Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Евентуален целосен неуспех каде што Украина нема да успее до есен да направи значителни напредувања на НАТО/САД им остава две опции. Првата опција, да продолжат да ја вооружуваат Украина за нова рунда наредна година и да почнат да и даваат интересни играчки како ракети со среден и долг дострел. Втора опција, да ги притиснат Украинците да прифатат договор за мир со тоа што ќе мора да прават територијални отстапки. Иако тие што ќе притискаат за мир ќе станат погласни, не знам дали ќе преовладаат. Во главно се зависи од тоа што ќе реши САД.

Тешко е да се знае што би се решиле зашто има многу да се игра до тогаш и многу работи треба да се случат.
Повторно приказни за мали деца. Ќе ги принуделе да преговараат... Русите кој ќе ги принуди да преговараат? Ќе ги вооружувале, кој ќе се бори?

САД нема ама апсолутно никаква контрола врз ситуацијата, тоа се виде по тоа што ниту имаше спремно пилоти за ф16, ниту пак обучен персонал за абрамси и бредлиња. Тоа Химарсите што им ги даваат се најверојатно со амерички персонал.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.886
Поени од реакции
36.940
Повторно приказни за мали деца. Ќе ги принуделе да преговараат... Русите кој ќе ги принуди да преговараат? Ќе ги вооружувале, кој ќе се бори?

САД нема ама апсолутно никаква контрола врз ситуацијата, тоа се виде по тоа што ниту имаше спремно пилоти за ф16, ниту пак обучен персонал за абрамси и бредлиња. Тоа Химарсите што им ги даваат се најверојатно со амерички персонал.
Русите молат Бога некое примирје да има со сегашниве граници да можат да закрпат тоа што останало од армијата. Кога ќе ми текне како еуфорично известуваат руски новински агенции и разни телеграм блогери за секоја изјава на рандом западњак политичар кога ја повикува Украина дека треба да преговара, јасно ми е колку е саатот.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.558
Поени од реакции
5.284
Далеку е да се оцени како ќе помине контра офанзивата која според ова што го гледаме, очигледно ќе трае подолго време на етапи. НАТО сигурно нема да вмеша и секакви муабети за НАТО трупи во Украина се на ниво на маалски муабет после шести час физичко.

Евентуален целосен неуспех каде што Украина нема да успее до есен да направи значителни напредувања на НАТО/САД им остава две опции. Првата опција, да продолжат да ја вооружуваат Украина за нова рунда наредна година и да почнат да и даваат интересни играчки како ракети со среден и долг дострел. Втора опција, да ги притиснат Украинците да прифатат договор за мир со тоа што ќе мора да прават територијални отстапки. Иако тие што ќе притискаат за мир ќе станат погласни, не знам дали ќе преовладаат. Во главно се зависи од тоа што ќе реши САД.

Тешко е да се знае што би се решиле зашто има многу да се игра до тогаш и многу работи треба да се случат.
Се разбира дека е моја оценка дека контраофанзивата ќе пропадне.

НАТО е до гуша вмешан во Украина а прашањето, да допрецизирам, е дали отворено и директно ќе се вклучи и со воени ефективи?
Да утврдиме без САД НАТО не постои, значи твоето дека ќе реши САД епроблематично, во случајов не се прашува САД туку РФ, а тие многу пати ги повторија своите цели - една од утврдените работи е дека земја со нуклерано оружје не може да изгуби војна значи тоа е фикс... се разбира сето ова води кон ескалација или некој да ги спушти гаќите и да чека напад без лубриканти.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.886
Поени од реакции
36.940
Се разбира дека е моја оценка дека контраофанзивата ќе пропадне.

НАТО е до гуша вмешан во Украина а прашањето, да допрецизирам, е дали отворено и директно ќе се вклучи и со воени ефективи?
Да утврдиме без САД НАТО не постои, значи твоето дека ќе реши САД е на место, само во случајов не се прашува САД туку РФ, а тие многу пати ги повторија своите цели - една од утврдените работи е дека земја со нуклерано оружје не може да изгуби војна значи тоа е фикс... се разбира сето ова води кон ескалација или некој да ги спушти гаќите и да чека напад без лубриканти.

НАТО има нула интерес да се вмеша активно во војнава. Не нула, туку само ако се лудаци и сакаат да си наштетат ќе се вмешаат.

Прво, Русија крвари без ниту еден Нато војник да ја испоти униформата.

Второ, Русија има нула шанси да стигне до Одеса, Киев или Лвов и да ја собори Украина како држава.

Вмешување на НАТО под овие околности се коси со здрав разум. Они ова ни на сон не се надеваа дека ќе го добијат.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Русите молат Бога некое примирје да има со сегашниве граници да можат да закрпат тоа што останало од армијата. Кога ќе ми текне како еуфорично известуваат руски новински агенции и разни телеграм блогери за секоја изјава на рандом западњак политичар кога ја повикува Украина дека треба да преговара, јасно ми е колку е саатот.
Секако, црквите во Русија се полни со луѓе што молат бога за примирје... Ти дефинитивно живееш во паралелен универзум :)

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.886
Поени од реакции
36.940
Секако, црквите во Русија се полни со луѓе што молат бога за примирје... Ти дефинитивно живееш во паралелен универзум :)
Кој е интересот на Русија да продолжи војнава со полн интензитет во моментов? Имаат капацитети да отидат до Киев, Днипро или па Харков? Ја имаат иницијативата?

Кога руски новински агенции објавуваат “ЕКСКЛУЗИВНО: Ојле Дојле, трет ешалон од Свирипичино ја повика Украина да се соочи со реалноста и да преговара за мир” јасно ми е на што најмногу се надеваат.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.558
Поени од реакции
5.284
НАТО има нула интерес да се вмеша активно во војнава. Не нула, туку само ако се лудаци и сакаат да си наштетат ќе се вмешаат.

Второ, Русија има нула шанси да стигне до Одеса, Киев или Лвов и да ја собори Украина како држава.

Вмешување на НАТО под овие околности се коси со здрав разум. Они ова ни на сон не се надеваа дека ќе го добијат.
Ама чекај сеа зошто го сметаш почетокот на времето од 24 февруари, имаше време и пред тоа.
Кој го направи државниот удар ви Киев? Путин или Марсовците?
Потоа во повеќе наврати повеќемина а и самиот генсек изјави дека ако Украина изгуби на НАТО не му се пишува добро, зошто давале така трогателни изјави ако на “фронтот“ имаат само победи?
Да, точно РФ крвари ама ако не сака да пушти крв ќе ја снема!
Гледаш од аголот на Вашингтон и Берлин и ја потценуваш моќта на РФ, низ историјата имало повеќе такви случаи и сите се заебуеле.
Ако ОТАН не се вмеша тогаш подобро е да се растури, која е целта на неговот постоење ако не е да ја порази Русија?!?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Кој е интересот на Русија да продолжи војнава со полн интензитет во моментов? Имаат капацитети да отидат до Киев, Днипро или па Харков? Ја имаат иницијативата?

Кога руски новински агенции објавуваат “ЕКСКЛУЗИВНО: Ојле Дојле, трет ешалон од Свирипичино ја повика Украина да се соочи со реалноста и да преговара за мир” јасно ми е на што најмногу се надеваат.
Прво и основно, како ти евалуираше капацитетите на Русија? Врз основа на што? Смешно е некој и да помисли дека капацитетот на Русија е сотрен. Русија дури и да ја изгуби војнава и да се повлече целосно од Украина, пак нема да може да се каже дека немаат капацитет за офанзива.

Второ, нормално е да се има иницијатива за преговори, особено кога се знае дека другата страна нема да се сложи на тоа што ти имаш да го кажеш. Едноставно си тераат наратив.

И трето, ти очигледно појма немаш што е иницијатива, ниту пак имаш појма како да го употребиш тој збор во воен контекст. Мешаш баби и жаби, споредуваш оперативни маневри (тоа што сега на пример го прави Украина) со статични операции (Бахмут). Очекуваш дека во секое населено место ќе се повтори Бахмут. Русија никогаш не ја изгубила иницијативата во оваа војна. Русија се повлече од таму кај што се повлече, дека имаше план да се повлече, а не дека Украинците ги избркаа со некаква си битка. Дури и во повлекувањето. Имаше контролирано повлекување и од север и од Харков и од Керсон. Уништи до сега 2 активни армии, а на добар пат е и третата. И двете армии беа со бројна техника која е неспоредлива со ниту една Европска сила. До сега имаат уништено преку 3000 тенкови (Знам сега ќе речеш тоа е лага, без да се запрашаш каде им е опремата што ја имаа и што им ја донираа лани) , целосна воздушна флота со над 400 авиони. Ја имаат уништено најдобрата противавионска одбрана во Европа, се разбира после Руската, напишав список тука со што располагале, можеш да го најдеш во минатите постови. Ја бомбардираат целосно територијата на Украина, буквално каде сакаат и кога сакаат. И ти бладаш немале иницијатива :).

И на крај, чисто колку да не сањаш дека леопардите, челенџерите и абрамсите се нешто што ќе го смени текот на војната. Тие се ништо друго, туку највеќе класата на средно апдејтирани Т72 тенкови. Уште повеќе, неупотребливи без авионска поддршка, без противавионска одбрана, без доволно артилерија и така натаму. Дури цела флота абрамси да им ги дадат, пак Украинците се сјебани.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.406
Поени од реакции
23.252
Situation at Zaporizhia front: Ukrainian Army managed to drive off Russian Army from the town of Lobkove again and launched an attack towards the town of Luhove. However, Russians stopped the attack and forced Ukrainians to the original line. Currently Lobkove is no man's land territory so far.

IMG_20230612_055201_561.jpg

Situation southwest of Donetsk: Video footage shows Ukrainian Army inside Neskuchne (47.821993, 36.811576) and Blahodatne (47.794602, 36.813852) towns following Russian Army withdrawal. During the last two days Ukrainian forces launched an attack from two axis wich resulted in the completely recapture of the salient around Mokri Yali river, which allowed troops to move the frontline from Velyka Novosilka. Moreover the town of Storozheve and most of Makarivka Макарівка were recaptured too, with combats reaching the towns of Staromaiors'ke and Urozhaine.

IMG_20230612_055728_134.jpg

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Situation at Zaporizhia front: Ukrainian Army managed to drive off Russian Army from the town of Lobkove again and launched an attack towards the town of Luhove. However, Russians stopped the attack and forced Ukrainians to the original line. Currently Lobkove is no man's land territory so far.

Прегледај го приврзокот 381362

Situation southwest of Donetsk: Video footage shows Ukrainian Army inside Neskuchne (47.821993, 36.811576) and Blahodatne (47.794602, 36.813852) towns following Russian Army withdrawal. During the last two days Ukrainian forces launched an attack from two axis wich resulted in the completely recapture of the salient around Mokri Yali river, which allowed troops to move the frontline from Velyka Novosilka. Moreover the town of Storozheve and most of Makarivka Макарівка were recaptured too, with combats reaching the towns of Staromaiors'ke and Urozhaine.

Прегледај го приврзокот 381363
Лобкове не е град туку напуштена фарма. А зградата на општината во Благодатное изгледа многу поинаку.

Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902
САД троши муниција, русите нацисти
Буквално тоа и го најавија, демилитаризација и денацификација. Го разоружува нато откако Украина ја демонтираа у пар дена и си продолжува да ги троши нацистите на нато. Прав си.
За неколку дена Украинците стигнаа на 10км до првата дефанзивна линија, мапи нешто слабо на темава.
Стигнаа на 10 откако претходно беа на 8. Рикверц офанзива, нова нато доктрина.
Никат не ни престанале да повикуваат на мир и преговори. Тоа е разумно, секој разумен би го посакувал тоа. И зашто не би кога се у поповлна позиција уште од старт?

Буквално оној кловнот БоЈо јавно кажа дека се ќе се заврши со мировни преговори кога тогаш, поентата на помагањето на нацистите е само за стекнување на подобра преговарачка позиција на сад, ук, еу и нато во тие идни преговори со Русија. Једини проблем е што со секој ден во се полоша преговарачка позиција се. Врти сучи, пак на баци рака кај господинот Владимирович ќе заврши.

Нато нема интерес да се вмеша, нато е во отворен и директен конфликт со Русија, онака повеќе и од Украина вмешан. Украина дава само нацисти за гинење, се друго е нато. И ко што викаш сам, да, лудаци се и си наштетуваат.

Ако не си способен да го видиш падот на нато, онака од секој аспект, без исклучок, тогаш ништо од ова што се дешава нема да ти е јасно. Блиски исток, азија и африка на кур не ги ставаат нато, а пред година-две тоа беше незамисливо. Забрзано се напушта доларот. Ред се чека за у брикс.

Толку се за греота што останаа на мк да проектираат сила, а дури и едно терористичко нивно чедо звано Косово не ги есапи и си прави што сака па овие стигнаа со санкции да му се закануваат :lolzz: .

Русија ќе стигне до кај сака да стигне, може не во време коа ти си го замислил или ти кажале на цнн, ама знаеш дека ќе си ги оствари целите. За Одеса не биди сигурен, а за Киев и Лвов ниту имале намера ниту ќе имаат намера. Миљон пати повториле .

Интересот на Русија е да ги оствари целите. Секако дека ако може без војна супер, ако не, пак супер со тоа што ќе има непотребни жртви на двете страни. Настрана жртвите, нема ниедна причина зашто русите би престанале. Го рушат западот на политички, економски, воен, социјален и секаков друг начин буквално со агенции за обезбеџење у својот двор. Немораа ни да идат кујзнае каде за да го потонат вака колективниот запад.

Дали имаат капацитети за да идат до негде е најсмешно да прашаш, онака буквално си избегал од сите часови историја. А и задњава година ипол ја следиш низ призмата на ЦНН па сеа као шокирани абе зашо не иде работава ни со леопарди, патриоти, бредлиња и остали лего западни играчки.

Со моменталново темпо и сооднос на загуби, Русија добива џек пот секој ден во количини што неможеле да си ги ни замислат, што подолго тоа подобро за нив. За среќа не се садисти и нацисти и сакаат да го завршат гинењето на двете страни, но нато нацистите дркаат на смрт. Затоа и соодветно се казнувани секој ден од антифашистичката рака на предводниците на демократскиот слободарски свет.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Најверојатно за недела дена ќе видиме судири на фамозната прва одбранбена линија, на едно или две места по фронтот.
Нацистиве ги пржат, или што би рекле нивните фанови, се иде по план. :icon_lol:
Слабо некако апдејт со мапи, ама има време ајде.
Не се брзајте, закажана е акцијата за Септември, во Октомври ќе ја има на Торент ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom