Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
28 мај 2022
Мислења
88
Поени од реакции
172
Сакаш муабет или тролање?
Со тебе исклучиво тролање, шкртнат си ми од списокот.

If the Fed is now backstopping anyone facing asset/rates pain, then they are de facto allowing a massive easing of financial conditions as well as soaring moral hazard,” said Michael Every and Ben Picton, strategists at Rabobank.

MORE EASINGS, MORE INFLATION, MORE GAINS.
Прегледај го приврзокот 371589
Сакав и тој дел да го цитирам, ама си реков ваљда некој ќе прочита :)

И навистина отвара морален хазард ова што го прават, џабе креваат камати, со вакви потези, има зелено светло за преземање уште поголем ризик, без никакви последици и со покриени загуби. Ќе го јаде обичниот народ, прво преку инфлаџија, а после и преку надувани балони на сите асет клас. Затоа и рипнаа yields со брзина на светлината.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Со тебе исклучиво тролање, шкртнат си ми од списокот.

И навистина отвара морален хазард ова што го прават, џабе креваат камати, со вакви потези, има зелено светло за преземање уште поголем ризик, без никакви последици и со покриени загуби. Ќе го јаде обичниот народ, прво преку инфлаџија, а после и преку надувани балони на сите асет клас. Затоа и рипнаа yields со брзина на светлината.
Што сум ти згрешил?

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936

:aplauz:
Автоматски споено мислење:

Мислам дека поради настанатите проблеми со банките и континуираната девалвација на пред се ФЕД и поврзани институции, денес bls во 13:30 ќе објави смирувачки ,,cooked data'' CPI за минатиот месец.
Да значи само априори, мислам...

Последно уредено:
Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Денес беше добар ден. Користам 10% од моето портфолио за краткотрајни трејдови со опции (day trading/swing trading) и овој дел од портфолиото почнува да станува се попрофитабилен. Главни играчи ми беа BG, MDLZ, KR, XLF, KRE.

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2023
Мислења
11
Поени од реакции
10
Ај куре малце да те напраиме славен :)

Ај да се оквалификуваше како ,,инвеститор'' во крипто можеби и ќе делуваше малце хаслерски како оној преварантон О'леари пред колапсот на FTX, но ти настапуваш како ,,трејдер на крипто''. E тоа ти е братче најдетриментална комбинација и за среќа поправлива системска грешка во инвестингот. Е сеа, доколку целата тулип манија е некоја си канцер девијација шо ја продуцираше претходниот нездрав систем на аут оф тин еар* зилиони $ пуштени во оптек ти не си ни во тој систем, туку шпекулативно го трејдаш односно лицитирате пред некоја си селска крчма на нешо шо апсолутно нема никаква интринсик вредност. И, на 10% раст на BTC потегнат од ништо, од апсолутен дебакл на се шо се поврзува со крипто ти скокаш како мајмун со кур-транспарент дека си ме победил во нешо.
Ваквите како тебе се најубави за реметење.Tabula rasa. Немаш шо да праиш у кариера и у 21 век појаснуваш по социјални мрежи кој дел од мускулчето и препоните ти го гаѓа орбитрекот пред да отидеш како скот у крипто менувачница да смениш 4 картаљони Шиби, Солајна или Доџ за 3500 денари за до петок :)

Нешо шо во блиска индина следи е невидена блоу офф фаза на сите риск ассетс на чело со криптото и ваквите пропоненти како тебе пред да се случи тотален епски маркет краш и нужен ресет.
Дајте му ве молам диазепам да се смири на демначов. :lolzz:

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
:aplauz:
Автоматски споено мислење:

Мислам дека поради настанатите проблеми со банките и континуираната девалвација на пред се ФЕД и поврзани институции, денес bls во 13:30 ќе објави смирувачки ,,cooked data'' CPI за минатиот месец.
Да значи само априори, мислам...
Tи реков дека инфлацијата ќе падне нафта отиде до 71 од 120 од 110 сум шорт. CPI ќе паѓа до окулу 4%

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Tи реков дека инфлацијата ќе падне нафта отиде до 71 од 120 од 110 сум шорт. CPI ќе паѓа до окулу 4%
Hold your horses :)
Секоја чест Стефче за шортот на нафтата но јас и ти се боревме и за златото за кое уше трврдам дека ќе биде бест перформер годинава. Потребно е само да се официјализира блинкот на ФЕД со пауза или изингс шо кај и да е ќе се случи. Инаку инфлација со 4ка нема да видиме долго време, освен ако ФЕД одлучи пасивно ја надгледуав рецесијата шо е на врата, без да интервенира. Но, веќе по постапките повторно тоа е вон игра.

Ќе видиме денес дали PPI wholesale ќе го конфирмира вчерашното лагинг CPI од страната на конзументот. Доколку не се во иста насока, значи инфлацијата е сепак во реверзибилен mode.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Hold your horses :)
Секоја чест Стефче за шортот на нафтата но јас и ти се боревме и за златото за кое уше трврдам дека ќе биде бест перформер годинава. Потребно е само да се официјализира блинкот на ФЕД со пауза или изингс шо кај и да е ќе се случи. Инаку инфлација со 4ка нема да видиме долго време, освен ако ФЕД одлучи пасивно ја надгледуав рецесијата шо е на врата, без да интервенира. Но, веќе по постапките повторно тоа е вон игра.

Ќе видиме денес дали PPI wholesale ќе го конфирмира вчерашното лагинг CPI од страната на конзументот. Доколку не се во иста насока, значи инфлацијата е сепак во реверзибилен mode.
А за злато се согласувам имам големи позициии на ГДХ ќе падне jиелд на бондс и злато ќе оди горе. Јас и шорт трм и лонг трм сум булиш на злато. Рецесија ќе има и стокс се печени исто и нафта. Отворив лонг на голд и јас. Инфлацијата оваа година ќе оди надоле следната може да расте ама ќе видиме рано е.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
А за злато се согласувам имам големи позициии на ГДХ ќе падне jиелд на бондс и злато ќе оди горе. Јас и шорт трм и лонг трм сум булиш на злато. Рецесија ќе има и стокс се печени исто и нафта. Отворив лонг на голд и јас. Инфлацијата оваа година ќе оди надоле следната може да расте ама ќе видиме рано е.
Predobar e PPI be mame mu eeb....

PPI Y/Y: 4.6% vs. 5.4% expected
PPI M/M: -0.1% vs. +0.3% expected
CORE PPI Y/Y: 4.4% vs. 5.2% expected
CORE PPI M/M: 0.0% vs. +0.4% expected

Da ne bea glupostive so bankive ova e za rally

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Знаете шо ќе глеаме следна среда, така. Оние 50 поени шо беа најавувани на ФОМЦ можеме со сигурност да ги забораиме. 25ка би била најверојатно финална во овој циклус со овојпат ,,cat-kish'' Пауел и претпоставувате што следи после тоа. Бааабаа БООооМ, ТУ Д ТОООП!

Од вестите од светот:

FrSDSV6XoAIVw6f.png

#Нема краш бре другари, едноставно е рано. Сите останати банки хордаат на велико депозити и клиент база од засегнатите додека државите ги спасуваат лузерите.

Последно уредено:
Член од
30 декември 2007
Мислења
794
Поени од реакции
330
Кој беше тука ептен поборник дека Метаверсот ќе бил полн погодок за Мета. Тоа ќе било иднината а притоа продажбата на ВР сетови е минимална. Мета потроше 20тина милијарди на промашена технологија.

Mark Zuckerberg Quietly Buries the Metaverse
https://www.thestreet.com/technology/mark-zuckerberg-quietly-buries-the-metaverse

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Трипл вичинг доаѓа. Во кој правец ќе одат банките? Нагоре? Надоле?

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Трипл вичинг доаѓа. Во кој правец ќе одат банките? Нагоре? Надоле?
Обично се интересни коа се е останато досадно. Сеа е спротивно на ова. И јас го чекав quadruple у декември и нишо не се деси. Топ е за IV и IVR ако продаваш шорт позиции после кој нагло паѓаат по mean reversion. Се дур нема детериорација кај JPM и BAC, no worries .

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom