Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    758
Не е слетувал, туку го влечеше и му испадна тркалото со железото нагоре, да беше слетувал и да му се скршило тркалото ќе е било доста лошо, ќе разгледам ако го најдам видеото ќе постирам.
Ne svakjaj be se bukvalno, gledas deka majtap pram.

Од 5-ти декември стапува на сила ограничувањето на цената на руската нафта по 60 долари/барел од страна на ЕУ. Русија убаво по стоти пат предупреди на страшни последици ако пробаат западњациве да играат ,,регулатори" и ,,инспектори" на цените на купувачите и на желбите на купувачите. Немој после да квичат дека Русија ја користела нафтата како оружје. :kuracc:

На мене не ми е јасно што планираат да постигнат со ограничувањето на цената на нафтата, ако не ти се свиѓа не купувај од Русија што има ти да и одредуваш цена, они уствари сакаат да купат ама по ефтина цена.

Во меѓувреме вест од денеска, Русија купила 100 и кусур танкери последните неколку месеци (на таа пара што ја свртеа нормално дека ќе купат)

Добро еве не купуват одредени земји, од каде би купиле е прашњето?, ги наполниле резервите (по многу скапа цена) и сега ајде да речеме ќе преживеат година, две три..., после тоа пак ќе морат да купат од таму каде што има, незнам и американците кога ќе почнат да ги полнат резервите, имаат дизел за уште 2-3 месеци од резервите.

Како ОПЕК+ ќе реагира на ова, утре можат и на нив да и речат не ви зимаме за повеќе од 10 долари.

ОПЕК произведува 40% од нафтата и учестува со 60% од извозот
Countries involved in global oil production are either members of OPEC, OPEC+, or non-OPEC nations. OPEC has 13 members: Algeria, Angola, Congo, Equatorial Guinea, Gabon, Iran, Iraq, Kuwait, Libya, Nigeria, Saudi Arabia, the United Arab Emirates, and Venezuela.2

А плусот можеби и над 80-90% од извозот, па не за џабе америте беа лути, утре да фанат да се договорат дека нема да продаваат под 100 долари, ќе треба со магариња да се воземе.
Ten non-OPEC nations joined OPEC to form OPEC+ in late 2016 to have more control on the global crude oil market. These countries were: Azerbaijan, Bahrain, Brunei, Kazakhstan, Malaysia, Mexico, Oman, Russia, South Sudan, and Sudan. Not surprisingly, OPEC+ has a level of influence over the world economy that is even larger than OPEC's.

БДП на Русија по сектори во 2021г извор тука1670101974062.png

• Russia’s gross domestic product (GDP) is primarily made up of three sectors: agriculture, industry, and service.
  • The agricultural sector makes up about 5.6% of GDP, while industry and services comprise 26.6% and 67.8%, respectively.3
  • In 2021, Russia experienced its best GDP growth since 2008, posting a 4.7% growth rate.4 For 2022, the expected GDP growth rate is -6%.5
  • In February 2022, the United States and other countries imposed new sanctions on Russia over its invasion of Ukraine.

Извозот на Русија во 2019г
1200px-Russia_Product_Exports_%282019%29.svg.png

Некаде пола е нафта ама има и други работи кој му се потребни на пазарот и едноставно нема замена.

На пример на Саудиска оваа извезува и речиси ништо друго не произведува (освен теротисти се разбира)
Saudi_Arabia_Export_Treemap.png

Абе ми јави сивиот кардинал од Москва. Да прашам кој е тој што бил 90% во право на темава. Да го земеле на време во Кремљ. Сакаат во тимот стратези да го ангажираат пред да го врбуваат западњациве :pos:

-38 во Краснодар, Астрахан и Ростов :pos:

На Сибир сигурно е -70 .

За греота што пропаганда тераат.

Од човечки аспект сум задоволен ако никој не мрзне во Русија. Доволно трпи тој народ таму, посебни во провинциите.

-38 во Краснодар, Астрахан и Ростов :pos:

На Сибир сигурно е -70 .

За греота што пропаганда тераат.
Не да тераат пропаганда Гебелс гомна да јаде, 24/7 тупат курац за Украина на тв и по радио станици низ Германија и Холандија, знамиња украински испозакачени на јавни институции.
А народ врие еј Холанѓани да неможат на крај да излезат на месец, не им останувале пари за на одмор да идат ми се жалеше завчера еден во Гронинген. :icon_lol:
Германците пак скрос се забегани, гасат се живо после 22:00 црни темници, парно пуштат по малку седат по дома со џемпери, пазарат у Лидл и алди на црвени цени и попусти.
Ако до пред една година плакаа за парно и струја 80€ сега за истото плаќаат 200/250€ плус се живо поскапено едно кафе што беше 1€ од апарат сега е 3€....

Погинавме уште за интернет ни остана.

Абе не погинавме ама не е ич така розово како што беше или сакаме да биде, а фората беше Русија да пропадне економски истата нема абер од пропаѓање така до кога ќе се тера со лудилото и до кај ќе се стигне останува да видиме.

Не бев некоја недела на форумов и гледам темава спора и само Тенеке останал. Исто ко у Корона темата само праведните остануваат на крај.

А Путин и мафијашката банда лунатици околу него ги очекува тежок пораз и суд во Хаг за сите воени злосторства кои ги сторија врз недолжните Украинци.
А за запалените љуге во Одеса ќе има некое судење или тие не се бројат?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom