Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
11 април 2012
Мислења
4.621
Поени од реакции
5.325
дечки мислење за Тојота Корола Туринг Спорт (нова)
во моментов имам Хјундаи и30 (2020) 1.0 со 120кс, повеќе од добро си ја врши работата ама единствено нешто што ми е проблем е багажниот простор (кога ја купував со едно куче и за цената беше одличен избор, ама сега со два самоједи ми треба малку повеќе простор)

Првенство се дава на удобна вожња (а сум задоволен и од моменталната што значи не сум нешто многу пребирлив), како и на багажен простор (секако имам туле на кров за багаж ама ми треба и простор за господава да лежат убаво), воопшто не ме интересира максималната брзина секако и моменталнава нема видено повеќе од 130 (ама би било убаво да има барем подобар торк од моменталнава да не биде толку трома при тргање првенствено на угорници)

колата служи за: одење до продавница 2-3 пати во месецот, шетање надвор од град за викенди и барем еднаш во годината на подолг пат(гетеборг - скопје или гетеборг - будимпешта) (пример минатото лето беше до скопје (секако со пауза во будимпешта), а за нова година само до будимпешта)
Претежно се користи на долги патувања, од ноември 2020 до сега имам поминато 23000км од кои со патувањето до скопје и будимпешта ми се околу 11000км

Не сум бил да видам што има по салониве ама и не знам што да гледам, можеби има и подобра понуда од ова, отворен сум за предлози (намерно не ставам цени зашто нели се разликуваат од мкд и тука, плус пакет на опрема и слично тоа во посебен пост)

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
2.0 мотор ти е доволно за да истераш до таму горе (1,700км) се разбира дизел да е и со шест брзини. Е сега 180 да возиш константно не верувам дека можеш од МКД граница нагоре оти радар/престретнувач не ти бега а верувам знаеш како иде тоа хехе.
2.0 ХДИ пежо 508/ цитроен ц5-2.2 хди се доволни од кај французите.
2.0 2.2 д4д исто кај тојота не ти е лошо.
Опелот ИНСИГНИА 2.0 цдти со 131-160КС ја фалат е многу стабилна,комфортна и слично.
Мазда 6 2009-2012 година со 2.2 мотор 163КС лимо-караван ти е добро солидна понуда за крузање.
Чисто од љубопитност, која е причината што му препорачувате само дизел?

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.381
Чисто од љубопитност, која е причината што му препорачувате само дизел?
бензинците на поголеми брзини на автопат трошат многу...дупло него на магистрални патишта

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.381
Нема која не троши на 120+ :D
јас лично на автопат не ја штедам колата(Алфа 147 Јтдм)....одам и до 160 , просек120-140.... и пак некаде просек ми е малку изнад 5

Вчера возев до албанија...после Елбасан на автопатот 140 просек и тоа на успон, после до Драч 110...120, па уште до 30 км на автопат слично, и остатокот магистрала со кривини и успони

просек ми дојде малку испод 5

Со Ауди А4 бензин слична тура ми фаќа околу 7,5-8...и тоа 1.6 л

Член од
25 февруари 2019
Мислења
351
Поени од реакции
203
Од мое искуство борд компјутерот е најчесто што викаат оптимистички, се случува да "лажи" дури 1-2 во минус на авериџ. Борд 3.2, реално над 4 проверено со полн резервоар.

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.436
Поени од реакции
2.440
во моментов имам Хјундаи и30 (2020) 1.0 со 120кс, повеќе од добро си ја врши работата ама единствено нешто што ми е проблем е багажниот простор (кога ја купував со едно куче и за цената беше одличен избор, ама сега со два самоједи ми треба малку повеќе простор)

Првенство се дава на удобна вожња (а сум задоволен и од моменталната што значи не сум нешто многу пребирлив), како и на багажен простор (секако имам туле на кров за багаж ама ми треба и простор за господава да лежат убаво), воопшто не ме интересира максималната брзина секако и моменталнава нема видено повеќе од 130 (ама би било убаво да има барем подобар торк од моменталнава да не биде толку трома при тргање првенствено на угорници)

колата служи за: одење до продавница 2-3 пати во месецот, шетање надвор од град за викенди и барем еднаш во годината на подолг пат(гетеборг - скопје или гетеборг - будимпешта) (пример минатото лето беше до скопје (секако со пауза во будимпешта), а за нова година само до будимпешта)
Претежно се користи на долги патувања, од ноември 2020 до сега имам поминато 23000км од кои со патувањето до скопје и будимпешта ми се околу 11000км

Не сум бил да видам што има по салониве ама и не знам што да гледам, можеби има и подобра понуда од ова, отворен сум за предлози (намерно не ставам цени зашто нели се разликуваат од мкд и тука, плус пакет на опрема и слично тоа во посебен пост)
Пробај Lexus RX 450h од 2016 -2022 ,Subaru....и после пробај уште неколку па полесен ќе е изборот.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519

Ne spomna koj motor. I30 so 1.0motor duri ima i pogolem torque od toyotata so 1.8motor. Zabrzuvanje kaj dvete e isto.

Ako si vekje za toyota, odi na touring sport gr so 2.0 motor. Pobrza e za 2 sekundi i torque e malku pogolem od dvete.
Автоматски споено мислење:

Пробај Lexus RX 450h од 2016 -2022 ,Subaru....и после пробај уште неколку па полесен ќе е изборот.
Lexusot e duplo poskap od toyotata i potrosuvackata e pogolema. Realno on e zadovolen so 1.0 motor na segasnata kola taka da ne veruvam da ima potreba od 3.5l so skoro 300konja.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
На 250кмч 6.5л??
јас лично на автопат не ја штедам колата(Алфа 147 Јтдм)....одам и до 160 , просек120-140.... и пак некаде просек ми е малку изнад 5

Вчера возев до албанија...после Елбасан на автопатот 140 просек и тоа на успон, после до Драч 110...120, па уште до 30 км на автопат слично, и остатокот магистрала со кривини и успони

просек ми дојде малку испод 5

Со Ауди А4 бензин слична тура ми фаќа околу 7,5-8...и тоа 1.6 л
Не знам како вадите 5 литри на 1.9 мотор, ваква потрошувачка сум имал само на 1.3 мултиџет и тоа на 100ка брзина, и имам видено на понови возила и хибриди.
Кај мене на 1.9 дци мотор си трошеше 6 литри на отворена (100-110), па се до 8 ако ја газев 150. Во град никогаш не извадов под 7 литри.

Член од
27 мај 2016
Мислења
365
Поени од реакции
144
Не знам како вадите 5 литри на 1.9 мотор, ваква потрошувачка сум имал само на 1.3 мултиџет и тоа на 100ка брзина, и имам видено на понови возила и хибриди.
Кај мене на 1.9 дци мотор си трошеше 6 литри на отворена (100-110), па се до 8 ако ја газев 150. Во град никогаш не извадов под 7 литри.
Kaj drugar audi a3 2007 2.0 so kruz krontrol 120kmh mu trosi 4.5, a kaj mene 2.0 aurisot bez kruz k. 4.4-5.0 taka da mozno e..

Член од
11 април 2012
Мислења
4.621
Поени од реакции
5.325
дел од условите ми се да не е СУВ така што лекусос одма отпаѓа, плус е надвор од буџетот кои гледам да не надминува 40к
Субару Оутбек е интересно ама е скапо и нема хибрид како што гледам на нивниот сајт (само Е85 гориво)

Ne spomna koj motor. I30 so 1.0motor duri ima i pogolem torque od toyotata so 1.8motor. Zabrzuvanje kaj dvete e isto.
Ako si vekje za toyota, odi na touring sport gr so 2.0 motor. Pobrza e za 2 sekundi i torque e malku pogolem od dvete.
Туринг спорт ГР со 1.8 гледав (иако моторот 1.8 или 2.0 нема врска дали е основната верзија или ГР сите се исти сега ги споредував на нивната страна), единствен проблем со моменталната при забрзување ми е на некој угорници низ градов (а ги има многу) што има лежечи и при тоа кочење после е малку проблем убрзувањето ништо друго не ми смета, затоа се надевав дека со хибридов барем тоа ќе е малку олеснето (нормално ќе ги пробам и едната и другата па ќе видам која е разликата и кое повеќе ми одговара)

Од она што ги видов до сега а ми се вклопува во буџетот (до кај 400.000сек/40000евра):
- Тојота Корола Туринг Спорт ГР+ 1.8 хибрид - околу 350.000сек (со дополнителни пакети, зимски гуми, и држачи за roofbox)
- Сузуки Сваце 1.8 хибрид - 314.000сек (ПОЈМА НЕАМ КОЈ Е ОВОЈ МОДЕЛ ВЧЕРА ПРВ ПАТ ГО ВИДОВ ДЕКА ПОСТОИ)
- Форд Мондео Титаниум хибрид 2.0 ЦВТ 187 коња - 321000сек
- Форд Мондео ST-line хибрид 2.0 ЦВТ 187 коња - 363000сек

Ако имате некоја друга идеа што испуштам да погледнам во овој ценовен ранг би бил благодарен, Хјундаи имаат само и30 караван тука ама нема хибрид (имаат само она милд хибрид што е исто како да го немаш), Киа Сеед е околу 450000 (иако ако вреди за парите може да одам да ја погледнам), Пежо 308св го немаат на продажба само на лизинг (ќе одам да проверам директно во салон иако според лизингот изгледа поскупо од тојотата), Рено не им видов хибрид може сум промашил, кај цитроен не им најдов караван само сув имаат, фолцваген/сеат/скода се смешно скупи

Друже гледам бројќите и се чудам, возам како пензионер низ град не можам да се спуштам под 7 на 1.0 мотор, на отворено под 6 го немам видено (брзина околу 100ка на отворено, ретко 110)
Дај нека кажат кој е рецептот и ние да заштедиме некој денар :)

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
@wiksa jas gledav kaj mene i 1.8 touring sport gr e spora ko jugo i ke ha imas istata maka ko segasnata kola.

1.8 e 122konja i 0-100kmh e 10.7 sekundi. Torque e 105lbs/ft.
2.0 e 184konji i 0-100kmh 7.8 sekundi. Torque e 140lbs/ft.
Dvete se hybrid i sport gr.
Iako ti nema da se trkas so niv podobro e da imas pogolemo zabrzuvanje.

Ford se opsto poznati deka ni gi biva mnogu, mada ima pokazani isklucoci.

Inace pogledaj volvo v60 ili v90. Ne bi trebalo da e mnogu golema razlikata u cenata.

Mora li da bide hybrid? Realno hibridot e okej za gradska voznja posho ke ti troshi pomalku niz grad radi elektricniot motor. Na otvoreno ke nemas bas nekoja pridovika posho postojano ke raboti na benzin.

Kajgana Shop

На врв Bottom