Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Eпа тука е дуалноста која ја дефинира дисфоријата: Бугарите (оние правите автохтоните од Волга/Волгарија/Волга Бугарија) се помалку или повеќе припадници на жолтата раса. Ти велиш дека не се сметаш како припадник на жолта раса ама и во исто време се дефинираш како Бугарин.
Некомпатибилни се двете тврдења, едното е погрешно.
Морфолошки и генетски гледано, ти освен ако немаш коси очи не гледам како може да си вистински Бугар. Следствено националната дијагноза ви е идентификациона дисфорија.
Не се сите Туркски народи по вера Муслимани и по раса монголоиди. Туркските народи се над 200 милиони и се претежно Муслимани да, но има и Христијани како на пр. Гагаузите во Молдавија и Романија и Чувашите во Руската Федерација. Што се однесува до расата, некои Туркски народи се монголоиди, некои се мешавина(местицо), некои се бела раса. Како идеш од исток према запад овие народи се повеќе наликуваат на Европјани, на пр. на далечниот исток и во централна Азија овие народи имаат грото коси очи, но како одиш према Европа нештата се сосема поинакви и имаш белорасни Туркски народи кои немаат никакви монголоидни црти.
А што се однесува до Бугарите, Бугарскиот народ, тука имаш чиста ситуација они се Словенски народ исто како и сите други Словенски народи (~300 милиони).

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.378
Поени од реакции
4.196
Мене природно ми доаѓа да кажам/напишам МАКЕДОНИЈА. До ден денес дури и во службена комуникација не ми направиле проблем затоа што го користам името Република Македонија.
А ти стануваш од сабајле и мора да повторуваш во себе „северна, северна, северна“ инаку ќе те караат во штаб, па дури и на форум имаш потреба да користиш северна.

И ДА, бањатото прогресивно граЏанство е со плава крв, баш такви чекаат во Европа.
Од сабајле, на ручек и на вечера морам да вежбам северна. Ако згрешам два пати одма следува дисциплинска, бркање од шалтер и две години за мене нема сендвич ниту сладолед од убавиот. Може само од оној замрзнат сок. А природно не ти иде некој друг нагон? На пример да уживаш во животот?
Автоматски споено мислење:

Бугарските пасоши никој ги нема спомнато а најмалку ЕУ. Впрочем немаат никаква врска со договорот и срањава што ни се случуваат.

Ама гледам тој мизерен муабет се форсира и на други места во недостаток на аргументи.
Како може да нема врска тоа што имаш половина од Македонците доброволно потпишани како бугари? Тоа што не се форсира тој факт во медиумите е затоа што тоа е голема цифра на гласачи и никој не сака да бидат против него...

Чинам Владе те обвини за предавство, не за сопствеништво на бугарски пасош.
Можеби поправилно ќе беше да го прашаш зошто те смета за предавник, наместо вадењето бугарски пасош да го топориш како единствен критериум за предавство. Немам ни јас пасош од друга држава освен оваа, но можам да набројам барем дузина други параметри кои опишуваат еден предавник... А пасошот тука би го ставил последен. Секако би го ставил позади откажувањето од македонството како поим, и правење од него некој општ поим кој сега секој може да си го користи како сака. Секој освен ние Македонците.
Да, зборувам за откажувањето и менувањето на Името. Никако тоа не беше само додавање на незначајна придавка, туку откажување од бренд (во недостиг на друг збор). Затоа сега Грците сметаат дека можат да се нарекуваат и Грци и македонски Грци ама ние не можеме да бидеме Македонци, дури ниту македонски Македонци. Направија од името сечив бренд кој сите можат да го користат како сакаат, сите освен Македонците.

За бламот со пасошите државата е повеќе крива, пошто постојат начини како да се спречи граѓанството да аплицира за двојно државјанство. На пример да се забрани (или барем да се наплати/оданочи) двојно државјанство... Само тогаш веднаш „че го вадам калашот“, пошто како тогаш Албанците ќе гласаат во 3 држави? (читај како нашите претставници да се справат со вечниот партиципант во секоја влада, американскиот клин за раздор меѓу македонските партии наречен уште и како ДУИ).
Владе може да ме обвини за што сака, тоа е негово демократско право. И се согласувам со тебе дека работата ја сјебаа сите кои до сега беа на власт а не сторија ништо во врска со бугарските пасоши. А сите многу добро знаеја дека Бугарија не ги дава тие пасоши за Стојко од свирипичино да си заврши работа во еу... И сега имаш ситуација половина од Македонците да ти се потпишале како бугари угнетени од комунистите.

Последно уредено:
Член од
25 мај 2021
Мислења
36
Поени од реакции
47
И за тебе истово прашање:

За жолтокожецот Аспарух мислам дека го кажав. Прашајте ги византијците /ИРИ/ зошто дале императорска титула на неговиот жолтокож син. Мене лично ми е преку лангата како ќе не опишете во вашите учебници. Но, ако темата е навистина интересна за тебе, теориите за потеклото на Бугарите, можеш да ги најдеш овде : https://www.forumnauka.bg/forum/6-б'лгарска-историја/
Постави си го прашањето, тие се образовани луѓе, ниту ќе те навредат, ниту ќе ти кажат, дека Бугарите ги изградили египетските пирамиди.

Eпа тука е дуалноста која ја дефинира дисфоријата: Бугарите (оние правите автохтоните од Волга/Волгарија/Волга Бугарија) се помалку или повеќе припадници на жолтата раса. Ти велиш дека не се сметаш како припадник на жолта раса ама и во исто време се дефинираш како Бугарин.

Некомпатибилни се двете тврдења, едното е погрешно.
Морфолошки и генетски гледано, ти освен ако немаш коси очи не гледам како може да си вистински Бугар. Следствено националната дијагноза ви е идентификациона дисфорија.
Истиот одговор и за тебе.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.378
Поени од реакции
4.196
А ти не би ли избегал ако имаш шанса кога веќе знаеш дека ти се спрема мамка околу вратот т.е. наместен си, неправедно осуден за дело кое не постои, не се случило, не си го сторил... Груевски беше осуден и требаше да лежи затвор поради тоа што купил мерцедес за потребите на владата бе, значи службено ауто, државно, владино, возило кое и ден денес го користат владините функционери !
Не се купува тоа ауто како што јас и ти купуваме. Си има соодветна законска процедура и постапка како тоа се прави. Ако не ја направиш набавката во согласност со законот одиш во ќорка. Ако си пичка бегаш. Од вас само Гордана Јанкуловска ја признавам за човек. Машки и достоинствено го издржа судењето и машки си го лежи затворот. Да бев фактор ја веднаш би ја поминувал. Останатото од вас е Халкидики мафија, путки невидени.

Абе што бладаш. Со грција немаме 300 000 пасоши да приложат пред ЕУ, па не поздравија со името.
Или пратен си од партија да ги правдаш?
А ти што си мислиш? ке се потпишеме сите како бугари ама пак ке си бидеме Македонци? Тоа потписот не важи ништо? 300 000 потпишале за себе и за уште по шест други (родители, баби и дедовци) дека се бугари, тоа ти е 1 800 000 бугари. Колку не има Македонци?

Последно уредено:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.455
А ти што си мислиш? ке се потпишеме сите како бугари ама пак ке си бидеме Македонци? Тоа потписот не важи ништо? 300 000 потпишале за себе и за уште по шест други (родители, баби и дедовци) дека се бугари, тоа ти е 1 800 000 бугари. Колку не има Македонци?
Да направиме референдум и да провериме?

Член од
25 декември 2019
Мислења
1.873
Поени од реакции
2.850
Крив е Грујо, не е да не е крив... затоа како глушец се напика у гепекот и избега.
Другарчето Зоки го пушти, тогаш премиер беше.

Инаку, овој бившиот министер од СДСМ да ти бил небањат, страшна работа колку небањати има.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.455
Другарчето Зоки го пушти, тогаш премиер беше.

Инаку, овој бившиот министер од СДСМ да ти бил небањат, страшна работа колку небањати има.
Во право е Попоски, пред влез во ЕУ, таму можеби некаде по 15 години, бугарите ќе побараат да пишиме дека Македонскиот е Бугарски јазик и за внатрешна употреба во државава.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.413
Ненормална работа. За ствари за кои не треба да се помисли да се преговара, ќе прават референдум.... За да на крај народот биде крив за све.

Член од
25 декември 2019
Мислења
1.873
Поени од реакции
2.850
Во право е Попоски, пред влез во ЕУ, таму можеби некаде по 15 години, бугарите ќе побараат да пишиме дека Македонскиот е Бугарски јазик и за внатрешна употреба во државава.
Небањат... :toe:

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.464
Поени од реакции
9.169
Не се купува тоа ауто како што јас и ти купуваме. Си има соодветна законска процедура и постапка како тоа се прави. Ако не ја направиш набавката во согласност со законот одиш во ќорка. Ако си пичка бегаш. Од вас само Гордана Јанкуловска ја признавам за човек. Машки и достоинствено го издржа судењето и машки си го лежи затворот. Да бев фактор ја веднаш би ја поминувал. Останатото од вас е Халкидики мафија, путки невидени.

кога те читам вака како се мачиш дури и жал ми паѓа за тебе, што толку си грешил па за до толку господ да те казне, сигурно плаќаш за гревовите што дедо ти ги правел кога ги тепал и фрлал бугарите по ендеците.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.782
Поени од реакции
49.643
Ненормална работа. За ствари за кои не треба да се помисли да се преговара, ќе прават референдум.... За да на крај народот биде крив за све.
Точно. Може ова прашање да го стават во изборна програма и да бараат избори, ама знаат дека без ова да помине, нема да помирисаат ни избори ни власт, па ете, наоѓаат елегантен начин за ем ова да не биде нивни проблем, а ем негативниот набој кон ова прашање да го искористат како гориво што после ќе ги донесе на власт.
Истото го направија и во 2004.

Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.536
Поени од реакции
22.193
Referendum samo ako moze elektronski da se ucestvuva inace sansata e golema da propadne poradi nemanje kvorum.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.812
Поени од реакции
30.693
Тоа е нож со две острици, сите овие имаат адреса во Бугарија дека живеат таму, Бугарија не признава македонско малцинство...истите овие можат да кажат дека се принудени да се пишат Бугари оти не ги признаваат а тоа ќе му дојде дека 300 000 македонци живеат во Бугарија и им е забрането правото на само определување па да бараат да влезат во устав, па македонска партија, па влез во парламент...по теркот на албанските партии во МК.

Kajgana Shop

На врв Bottom