Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Само мене ли ми е чудно што по 20 мапи цртани во пеинт гледаме на секои 100 метри напредок?
Само мене ли напредоков ми изгледа на еродивен прогрес?
Три месеци војна, планини опрема поебено и се што гледаме е Мариупол и Азовстал?

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Само мене ли ми е чудно што по 20 мапи цртани во пеинт гледаме на секои 100 метри напредок?
Три месеци војна, планини опрема поебено и се што гледаме е Мариупол и Азовстал?
А што очекуваше ти ?
Оваа е војна за секоја педа, буквално. Кој ќе издржи повеќе тој ќе биде победникот. Како впрочем во секоја поголема војна.

Остај ти Авганистан таму пустини и пештери што се гаѓаат. Овде има многу населени места, шуми, реки, у превод десетици потенцијални точки за заседи, саботажи, успорување на противникот и сл.

Додај модерна опрема и илјадници дронови, комерцијални и секакви што ја пратат секоја педа и движење на двете страни.
Јбг километар на ден се смета веќе за напредок.
И пак ќе кажам се додека едниот не пресиса.
Ќе видиме кој :)

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
доста бе не гледаш победуваме

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
А што очекуваше ти ?
Оваа е војна за секоја педа, буквално. Кој ќе издржи повеќе тој ќе биде победникот. Како впрочем во секоја поголема војна.

Остај ти Авганистан таму пустини и пештери што се гаѓаат. Овде има многу населени места, шуми, реки, у превод десетици потенцијални точки за заседи, саботажи, успорување на противникот и сл.

Додај модерна опрема и илјадници дронови, комерцијални и секакви што ја пратат секоја педа и движење на двете страни.
Јбг километар на ден се смета веќе за напредок.
И пак ќе кажам се додека едниот не пресиса.
Ќе видиме кој :)
ова вака одокативно.... без везе
Воена активност има претходно испланирана мисија, цел и поставеност. Со зона на збирање, зона на приоѓање и зона на борбени дејства, разграничени со фазни линии и потпомогнати од главни и споредни рути на снабдување. Не е бесконечна битка за секоја педа, офанзивни дејства имаат ограничени ресурси и временска рамка на исполнување на тактички или оперативни цели, со цел стратешко делување.
Пример
Копнена офанзива на регион (ќе ја одземам авијацијата за да не комплицирам) се содржи од ударни трупи - оклопни и механизирани единици, трупи и опрема за огнена поддршка, логистичка поддршка, комуникации....итн итн итн
Напредокот на копнените трупи е определен со фазни линии како реон на дејствување, вообичаено нацртани по домет на артилериско орудие. Артилеријата е таа која го припрема и омекнува боиштето, артилеријата и авијацијата мултиплицираат оган и ефект на тврди точки. Главно артилериско орудие ко што гледаме на руската страна е градот БМ21 кој има домет од 12км. Аналогно на ова една фаза или фазна линија на напредок би требало да биде 5-10км, во зависност од терен и многу други фактори.
Ако ти напредуваш 3 метри или 3 километри, а не си ја достигнал фазната линија или целта за таа фаза во определен период, твојата офанзива е подеднакво неуспешна и по потрошени борбени средства и опрема сега си изложен на крилен напад или контраофанзива.
Финти од типот секој сантим е битен е за пропагандни цели, не за воено дејствување.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Воена активност има претходно испланирана мисија, цел и поставеност. Со зона на збирање, зона на приоѓање и зона на борбени дејства, разграничени со фазни линии и потпомогнати од главни и споредни рути на снабдување. Не е бесконечна битка за секоја педа, офанзивни дејства имаат ограничени ресурси и временска рамка на исполнување на тактички или оперативни цели, со цел стратешко делување.
Пример
Копнена офанзива на регион (ќе ја одземам авијацијата за да не комплицирам) се содржи од ударни трупи - оклопни и механизирани единици, трупи и опрема за огнена поддршка, логистичка поддршка, комуникации....итн итн итн
Напредокот на копнените трупи е определен со фазни линии како реон на дејствување, вообичаено нацртани по домет на артилериско орудие. Артилеријата е таа која го припрема и омекнува боиштето, артилеријата и авијацијата мултиплицираат оган и ефект на тврди точки. Главно артилериско орудие ко што гледаме на руската страна е градот БМ21 кој има домет од 12км. Аналогно на ова една фаза или фазна линија на напредок би требало да биде 5-10км, во зависност од терен и многу други фактори.
Ако ти напредуваш 3 метри или 3 километри, а не си ја достигнал фазната линија или целта за таа фаза во определен период, твојата офанзива е подеднакво неуспешна и по потрошени борбени средства и опрема сега си изложен на крилен напад или контраофанзива.
Финти од типот секој сантим е битен е за пропагандни цели, не за воено дејствување.
Trebashe Putin general da te vrbuva. Kaj ke mu beshe krajot....

Член од
17 август 2011
Мислења
10.261
Поени од реакции
18.216
Trebashe Putin general da te vrbuva. Kaj ke mu beshe krajot....
Мислам океј што си навивате, ама нема смисла вакви постови на оваа тема. Дечкото напраи добра анализа, па ќе видиме дали е у право. И мене ми делува дека Русите користат премногу ресурси за една педа територија, што не игра никаква улога кон големата слика.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.731
Поени од реакции
33.980

И потоа го имаме ова: https://southfront.org/russia-vows-to-take-measures-after-reports-of-us-plan-to-arm-ukraine-with-anti-ship-missiles/

Викаш не е како во америчките филмови?
Автоматски споено мислење:

Пример
Мислам океј што си навивате, ама нема смисла вакви постови на оваа тема. Дечкото напраи добра анализа, па ќе видиме дали е у право. И мене ми делува дека Русите користат премногу ресурси за една педа територија, што не игра никаква улога кон големата слика.

Незгодно ми е што мора да се повторуваме и тоа од само страна-две поназад (што покажува дека се љуби да се пишува, ама не и да се читаат и дискутираат туѓите постови), но како и да е - еве ви одговор и на двајцата, реална споредба со воени ситуации од последниве 30 години. Периодите за постигнување на воени цели не се толку кратки како што мислите (мислиме) како лаици. Реалноста не е како во филмовите:

The Siege of Mariupol & modern urban combat
A short analysis of urban battles in the last 30 years & the battle for Mariupol

Изображение

Let's compare the battle for Mariupol with the main operations to seize major cities conducted over the past thirty years.

The city of Grozny - a population of about 200,000 people (in the 90's, for obvious reasons, it was constantly fluctuating in numbers, but let's assume that there were about 200 thousand)
The first assault took place in 1995-96, during the First Chechen War. There were three other assaults by Chechen opposition forces backed by Russian troops in 1994, all three were unsuccessful and the third with heavy casualties.
Assaulted by Russia - 15,000 people
Defenders - Chechnya-Ichkeria - 7,000 to 10,000 people
The assault lasted for 75 days.
Result: success, victory of Russian troops.

Second Chechen war and the second large-scale assault of Grozny in 1999-2000.
Assaulting troops: Russia - 21,000 people
Defenders - Chechnya-Ichkeria and Islamists - 3,000 to 5,000 people
The second storming of Grozny lasted 43 days.
Result: success, victory of Russian troops

The city of Fallujah, near Baghdad, has a population of about 300,000.
The first time it was stormed in the spring of 2004, after the U.S. invasion of Iraq. Then it turned out that if you bomb the country and even disperse the army, it sometimes resists.
Assaulting: U.S. and Iraqi (collaborators) - 2,000 to 6,000
Defending: Iraqi insurgents - 2,000
The first assault lasted 27 days.
Result: failure, withdrawal of U.S. troops "under international pressure"

Second Fallujah assault - late 2004.
Assaulting: U.S., Britain and Iraq - more than 10,000 people
Defenders: Iraqi insurgents - 2,000 to 4,000 people
The second assault lasted 48 days.
Result: success, victory for Coalition forces

Third assault on Fallujah: 2016, Iraqi army reclaims territory from ISIS.
Assaulting: Iraqi army and various militias, Iranian and Lebanese spets - 11,000 to 14,000
Defenders: ISIS - about 4,000 fighters
The third assault lasted 39 days.
Result: success, victory for Iraq.

City of Mosul, capital of ISIS, 2016-2017, population - about 1,500,000 people.
Assaulting - Iraqi army with militias, Kurdish militia, air and artillery support from the U.S., England, Canada and France - 30,000 to 35,000 fighters
Defenders - ISIS, banned in the Russian Federation - 10,000 - 15,000 people
The assault lasted 267 days.
Result: success, victory for the Coalition.

The city of Aleppo, an important city for the "Syrian opposition," the capital of Idlib province. Population: 1,800,000.
It was a bit more complicated, part of the city has always been with the Syrian Army, and the fighting was about 4 years, so I'll count from the moment when the Russian Air Force got involved (which is, of course, not very correct)
The Syrian Army, the Russian Army, Iran, Hezbollah, and whoever else was there. The numbers are about 10 000 people.
The defenders - a conglomeration of Salafist groups - the number - 8,000
Since the Russian air force entered the war, the assault lasted 62 days, not counting the month-long truce. All in all, things are complicated with Aleppo.
Bottom line: success, a victory for the pro-Assad Coalition

Marawi City, Philippines - population 200,000. The city was stormed during the war with the Philippine branch of ISIS in 2017.
Assaulting - the Philippines - 6,000 people
Defending – ISIS - 1,000 people
The assault lasted 153 days.
Bottom line: success, victory for the Philippines.

And finally, Mariupol.
Population 430 000 people
Assaulting - Russia and DPR - the number is not known, something around 10 000 people
Defenders - Ukraine - the number is also not known, definitely more than 5,000 people, at the beginning it was stated about 14,000, but that doesn’t seem correct either.
The assault has lasted for 88 days, if we count from March 1 and is nearing completion.
The outcome has long been clear.
Of course, all these comparisons are very tentative. Mariupol's panel buildings, Grozny's five-story buildings, narrow Arab streets and Filipino slums - each city is a different environment, dictating its own rules of war.
Moreover, the storming of Mariupol is unique in many ways.

First, unlike all of the aforementioned urban battles, two regular European armies, which are on the same technical level and are more or less equal in combat training, fought here. Both Russians and Ukrainians had tanks and powerful artillery, a huge number of various weapons.

Second, the attacking side here was extremely varied: of course, the main fist of the assault was the elite units of the Russian Armed Forces and DPR People’s Militia, but many of those involved in the battle were not military, but police. Moreover, part of the DPR army consisted of mobilized reservists wearing old Soviet helmets and with amusing Mosin-Nagant rifles instead of normal Kalashnikovs. It should not be forgotten that part of the Russian army is made up of Chechens, many of whom simply do not speak Russian well. The Ukrainians, on the other hand, were much more monolithic.

Third, aviation was used on a very limited scale and strategic bombers were "unpacked" only in the last weeks of fighting.

Fourth, despite assurances from Ukrainian politicians that Mariupol is “patriotic”, the residents have no love for Ukraine and, in particular, the Ukrainian army and, in particular, the Azov regiment and consider Russian and DPR soldiers their own. Although, of course, there is a “patriotic” minority in Mariupol. But, on the whole, for Ukrainians it was an enemy city.

Fifth - the position of the city. Mariupol quickly found itself cut off from Ukrainian supply lines and caught in a blockade. In addition, it is a port, and the Russian Navy has superiority in the Black Sea, which greatly facilitated the blockade of the city. But it must be said that due to the small number of attackers, the blockade was very "leaky" - helicopters flew through it with supplies for the defenders.

Finally, and most importantly, there was no numerical advantage for the Russian and DPR forces. Moreover, the forces of the parties were approximately equal, and at the beginning of the operation the Ukrainians even outnumbered them.
But taking all this into account, it turns out that the battle for Mariupol was one of the most successful urban operations of the past 30 years. For the Ukrainian command to surrender Mariupol is a disgrace. The Ukrainian fighters held out to the last man and surrendered only when there was no way out, the blame for the fall of Mariupol rests entirely on the shoulders of the military leadership. For the Russians, Mariupol was a heroic feat. Without numerical superiority and air power, it took just three months to defeat the enemy's elite units in a dense, multi-story post-Soviet urban area. The soldiers are heroes, the command - well done. And no propaganda howl can drown that out.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.837
Поени од реакции
36.874
Мене ми изгледа дека тешко оди да се скрши бедемот зашо овие имаат сериозни утврдувања таму, после тоа по примерот на Попасна, Русите напредуваат брзо.

Доле кога почна војната од Крим до Днепар стигнаа за еден ден. Ваму за Попасна (место од 20,000 жители) се бореа повеќе од месец дена.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.261
Поени од реакции
18.216
Мене ми изгледа дека тешко оди да се скрши бедемот зашо овие имаат сериозни утврдувања таму, после тоа по примерот на Попасна, Русите напредуваат брзо.

Доле кога почна војната од Крим до Днепар стигнаа за еден ден. Ваму за Попасна (место од 20,000 жители) се бореа повеќе од месец дена.
Pa da, toa stiganje do dnepar e uspesna operacija, neso so naprai golema razlika.
Ne bi rekol deka ova vo Popasna e brzo napreduvanje. Ovie lokalni pobedi ne igraat nikakva uloga vo golemata slika. Kje se povlece frontot nekoe metro, ama ukraincite i ponataka se motivirani i se povooruzani za da se borat.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Пример
Ме потсети на клипов бе да си ибиш векот :ROFLMAO:

Иначе у таа твојата стручна литература сигурно има фраза и за долга војна. Она долга како long covid нешто.
Само не како на САД у Авганистан, што целта им испадна дека им е да ги донесат прогресивните талибанци на власт.
Туку оваа е со точно определени цели, кои што ги имаш на секој брифинг на РФ, и истите ќе бидат, а и полека но сигурно се остваруваат. Да, педа по педа ама ако пратиш секојдневно, можеш да го следиш тој напредок.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.684
Поени од реакции
42.275
Пример
така можеби функционира во некоја читанка за воена академија, но у пракса не иде така работата.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.837
Поени од реакции
36.874
Pa da, toa stiganje do dnepar e uspesna operacija, neso so naprai golema razlika.
Ne bi rekol deka ova vo Popasna e brzo napreduvanje. Ovie lokalni pobedi ne igraat nikakva uloga vo golemata slika. Kje se povlece frontot nekoe metro, ama ukraincite i ponataka se motivirani i se povooruzani za da se borat.
Не борбата за Попасна таа траеше мислам повеќе од месец дена и после падот на Попасна се покажува од колку големо значење е за целата војна во Донбас.

62614167-F56D-48DA-AFE3-5D7FBA28E91D.jpeg

Пред десетина дена руските сили беа позади зелената линија кај Попасна. После падот на градот, за помалку до 10 дена ја имаме оваа ситуација. Стигнати се скоро до Соледар и Бахмут кои се клучни центри за логистика и северно од Попасна до Врубувка која е битна за логистика на целата LOC помеѓу Хирске и Лисичанск. На таа линијата од Северодонецк, Лисичанск до Хирске има некои 15 до 20 илјади украински војници. А овие од Попасна ако го отсечат тој Т1302 патот, сериозно ќе им ја загрозат логистиката и потенцијално ќе ги нападнат од позади нивните позиции кои со години се спремами за напад од исток.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.962
Поени од реакции
12.381
Русите боледуваат од некаков синдром на контролирано уништување, во смисла дека сакаат да освојат територии, но со минимална материјална и уште поважно, најминимална - по можност и никаква - колатерална штета.

Немаат завршено американска воена школа за брзо да свршуваат со осиромашен ураниум и килимско бомбардирање.

И јас сум изненаден од самиот почеток, цивилно население протестира пред тенкови и успеваат да извадат живи глави од такви места, не ми текнува да сум видел такви сцени во Авганистан, Ирак, Либија, Сирија, Јемен, Сомалија и слични места каде што американскиот пламен на слободата и демократијата има изгорено се` и сешто.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.261
Поени од реакции
18.216
Не борбата за Попасна таа траеше мислам повеќе од месец дена и после падот на Попасна се покажува од колку големо значење е за целата војна во Донбас.

Прегледај го приврзокот 333137

Пред десетина дена руските сили беа позади зелената линија кај Попасна. После падот на градот, за помалку до 10 дена ја имаме оваа ситуација. Стигнати се скоро до Соледар и Бахмут кои се клучни центри за логистика и северно од Попасна до Врубувка која е битна за логистика на целата LOC помеѓу Хирске и Лисичанск. На таа линијата од Северодонецк, Лисичанск до Хирске има некои 15 до 20 илјади украински војници. А овие од Попасна ако го отсечат тој Т1302 патот, сериозно ќе им ја загрозат логистиката и потенцијално ќе ги нападнат од позади нивните позиции кои со години се спремами за напад од исток.
Меѓутоа ова има мало значење во целосната слика, за целата војна. Ете најверојатно ќе го обиколат северен донетск и освојат, но што со тоа? Колку време ќе им треба да го заземат цел Донбас со ова темпо?
Најважно, дури и да успеат, украинците ќе продолжат да се борат и вооружуваат.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.179
Поени од реакции
22.779
Мое аматерско гледиште е дека не гледам нешто разлика ако го освојат Донбас за 1 месец или 2, на тајмер не се. Има причина зошто нема долго време видеа со заседи на руски колони, Бајрактари и руски заробеници; РФ не сака да губи војници и оди внимателно и темелно. Али затоа секојдневно има слики, видеа и репортажи за украински загуби.

Како што гледам, Украина само фрла топовско месо на фронтот со надеж дека некако ќе ја успорат Русија и дека ќе се вмеша НАТО на нивна страна. 4 мобилизациски бранови со најава за 5ти + легија на странци, територијалните единици ги префрлија сите на фронт. Од видеата и репортажите од фронтот се гледа дека немаат веќе оклоп, камиони итн, со приватни коли и школски автобуси одат на фронт. Бензин нема во Украина, американските вундервафе се уништени во склад, не можат да се донесат на фронт поради колабрираната железница а и тие што стигнуваат не се гејм чејнџ, да го цитирам ЗЗ. Понатаму, резервите на НАТО со оружје се испразнети, на САД се толку потрошени што си пишаа чек од 9 милијарди УСД да купат нови од МИК.

Еве проукраински новинари којшто се во Славјанск што велат.

Kajgana Shop

На врв Bottom