Што готвите во моментов?

  • Креатор на темата Креатор на темата perez9
  • Време на започнување Време на започнување
По желба на @vouager - Пробај и пусни слика:)
Милинки

1кг. брашно(обикновено отива и малко повече), 1пакет суха маја, 1с.л. сол. Брашното се пресјава, прави се кладенец и в'тре се сипват солта и мајата. Сипва се и 1.5кофички от кисело млјако /1/2 литра/ вода и и започва да се б'рка да стане на тесто.Преди това трјабва да се разтопјат 3с.л. мас и да се оставјат да поизстинат.Като се замеси тестото, р'цете се топјат в маста и месенето прод'лжава.След това се оставјат да втасат окло 30-40 мин.Докато втасват се разтопјават ошто окло 4-5л'жици мас.Р'цете се омазнјават с маста, к'сат се от втасалото тесто топчета и се нареждат в тава. Колкото да по-г'сто наредени, толкова по-хубави стават. След като се наредјат в тавата, ако е останала мазнина се излива в/у милинките. Оставјат се да втасат пак.
В тиган се разтопјава 125гр масло и се остава леко да се позап'ржи. Слага се 1с.л. галета, штипка сол и цјалата смес се оставја докато добите лек златист цвјат.Като поизстине се намазват милинките с неја. С четката се загребва и от галетата, за да има в/у всјака милинка от неја. Пече се в предварително загрјата фурна на 220градуса.
 
Последно уредено:
Пилешко со печурки и спанаќ во павлака за готвење [emoji106]
Салатата е со рукола,зелка црвена и пченка

Наздравје
04ed266664b609123000978c62490e77.jpg
 
Последно уредено:
До скоро и да немав слушнато за чомлек, случајно дознав пред неколку месеци кај едни пријатели на именден и баш реков ке прогуглам и се до сега не ми текна.. Постариве охриѓани го спремаат често, вака како што гледав рецеп едноставно изгледа за спремање и изгледа вкусно :)
 
До скоро и да немав слушнато за чомлек, случајно дознав пред неколку месеци кај едни пријатели на именден и баш реков ке прогуглам и се до сега не ми текна.. Постариве охриѓани го спремаат често, вака како што гледав рецеп едноставно изгледа за спремање и изгледа вкусно :)
Comlek e staro makedonsko jadenje.
Postarite redovno go spremaa. Barem vo Prilep.
Eve vi ubava i tradicionalna recepta

 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom