Дежурна Ординација! #2

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Како можам да направам тест за сексуално преносливи болести, дали може на државно или мора да биде на приватно и колку чини?
Pak imas dupeno kaj sto ne treba!
E jebiga toa ti e toa.
Lesna picka golema glavobolka
Teshka picka ushte pogolema glavobolka.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.422
Како можам да направам тест за сексуално преносливи болести, дали може на државно или мора да биде на приватно и колку чини?
Оди кај матичен или приватна лабораторија.

and

Член од
21 октомври 2016
Мислења
53
Поени од реакции
120
Здраво, дали некој има искуство со Rosacea (Rhinophyma) и да препорача добар дерматолог, третман (маст, крем, интервенција...)
Ко што читам не се лечи но може да се контролира со животен стил што ми е многу општо и ограничувачки, а ништо конкретно.
Било кое инфо или искуство е добродојдено

Член од
26 јуни 2023
Мислења
3
Поени од реакции
0
Zdravo, pred nekolku godini imav operacija torzija na desen testis koja zavrsi uspesno so spasuvanje na testisot posle 14-15h od pocetokot na bolkite. Pred nekoe vreme nekako pocnav da mislam dali e se vo red bidejki testisot sto e operiran e malku po mek i kako da ne mu se znae tocnata forma. Otidov na kontrola mi rekoa deka sum super se bilo vo red i da ne gledam toa sto desniot(operiran) testis e po mek.Nekogas e sosema okej nekogas po elasticen i mek. Dali moze nesto da vlijae na plodnosta bidejki posle podolgo vreme e spasen testisot ili... ?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Zdravo, pred nekolku godini imav operacija torzija na desen testis koja zavrsi uspesno so spasuvanje na testisot posle 14-15h od pocetokot na bolkite. Pred nekoe vreme nekako pocnav da mislam dali e se vo red bidejki testisot sto e operiran e malku po mek i kako da ne mu se znae tocnata forma. Otidov na kontrola mi rekoa deka sum super se bilo vo red i da ne gledam toa sto desniot(operiran) testis e po mek.Nekogas e sosema okej nekogas po elasticen i mek. Dali moze nesto da vlijae na plodnosta bidejki posle podolgo vreme e spasen testisot ili... ?
I ne ti tekna da si naprajs test za plodnost tuku ovde barash uteka kako ova da e kanal na televizor pa koja frekvencija da poddesish.

Odi tamu na kurologija ups :D Urologie i proveri se.
Vaka na forum koj da ti odgovori.

Член од
24 декември 2013
Мислења
470
Поени од реакции
660
Napravi spermogram.

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.018
Поени од реакции
5.701
Не се секирај без потреба, една од постандарните операции, од многу поодамна,
дури и во македонските болници.
Плоден е маж и со само еден функционален „тестис“.
Ако е успешна операцијата, тогаш и двата „тестиса“ се во функција.
Е, сега ќе има „висинска“ разлика малку, ама некои жени тоа ги возбудува.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
382
Поени од реакции
659
Verojatno si bil tinejdzer koga nastanala testikularna torzija. ,,Idealen,, period za OP e vo prvite 6h, sredno dobro vo prvi 12h, dodeka vekje na 48h e docna kade najcesto nastanuva nekroza i pritoa otstranuvanje na testisot.
Pretpostavuvam pocetno se obidele so manuelna repozicija na testis koja rezultirala neuspesno i se pristapilo kon itna hirurska detorzija.
Post OP pozicijata ,,mekosta,, na tesisot najcesto se razlikuva od drugiot testis sto e voobicaeno i neka ne te grizi. Se nadevam pri pregled te poglednale na dopler eho //palpativnen pregled e nedovolno// i se znae segasna situacija, shtom velat dobro e znaci dobro e.
Vo vrska so plodnosta kako sto i ti e veke odgovoreno ,,se moze i so eden testis,, tocno, dodeka za sigurno labaratoriski spermogram ke kaze //kako i za sekoj maz//.
Sekoe dobro.

Член од
9 јануари 2010
Мислења
93
Поени од реакции
53
Здраво на сите,
Не знам дали е за тука прашањево, дали знае некој да ме упати каква е процедурата за пријавување за учество во клинички испитувања како испитаник ?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.422
Здраво на сите,
Не знам дали е за тука прашањево, дали знае некој да ме упати каква е процедурата за пријавување за учество во клинички испитувања како испитаник ?
Болен си од нешто или со сила сакаш да бидеш болен?

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.105
Добра вечер друштво.
На моја блиска личност и е констатиран рак за жал. Сега ме интересира дали е точно дека со помош на масло од Канабис може да се спаси и од каде може да набави тоа?
Или доколку имате некои совети како може да се набават некои слични алтернативни медицински помагала.
Од голема помош ќе ми биде секое мислење.
Благодарам.

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.018
Поени од реакции
5.701
Добра вечер друштво.
На моја блиска личност и е констатиран рак за жал. Сега ме интересира дали е точно дека со помош на масло од Канабис може да се спаси и од каде може да набави тоа?
Или доколку имате некои совети како може да се набават некои слични алтернативни медицински помагала.
Од голема помош ќе ми биде секое мислење.
Благодарам.
Ех, кога би можело...
100 мислења напишав, па ги избришав.
Не се осудувам да кажам било што.
...
Ако смеам само неколку добронамерни совети да дадам.
- ако ти е близок, помагај му колку што можеш, давај му предлози, па макар и бескорисни.
/// Добиваат надеж, и се чувствуваат психички подобро, демек има некој со нив и покрај нив
- зборувај му убави работи, лошите премолчи ги
/// Не сакаат да слушаат неубави работи
- биди блиску до него, држи го за рака, збори му дека заедно ќе успеете да победите
...

Последно уредено:
Член од
10 јули 2018
Мислења
1.536
Поени од реакции
2.400
Добро утро.
Синоќа почнав со прекумерно ждригање и дијареа, за да во текот на ноќта да се разбудам си температура и нагон за повраќање. Повраќав и утрово два пати и приметив дека сета храна што јадев вчера воопшто не се сварила. На интернет читнав дека се симптоми за гастритис. Има потреба да се оди на доктор или само ке помине?

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.018
Поени од реакции
5.701
Добро утро.
Синоќа почнав со прекумерно ждригање и дијареа, за да во текот на ноќта да се разбудам си температура и нагон за повраќање. Повраќав и утрово два пати и приметив дека сета храна што јадев вчера воопшто не се сварила. На интернет читнав дека се симптоми за гастритис. Има потреба да се оди на доктор или само ке помине?
Како прво... трк на вистински доктор,
Др. Интернет е лажен доктор. (температура?)
Во случај да е акутен гастритис, како што мислиш,
важно е да се избегнуваат алкохол и никотин,
кафе и мрсна или зачинета храна и да се одмара.
Ако можеш, да не јадеш ништо, дур докторот не ти каже што и како е.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
382
Поени од реакции
659
Добро утро.
Dobro, imas gastrointestinalni tegobi. Dijarea, mozna temeperatura kako posledica na istata, poduenost, stomacni grcevi. Nagon za povrakanje, no dali povrakas? Bolki vo abdomen? //ako da posoci lokacija// Boja na stolica? Temperatura kolku? Dijarea kolku pati vo izminati 12h?
Prvenstveno Don't Google it!
Dokolku nemas akutna abdomenalna bolka, prekumerno povrakanje //mozna dehidracija// nemas potreba od poseta na lekar zasega. Za dijareata
Th.
Caps. Enterofuryl //dokulku e akutna S.4x2 vo sprotivno S.3x1// , probiotik i dietalna ishrana.

Kajgana Shop

На врв Bottom