Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    728

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.868
Поени од реакции
23.264
Малку лоша претстава имате за населението во Западот, најверојатно ради информациите што ги црпите од исти извори, како таа темата за woke што е на форумов.
Малку тешко палат вакви оправдувања за инвазија на други држави од САД и нивните подлизурковци кај нивната популација, и не го вадам ова од ракав емпириски која сакаш поголема војна ѕирни ја, ќе видиш каква била реакцијата од популацијата.
I toa nivno nepalenje smeni sto ustvari vo realnosta ? Nekoja od napadnatite drzavi kurtuli ?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Лошо си ме разбрал, се надоврзав на твојот пост, не беше поентата дека не се слагам.

Генерално муабетот ми е дека за состојбата на терен се тресат глупости од двете страни, повеќе од Западот пошто поцентрализирани им се изворите (поголем reach има BBC него RT или рандом телеграм канали). Како што рече ти, ќе се види на крај што било како било, затоа и не читам многу за како стојат работите на терен.

Муабетот ми беше повеќе за иницијалната причина за инвазија и пропаганда која се ширеше од Русија, ретко кој освен тие што ги набројав горе имаа некој симпатии и соразбирање кон тоа што го направија/кажаа (мнозина индифирентни или против). Западот имаше адут со нивната монополска позицја на медиумскиот простор да ги прикаже како агресор кој напаѓа суверена држава.

Малку лоша претстава имате за населението во Западот, најверојатно ради информациите што ги црпите од исти извори, како таа темата за woke што е на форумов.
Малку тешко палат вакви оправдувања за инвазија на други држави од САД и нивните подлизурковци кај нивната популација, и не го вадам ова од ракав емпириски која сакаш поголема војна ѕирни ја, ќе видиш каква била реакцијата од популацијата.

Зошто не се случува ова во Русија, не сум сигурен, или има голема доза на реваншизам на населението кон Западот (и со причина со оглед на третманот кој го добиле барем последниве 30 год) или страв од палката, или пак и двете. А од бачињата и од реваншисти како нас, воопшто не ме чуди што ја пијат пропагандата на Кремлин, пошто посекако никој тука нема никаков влог во војнава (барем не директен) ни пак гинат наши луѓе на терен.
Ок добро што разјасни. Но тебе претпоставката ти е дека јас црпам информации за западот од форумов или сум ограничен на Такер или слично. Генерално мојата перцепција доаѓа директно од САД. Точно е дека Такер има доста влијание врз мене, ама тоа не е затоа што јас од него ја црпам перцепцијата, туку затоа што јас гледам што се случува и гледам дека он ми е најблиску до вистината. И згора на све, лично сум засегнат со проблемите што се случуваат во САД последниве 3-4 години.

Кога збориме за пропагандата во САД, една работа мора да ти е јасна и мора да ја разликуваш за да сватиш на кое ниво е ова. Ако на пример за Ирак 2003 во САД имаше некаква си опозиција (за разлика од 1991 кога немаше никаква опозиција), за Русија речиси и да нема опозиција. Тоа е разликата кога збориме за пропагандата во САД. Најголемите светски социјални мрежи свесно и недвосмислено ја контролираат достапноста на информациите, кои и тоа како влијаат врз јавното мислење на САД. BBC и CNN веќе се гола вода за гугл, фејсбук и твитер кога станува збор за социјален инжинеринг.

Второ околу тресењето глупости. Ќе кажам еден класичен пример, А тоа се целите на операцијата. Тука имаме примери кои велат дека целите на операцијата биле изменети неколку пати, иако никогаш никој официјално не излегол да каже дека целите се променети. Дури и физичките цели на операцијата, никогаш не се јавно обелоденети, ниту пак најавени. Сите тие доаѓаат од западни апологети, било да се навидум проРуски ориентирани, било да се официјални и полуофицијални лица.

Од друга страна, ако пратиш проРуски канали на разни социјални медиуми, па ако сакаш и на одредени телевизиски канали кои не се контролирани од државата, ќе видиш дека во Русија секоја една акција е дочекана на нож од јавноста за тоа дека пристапот е премногу мек. Значи народот е бајаги помилитаризиран одколку што е државата. На пример имаше доста дефитизам околу најавуваната Руска офанзива, иако ниеден Руски извор не најави никаква Руска пролетна офанзива. Уствари Русија нема никакви најави за никакви идни офанзиви. Све што се дешава е без никаква најава и цела реторика се води околу постоечките воени дејства. Најавите ако си приметил идат преку западни извори.

На истиот начин сега го јаде Украина со најавите за сопствената офанзива. Западната пропаганда прикажа дека на Русите сите тенкови им се уништени и сега се бранат со Т55 и Т62, им ја продаде причата за супериорното западно оружје кое се влеа во Украина, им ја продаде причата за патриотите што соборуваат кинжали им се продава прича за супериорните Ф16 и сега ликови тука очекуваат дека во догледно време, Крим да се врати во Украина. А не знаат дека Леопард 1 тенковите кои се грото тенкови дојдени од западот се на нивото на Т55 и Т62, и дека леопард 2 се на ниво на т72, Челенџерите и Абрамсите се на ниво на Т80 и Ф16 се на ниво на Миг29, ако не и една генерација постари.

Според мене, следејќи ги Руските канали, Русија воопшто не користи пропаганда. Ако знаеме дека Украина на почетокот на војната имаше воена опрема, многу повеќе од било која друга Европска земја, и ако знаеме дека Украина минатата година доби малтене уште толку опрема и ако видиме колку уништена опрема прикажува Руското министерство, тогаш ќе најдеме некоја логична бројка. Факт е дека Украина викаше дека нема веќе оружје и дека бараше нови достави (кои ги доби). А тоа е на некој начин и доказ дека бројките што ги дава Руското министерство за одбрана се тие. Доволно е само малце логично да размислиш и да дојдеш до таков заклучок. Дури напротив, јас мислам дека Русија дури и контролира што ќе излезе во јавност, дури и да и иде во корист тоа, тоест ја користи пропагандата само ограничено и само како damage control. За разлика од западот, каде пропагандата е сеприсутна во општиот победнички наратив.

Според мене Русија знаела дека нема да може да ја победи пропагандната војна, па едноставно, како што кажав претходно, се вози на крилата на западната пропаганда.

Зошто 80% од луѓето во Русија стојат позади Путин во оваа војна. Тоа е едноставно, во тоа сесрдно помогна западната пропаганда. Мислам дека нема потреба да ти објаснувам како. (Грдото лице на Русинот, звучи познато ?)

А за бачињата имаш сосема погрешна претстава. Пак тука за тоа е крива западната пропаганда. За да го сватиш тоа, ќе треба да ја сватиш улогата на „теоријата на заговор“ во западната пропаганда. Еве ќе ти доловам еден пример со равноземјашство. Ако ти имаш исти став за нешто сосема трето, со некој кој тврди дека земјата е рамна, тогаш ти природно покушаваш на секој начин да се дистанцираш од него (да избегнеш да бидеш во исти кош со него), неретко и по цена да се откажеш од својот став.

Бачињата се нормално дел од таа комплексна игра на пропагандата. Ама не Руската, туку западната. Западната пропаганда ги креира Бачињата. Секој извор на секоја теорија за заговор е западот.

Што се однесува до навидум критицизмот на народот на САД за сопствените војни, тука исто така не би се сложил. Ајде види вака, оние „Хипици“, кои биле во филмот на Коса во виетнамската војна, се оној истиот естаблишмент, што ја бомбардираше Југославија. Хипиците од времето на Виетнам, не се ништо друго туку политички амортизер за повлекувањето од кашата што си ја замрсија со Виетнам. Имај во предвид дека таква една слична состојба (СССР во Авганистан) на големо влијаеше во распадот на една суперсила.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.682
Поени од реакции
33.854
Во тоа со денацификација нема да навлегувам зашто мислам е повеќе од историски побуди и за домашни политички намени.
Само затоа што си незнајко и појма немаш дека во Повелбата на Обединетите Нации има член кој на државите победнички во ВСВ им дава за право да војуваат против нацизмот било каде и секаде. Практично воената операција во Украина е легална од тој аспект и на било кој независен суд ќе паднат во вода сите овие претстави за „репарација на Украина“.
Автоматски споено мислење:

Редит и твитер се тешка ехо комора на прозападни глуперди...
Мене на тебе ме потсеќаат. :unsure:

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Kolku % kinezi ima u Avstralija?
На хартија околу 6%, по улици ќе видиш далеку повеќе, а на која аукција да се појавиш тие се таму (аукции за куќи, деловни објекти и сл.).
Инвестираат страшно многу пари во недвижности и земја тука.

Лошо си ме разбрал, се надоврзав на твојот пост, не беше поентата дека не се слагам.

Генерално муабетот ми е дека за состојбата на терен се тресат глупости од двете страни, повеќе од Западот пошто поцентрализирани им се изворите (поголем reach има BBC него RT или рандом телеграм канали). Како што рече ти, ќе се види на крај што било како било, затоа и не читам многу за како стојат работите на терен.

Муабетот ми беше повеќе за иницијалната причина за инвазија и пропаганда која се ширеше од Русија, ретко кој освен тие што ги набројав горе имаа некој симпатии и соразбирање кон тоа што го направија/кажаа (мнозина индифирентни или против). Западот имаше адут со нивната монополска позицја на медиумскиот простор да ги прикаже како агресор кој напаѓа суверена држава.

Зошто не се случува ова во Русија, не сум сигурен, или има голема доза на реваншизам на населението кон Западот (и со причина со оглед на третманот кој го добиле барем последниве 30 год) или страв од палката, или пак и двете. А од бачињата и од реваншисти како нас, воопшто не ме чуди што ја пијат пропагандата на Кремлин, пошто посекако никој тука нема никаков влог во војнава (барем не директен) ни пак гинат наши луѓе на терен.
Какви оправдувања имаше за сите војни кои ги направи САД?
Ако навистина имало реакции (ама баш реакции, со протести од милиони луѓе), САД немаше да биде вклучен во ниту една војна. Арно ама реакциите се сведуваат на фејк глумење дека им е жал за луѓето (нешто слично на еден куп фаци од форумов, кои конечно најдоа некаква занимација во досадниот живот), додека си ја тераат својата работа и уживаат во бенефитите добиени од тие војни.

Последно уредено:
Член од
17 декември 2019
Мислења
2.435
Поени од реакции
4.178

На хартија околу 6%, по улици ќе видиш далеку повеќе, а на која аукција да се појавиш тие се таму (аукции за куќи, деловни објекти и сл.).
Инвестираат страшно многу пари во недвижности и земја тука.

Какви оправдувања имаше за сите војни кои ги направи САД?
Ако навистина имало реакции (ама баш реакции, со протести од милиони луѓе), САД немаше да биде вклучен во ниту една војна. Арно ама реакциите се сведуваат на фејк глумење дека им е жал за луѓето (нешто слично на еден куп фаци од форумов, кои конечно најдоа некаква занимација во досадниот живот), додека си ја тераат својата работа и уживаат во бенефитите добиени од тие војни.
A koja e potrebata kinezite da ja okupiraat avstralija

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
A koja e potrebata kinezote da ja okuporaat avstralija

A koja e potrebata kinezite da ja okupiraat avstralija
Абе тоа со тукашниве политичари :D
Продаваат приказна дека најголемиот непријател е Кина, жутиве почнаа да се приближуваат кај Соломонови острови и Самоа.
Еве и друго видео ако сакаш да добиеш подобра слика.

Инаку станува збор за класично перење на пари со другарчињата од преку барата. Австралија како што е in the middle of nowhere реално нема никакви сериозни непријатели, арно ама троши околу 2% од буџетот на војска/воена опрема, што за тука е околу 40 милијарди долари, а погоди од која земја се купува оружјето ;)

Од друга страна имаш илјадници странски инвеститори од Кина кои ги вадат парите од таму и купуваат недвижности како луди, дури им продадоа и цели портови во неколку места, а имаат купено дури и водовод во помал град. Реалноста е дека модерната окупација е преку бизниси, култура, број на инфилтрирано население и тн.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Само затоа што си незнајко и појма немаш дека во Повелбата на Обединетите Нации има член кој на државите победнички во ВСВ им дава за право да војуваат против нацизмот било каде и секаде. Практично воената операција во Украина е легална од тој аспект и на било кој независен суд ќе паднат во вода сите овие претстави за „репарација на Украина“.
Не постои во повелбата на обединетите нации таков член. Таа лага беше лани пуштена и сеуште се врти по народот. Се повикуваа на членот 107 кој е всушност преоден член и врска нема со тоа. Во прилог е линкот до повелбата на обединетите нации.

Сам се себе убил.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
796
Поени од реакции
965

Мене на тебе ме потсеќаат. :unsure:
Koj e clenot daj link da procitame

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.682
Поени од реакции
33.854

Article 106
Pending the coming into force of such special agreements referred to in Article 43 as in the opinion of the Security Council enable it to begin the exercise of its responsibilities under Article 42, the parties to the Four-Nation Declaration, signed at Moscow, 30 October 1943, and France, shall, in accordance with the provisions of paragraph 5 of that Declaration, consult with one another and as occasion requires with other Members of the United Nations with a view to such joint action on behalf of the Organization as may be necessary for the purpose of maintaining international peace and security.

Article 107
Nothing in the present Charter shall invalidate or preclude action, in relation to any state which during the Second World War has been an enemy of any signatory to the present Charter, taken or authorized as a result of that war by the Governments having responsibility for such action.

Членовите 106 и 107 од Повелбата на ОН и даваат право на Русија, како правен наследник на победникот во Втората светска војна, да преземе какви било активности, вклучително и воени, против Германија, Унгарија, Австрија, Романија, Бугарија, Финска, Хрватска, Словенија. . , Чешка, Летонија, Естонија, Литванија и Украина за обиди за оживување на нацизмот.

Нирнбершкиот трибунал ги осуди на кривична одговорност сите оние кои се бореле против Обединетите нации и извршиле геноцид. Најголемиот геноцид беше извршен врз советскиот народ. Повелбата на ОН, членовите 106 и 107, им дава право на победниците од Втората светска војна - СССР, САД, Велика Британија и Кина (и сега Русија, како правен наследник на СССР) - да преземат акција против земјите што се бореле против нив за да ги спречат акциите кои имаат за цел да ги ревидираат резултатите од Втората светска војна.

Конкретно, дозволена е употреба на воена сила против овие земји. За да го направите ова како една од членките, треба само да ги известите другите три победнички земји, но не мора да не добиете согласност од нив. Освен тоа Русија, како правен наследник на СССР, исто така може да употреби сила против државите кои сакаат да го обноват системот Јалта-Потсдам во Европа. Русија може да ги запре обидите за оживување на нацизмот во Германија, Унгарија, Романија, Австрија, Бугарија, Финска, Хрватска, Словенија и Чешка (која е правен наследник на протекторатот на Бохемија и Моравија).

Текстов е од германски анонимен извор. Членовите 106 и 107 се во Повелбата на Обединетите нации, која всушност е основачки документ на Обединетите нации како институција.

Ова беше спомнато и претходно на форумов, ама никој не ги покажа конкретните делови и членови во повелбата на ОН кои дозволуваат спроведување на руска специјална операција во Украина ПРОТИВ НАЦИЗМОТ.

Не постои во повелбата на обединетите нации таков член. Таа лага беше лани пуштена и сеуште се врти по народот. Се повикуваа на членот 107 кој е всушност преоден член и врска нема со тоа.
Постои правна основа. Но во реалноста никаква основа не е потребна, едноставно победникот буквално ги игнорира правилата. Во спротивно која меѓународна правна основа имаа САД и нивните западни вазали за воено да ги нападнат: Југославија, Либија, Ирак, итн, итн?
Каде одговараа за тоа?

Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Тоа е преоден член, значи со ограничена важност и нема врска со муабетот.
Во продолжение е комплетниот текст на самиот член:
Član 106.
Dok ne stupe na snagu posebni sporazumi spomenuti u članu 43, koji Vijeću sigurnosti, po njegovom mišljenju, omogućavaju da otpočne sa vršenjem svojih funkcija po članu 42, strane koje su u Moskvi 30. oktobra 1943. godine potpisale Deklaraciju "Četiri sile" pristupiće zajedno sa Francuskom međusobnom savjetovanju saglasno odredbama stava 5. ove Deklaracije, a po potrebi i savjetovanju sa drugim članovima Ujedinjenih nacija u cilju preuzimanja - u ime Organizacije - zajedničke akcije koja može biti potrebna radi očuvanja mira i sigurnosti u svijetu.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.682
Поени од реакции
33.854
Тоа е преоден член, значи со ограничена важност и нема врска со муабетот.
Ти одговорив и погоре, споени се двата поста. Но каде ти овде гледаш „ограничена важност“ и дека 106 и 107 се „преодни“?

Се чини дека нешто не си разбрал (извесно од некој западен медиум). На крају краева западниве секако ќе си толкуваат како сакаат и нема да ебaт жива сила, како што тоа го прават постојано во минативе децении/векови. Повторно дали во Повелбата на Обединетите нации или било кој друг меѓународен документ има правна основа со која САД и нивните западни вазали смееја воено да ги нападнат: Југославија, Либија, Ирак, итн, итн?

Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Ти одговорив и погоре, споени се двата поста. Но каде ти овде гледаш „ограничена важност“ и дека 106 и 107 се „преодни“?

Се чини дека нешто не си разбрал (извесно од некој западен медиум). На крају краева они секако ќе си толкуваат како сакаат и нема да ебaт жива сила, како што тоа го прават постојано во минативе децении/векови.
Прочитај си го членот. Со самото повикување на овој член се девалвираат напорите на РФ за ослободување на русите во Донбас.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.682
Поени од реакции
33.854
Прочитај си го членот. Со самото повикување на овој член се девалвираат напорите на РФ за ослободување на русите во Донбас.
Јас го прочитав. Ти го прочита? Ако да, како заклучи дека „со повикување на овој член се девалвираат напорите на РФ за ослободување на русите во Донбас“?

Kajgana Shop

На врв Bottom