Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Не сум експерт да ја предвидам иднината на Европа, но баш ме иритира кога македонецот се етикетира како националист, а ова да се случи во било која друга држава таквите како Таче и Груби живи ќе беа запалени на плоштад.
И еве зошто на пример Албанците не направија отстапка и да го прифатеа хрватскиот модел на Уставот па да докажат дека не се националисти, туку условуваат со нови барања за албанскиот јазик и сл?
Хрватскиот модел предложен од килавото ДПНЕ, не ме засмевај те молам. Тој предлог и беше даден за да не биде ни прифатен туку да се покаже дека и тие демек нешто работат.

Член од
23 август 2015
Мислења
249
Поени од реакции
441
Хрватскиот модел предложен од килавото ДПНЕ, не ме засмевај те молам. Тој предлог и беше даден за да не биде ни прифатен туку да се покаже дека и тие демек нешто работат.
Хрватскиот модел постојано го споменуваше власта, па потоа самите се фатија во стапица. Или го прифаќаш во целост или не го прифаќаш, не само тоа што ти одговара

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.387
Поени од реакции
8.103
Ај ќе ми кажеш кое е тоа комунистичко време. Она кога можеше да се оди било каде со црвениот пасош. Кога можеше секој што вредеше да се запише на факултет и да студира. Кога имаше почит кон просветните работници. Кога сите одеа на одмор па макар и во Претор.
Abe sansite da sme licni prijateli i poznanici se skoro 100% zatoa ne mislam ovde po forumov da se objasnuvam so prilepcani ;)

Inace zboruvam za toa vreme od 1975-1985 koga mngumina rintaa za bez pari i koga majkata im ja rasplakuvaa so 10 kategorii na tutun, za toa vreme koga nemav leb doma da jadam oti tatko mi do 1977 ne mozhese da se vraboti zatoa sto se bese diktirano i samo so prijateli vraboteno.
Za toa vreme koga cekav za leb so bonovi kaj Koco Racin lebarnicata i za vozenje koli so parni i neparni broevi......
ti vo toa vreme si bil 5-7 godini i sigurno deka ne si svatil nisto zatoa sto tvoite izbegnuvale takvi raboti od decata. A mozhebi bile i tatko ti i majkati vraboteni zatoa sto imale nekoj vo KPM ili slicno.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Abe sansite da sme licni prijateli i poznanici se skoro 100% zatoa ne mislam ovde po forumov da se objasnuvam so prilepcani ;)

Inace zboruvam za toa vreme od 1975-1985 koga mngumina rintaa za bez pari i koga majkata im ja rasplakuvaa so 10 kategorii na tutun, za toa vreme koga nemav leb doma da jadam oti tatko mi do 1977 ne mozhese da se vraboti zatoa sto se bese diktirano i samo so prijateli vraboteno.
Za toa vreme koga cekav za leb so bonovi kaj Koco Racin lebarnicata i za vozenje koli so parni i neparni broevi......
ti vo toa vreme si bil 5-7 godini i sigurno deka ne si svatil nisto zatoa sto tvoite izbegnuvale takvi raboti od decata. A mozhebi bile i tatko ti i majkati vraboteni zatoa sto imale nekoj vo KPM ili slicno.
Парните и непарни и рестрикциите беа после 1980. А и боновите исто така.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Da be i sto kazhav porazlicno?
Ti si bil 5 Godini dete.
Daj pishi kaj zhivees vo prilep
Ти кажа од 1975. А тоа се случуваше од 1980 или поточно 1981. И траеше до 1984 или порано. Рестрикциите траеја една година. Пар непар и бонови за гориво, криза за прашак, кафе, масло, галопирачка инфлација и слично траеше до 1985. Ама затоа транзицијата трае повеќе од 30 години. Ама сега имаме демек демократија.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Aj citaj uste ednash!
1975-1985 i vo toa vreme ti si bil dete sto nemal pojma od tezhok zhivot zosto i kako
Во 1975 немаше пар непар не туку трескај зелени. Многу убаво се сеќавам на тоа време затоа што тоа почна после 1980.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.387
Поени од реакции
8.103
Во 1975 немаше пар непар не туку трескај зелени. Многу убаво се сеќавам на тоа време затоа што тоа почна после 1980.
Abe ti citas ili treskas gluposti be!
Jas ti pisuvam za ebano vreme od 10 Godini a ne deka vo 1975 bile par nepar.
vo tie 10 godini bea tie site slucki , Par-nepar 1979, bonovi za leb, siromastija....
A ti mocko na 4 Godini se sejcavas na Par-Nepar i si mozhel da svatis sto znacelo toa!

1. SI sadel tutun? I koga i od koga?
2. Koj darko si ti, kaj sedis vo prilep, pishi makar i vo privatna poraka.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Abe ti citas ili treskas gluposti be!
Jas ti pisuvam za ebano vreme od 10 Godini a ne deka vo 1975 bile par nepar.
vo tie 10 godini bea tie site slucki , Par-nepar 1979, bonovi za leb, siromastija....
A ti mocko na 4 Godini se sejcavas na Par-Nepar i si mozhel da svatis sto znacelo toa!

1. SI sadel tutun? I koga i od koga?
2. Koj darko si ti, kaj sedis vo prilep, pishi makar i vo privatna poraka.
Прво не туку се трескај од земја. Лични податоци не давам.
Друго моја грешка ете не било 1981 туку 1979 пар непар. А за другото ти кажав дека се сеќавам. И за боновите за гориво кои беа после 1981, како што и пишува во линкот. Плата во бонови имаше се до 1990 во одредени фирми.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.387
Поени од реакции
8.103
Прво не туку се трескај од земја. Лични податоци не давам.
Друго моја грешка ете не било 1981 туку 1979 пар непар. А за другото ти кажав дека се сеќавам. И за боновите за гориво кои беа после 1981, како што и пишува во линкот. Плата во бонови имаше се до 1990 во одредени фирми.
I sto sega??
Sto ima ova vrska so tvoeto debelo uhraneto gazence sto tato i mama na debelo go polnele so salami , kolbasi i kavi se ne luksuzi?
Ili umrea tie vremina i sea ti e tesko pa pocna i politika da bistris?
Ili kako beshe Sitiot na gladniot ne mu veruva.
Aj caos, i teraj so drugive muabeti. Jas na prazno ne zboruvam.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Хрватскиот модел постојано го споменуваше власта, па потоа самите се фатија во стапица. Или го прифаќаш во целост или не го прифаќаш, не само тоа што ти одговара
Хрватскиот модел го спомна Мицко кој рече дека под тие услови би прифатил промена на уставот. А тоа е невозможно затоа што тој модел го поништува рамковниот договор и тоа власта не би го прифатила.

Член од
23 август 2015
Мислења
249
Поени од реакции
441
Хрватскиот модел го спомна Мицко кој рече дека под тие услови би прифатил промена на уставот. А тоа е невозможно затоа што тој модел го поништува рамковниот договор и тоа власта не би го прифатила.
Хрватскиот модел беше алиби на власта демек ги имало таму сите малцинства. Муабетот ми беше или го прифаќаш во целост или не. Не само тоа што ти одговара.
Е сега ако се прифатеше тој модел ќе пишуваше Македонија е држава на Македонскиот народ и другите народи што живеат во неа (така некако беше), а не како сега Македонскиот, Албанскиот и делови од други народи.
Со тоа не се поништува охридскиот договор и никакви права нема да изгубат Албанците.
На толку отстапки досега што направи Македонскиот народ, редно е да видеме и некоја отстапка од нив. Па да покажат дека не се националисти и се за европската иднина. Ама како велат 100 стапа по туѓ грб не болат, еден по свој боли.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.602
Поени од реакции
9.238
Со тоа не се поништува охридскиот договор и никакви права нема да изгубат Албанците.
На толку отстапки досега што направи Македонскиот народ, редно е да видеме и некоја отстапка од нив. Па да покажат дека не се националисти и се за европската иднина. Ама како велат 100 стапа по туѓ грб не болат, еден по свој боли.
Тие да не беа националисти и да правеа отстапки, немаше досега да добијат три држави.
За разлика од нив, прогресивните и бањатите што прават ненормални отстапки во замена за празни ветувања, на добар пат се да ја изгубат и единствената држава што ја имаат во моментот.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.356
Поени од реакции
84.578
Државата нема друга алтернатива. Тоа што во оваа група сите сте неспособни да го сфатите тоа, тоа е друго.
Сега оди гледај го Путин колку дига на бицепс, оти за твојот калибар идиоти е скроена таа пропаганда :brlav:.
а у рамна земља веруеш ли?

Kajgana Shop

На врв Bottom