Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.882
Поени од реакции
12.989
Aham, znaci cim se branis i ne si toj sto napagja togas se ti e dozvoleno, za tebe ne vazat pravilata.
Ok prifakjam ima logika, aj da recime deka si vo pravo, no samo te molam vaka kako epten bistar, koj nie napadnavme 2001 pa sto isprativme dvajca vo Hag da im se sudi za voeni zlostorstva. Neli si ja stitevme drzavata , isto kako Ukraincite ?
Многу едноставно прашање на кое една група членови тука секогаш избегнуваат да одоговорат.

Знаеш уште што повеќе ме разочарува, што било кое патриотско движење што се појавува, во истиот момент е растргнато од сите постоечки политички фактори во мк. 1990 па до сега и во иднина ќе продолжи се случува демакедонизација над нас.
Кур ме боли чие име има тоа. Шарени,Дуи, Бугари,Грци, Вучич или Заев. Сите на рапорт кај анкл Сем одат. Не кај Путин. Годините минуваат а ние ништо нема да оставиме од историјата на нашите деца. Патем штом Гоце и ордата за некои комуњари не биле македонци туку некое небитно племе на балканот,веќе сите црвени граници се поминати.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.890
Поени од реакции
23.295
Многу едноставно прашање на кое една група членови тука секогаш избегнуваат да одоговорат.

Знаеш уште што повеќе ме разочарува, што било кое патриотско движење што се појавува, во истиот момент е растргнато од сите постоечки политички фактори во мк. 1990 па до сега и во иднина ќе продолжи се случува демакедонизација над нас.
Кур ме боли чие име има тоа. Шарени,Дуи, Бугари,Грци, Вучич или Заев. Сите на рапорт кај анкл Сем одат. Не кај Путин. Годините минуваат а ние ништо нема да оставиме од историјата на нашите деца. Патем штом Гоце и ордата за некои комуњари не биле македонци туку некое небитно племе на балканот,веќе сите црвени граници се поминати.
Ajde be ke go pocekame tonkata so noviot taze registriran nik da kazi. Ne mi se brza mene.
P.s a bas me interesira koj kurton bese porano i kakvi biseri ima treskano na vremeto :cautious: .

Член од
22 јуни 2022
Мислења
944
Поени од реакции
1.213
Aham, znaci cim se branis i ne si toj sto napagja togas se ti e dozvoleno, za tebe ne vazat pravilata.
Ok prifakjam ima logika, aj da recime deka si vo pravo, no samo te molam vaka kako epten bistar, koj nie napadnavme 2001 pa sto isprativme dvajca vo Hag da im se sudi za voeni zlostorstva. Neli si ja stitevme drzavata , isto kako Ukraincite ?
Абе најбистар и најумен, кај имаше осуда од страна за македонските бранители и политичкото раководство за одбраната на државата?

Кој испративме бе батенце бистро во Хаг и за што? За еден случај, двајца беа обвинети за воено злосторство. Толку.
Злосторства на косоварите беа вратени кај нас да ги процесуираме, ама нели ги амнестираа патриотски. :(

Украинците биле Исис, што све не ја гази државава, страшно
Автоматски споено мислење:

tie se vo germanii i belgii oti im skurcilo od sranja vo Makedonija i izbegale za da spasat barem del od Zhivotot.
A ostanati se samo tie shto se na Drzhavna Cicka (i se prodadeni za denar povejce) i tie shto ne mozhat od razno razni pricini da je zduvnat( Gi zhalam niv) .

A ti izlezi malce nadvor edno godina dena pa vidi kako e i napishi ovde.
Убав тој патриот пребеган во странство

Кај си у германија или англија?

filjandecko

Komandant benzini-HAVUZ
Член од
5 мај 2012
Мислења
337
Поени од реакции
399
Administratorot na slava e vecerva sv Rangel
e, koga ke se vrati sve ke ve ispobrise

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.890
Поени од реакции
23.295
Абе најбистар и најумен, кај имаше осуда од страна за македонските бранители и политичкото раководство за одбраната на државата?

