Часовници

Ќе кампираш неколку вечери на Солунска Глава, и белки ќе се синхронизира. Ем планинарење и здравје, ем точно време. :)
Taka I mislev ke treba, na Vodno kaj krstot za sinhronizacija, ama eve spored ova sto pokazuva posledna sinhronizacija vika deka uspealo vo 3:03 nokeska da primi, pa ako prodolzi taka super, ne mora da go mestis nikogas
IMG_20230512_102033.jpg

Jaс имам аларм часовник (не рачен часовник туку голем за во соба) кој се синхронизира со радио сигнал. Кога менувам батерии некогаш треба и по ден-два за да се синка, ама секогаш успева. Далеку сме од изворот на сигналот но самиот кварцен механизам нема толкави отстапки за неколку денови да направат разлика. Еднаш неделно да се синка е повеќе од доволно.

Инаку дајалот (сликата со бројчаникот) е лошо наместен/центриран. Дури е можно бројчаникот да е лошо произведен/испринтан, пошто само на левата страна има проблем а десно е ок. Затоа сказалките не се поклопуваат со ознаките. Нема врска со механизмот тоа. Можеби часовничар може да го отвори и да се обиде да го центрира бројчаникот, ако е до тоа пошто чудно е воопшто да има простор за поместување/изместување.
Ова е quality control проблем. Лошо како за производител со реноме на Касио, без разлика што не се работи за скап часовник.

Jaс имам аларм часовник (не рачен часовник туку голем за во соба) кој се синхронизира со радио сигнал. Кога менувам батерии некогаш треба и по ден-два за да се синка, ама секогаш успева. Далеку сме од изворот на сигналот но самиот кварцен механизам нема толкави отстапки за неколку денови да направат разлика. Еднаш неделно да се синка е повеќе од доволно.

Инаку дајалот (сликата со бројчаникот) е лошо наместен/центриран. Дури е можно бројчаникот да е лошо произведен/испринтан, пошто само на левата страна има проблем а десно е ок. Затоа сказалките не се поклопуваат со ознаките. Нема врска со механизмот тоа. Можеби часовничар може да го отвори и да се обиде да го центрира бројчаникот, ако е до тоа пошто чудно е воопшто да има простор за поместување/изместување.
Ова е quality control проблем. Лошо како за производител со реноме на Касио, без разлика што не се работи за скап часовник.
Сега приметив дека го нема она Japan mov't под 6 часот.

Можно е да кварцот е со многу лоша прецизност која се потпира исклучиво на подешавањето на радио сигналот.

Еве кај мене во станот имам 5 електрични часовници кои со радио сигнал. Тој што стои близу телевизорот или уклучен лап топ не се синхронизира иако сум во Германија каде кулата во Франкфурт прави добар сигнал.

Можно е да кварцот е со многу лоша прецизност која се потпира исклучиво на подешавањето на радио сигналот.

Се е можно (од аспект на квалитет на механизмот), но кога секоја една ротација сказалките се поклопуваат со ознаката на десната страна на бројчаникот, ама не се поклопуваат со ознаката на левата страна - проблемот е во бројчаникот. Или лошо е произведено лицето/ознаките, или целиот бројчаник некако е изместен.
Најкрш механизам да е, пак нема се дешава она - на една страна да се совпаѓаат ознаките и сказалките а на друга страна да не се совпаѓаат. И така секоја ротација.

Mozno e, eve uste edna close-up slika, kajsto isto se gleda deka mnooogu malku strelkata e na levo od markerot, duri I na desna strana
IMG_20230512_111709.jpg

Еве кај мене во станот имам 5 електрични часовници кои со радио сигнал. Тој што стои близу телевизорот или уклучен лап топ не се синхронизира иако сум во Германија каде кулата во Франкфурт прави добар сигнал.
So Lineage-ot fala bogu nemam problem, perfektno gi pogaga markerite strelkata, a I toa e fintata na ovie wave ceptor modeli zosto se Ana-digital pa da, bi bilo glupo da ne gi pogaga, Inc ima Japan movt pozadi toa nema vrska mislam

не значи дека ако не ги погаѓа точно дека саатот не е точен. Тоа е поради тоа што кварцниот механизам не е правилно позициониран у куќиштето.

не значи дека ако не ги погаѓа точно дека саатот не е точен. Тоа е поради тоа што кварцниот механизам не е правилно позициониран у куќиштето.
Da da go znam toa, sepak ako e mozno kaj casovnicar za 500 den da se resi da pogaga redovno bi platil, znam deka e cest problem ova (neam videno swatch sto pogaga na markerite sekoj pat na primer, svajcarski kvalitet jbg)

Да не изгубиш гаранција така. Можеби е подобро да го оставиш некое време евентуално да не покаже друга бубачка (иако шансите за тоа се 0.ооох%).

Да не изгубиш гаранција така. Можеби е подобро да го оставиш некое време евентуално да не покаже друга бубачка (иако шансите за тоа се 0.ооох%).
I taka nema garancija ova zosto e naracano od ebay, mnogu tesko, kaj nas ima samo MDV-107, skros istiot model ama bez ribata, I em ja nema ribata em baraat 6700 denari vo mytime, za saat sto vo walmart vo amerika redovno e na sale za 12$, toa e, ja plativ 70 so isporaka

Амфибија аутоматик ќе возеше за тие пари (горе долу 20-тина евра разлика). Бонус и делфин ќе имаше на бројчаникот. :)

Се зезам, не се тоа огромни пари и козметички ситници никој не ги гледа (освен ти, ама ќе ги заборавиш). Note to self: некогаш подобро е да си стрплив. Ќе си начекал на некое патување, Касио ги има и по трафики. Друго е кога ќе го видиш со свои очи, се гледаат онакви маани

Амфибија аутоматик ќе возеше за тие пари (горе долу 20-тина евра разлика). Бонус и делфин ќе имаше на бројчаникот. :)

Се зезам, не се тоа огромни пари и козметички ситници никој не ги гледа (освен ти, ама ќе ги заборавиш). Note to self: некогаш подобро е да си стрплив. Ќе си начекал на некое патување, Касио ги има и по трафики. Друго е кога ќе го видиш со свои очи, се гледаат онакви маани
Mnogu mi legnaa dive watches, ne znam zosto, mnogu me vlece konstrukcijata, taka da sleden saat razmisluvam ili invicta pro diver so seiko movement sto se, ili vostok amphibia, edno od tie, kako i da e toa za nekolku meseci me boli koga ke vidam kolku pari frliv za saati ovie 2 meseci :tapp:

Mnogu mi legnaa dive watches, ne znam zosto, mnogu me vlece konstrukcijata, taka da sleden saat razmisluvam ili invicta pro diver so seiko movement sto se, ili vostok amphibia, edno od tie, kako i da e toa za nekolku meseci me boli koga ke vidam kolku pari frliv za saati ovie 2 meseci :tapp:
Ја правиш почетничката грешка: а тоа е да купуваш саати за колекција.

Саат се купува за носење, а не за да ти стои дома.

Друго колекционерските саати па макар биле и оригинал ролекс или патек филипе немаат некоја вредност на пазарот за втора рака, а ако се и носени уште помалку пошто кој ти купува носен саат од некого цел издраскан на куќиште, со драскано метално ремче и излитени стрелки од носењето на сонце со очигледно излитени бои од ултравиолетовите зраци плус износените запци кои бараат годишно чистење и подмачкување за да одат точно.

Купи си саат за тебе убаво да ти изгледа, добро да те служи и не се замарај.

Боље да возиш чисто нов голф, него ли 20 годишно ферари со check engine лампица, смрдени седишта и направено ко кочина внатре.

Зошто Ричард Миле најскапи саати се? Ко саати за џибери делуваат, тоа не би ставил на рака, на ништо не личи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom