ТОМОС за Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија, Јустинијана Прима

Ф

Флеш

Гостин
На овој подкаст има одлична дебата околу томосот на СПЦ и декларациите кои се туркаат за луѓето да ги потпишуваат.

Видеото е timestamp-овано од битниот момент каде почнува дебатата.

Ко Ѓоре Ајтов да е на видеово :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL:

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.454
Поени од реакции
5.176
Нема позадина зошто моментално нема сила од надвор што може да влијае на МПЦ - ОА. Единствена шанса за расклоп на МПЦ - ОА е ако самите од внтре бараме расклоп т.е Томос од Истанбул. А тоа ти го бараат дедо Наум, Тимотеј, Партениј, Пимен и цела политичка гарнитура СДС-ДПМНЕ
Ако имаш некоја позадина на ум баш би сакал да ја слушниме и продискутираме.
За оваа горе имам сосема поинакво мислење.
Токму надворешни се силите кои вршат притисок и влијание врз МПЦ-ОА за да дојде до раскол.
До раскол е точно дека може да се случи само од внатре, ама прашањето е кој и кои се тие сили, од каде се, што иницираат раскол.
Во случајов со сигурност можеме да тврдиме дека тоа сигурно не се РПЦ и СПЦ, прашањето на МПЦ-ОА е повеќе од верско има многу политика па и геополитика.
Верувај не се од внатре, овие кои се внатре се само подизведувачи на работите, тие за ништо не одлучуваат туку само спроведуваат агенда која им е наложена.
Клирот од свештениците па се до врвот во МПЦ-ОА е многу криминализиран и се друго пе се многу лесни да спроведуваат антимакедонска агенда, за вакви изроди барем имаме стотици примери во нашата историја, а во последниве 30 години ги имаме и за извоз.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.184
Eve prvata smetka dojde za plakjanje. "Integriranje" na POA vo MPC so svoi eparhii. POA na SPC stanuva del od MPC pa sega vie tolkuvajte dali e toa dobro ili ne.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.716
Поени од реакции
42.308
чудно ми е ова пошто на бугариве не планираа да не продадат. Од каде сеа србиве улетуваат со клизачи преку Вранишкоски?

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.454
Поени од реакции
5.176
Eve prvata smetka dojde za plakjanje. "Integriranje" na POA vo MPC so svoi eparhii. POA na SPC stanuva del od MPC pa sega vie tolkuvajte dali e toa dobro ili ne.
Што според тебе е “"Integriranje" na POA vo MPC“?
Или да поедноставам што би било интегрирање на МПЦ-ОА во Фанарот?

Или сметаш дека ПОА треба да постои вон рамките на МПЦ-ОА со свои епархии кои би биле под СПЦ?!

Инаку си го промашил фудбалот, се работи за ИМЕТО на МПЦ-ОА а со самото тоа и постоење на македонска институција, бидејќи повеќе не постои македонска држава, а не за некакви си административни работи за тоа кој и каде ќе има свои епархии односно ќе собира данок.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.184
Што според тебе е “"Integriranje" na POA vo MPC“?
Или да поедноставам што би било интегрирање на МПЦ-ОА во Фанарот?

Или сметаш дека ПОА треба да постои вон рамките на МПЦ-ОА со свои епархии кои би биле под СПЦ?!

Инаку си го промашил фудбалот, се работи за ИМЕТО на МПЦ-ОА а со самото тоа и постоење на македонска институција, бидејќи повеќе не постои македонска држава, а не за некакви си административни работи за тоа кој и каде ќе има свои епархии односно ќе собира данок.
Ja kako sto citam, pisuva deka ke se integrira POA sose lugje koi do vcera lezea zatvor i sto e poloso, vovedoa paralelna crkva so amin na SPC. E sega taa paracrkva se integrira vo MPC-OA. nivnite lugje i strukturi so dodeluvanje na do 4 eparhii. Ako so sega SPC gore dolu 50 i kusur godini bese nadvor od MPC, sega vlaga preku ovaa struktura. Ako sme optimisti moze da se kaze, barem MPC-OA dobiva kontrola nad ovie, ako sme realisti ovie ke si teraat pak po nivno nadvor od kontrola ama vo ramkite na MPC-OA i zastiteni.

Ako me prasuvas mene, ovoj trojanski konj e mnogu opasen i ne bi prifatil pod ovie uslovi dogovor so SPC. Jovan stanuva pak vladika - neverovatno.

Ako SPC imase iskreni nameri ke prifatese dogovor bez vakvi uslovi. Znaeme deka POA ne e crkva i nema nikakvo vlijanie. Sega im se davaat manastiri. Mesto SPC da krene race od Makedonija nivnoto vlijanie znacitelno ke se zgolemi.

Mi lici malce kako teroristicka UCK koja posle ramkovniot dogovor stanuva partija i del od vlada. Taka nekako mi ide ova so POA. Od parastruktura se integrira vo postoeckite strukturi za posle da ima del od vlast.

Ф

Флеш

Гостин
Ме интересира сеа Поа кога влегува под Мпц капата и контрола,они добиваат нови 4 епархии така тоес стара Поа ? Мпц ќе има пак сепак влијание зарем . Колку и да се овие приврзаници на СПЦ,мислам дали после Мпц може да ги мењава кој е главен на тие нови 4 епархии,знаеш после нивна смрт или слично ? Иначе јас го гледам признавањето на Мпц со голема резерва сега у овие моменти од Србиве . Негираш 50 години и више колку беше,наеднаш у рок во неколку години кога сменивме име,бугарска офанзива итн се дешава признавање на Мпц .... Чудно е многу

Ф

Флеш

Гостин
8 епархии има, сеа 4 ќе им дадат на нив? Ова нема смисла.
Мислам нови ќе се креираат . Нешто и за надвор ќе има . Се спомнуваше градот Крушево ќе го добијат
Автоматски споено мислење:

8 епархии има, сеа 4 ќе им дадат на нив? Ова нема смисла.
Подетално

Последно уредено:
Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Ме интересира сеа Поа кога влегува под Мпц капата и контрола,они добиваат нови 4 епархии така тоес стара Поа ? Мпц ќе има пак сепак влијание зарем . Колку и да се овие приврзаници на СПЦ,мислам дали после Мпц може да ги мењава кој е главен на тие нови 4 епархии,знаеш после нивна смрт или слично ? Иначе јас го гледам признавањето на Мпц со голема резерва сега у овие моменти од Србиве . Негираш 50 години и више колку беше,наеднаш у рок во неколку години кога сменивме име,бугарска офанзива итн се дешава признавање на Мпц .... Чудно е многу
Да одам во твој стил(како во темата политички случувања :D)

Најдоброто нешто што му се случи на МПЦ е томосот на СПЦ. Со новиот томос, СПЦ е мајка на МПЦ. Мајката СПЦ е најдоброто што и се случи на МПЦ.

Ф

Флеш

Гостин
Да одам во твој стил(како во темата политички случувања :D)

Најдоброто нешто што му се случи на МПЦ е томосот на СПЦ. Со новиот томос, СПЦ е мајка на МПЦ. Мајката СПЦ е најдоброто што и се случи на МПЦ.
Вие сте Бугари и признајте дека СДСМ е најдобрата партија во историјата
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.454
Поени од реакции
5.176
Што ти е чудно, давањето на Томос, тајмингот или можеби признавањето на афтокефалноста од РПЦ спод официелно име Македонска Правослчавна Црква -Охридска Архиепископија???

Kajgana Shop

На врв Bottom