За мажите: машинка за бричење или стариот добар брич?

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.725
Поени од реакции
1.126
Користам машинка за бричење од моделот на Филипс баш е добра она кога немам многу време, а кога имам време исто ја користам машинката и за подетално бричење употребувам и брич.
Помагаат машинките многу кога е некој доста краток со времето.

Член од
26 февруари 2023
Мислења
4
Поени од реакции
4
Ги читав коментарите од дискусијава и порачав од AliExpress од Qshave (имаа добри оценки) за цена од 850мкд.

Првпат вечерва се избричив со safety razor и не се исеков воопшто ко за чудо . Мислам дека клучно беше што е adjustable со 6 степени...
20230316_205500.jpg
Ви прикачувам и слика од се што набавив..ќе видам дали ќе се навикнам да се бричам на овој начин или ќе се вратам на бикче и пена од боца.

C

confusion

Гостин
Кои се предности на safety razor спрема бикче?
Се бричам и со двете, поретко со бричот пошто стално се секнувам некаде додека со бикчето нема шанси да се исечам, кај мене обратна беше еволуцијата, од кога почнав да се бричам татко ми ме научи со бричот после си земав бикче и сфатив дека е полесно/побезболно.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.464
Поени од реакции
9.916
Се бричам и со двете, поретко со бричот пошто стално се секнувам некаде додека со бикчето нема шанси да се исечам, кај мене обратна беше еволуцијата, од кога почнав да се бричам татко ми ме научи со бричот после си земав бикче и сфатив дека е полесно/побезболно.
ako znais so pravis, i dvete vrsat rabota.

jas pocnav so gilette sensor mislam gi vikaa, so 2 secila bea, negde 8mo odelenie :ROFLMAO:

safety razor
imas edno secilo - pomalku pritisok na kozhata i pomalku iritacii
podesuvanje - imas mnogu izbor na bric i secilo, nekoi se pootvoreni / poostri, nekoi pomlaki,
imas povekje opcii za podesuvanje
poeftini se znacitelno (mada bricenjeto e minimalen trosok sprema drugi raboti vo zivotot)
poekoloski se - moze da se reciklira seciloto, dodeka bricot moze da ti trae cel zivot
pofilmski se :cool:

tie bikcinja, pretpostavuvam mislis na Gilette i plastikite za edna upotreba
(jas gi znam kako patroni, ili cartridge na angliski)
tie se poednostavni i pobezbedni.
treba minimalno znaenje i trening za nivna upotreba, skoro e nevozmozno da se iseces so niv

jas gi kombiniram
na lice koristam najostra mozna kombinacija, Muhle bric so otvoren noz, i Feather zilet (najostri komercijalni zileti)
a na vrat za kontra gi koristam Gilette sensitivie (so 2 secila se). taka vadam najdobri rezultati za mene.

Член од
26 февруари 2023
Мислења
4
Поени од реакции
4
Главната причина за мене е да ја намалам иритацијата на вратот. Откако почнав да се бричам (20год веќе) сум со црвенило само на вратот, лицето ми е чисто. Пробав секакви жилети, останува уште со класичен жилет.
Читав дека бикчината, поради тоа што имаат 3,4 или 5 жилети, ја тријаат кожата 3,4 или 5 пати повеќе од класичниве коишто имаат едно сечиво...па ќе видам колку е ова точно.
Друга работа, баш ме привлекува цел тој ритуал на припрема, побавно бричење, посветување време на детали итн. И така се ни е на брзање на денешницава, ова иди ко мала медитација .
А и изгледот на овие жилети е уникатен, како предмет си има своја убавина.
Долготрајноста и заштеда на пари е бонус.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.883
Поени од реакции
42.565
па тоа не е нешто сејфти, со бикче нема шанси да се исечеш, додека со тој "safety razor" можеш партал да се направиш, поготово ако имаш нерамно лице.

Иначе не знам што се замарате со кремови, лосиони и што ти не. Сапун ти треба и бикче. Никогаш не сум направил дезинфекција со лосиони па ништо не ми било. Дури и кога имам ставено више ми ја воспалуваат и сушат кожата.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.464
Поени од реакции
9.916
Главната причина за мене е да ја намалам иритацијата на вратот. Откако почнав да се бричам (20год веќе) сум со црвенило само на вратот, лицето ми е чисто. Пробав секакви жилети, останува уште со класичен жилет.
Читав дека бикчината, поради тоа што имаат 3,4 или 5 жилети, ја тријаат кожата 3,4 или 5 пати повеќе од класичниве коишто имаат едно сечиво...па ќе видам колку е ова точно.
Друга работа, баш ме привлекува цел тој ритуал на припрема, побавно бричење, посветување време на детали итн. И така се ни е на брзање на денешницава, ова иди ко мала медитација .
А и изгледот на овие жилети е уникатен, како предмет си има своја убавина.
Долготрајноста и заштеда на пари е бонус.
vratot e najproblematicen kaj site.

cesto vlaknata rastat vo razlicni nasoki, i ne e bas ednostavno da im odredis nasoka,
za da znaes dali da gi teras vo nasoka ili kontra na bricenje.

site propratni elementi pomagaat - preshave, koristenje topla krpa, tusiranje so zeska voda,
koristenje proizvodi za cuvstvitelna kozha itn.

za mene ovoj yt kanal najmnogu pomogna za informacii

tuka ima dobri soveti za bricenje kontra a da se namali iritacija.

Член од
26 февруари 2023
Мислења
4
Поени од реакции
4
vratot e najproblematicen kaj site.

cesto vlaknata rastat vo razlicni nasoki, i ne e bas ednostavno da im odredis nasoka,
za da znaes dali da gi teras vo nasoka ili kontra na bricenje.

site propratni elementi pomagaat - preshave, koristenje topla krpa, tusiranje so zeska voda,
koristenje proizvodi za cuvstvitelna kozha itn.

za mene ovoj yt kanal najmnogu pomogna za informacii

tuka ima dobri soveti za bricenje kontra a da se namali iritacija.
Фала за видеото, го изгледав има добри совети. Ќе пробам баш со контра бричење со легнат жилет-се немам контра избричено досега, само што го гледам овој ме фаќаат морници хаха .
Инаку го следам FriendshipShaving, има добри видеа од различни класични жилети

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.114
Поени од реакции
23.588
Se nemam izbricano so bric od vojska ko bev.
Aj procedura, pa kozata se iritirala, pa potkozni vlakna, pa balsami, losioni, pa neznam sto i kako.
Abe masinkata i aj cao, za 30 sekundi gotovo.
Iskreno neznam i so se zamarate :unsure: .

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.464
Поени од реакции
9.916
Фала за видеото, го изгледав има добри совети. Ќе пробам баш со контра бричење со легнат жилет-се немам контра избричено досега, само што го гледам овој ме фаќаат морници хаха .
Инаку го следам FriendshipShaving, има добри видеа од различни класични жилети

psiho e Gio epten, ima edno video, so dva brica naednas :pos:

ima odlicni videa i za proizvodi i za tehnika na bricenje.

ima mnogu yt kanali, ama mislam mu nema ramen ni priblizno.

mora kontra, ako sakas da osetis epten mazno lice, ogromna e razlikata

Член од
26 февруари 2023
Мислења
4
Поени од реакции
4
Se nemam izbricano so bric od vojska ko bev.
Aj procedura, pa kozata se iritirala, pa potkozni vlakna, pa balsami, losioni, pa neznam sto i kako.
Abe masinkata i aj cao, za 30 sekundi gotovo.
Iskreno neznam i so se zamarate :unsure: .
Со машинка кога пробав еден период, најмногу се нафрлав. После пробав и со one blade, ама не е мазно како што сакам. Се бричам секој ден или максимум на два дена, после тоа лудило ме фаќа.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.114
Поени од реакции
23.588
Со машинка кога пробав еден период, најмногу се нафрлав. После пробав и со one blade, ама не е мазно како што сакам. Се бричам секој ден или максимум на два дена, после тоа лудило ме фаќа.
Navika :toe: .
Najverojatno se imas briceno so onie za epten mazno.
Batali toa, za klasicna masinka ti zboram, univerzalna za se.
I za brada, miski, madinja. 3 vo edno so se veli ;).
Cakum pakum se komplet za 1 minuta.
Ti duri penata ja naslakas na lice jas vekje levoto made go strizam. Desnoto gotovo e i se odokolu i nagore :D .

Член од
13 јануари 2015
Мислења
811
Поени од реакции
276
Предлог за добар афтершејв?
Скоро после секое бричење имам проблем со вратот, ми се појавува црвенило и бубулици…

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.481
Поени од реакции
18.084
Kako ste zadovolni od Philips One blade? I koj model, ima od 60 do 150 evra, vredi li tolkava razlika vo cenata? Pristoen li e najeftiniot model?

Kajgana Shop

На врв Bottom