Кој испративме бе батенце бистро во Хаг и за што? За еден случај, двајца беа обвинети за воено злосторство. Толку.
Za sto saka neka e posto za tie sto si ja branat drzavata ne vazat istite pravila na igra kako za napagjacite. Barem spored tebe. Se im e dozvoleno, taka? Ne bea ova tvoj zaklucoci, Ukraincite se branat i zatoa niv se im e opravdano. I da vadat oci na zarobenici, i da ubivaat civili, i da egzekutiraat voeni zarobenici koi se predale i sto li ne se?
Koj nie napadnavme pa za da ispratime makar i eden vo Hag da mu se sudi za voeni zlostorstva ebate kurtonot severdjanski?
I oti se kries ko pice zad noviot profil, sto imas tolku zasrano vo prethodniot ?

Владе, во кое странство си ти?
Vo Nezavisna Republika Capari :toe:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Za sto saka neka e posto za tie sto si ja branat drzavata ne vazat istite pravila na igra kako za napagjacite. Barem spored tebe. Se im e dozvoleno, taka? Ne bea ova tvoj zaklucoci, Ukraincite se branat i zatoa niv se im e opravdano. I da vadat oci na zarobenici, i da ubivaat civili, i da egzekutiraat voeni zarobenici koi se predale i sto li ne se?
Koj nie napadnavme pa za da ispratime makar i eden vo Hag da mu se sudi za voeni zlostorstva ebate kurtonot severdjanski?
I oti se kries ko pice zad noviot profil, sto imas tolku zasrano vo prethodniot ?
Ајде ајде кажи, во кое странство си. Не плаќаш данок и уште се буниш. Кој си ти да збориш за Македонија. Само куртони на државна цицка смеат да зборат.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
6.882
Поени од реакции
12.989

Vo Nezavisna Republika Capari :toe:
Wicked_1

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.890
Поени од реакции
23.295
Ајде ајде кажи, во кое странство си. Не плаќаш данок и уште се буниш. Кој си ти да збориш за Македонија. Само куртони на државна цицка смеат да зборат.
Plakjam danok be, samo toj odi vo Caparskata kasa. Sprema kurtonite severdjanski, jas treba da imam stav samo za Capari, Rotini, Kazani, Gjavato, Brusnik , Lera, Ramna i Gorno Srpci.
Dihovo ,Magarevo, Trnovo i Nize Pole uste gi nemame pripoeno ali ke se predadat, kaj ke odat.
Tie od druga strana mozat da imaat stav za cel svet posto severdjani, banjati, prosvetleni i kulturno izdignati i naoruzani so taze profili.

Член од
25 декември 2019
Мислења
1.866
Поени од реакции
2.845
Читам украинците најавиле евакуација на цивилното население од Херсон.
Во што е проблемот? Нели русите избегаа од Херсон.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.726
Поени од реакции
33.971

Како Русија го изведе својот најголем воздушен напад на Украина?

Западните и украински функционери тврдеа дека резервите на Москва со ракети се при крај. Нападите од минатата недела сериозно го раздрмаа тоа тврдење, пишува Њујорк тајмс.

Баражот од 96 ракети низ цела Украина од вторникот беше најголемиот руски воздушен напад до сега и следува по повеќе месеци инсистирање на Западот дека залихите на Москва се на резерва. Без разлика дали нападот бил одамна планиран или само одмазда на Русија за губењето на Херсон, Западот ќе треба да се преиспита дали и колку се точни тврдењата околу испразнетиот арсенал на Москва.
Минатиот месец украинскиот министер за одбрана, Олексиј Режников, изјави дека Русија има потрошено речиси 70% од своите воени залихи на ракетите кои беа користени во нападот (Искандер, Калибар и слични). Тогаш Режников изјави дека на Русија и се останати уште 609 такви ракети. Ниту една од овие бројки не беше независно потврдена.
Ништо попрецизен не беше ни извештајот на британското воено разузнавање според кое, воздушниот напад од 16 октомври значително ги деградирал руските залихи до ниво што напад од таков обем нема да може да се повтори во иднина.
Пентагон пак уште од пролетоска инсистира дека Русија е при крај со ракети на наведување, и дека залихата што ја имала пред војната многу брзо ја потрошила.
Тајмс разгледува четири можни сценарија за тоа како и овие тврдења да се точни а Русија сепак да има капацитет за напад како од вторникот.

1. Русија за оружје се потпира на Иран и Северна Кореја.
Министерот за одбрана на САД, Лојд Остин, во средата изјави дека Русија има проблеми да ги пополни резервите со оружје, па затоа имаат побарано помош од Иран и С. Кореја.
По дроновите Украинците обвинија дека Иран најверојатно на Русија и испорачал и ракети со домет од 300 до 700 километри.
За Северна Кореја сомнежот е дека на Русија и има испорачано советска муниција која ја користат за артилеријата наследена од СССР.

2. Русија можеби произведува уште ракети.
Самиот Путин минатиот месец објави засилување на напорните за зголемување на производството на опрема и системи потребни за „специјалната операција.“
Во оваа верзија процената е дека Русија пред војната, поточно почнувајќи од анектирањето на Крим во 2014, прави залиха на чипови и друга сега санкционирана технологија неопходна за изградба на ракетите
Компонентите што ги користи Русија исто така имаат и цивилна употреба, па можно е да се купени преку трета страна „подготвена да ризикува санкции од САД ако е фатена“.
Анализата на компанијата за одбранбено разузнавање, Џанес, е дека Русија веројатно пред инвазијата почнала да произведува голем број Искандер, Калибар и други крстосувачки ракети.
„Тие веројатно се произведуваат и во моментов, бидејќи економијата е речиси во воена состојба, а голем број фабрики поврзани со рускиот воен комплекс работат по три смени, па дури и за викенди,“ се тврди во анализата на Џанес.

3. Русија за нападите користи ракети за противвоздушна одбрана
Украинците тврдат дека во помал напад од четвртокот Русија лансирала најмалку 10 С-300 противавионски ракети врз градовите во близина на фронтот. С-300 беше клучниот противвоздушен систем во воената стратегија на СССР, и Русија има изобилие на залихи од ракети за него.
Токму користењето на С-300 за напади западните експерти го толкуваат како сигнал дека на Русија и снемуваат конвенционални ракети за нејзините напади.

4. Русија има скриена резерва за војна против НАТО
И покрај процените со кои жонглираат западните и украински експерти и функционери, никој од нив нема јасна претстава за рускиот арсенал ниту пред војната, ниту сега.
Предупредувањето на западните експерти е дека Русија долго време чува посебна залиха на ракети и друга муниција за во случај на војна со НАТО, бидејќи „тие се уште го сметаат тоа за реална можност.“
Не е познато дали Русија искористила од овие резерви за нападот од вторникот.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.388
Поени од реакции
13.354
Подобро е да си останат мислењата на темава, да се знае кој е либерал фашистот антонче :)

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
6.882
Поени од реакции
12.989
Ииии стигнаат уште видеа од герилиските методи според експерти на форумов кои ги употребуваат милениците на Бајден тако звани УЧК стајл што е своевидно и военадоктрина одобрена кога станува збор војување против противниците на НАТО. Дали Блиски Исток, Балкан или еве Русија. Нема тука женевски конвенции ниту милост немилост.

Ама, едно мало ама. Сами си се криви Русите. Малце е матерјалов. Уште фалат кај што обезглавуваат чеченци на пример.

Инаку мал пример што правеа Учките во 2014 исто врз рускојазичното население на Донбас.

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.874
Поени од реакции
7.138
Ииии стигнаат уште видеа од герилиските методи според експерти на форумов кои ги употребуваат милениците на Бајден тако звани УЧК стајл што е своевидно и военадоктрина одобрена кога станува збор војување против противниците на НАТО. Дали Блиски Исток, Балкан или еве Русија. Нема тука женевски конвенции ниту милост немилост.

Ама, едно мало ама. Сами си се криви Русите. Малце е матерјалов. Уште фалат кај што обезглавуваат чеченци на пример.

Инаку мал пример што правеа Учките во 2014 исто врз рускојазичното население на Донбас.
Единствено најдобро решение за овој проблем е Русите да им дадат ултиматум на учкиве. Дека ако фатат дека погубиле еден руски затвореник, дека за возврат ќе бидат погубени 10 украински затвореници.

Kajgana Shop

На врв Bottom