Најнови трендови на интернетот

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.363
Поени од реакции
21.806
тоа е работата да видиш малце подалеку од носот а не како коњ со узди на очите. Ја никаде не пишав дека АИ ќе го контролира светот, него ја користат технологијата за да направат неписмени луѓе да го најдат полесниот крај на сметка на оние кои пот и труд вложиле нешто да створат.
Порано "коските ги оставале на нива" орајќи со волови и мотика, со пот и труд. Сега се користат машини и разна механизација со која истата работа ја завршуваш во еден ден, седејќи на возачко седиште.

Дали и за овие земјоделци кои користат механизација треба да кажеме дека технологијата од нив направила легачи кои сакаат да го најдат полесниот крај, наместо со мотика, пот и труд нешто да створат?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.439
Поени од реакции
43.276
Порано "коските ги оставале на нива" орајќи со волови и мотика, со пот и труд. Сега се користат машини и разна механизација со која истата работа ја завршуваш во еден ден, седејќи на возачко седиште.

Дали и за овие земјоделци кои користат механизација треба да кажеме дека технологијата од нив направила легачи кои сакаат да го најдат полесниот крај, наместо со мотика, пот и труд нешто да створат?
се прешло на нешто друго, досадните работи се автоматизирале. Но тука нема на што да прејдеш, ова е крајниот стадиум. Целосна замена на човекот во многу сфери.

Тука не се работи на автоматизација на глупите и досадните работи. Па човекот да може да се фокусира на интелектуална работа ко што вика оној Маск.

Туку токму спротивното он го прави. Ова е автоматизација на креативноста.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.471
Поени од реакции
31.013
ти си глупав или тренираш? наскоро у секој виндовс ќе имаш преинсталирано чат гпт, и нажалост нема да можеш да го тргнеш, ова е само како бета тестинг вие што правите. Затоа е фората шо му праат на гугл, да го елиминираат од пазарот. Со еден удар и сите пари од маркетинг за нив, и нивната вистина да биде онаа правата вистина што чат гпт ќе ти каже у кверито.
Шо ќе правиме без уиндовс...

Член од
6 декември 2022
Мислења
960
Поени од реакции
1.463
Како буквално преведено од англиски се користи терминот “вештачка интелигенција“ па затскрива во маглина за што всушност се работи, Русите имаат далеку попрецизен превод: искуствен интелект. Значи интелект изграден на база на искуство. Машината пресметува секој можен исход исто како да го доживеала и искусила и донесува заклучоци врз база на сите можни исходи.
Еве што Владица Путин има да каже на темата “искуствен интелект“ а важно е што има да каже зашто од колективното искуство последниве две децении знаеме веќе што имаат да кажат човекојадците разни некои Клинтоновци, ТониБлеровци, БаракОбами:
The task for the coming ten years is “to ensure the mass introduction of artificial intelligence. It should cover all sectors of the economy and the social sphere, as well as the government system,” the president said.
... the country needs to achieve “genuine technological, digital, and to a large extent cultural, educational, value-based sovereignty.”
There will not be an increase in unemployment as a result of a wider introduction of artificial intelligence and robotization… On the contrary, [it will lead to] the emergence of new, more creative, meaningful and interesting professions,” he said.
The technological advances are primarily aimed at improving Russians’ standard of living, Putin explained, adding that the introduction of intelligent systems, industrial robots and automated workplaces will help reduce the number of routine jobs and minimize human involvement in hazardous areas of production.
Од една страна, ни нема спас штом и Русија има намера да се потпира врз вештачка интелигенција. Од друга страна, ќе се потпира врз искуствениот интелект само таму кадешто е опасно за луѓето. Ќе создава автохтон искуствен интелект неповрзан со човекојадното општество на американските вазали. Кириличен искуствен интелект? Можеби ни има има спас?
Се учеше едно време во Македонија, додека беше дел од Југославија, предметот Марксизам и Самоуправување. Феудализам па капитализам па социјализам па... комунизам.
“Ееееј професоре, како тоа земаш производи а не ги купуваш со пари?“
“Така, идеш у продавница и земаш што ти треба. Бесплатно, за сите“
“Па нели тие добра некој треба да ги произведе професоре.“
“Роботи. Роботи ќе ги произведуваат“
“А луѓето професоре, што ќе прават тогаш луѓето?“
Sвончето рикна и означи крај на часот. Прашањето си остана неодговорено.

Последно уредено:
Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.563
Поени од реакции
29.160
Интересно е да се види колку народов уствари нема појма што е AI. Па и уплашени биле, виндоуси, скајнет, сме работеле на наша пропаст :pos:

Која е потребата да се коментира нешто, ако немаш познавање за истото?

Член од
6 декември 2022
Мислења
960
Поени од реакции
1.463
Интересно е да се види колку народов уствари нема појма што е AI. Па и уплашени биле, виндоуси, скајнет, сме работеле на наша пропаст :pos:

Која е потребата да се коментира нешто, ако немаш познавање за истото?
Дамите првин. Првин ти, вака умна, да искоментираш штом имаш познавање за истото?
Автоматски споено мислење:

Шо ќе правиме без уиндовс...
Па Линукс тогаш. Да копаме драјвери за wifi adapter и други основни работи...

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.563
Поени од реакции
29.160
Дамите првин. Првин ти, вака умна, да искоментираш штом имаш познавање за истото?
Wow, дамите први. Чекај да се изнасмеам на опаснава фора од 90ти. Ќе искоментирав да беше темава отворена на правилен начин со отворен став. Ама кога ти веќе си оформил сопствено мислење базирано на 0 факти, терај да живееш во заблуда. Кој сум ја да ти објаснувам...

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.439
Поени од реакции
43.276
многу прос народ живее у државава а и во светов, ќе излезат вака без никаков аргумент и ќе се праат паметни. Али кога ќе видам дека овие ботови ги праат токму за такви луѓе, има све смисла. Истите деца што препишуваа домашни, што до вчера отвараа теми некој есеј да им напише, да им реши задача, да им нацрта некој нешто, итн итн.

Член од
6 декември 2022
Мислења
960
Поени од реакции
1.463
многу прос народ живее у државава а и во светов, ќе излезат вака без никаков аргумент и ќе се праат паметни. Али кога ќе видам дека овие ботови ги праат токму за такви луѓе, има све смисла.
Така е. За нив или по углед на нив. Бот правен по углед на муќуци. (y)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.439
Поени од реакции
43.276
И многу неписмен. Прос и неписмен

Sent from my iPhone using Tapatalk
баки, знам дека те дира, али не треба. На тема за АИ сме, вие очи ќе ни истерате, не е ова вмро вс сдс да му се сневиди. Не знам што толку се најдовте погодени од реалноста.

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.185
Поени од реакции
1.762
баки, знам дека те дира, али не треба. На тема за АИ сме, вие очи ќе ни истерате, не е ова вмро вс сдс да му се сневиди. Не знам што толку се најдовте погодени од реалноста.
Друже ти да пишуваш незнаеш, за вештачка интелигенција си дошол на темава да објаснуваш.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.439
Поени од реакции
43.276
Друже ти да пишуваш незнаеш, за вештачка интелигенција си дошол на темава да објаснуваш.

па убаво ве прашаа тебе и другарчињата да елаборирате на темата вие не знаете. Не знам дали јас не знам или вие. Вие се правите експерти на тоа поле. Али изгледа не сте, само сте заморчиња кои ги користи некој да тренира ботови.

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.185
Поени од реакции
1.762
па убаво ве прашаа тебе и другарчињата да елаборирате на темата вие не знаете. Не знам дали јас не знам или вие. Вие се правите експерти на тоа поле. Али изгледа не сте, само сте заморчиња кои ги користи некој да тренира ботови.
Како да ти објасни некој кога немаш допирна точка со Al? Немаш ни капацитет ни можност да сфатиш.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.439
Поени од реакции
43.276
Како да ти објасни некој кога немаш допирна точка со Al? Немаш ни капацитет ни можност да сфатиш.

па еве можеби има некој што разбира, не сум само јас на темава. Објасни ни убаво што е АИ, еве ако не знаеш прашај го Чат-ГПТ и одговори ни.

Kajgana Shop

На врв Bottom