некоја голема офанзива за освојување на Харков или Одеса или... Запорожје.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.239
Поени од реакции
18.178
Ova si mislis Rusija e nekakov ekonomski tigar, pa kje ja privlece Ukraina so ekonomija. Oni cim pri celata kultoroloska bliskost dozolija da im kidnat, sea posle vojnava mozhe da gi vratat u orbitata samo so stap. A stapot im e zaglaven vo toa deponijata kaj avdivka. Nema teoretski sansi za Harkiv ili Odesa.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Ova si mislis Rusija e nekakov ekonomski tigar, pa kje ja privlece Ukraina so ekonomija. Oni cim pri celata kultoroloska bliskost dozolija da im kidnat, sea posle vojnava mozhe da gi vratat u orbitata samo so stap. A stapot im e zaglaven vo toa deponijata kaj avdivka. Nema teoretski sansi za Harkiv ili Odesa.
Brat ti isto vikase deka na rusite vo jugoistocna ukraina ke im se sluci oluja kako na srbite vo hrvatska i ja proglasi vojnata za mrtvo uste vo april 2022.
Plus spored tebe zapadot nema nisto izgubeno i e posilen momentalno od pred dve godini.

Realno promashi se zivo i divo.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.239
Поени од реакции
18.178
Brat ti isto vikase deka na rusite vo jugoistocna ukraina ke im se sluci oluja kako na srbite vo hrvatska i ja proglasi vojnata za mrtvo uste vo april 2022.
Plus spored tebe zapadot nema nisto izgubeno i e posilen momentalno od pred dve godini.

Realno promashi se zivo i divo.
Treba da postiram sliki od ruskite koloni begalci posle ofanzivata vo Harkiv? A i slobodno citiraj, rekov deka ovie linii sea se najrealni se za zamrznat konflikt. Mislam deka prilicno dobri mi se prognozite, koa kje sporedis so drugite na temata. Ednas gi imav citirano, mozhe i ti bese eden od niv, taka da slobodno pobaraj mi moi mislenja. Za ofanzivata ocekuvav sekako poise od ova. Ne do Krim, ama bar poise od edno selo.

Inaku treba da si totalno odlepen od realnost da mislis deka Odesa ili Harkiv mozhe da gi zemat, koga se borat za edno selo cela godina. Ili deka Rusija kje privlece nekoj so ekonomijata.

Член од
3 март 2021
Мислења
579
Поени од реакции
995
Војнава ќе трае уште 10-15 години со благ интензитет дури Путин не умре поради тоа што Украина никогаш нема да потпише предавање на сопствената територија. Се разбира ова е доколку земаме во предвид природна смрт.

Новиот Руски претседател кој би дошол 2035-2040 ќе биде принуден да ја повлече војската од окупираните Украински територии.

Kajgana Shop

На врв Bottom